Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

VIDEO: Jak vybrat šunku, aby neškodila zdraví

Šunka má pověst zdravého pokrmu, který prospívá organismu. Jenže to neplatí obecně, některé dokonce mohou zdraví škodit. Spolu s výživovými specialisty Karolínou Hlavatou a Petrem Havlíčkem vám v novém projektu "Vím, co jím" radíme, jak vybrat potraviny, které jsou prospěšné a zdraví neškodí. Už jsme probrali pečivo a tuky, nyní jsou na řadě právě šunky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R61a80d42o63v83a95n 29K77r31h77o23v17s62k67ý 8927869341276

Trošku mě zaráží, že se tito "experti na zdraví" vůbec nezmiňují o dusitanu sodném (E250), případně dalších "éček", které se do šunek a všeobecně masa, přidávají.

Dusitan sodný se přidává i do tzv. "dětských šunek", ačkoliv je pro děti naprosto nevhodný. Dodává potravinám uzenou chuť a působí proti baktériím.

 Dusitany v kombinaci s přírodními sekundárními aminy (aminokyseliny, aromata, aj.) tvoří nitrosaminy, silné rakovinotvorné látky. Vznikají při smažení slaniny za vysokých teplot, během výroby potravin, skladování a vytvářejí se i v lidském žaludku.

Proč o tomhle v tomto erudovaném článku mlčí?????

+3/0
5.2.2013 7:43

M14i81c98h55a75e18l38a 53T52r72é76g41l20o11v80á 2437927717

Souhlasím s Vámi. Také jsem čekala, kdy se o E250 zmíní. Dokonce si matně vzpomínám, jak na něj p. Havlíček upozorňoval v tom TV pořadu o jídle jako o nevhodné přídatné látce. Asi nezbývá, než si začít šunku vyrábět sám, a nebo se poptat v ověřených řeznictvích a uzenářstvích, co do "jejich" šunky dávají za ingredience. A kupovat si jí tolik, aby dlouho neležela ladem v lednici, ale co nejdřív ji zkonzumovat.

+3/0
5.2.2013 8:39

R74a11d25o56v44a29n 95K16r82h74o22v85s41k18ý 8407169801466

Asi nejlepší, když si člověk udělá šunku z prověřeného masa sám. Já osobně jsem maso před rokem přestal jíst úplně, ale svým dětem bych teda "dětskou" šunku rozhodně nedal. Jenom mám strach, až se začnou stravovat ve školkách a školách.

0/−1
7.2.2013 12:35

V21í52t52ě88z20s21l29a87v 66B29u96k78o24v90s91k91ý 2705775826831

3/4 kg kýty,malá lžička cukru větší špetka soli.Nakutrovat nahrubo a  za hodinku nacpat do pytlíku na tláču a na 80 cca 2 hod,vařit.a po vychladnutí zbaštit.Kdo má šunkovar nacpe do šunkovaru.cca 5-8 miniut práce.

+1/0
23.1.2013 14:51

O84n91d71ř10e94j 51Š21i44n41d70l60e72r 2887378896135

Co se rychlosoli týče tak ona to není apriori špatná věc, koneckonců sanytr se používá přes 400 let. Při výrobě uzenin je v podstatě nenahraditelná jinak zprudka riskujete botulismus problémem je jejich nadužívání k vytvoření zbytečně dlouho trvanlivých ošizených šmejdů.

+4/0
22.1.2013 16:20

R60a63d80o37v88a24n 32K27r91h90o81v30s24k62ý 8347569301876

Pokud máte na mysli dusitan sodný (E250), tak on sám o sobě člověku příliš škodlivý není. Ovšem potíž je v tom, že se v těle člověka slučuje s aminokyselinami atd. a tvoří tzv. nitrosaminy - látky silně karcinogenní.  Zabránit vzniku nitrosaminů se dá zvýšením příjmem vitamínu C, ale není moc lidí, co by např. zapíjelo maso džusem :) :) :)

0/0
7.2.2013 12:39

P73a20v56e11l 76P75o79k58o37r93n40ý 9687877208396

jsou to lháři jako aklasa!!! Ten jejich symbol jsem viděl na šunce s 80% masa... za chvíli bude i na junioruRv

+8/0
22.1.2013 15:45

P38e20t43r 88F67r60ý67d98e80k 7279741369573

Cely ten porad je marketingova kampan, necekej nejake informace a nebudes zklamany...

