Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Česnečka, soljanka a další poctivé polévky, které zahřejí a posilní

Když je chladno, nic vás tak nezahřeje jako pořádná polévka. Chřipkou oslabenému tělu dodá energii, dostane vás na nohy po náročném večírku a po celodenním shonu je vhodná jako teplá večeře. Tak kterou z našich čtyř si připravíte jako první?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

H37e26l65e67n84a 41S14v50o20j88a47n92o97v19á 4454739481116

Já polívky úplně miluju, ať vývary, nebo krémové. Nejlepší je, když si je můžu v rámci vaření v páře připravit v jednom spolu s hlavním jídlem, což umožňují nejrůznější multifunkční přístroje, například thermomix, a je hotová podstatně rychleji.

0/−1
12.3.2013 17:24

L48a18d24a 78N10o58v18a13k 4672793247

takže jako hodinu, až dvě připravovat půl litru ochucené vody....?8-o

0/−2
3.3.2013 17:46

K70a97t81e21ř63i68n24a 52V38a60š98á13k11o25v18á 5881252439255

Cesnecka se smetanou ? Hm......tak to u nas teda ne...Rv

Polivky mam rada, a uplne nejradej "potage" - mixovane, plus nekdy do nich jeste i neco pridam, mnam :-)

+1/−1
2.3.2013 18:21

K37r47i78s93t70ý50n49a 59H15y12n52k70o35v32á 9132556458686

Výborná je i bramboračka :)

+1/0
2.3.2013 17:23

F56r67a83n34t44i86š71e23k 30S15c77h66l79i91c88h64t23s 9755712671475

Ruský boršč:

2 střední červené řepy, 3 střední mrkve, 1 střední brambor, 1 střední cibule, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček černého pepře, 2 bobkové lístky, 600g vepřové nebo hovězí plece, lžíce soli, 200g 16% kysané smetany, 2 lžíce slunečnicového oleje, vinný ocet, cukr, papiňák.

Zeleninu ( všechnu i cibul) nastrouháme nahrubo. Dáme lehce orestovat na olej do papiňáku. Přidáme maso rozříznuté na půl, koření, sůl a zalijeme 1-11/2l vody. Uzavřeme, přivedeme do varu  a vaříme asi 30 minut. Maso vyjmeme a rozkrájíme na kousky/nudličky. Do každé porce počítáme 80g -100g vařeného masa. Vývar dochutíme octem a cukrem na lehké sladkokyselo. Na talíř servírujeme porci masa, zalijeme vývarem se zeleninou a zahustíme 1-2 lžícemi kyselé smetany. Slabším povahám vybereme předem kuličky a lístky koření. Silnější jistě uvítají pikantní chuť drcených kuliček černého pepře. Bon apetit!

Poznámka: Ruský boršč nikdy neobsahuje zelí. Je to čistý vývar z červené řepy, masa a zeleniny. Zelí naopak vždy obsahuje boršč ukrainský. Maso může být libovolné, například i kuře nebo i jen uzenina.

+2/−1
2.3.2013 13:54

Z19u23z79a47n45a 32V89o44l97n47a 1969324562916

Soljanka s olivama a kapari? No potes teda... Neni nad ruskou/gruyinskou klasickou verzi...

Slanina se nakrájí na tenké, nevelké plátky a na olejise nechá vyškvařit.

Přidá se cibule nakrájená na kroužky a nechá se zezlátnout.

Přidá se nahrubo strouhaná kořenová zelenina, orestuje se, až začne tmavnout.Do směsi se přimíchají obě papriky, přidá se krájené propláchnuté zelí. Čerstvéčervené zelí dodá polévce krásnou barvu.

Zaleje se vývarem, přidá se citrón krájený na plátky, rajský protlak, okurky,nakrájené na plátky a nechá se pomalu vařit asi hodinu

Polévka má mít jasně červenou barvu, chuti příjemněnakyslé, pikantní po zelenině s uzeným tónem, s malými kouskyrozvařené citrónové kůry. Cukr, obsažený v mrkvi a celeru dodá jemnouchuť, kterou možno zesílit ještě malým přídavkem. Pokud je správně připravená,nebude vám chybět žádné přichucovadlo ani další koření. V některém krajise přidává vařené uzené maso Servíruje se ve velkých miskách s plátkem citronua kopečkem smetany. Nesmí chybět křupavé žitné pečivo a dvojitý „škalik“ vodky0,12 l

+4/−2
2.3.2013 10:39

P11e32t79r 78J94u68r35č63e77k 4469834950

Milá Zuzano, přiznám se, že nad Vaší verzí musím neuvěřitelně kroutit hlavou. Rv Do Ruska jezdím pravidelně již řadu let a soljanka patří k mým oblíbeným. Ano, i s těmi olivami. Kapary jsem tam neviděl. V žádném případě tam ale nedávají kořenovou zeleninu a zelí, snad nějaká ta brambora u levnějších variant.

+2/−4
2.3.2013 13:46

Z73u13z55a39n23a 89V31o91l84n10a 1459244312166

Ja si jedla take v Rusku (Moskva o okoli) a korenova zelenina tam rozhodne byla.. Asi to u nich bude jako s nasi bramborackou nebo cesneckou... Viz vyse :-)

+2/−1
2.3.2013 20:29

A33l77e97x25a43n67d41r 94K66o17s31t74k49a 5869676249536

Vcelku logicky. Vaří se to na vzdálenost X tisíc kilometrů od sebe. Každá vesnice, každá rodina to dělá trochu jinak.

0/0
4.3.2013 6:09

P54e83t67r 85S16v47o33b43o50d91a 9420128789394

Soljanka bez oliv je znameni opravdu spatne restaurace. Zasadni vec, ktera v receptu idnes chybi jsou ledvinky. Ostatne dobra soljanka se take pozna vetsim mnozstvim druhu masa, klobaskama apod.

+2/0
2.3.2013 22:17







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.