Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

VIDEO: Naučte se, co zdravého si namazat na chleba

Máslo, margarín, nebo sýr? Spolu s výživovými specialisty Karolínou Hlavatou a Petrem Havlíčkem vám v novém projektu "Vím, co jím" radíme, jak vybrat potraviny, které jsou prospěšné a neškodí našemu zdraví. První díl se věnoval pečivu, teď přicházejí na řadu tuky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R33o76m11a20n75a 80S22c50h94n61e12i78d32e61r39o27v88á 7105636533807

Doma pečený chléb a doma tlučené máslo - neznám větší dobrotu a všichni specialisti přes zdravou výživu se můžou jít bodnout.

Nikdy jsem neměla nadváhu a jím úplně všechno na vesnici běžné jídlo (mekáče nemáme, ale za to zahradu a na ní kupu práce)...

+2/−1
28.1.2013 16:37

P70a89b72l35o 29E49s33c46o81b57a81r 8712278120142

Margariny som uz davno prestal kupovat. Pouzivam iba maslo. A predstavte si, behom pol roku som schudol 5kg.

0/−1
27.1.2013 11:50

K63a75r14e28l 82R67o98t94t 6749890516

s vychvalováním margarínů je to smutné:

Jsou dva typy mononenasycených mastných kyselin „cis“ a „trans“. Jejich název je odvozen od tvaru jejich molekuly. Všechny mastné kyseliny, které dovede tělo využít, jsou v konfiguraci cis. Některými technologickými postupy, které se používají proto, aby tuk méně žluknul  – hlavně hydrogenací (ztužováním) rostlinných olejů na ztužené tuky - může docházet ke změně mastných kyselin z konfigurace cis- na trans- . Vznikají tak trans-mastné kyseliny. Při ztužování tuků se tak původní velmi cenné nenasycené mastné kyseliny přeměňují na pro nás nevyužitelnou formu. Tím může docházet ke vzniku nerovnováhy, protože relativně převažuje příjem nasycených mastných kyselin. To se pak promítá i do růstu hladin LDL cholesterolu a úbytku HDL cholesterolu. Trans-mastné kyseliny tak můžou přispívat k rozvoji aterosklerózy a vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

0/0
27.1.2013 1:37

J35i35ř47í 14K75r79a74m29p62l 4856374846566

á tady to vypadá na PR válku másla a výrobců margarínů

+1/0
25.1.2013 21:49

E40v88a 13S23v13o30b17o15d58o34v63á 4230946456702

Jestli chce někdo mluvit o zdraví, tak by měl víceméně vynechat slovo chleba a zrovna tak by si ho neměl ani mazat. Tolik k názvu tohoto rádobynaučného článku a videa. Rv

+1/−2
22.1.2013 23:43

J22i70ř94í 97K44r76a23m96p97l 4766804126966

a co mažete místo chleba? napadá mne mnoho možností, ale která je ta správná?

0/0
25.1.2013 21:50

E96v49a 27S36v89o57b86o93d63o85v90á 4530826466762

Slyšet od tzv. výživových poradců větu "Kupujte margaríny ..." je dost tristní.!!

+4/−1
22.1.2013 23:35

L11u83d89m80i43l13a 17Š90i90n38d49e79l27á90ř15o45v32á 7272196172181

Paní Evo, ale oni jsou za to přece placení. Tak co od nich čekat? Pokud chce být člověk zdravý, tak musí hledat informace jinde.

0/−1
24.1.2013 14:44

B17o36h33u47m58i76l57a 84M13a53j61e40r46o95v24á 4867101674

hm takový dýňový olej nakapaný na chléb......ňam

+1/0
20.1.2013 23:16

F93i89l58i36p 96R49o76m68a12n58i49u68k 5361734387

Nakapejte si tam klidně lejno, nás to nezajímá, my pijeme rum :-)

+4/−4
22.1.2013 0:22

M68i93l56a66n 42K84e35s58l 2166876833878

Co šlehaný lejno s mentolem by také škodilo.