0/0
29.1.2013 5:09

J19a83n50a 71M97o77l80á88k36o84v82á 7327106936834

Hm, tohle je o nicem. VSechny nazvy jako Le&Co, ZIMBO atd jsou prelepeny. PROC ???

0/0
22.1.2013 15:10

J62a38n 81J61e53l20í80n73e66k 8943615872926

My kupujeme výrobky od firmy Le&Co a přijde mi to to nejlepší, co na trhu je.

0/0
22.1.2013 22:47

J92a81n 73R28i66e94g18e64l 1944616875982

Decka - Jamon, Serrano, Iberain proste spanelske sunky, nic LEPSIHO jsme snad nejedl :) BACHA je to navykove, objednat se da primo z ESP nebo ve special. obchodech, stoji to teda balik cca 600.-/kg ale je to gurmansky zazitek, ten cesky shit nema cenu kupovat...

+1/−1
22.1.2013 14:32

P83e54t54r 86T43l94o82u97k39a27l 7284735642555

Trošku hruštičky a jablíčka...

+6/0
22.1.2013 21:26

E83l51i87š87k82a 15K84u98č25e17r27o87v24á 7449972323743

není to bez pragandy (rychlosoli) šedivé?

+1/−1
22.1.2013 13:42

E38l97i16š97k32a 47K78u82č96e31r70o73v28á 7279282443243

dotaz na domácí výrobce.

0/0
22.1.2013 13:42

M16a29r80e89k 75B88a82r75t36k66o 5726972952600

Kvůli tomu se tam dává zdibec cukru, aby to podrželo farbu, rychlosůl nedávám ani náhodou.

0/0
22.1.2013 13:45

E33l10i28š21k74a 41K18u15č68e90r66o22v40á 7659812963723

achá... to mě od toho pořád odrazovalo, když jsem si přestavila to šedivé dušené vepřové. tož mohla bych zkusit, šunkovar, to nejsou zas takové mergle.

0/0
22.1.2013 14:16

A13l80e94n62a 18P55e85t55r31u 4792415580481

Je a taky je to bez ní jen "vařené maso", doporučuji si o tom přečíst nehysterický článek na cuketka.cz

0/0
22.1.2013 14:18

M81a31r73e30k 51B61a53r84t20k38o 5546242622680

Šunku si dělám sám už léta. No problém.

+3/−2
22.1.2013 13:41

R59i19c17h85a13r33d 84K77á45b87a 8149478540960

A proc ji vybirat nekde v kramu, proc si ji neuvarit sam. Zadne kouzlo to neni a vite co jite, kdyz uz tedy na tom nekomu zalezi.

+7/−2
22.1.2013 13:14

J41a43n81a 68M32o46l27á45k69o77v22á 7957856436574

Uvarit sunku, upect chleba, vypestovat bylinky, vyrobit spekacky... Sem tam nekdo taky chodi do prace, kterou odvadi dobre a tak ocekava, ze ty ostatni budou praci odvadet taktez dobre a za penize ktere utrzi si koupi kvalitni vyrobek. Ja treba jdu radsi na prochazku, nez varit sunku. Je logicky, ze si nekoupim sunku pod 200kc/kg, kdyz vim kolik stoji maso a se sunkou je dost prace na vyrobu, tak nemuze byt levnejsi nez maso......

+13/0
22.1.2013 15:13

R65i42c93h58a45r77d 68K27á56b55a 8809138930260

Krome spekacku, vsechno toto delam. Spekacky nejim, takze ani navarim, ani nekupuju, ale principelne by nebyl problem ... parky a klobasy se daji udelat snadno.

+1/0
22.1.2013 16:50

P36e75t54r 30F19r12ý50d15e18k 7969261989803

Oni ti ostatni take provadi praci dobre - produkuji vysoky zisk.

0/0
29.1.2013 5:13

P96a20v10e69l 74N28o45v50á38k 4683688855781

uvaril byste si 10dkg? ne kazdy potrebuje mit v lednici kilo sunky.

