- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Trošku mě zaráží, že se tito "experti na zdraví" vůbec nezmiňují o dusitanu sodném (E250), případně dalších "éček", které se do šunek a všeobecně masa, přidávají.
Dusitan sodný se přidává i do tzv. "dětských šunek", ačkoliv je pro děti naprosto nevhodný. Dodává potravinám uzenou chuť a působí proti baktériím.
Dusitany v kombinaci s přírodními sekundárními aminy (aminokyseliny, aromata, aj.) tvoří nitrosaminy, silné rakovinotvorné látky. Vznikají při smažení slaniny za vysokých teplot, během výroby potravin, skladování a vytvářejí se i v lidském žaludku.
Proč o tomhle v tomto erudovaném článku mlčí?????
Souhlasím s Vámi. Také jsem čekala, kdy se o E250 zmíní. Dokonce si matně vzpomínám, jak na něj p. Havlíček upozorňoval v tom TV pořadu o jídle jako o nevhodné přídatné látce. Asi nezbývá, než si začít šunku vyrábět sám, a nebo se poptat v ověřených řeznictvích a uzenářstvích, co do "jejich" šunky dávají za ingredience. A kupovat si jí tolik, aby dlouho neležela ladem v lednici, ale co nejdřív ji zkonzumovat.
3/4 kg kýty,malá lžička cukru větší špetka soli.Nakutrovat nahrubo a za hodinku nacpat do pytlíku na tláču a na 80 cca 2 hod,vařit.a po vychladnutí zbaštit.Kdo má šunkovar nacpe do šunkovaru.cca 5-8 miniut práce.
Co se rychlosoli týče tak ona to není apriori špatná věc, koneckonců sanytr se používá přes 400 let. Při výrobě uzenin je v podstatě nenahraditelná jinak zprudka riskujete botulismus problémem je jejich nadužívání k vytvoření zbytečně dlouho trvanlivých ošizených šmejdů.
Pokud máte na mysli dusitan sodný (E250), tak on sám o sobě člověku příliš škodlivý není. Ovšem potíž je v tom, že se v těle člověka slučuje s aminokyselinami atd. a tvoří tzv. nitrosaminy - látky silně karcinogenní. Zabránit vzniku nitrosaminů se dá zvýšením příjmem vitamínu C, ale není moc lidí, co by např. zapíjelo maso džusem :) :) :)
jsou to lháři jako aklasa!!! Ten jejich symbol jsem viděl na šunce s 80% masa... za chvíli bude i na junioru
Cely ten porad je marketingova kampan, necekej nejake informace a nebudes zklamany...
Hm, tohle je o nicem. VSechny nazvy jako Le&Co, ZIMBO atd jsou prelepeny. PROC ???
My kupujeme výrobky od firmy Le&Co a přijde mi to to nejlepší, co na trhu je.
Decka - Jamon, Serrano, Iberain proste spanelske sunky, nic LEPSIHO jsme snad nejedl :) BACHA je to navykove, objednat se da primo z ESP nebo ve special. obchodech, stoji to teda balik cca 600.-/kg ale je to gurmansky zazitek, ten cesky shit nema cenu kupovat...
není to bez pragandy (rychlosoli) šedivé?
Šunku si dělám sám už léta. No problém.
A proc ji vybirat nekde v kramu, proc si ji neuvarit sam. Zadne kouzlo to neni a vite co jite, kdyz uz tedy na tom nekomu zalezi.
Uvarit sunku, upect chleba, vypestovat bylinky, vyrobit spekacky... Sem tam nekdo taky chodi do prace, kterou odvadi dobre a tak ocekava, ze ty ostatni budou praci odvadet taktez dobre a za penize ktere utrzi si koupi kvalitni vyrobek. Ja treba jdu radsi na prochazku, nez varit sunku. Je logicky, ze si nekoupim sunku pod 200kc/kg, kdyz vim kolik stoji maso a se sunkou je dost prace na vyrobu, tak nemuze byt levnejsi nez maso......
Sunka muze byt klidne i vyberova a je to hnus (zalezi na konkretnim produktu). Jedine kdyz vyjimecne objednaji italskou, tak je dobra...