0/0
20.1.2013 17:12

P49a80u94l 89J58a32r58o24s 2263598790

Ja bych nic tak nezdraveho,jako je margarin a maslo,nedal do huby.Radeji si namazu na chleba sadlo se skvarkama;-D;-D;-D

+8/−1
19.1.2013 2:26

S39t82á69ň88a 74L97o44u43n27o87v11á 3778121661290

Ano, margarím ne tuka voda. Ale jaxi nám zde páni odborníci zapomněli sdělit, co všchno za šmakulády ten tuk s vodou drží pohromadě :-/

+7/−2
18.1.2013 14:11

T66o82m68á40š 51C48h22r60á37p87e17k 4689897462760

Od té doby, co jsem vyřadil margaríny a přesedlal na klasické máslo, se mi tzv. "cholesterol" zlepšil (laicky řečeno). Jinak celkem zajímavý článek je zde, už ho tady někdo kdysi dával:

http://www.paleolifestyle.cz/2012/08/07/chris-kresser-ta-nejdulezitejsi-vec-kterou-jste-nejspis-nevedeli-o-cholesterolu/

+5/−3
18.1.2013 13:01

M58a21r18t23i27n 82P71u95c59h60e71r53n66a 9107470129917

Taveny syr obsahuje vapnik... Ale ten v tavenaku je uplne na prd! Naopak odvapnuje!

0/0
18.1.2013 11:29

P32e38t64r 75F55r84ý17d41e26k 7329421109673

No tak vstrebatelnost vapniku v mlece se prakticky znici uz pri pasterizaci. Homogenizaci se pak dilo skazy dokona...

0/0
18.1.2013 12:19

D39a53v96i50d 38H88o68l88c49m46a93n 7855182793796

Problém je, že tavený sýr je hodně slaný. To v důsledku odvápňuje :-)

+1/0
20.1.2013 13:01

P93a55u60l 88J84a24r45o61s 2803108130

Kdyby jsme chteli jist zdrave maslo,tak musime mit doma kravu a delat si ho sami.Ty produkty z obchodu,jsou loudovane vsim moznym.;-)

+1/−1
17.1.2013 22:45

P35a10v80e10l 60S39t95a91v31j27a55n25í70k 1580436130821

Tak jsem si smíchal ten olej a vodu, jak uvádějí v prezentaci, protože podle nich se z ničeho jiného margarín neskládá a na chleba to nešlo namazat ani náhodou. Tak jsem si radši namazal husí sádlo.

+11/−1
17.1.2013 22:23

M90a69t89ě46j 15C37h46l70á70d 3537246535931

Další z hromady komerčních článků.... Hlavně nenápadně... Rv Teď je každý odborník na potraviny. Máslo je fajn, margarín si žerte sami

+6/−2
17.1.2013 13:48

J91a25n49a 35N62o67v17á49k85o64v89á 4262586611486

čtu si o zdravých potravinách a z boku na mě bafá Trautenberk...PROČ?

+1/−3
16.1.2013 20:04

R39a89d40e51k 20P61e69t21r20j65á30n72o43š 6381890859803

Osobně si pečivo nemažu každý den, ale když už tak jedině pořádným máslem. Margariny jsem přestal kupovat před několika lety, protože pokud si chci na chleba dát olej, dám si tam olej (kvalitní olivový či za studena lisovaný řepkový) a ne chemický koktejl pro mě odporné konzistence. Asi před rokem jsem ochutnal máslo od Orrera kam chodím pro Grand Moravii. Při prvních ochutnání jsem z rohlíku ztrhnul šunku a vychutnával si jen tu smetanovou chuť. To máslo by se dalo dát i do kafe místo smetany:)

+8/0
16.1.2013 14:59
Foto

T48o36m35á39š 75V44o94g74n95a42r 4153141989303

Výborně, pane Petrjánoši a Baduro!

A jsou ještě lepší možnosti, co namazat - udělat si pesto ze slunečnice, s bylinkami, sezamové, arašídové či jiné máslo, rozemlít nějaká olejnatá semena či oříšky s medem, fantazii se meze nekladou. A je to i s vlákninou. Jakkoli se vyhnout bílé homogenní rafinované hmotě !

A když to pečivo je domácí, celozrnné, jako kdysi, kváskové nebo bezlepkové placky, pak má chuť i samotné.

+3/−1
17.1.2013 12:12

A55l75e97s 40B79a23d71u42r41a 9316147390685

Nikomu nekritizuji a neznechucuji maslo ani margarin. Je to kazdeho vec a predevsim chut. Ja osobne jsem pred 10 lety presedlal na maceni peciva v panenskem olivovem oleji (nekdy s vyluhovanym cesnekem - podle toho, kam potom jdu) a neumim si snidani bez toho predstavit. Maslo ci margarin doma vubec nekupujeme, nejak ho nepotrebujeme. Ale jak rikam, nevidim duvod, proc nekomu tvrdit, ze je neco chutnejsi nebo zdravejsi.