+3/0
22.1.2013 15:28

R84i87c11h65a38r30d 89K68á25b57a 8139938440370

No ja varim po kilu sunky a neni problem ji snist pred koncem zivotnosti.

0/−2
22.1.2013 16:49

P49a68v25e94l 76N48o67v68á57k 4803368455611

jak dlouho.vam.vydrzi? mozna by tostalo za uvahu, jen se mi s tim nechce ladovat od rana do vecera jen proto, abych to stihl...

+1/0
22.1.2013 22:58

D64a57n67i89e74l 45K31r10o84n76e86r 7164564826337

Sunka muze byt klidne i vyberova a je to hnus (zalezi na konkretnim produktu). Jedine kdyz vyjimecne objednaji italskou, tak je dobra...

+3/0
22.1.2013 12:27

J92i25r64i 42J34a59n29d55o61u29r10e26k 5312133605651

No tak konečně vím co a jak vybírat díky za rady. ale při kvalitě Českých potravim mam takový pocit, že umru hladem pokud budu chtít pouze kvalitní stravu :-/.

+1/0
22.1.2013 12:11

I14r72e71n32a 78H49r21u81b92á 6599596617613

Jenže jak vybírat u pultového prodeje, kde tyto údaje nejsou ve všech obchodech?

+4/0
22.1.2013 11:46

Z67u21z53a54n51a 14Č25e56k76a25l15o13v38á 4663720537425

Zeptat se paní Ukrajinky, co to prodává;-)

+12/0
22.1.2013 12:02

E69l44i80š14k25a 82K77u42č21e21r32o14v81á 7729972613443

u pultovky to prodavačky vědí zpaměti, nebo to mají napsané zezadu cenovek. v naší Bille i Albertu odcitují procenta bez problémů.

0/0
22.1.2013 14:17

K17a73t57k22a 16Š55u83b49r97t68o43v65á 2158950787218

v naší taky, většinou se neseknou o víc než 50% :D

+7/0
22.1.2013 18:11

M57a78r54i46á77n 88V77o41j43t29e98k 2424837779638

Paní redaktorko, česky je VÍCE NEŽ. :-P

+6/0
22.1.2013 11:09
Foto

P69e95t63r 18Š60r46a85i85e94r 9813452812277

Ono se u balených výrobků stačí podívat na obal. U takové schwarzwaldské šunky třeba z Lidlu je 100g šunky ze 135g masa. Naši borci to (u dušené) dokážou i z 50g...8-oRvRvRv

+7/0
22.1.2013 10:01
Foto

M71a46r42i10e 73V35l37a35d29y71k66o75v40á 4382229738718

Schwarzwaldská šunka je sušená, při sušení dochází k výrazným ztrátám na hmotnosti. Je však rozdíl, zda si na obalu přečtete, zda výrobek obsahuj XY % masa nebo zda 100 g výrobku bylo vyrobeno z XY g masa. I při výrobě dušené šunky totiž dochází ke ztrátám. A proto je logické, že 1 kg šunky (pokud je kvalitní) nemůže stát méně, než 1 kg vepřové kýty, ze které by správná šunka měla být vyrobena.R^

+13/0
22.1.2013 10:30

J15a85n 37F71r78o56l54í58k 6916340625954

Co stojí na obalu nemusí stát v gatích a naopak;-D Aneb papír snese fšecko.

+1/−1
22.1.2013 13:28

O18n63d59ř27e41j 97M42a54l73ý 3144573583903

Jedině šunka od kosti, sice je v ní sůl, ale ze všech prodávaných šunek je nejlepší.

+1/0
22.1.2013 9:26

H13y30n33e78k 47N72o23v80á18k 9532721125704

Vím co jím, neboť si šunku dělám doma sám. A cena ? Cca sakumprásk 135 Kč za kg 100 % šunky. ;-D

+10/−1
22.1.2013 9:09

P27a86t49r75i21k 38S28v71o69b54o34d76a 3969831486685

můžu si od vás obden dvacet deka koupit?

