Diskuze

VIDEO: Naučte se, co zdravého si namazat na chleba

Máslo, margarín, nebo sýr? Spolu s výživovými specialisty Karolínou Hlavatou a Petrem Havlíčkem vám v novém projektu "Vím, co jím" radíme, jak vybrat potraviny, které jsou prospěšné a neškodí našemu zdraví. První díl se věnoval pečivu, teď přicházejí na řadu tuky.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Doma pečený chléb a doma tlučené máslo - neznám větší dobrotu a všichni specialisti přes zdravou výživu se můžou jít bodnout.

Nikdy jsem neměla nadváhu a jím úplně všechno na vesnici běžné jídlo (mekáče nemáme, ale za to zahradu a na ní kupu práce)...

2 1
možnosti

Margariny som uz davno prestal kupovat. Pouzivam iba maslo. A predstavte si, behom pol roku som schudol 5kg.

0 1
možnosti

K79a72r11e23l 83R17o55t39t

27. 1. 2013 1:37

s vychvalováním margarínů je to smutné:

Jsou dva typy mononenasycených mastných kyselin „cis“ a „trans“. Jejich název je odvozen od tvaru jejich molekuly. Všechny mastné kyseliny, které dovede tělo využít, jsou v konfiguraci cis. Některými technologickými postupy, které se používají proto, aby tuk méně žluknul  – hlavně hydrogenací (ztužováním) rostlinných olejů na ztužené tuky - může docházet ke změně mastných kyselin z konfigurace cis- na trans- . Vznikají tak trans-mastné kyseliny. Při ztužování tuků se tak původní velmi cenné nenasycené mastné kyseliny přeměňují na pro nás nevyužitelnou formu. Tím může docházet ke vzniku nerovnováhy, protože relativně převažuje příjem nasycených mastných kyselin. To se pak promítá i do růstu hladin LDL cholesterolu a úbytku HDL cholesterolu. Trans-mastné kyseliny tak můžou přispívat k rozvoji aterosklerózy a vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

0 0
možnosti

á tady to vypadá na PR válku másla a výrobců margarínů

1 0
možnosti

Jestli chce někdo mluvit o zdraví, tak by měl víceméně vynechat slovo chleba a zrovna tak by si ho neměl ani mazat. Tolik k názvu tohoto rádobynaučného článku a videa. Rv

1 2
možnosti

a co mažete místo chleba? napadá mne mnoho možností, ale která je ta správná?

0 0
možnosti

Slyšet od tzv. výživových poradců větu "Kupujte margaríny ..." je dost tristní.!!

4 1
možnosti

Paní Evo, ale oni jsou za to přece placení. Tak co od nich čekat? Pokud chce být člověk zdravý, tak musí hledat informace jinde.

0 1
možnosti

hm takový dýňový olej nakapaný na chléb......ňam

1 0
možnosti

Nakapejte si tam klidně lejno, nás to nezajímá, my pijeme rum :-)

4 4
možnosti

M47i88l70a17n 91K63e47s70l

20. 1. 2013 17:12

Co šlehaný lejno s mentolem by také škodilo.

0 0
možnosti

P73a54u61l 48J44a84r27o96s

19. 1. 2013 2:26

Ja bych nic tak nezdraveho,jako je margarin a maslo,nedal do huby.Radeji si namazu na chleba sadlo se skvarkama;-D;-D;-D

8 1
možnosti

Ano, margarím ne tuka voda. Ale jaxi nám zde páni odborníci zapomněli sdělit, co všchno za šmakulády ten tuk s vodou drží pohromadě :-/

7 2
možnosti