+6/−1
16.1.2013 12:06

M41a94r73t20i95n 78N18o76v31o36t18n63ý 7543445750245

To je klasický jižanský způsob. Co se týká másla, tak v mnoha receptech je nenahraditelné, ale samozřejmě se lze bez techto receptů obejít, což ovšem není můj příklad. Já ale ve většině receptů využívám přepuštěné máslo.

+3/0
16.1.2013 12:50

J28a63n 16F20r45o73l95í44k 6976190725194

Kvalitní margarín paní Barochová neexistuje.  Trochu jste s tím článkem zaspala dobu protože nyní se razí, že sádlo a máslo nejsou zas tak špatné a všechny margaríny neboli ztužené pokrmové tuky obsahují škodlivá chemická rezudia.

+11/−1
16.1.2013 9:40

M15i94c13h34a45l 74M63a79j32e32r19č35í90k 6523346494882

Nemůžu si pomoct, ale jíst produkt chemického průmyslu je mi fakt proti srsti..

+14/−3
16.1.2013 0:05

A75l34e77š 95P28e22t67ě97r28a 8332669973384

No jo, ale já si chci namazat třeba chleba, aniž bych musel vyndavat máslo dvě hodiny předem z ledničky, anebo aniž bych ten krajíc chleba roztrhal. Tak si kupuju margarín a nemám s tím problém.

Vy se tady div nepoperete, jak jíte jedině to nejzdravější máslo, ale jak vypadá zbytek vašeho jídelníčku? Zelenina, kus-kus, tofu a občas ryba, připravená v kameninové troubě, co? :-D Pochybuju, že tím máslem mnozí z vás vůbec něco zachrání...

+6/−6
15.1.2013 21:40

O22n85d16ř98e71j 36Š32i82n27d79l80e95r 2917958546795

Že si neumíte máslo nasolit a našlehat je váš problém.

+6/−5
15.1.2013 22:27

P29e91t49r 56F55r31ý83d93e22k 7859821459363

Tofu neni zdrave, pokud soju, tak jen fermentovanou, soja sama o sobe je velmi nezdrava.

Jinak nechapu, co chtel basnik rici, ja samozrejme davam pozor na vsechno, co jim. Ani maslo nekupuju jakekoliv, ale jen "od krav" z pastvy, kde se nepouzivaji chemikalie... Neni to tak tezke, jen holt ne vse koupis v super/hyper/megamarketu za 2 Kc za kilo...

+4/−2
16.1.2013 2:08

M27a51r95t80i92n 20N32o29v90o80t96n26ý 7153575540965

Nikdy jsem neměl s máslem žádné problémy. Ukrojím tenký plátek, který do pár sekund změkne. 

A můžu vás ujistit, že si hodně dávám pozor, co jím. Prefabrikované potraviny vůbec nekupuju. Žádné polotovary, žádné produkty chemických inženýrů atd.

+8/0
16.1.2013 9:18

E10d36a 25D22r27á97b40e27k 7519822893117

1) máš špatně nastavenou teplotu v ledničce

2) máš máslo ve špatném patře ledničky

oprav a nebudeš mít s máslem problém

0/0
22.1.2013 17:28

E22d85a 84D52r86á56b98e38k 7849242973857

nejlépe ho dej do dvířek :-)

0/0
22.1.2013 17:28

M31a60t38o21u51š 39B49á72r39t95a 4226590666328

Rama, ideální na mazání skřípajících pantů

+10/−1
15.1.2013 21:29
Foto

T29o20m78a38s 20K29w30o17l14e95k 4549394580585

Jedine maslo ! (aby mi zvednul cholesterol tak bych ho musel snist snad kostku denne) 

A margarin ? (pry voda a tuk .... nejak pozapomnel na to , ze zásadní přísadou moderních margarínů je diacetyl, který jim dodává máslovou chuť, a musí se přidávat pomocné látky (emulgátory, stabilizátory, konzervační látky, antioxidanty, barviva, regulátory kyselosti) ... zdroj wikipedie

..... hezka reklama firem co vyrabi margariny !  :-/

+19/−2
15.1.2013 21:03

Z26u22z84a38n39a 89Č65e68k29a74l21o42v26á 4713250727345

Diacetyl je pouze předpona, zapomněl jste nějaký konec, samotné slovo diacetyl nemá žádný smysl, to je jako byste řekl "je to bezba" - bezba co????