+4/0
22.1.2013 13:14

J24a56n94a 34K51o55v76a17ř85í78k52o54v51á 1453613886100

Ze svého prasete?;-D

0/−1
22.1.2013 13:54

W54a58l66d42e44m85a85r 88P46o77t52o36č94n97ý 3148984344233

...a kolik je z toho cena práce a energií?:-)

+3/0
22.1.2013 14:08

K29a30r56e92l 19N10a70s32t66o86u82p19i79l 3540791270391

energie je v řádu korun, cena práce srovnatelná s nákupem....

0/0
23.1.2013 8:22

K50a13r81e38l 67N57a55s97t28o81u18p80i79l 3280401320241

Hmm, Vím co jím, a proto v doporučených produktech mají instantní polévky plné chemie, mražené hranolky atd.....měl jsem trošku jinou představu, tohle je jen další z těch hnusných marketingových prostředků, jak zblbnout kupujicí, že kupují něco prospěšného pro zdraví....samozrejme nerozporuju kvalitni sunku, ale jen tu znacku "Vím co jím"

+3/−4
22.1.2013 7:47

M14i95l89a53n 87Č44e75r57n12ý 5753189919962

Klídek, hranolky tam sice jsou, ale 1-2-3 McCain, což jsou jedny z nejkvalitnějších na trhu a s minimálním obsahem tuku, doporučované instantní polévky Knorr jsou bez glutamátů a umělých barviv. Jinak jsem na těch stránkách nenašel opravdu nic, co by odporovalo obecným zásadám zdravé výživy.

Takže mám dojem, že zbytečně kalíte vodu.

+11/−1
22.1.2013 9:05

K35a95r53e93l 31N69a66s64t73o32u38p20i10l 3280891130351

no jistě, podívej se pořádně na složení tý tvý zdravý instantní polévky.....;-D

+1/0
23.1.2013 8:23

K63a68r15e82l 63P36a39z93d74e55r78a 5616584657572

Dle mých zkušeností je nejlepší kupovat šunku od kosti a ne žádné míchaniny, dále doporučuji si občas udělat šunku vařenou v šunkovaru. Mám to vyzkoušené a je to super sic časově náročnější. Pokud chcete minimalizovat konzumaci éček tak je nutno si připravovat pokrmy ze základních surovin a ne z polotovarů:-)

+1/0
22.1.2013 6:26

M72a31r38e24k 59B19u61r75z57a 7907751852897

Připojuji se k vaření šunky doma, není to obtížné. Ale k tomu obsahu masa - kdo vařil šunku doma, potvrdí, že nějakou tu vodu tam dát musíte, jinak to nevymícháte, to je technologický fakt. Osobně považuji za slušnou šunku od 80 %. A sůl: i před revolucí, když ještě existovaly normy, se dodržovalo těch 2,5 %, zřejmě kvůli barvě a trvanlivosti.

+2/0
22.1.2013 7:04

M34a96r41t50i92n 43C69e35r37v70e94n12y 2783488516188

Tak daleko zatim bohuzel nejsem - zatim se musim spokojit s 92-96% sunkou 2-3% tuku a 0.5% soli.

+1/0
22.1.2013 7:39

J17i97ř25í 58Ř16e81h85o68ř 9808518596168

dělám šunku pouze z masa s příměsí medu a soli, žádnou vodu a je v pohodě. Možná se při krájení koleček někdy ukáže že nedrží zcela pohromadě, ale to nemá na nic vliv, akorát to nevypadá tak zvykově dobře na chlebu.

0/0
22.1.2013 12:38

M76i39l96a73n 12Č41e62r33n61ý 5453919339372

Šunka od kosti má vyšší obsah soli. Pokud máte čas a chuť připravovat si šunku sám, OK. Má ovšem nižší trvanlivost, tudíž je třeba vyrábět pouze optimální množství. Ale to je vám doufám jasné.

0/0
22.1.2013 9:08

J86i76ř29í 59Ř74e17h11o53ř 9768428426688

abych ušetřil čas, tak dělám vždy aspoň dvě dávky, tj. cca dvě kila masa najednou. Rozřežu na 200g díly a dám do mražáku. Jasně že rozmražené to už není takové jako čerstvé, ale pořád stále lepší než cokoliv z krámu. A vím co jím i bez značky na obalu.

0/0
22.1.2013 12:42







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.