+3/−1
15.1.2013 21:37

B85o64h47u79m27i15l 84M86á65c10a 5531332256963

Diacetyl nebo biacetyl jsou běžně používané triviální názvy pro 2,3-butandion, který je jednou ze složek syntetického máslového aroma. Čistý biacetyl je svou intenzivní "vůní" téměř bojová látka.

+3/0
15.1.2013 21:51
Foto

R10o89s24t22i82s37l31a36v 41T51a59r89a13b27a 7768138585909

Když si koupím vážené máslo od firmy Grand Moravia nebo ze Sklizeno cz ať mi někdo u snídaně řekne, když si ho mažu na křupavý rohlíček, že je to špatně tak by asi dobře nedopadl. ;-€

+15/0
15.1.2013 20:06

T40o70m67a74s 20N77o97v16o98t50n73y 3891226458149

Sponzored by Unilever?

+7/0
15.1.2013 19:39
Foto

T76o21m52a11s 58K41w45o13l58e32k 4959294360125

jj ;-(  a tyto dva "dietology" je treba obchazet oklikou !

+3/0
15.1.2013 21:04

Z67b19y62n51ě61k 91R54e39i35c78h45l 8246769376799

Časem jsem přišel na to, že není nic chutnějšího, než je kvalitní máslo.R^

+16/0
15.1.2013 19:37

J62i51ř39i24n85a 36M15a34n11d10á59t94o66v18á 9517248580705

Časem? To zjistila i naše pětiletá dcera ;-) Že chce rohlík s máslem. Ale s " "máselkem", mami "

+5/0
15.1.2013 21:00
Foto

L14u41k40á20š 47V59o53j58t47e84k 3725656442642

Škoda, že nemůžu dát více plus;-) Taky jsem laboroval s různými lehčími formami "mazadel" abych byl jako ve formě a posléze jsem zjistil, že je to hnus fialový a že daleko víc mi prospívá klasické kvalitní máslo. [>-]

+3/0
16.1.2013 11:31

M33i94r80o65s15l50a74v61a 84N60ě51m12c96o86v30á 1831642866528

Kupujte výrobky které nám zaplatí za používání naší značky. Pak budete zdraví jako rybička a štíhlí a krásní jako paní specialistka.

+8/0
15.1.2013 18:31

M71a95r48t51i13n 78H70r36o88m30a61s 5458646946857

Když máslo, tak ze smetany, a ne lžička, ale na plátky, pak hajdy do lesa a do sadů, tam se nějaký ten cholesterol nevyskytuje :) . Každopádně, ze srandy jsem nějaký ten čas jedl co nejvíc čerstvé zeleniny a ovoce (samozřejmě nestříkané, proč taky) a cítil jsem se po tom všem brutálně spokojeně, prostě fresh.

+4/−2
15.1.2013 16:33

R43a22d70o57v53a30n 38B78u55b59e95n56í55č71e26k 1116175779909

To já to nejím ze srandy, ale proto, že mi to chutná, problém je akorát, že čerstvá zelenina a ovoce je u nás věc po čertech sezónní, v zimě je to dost bída, ne že by nebylo vůbec nic, ale výběr je dost omezený. Zlatý léto, když člověk dlabe rajčata přímo z keříčku...

+7/0
15.1.2013 17:37

K91a22t83e52ř76i85n44a 23V85a41š32á25k85o17v20á 5531172229165

jojo, v zime zas neni nad kvasenou zeleninku, pokud ma clovek tu moznost...taky je to zdravy. :-)

+6/0
15.1.2013 17:42

M42a26r92t91i17n 32N24o64v71o28t53n66ý 7733125730595

Přesně tak.

+3/0
15.1.2013 18:27

M69a92r71t19i17n 52H46r32o43m20a49s 5458286196877

Nejste kvašenou zeleninou poznamenaná od Biolenky? :) My jo.

0/0
15.1.2013 21:45

P11e44t69r 58F94r89ý60d69e63k 7309571239233

Co to je biolenka? Kvasenou zeleninu ji snad kazdy clovek se zdravym rozumem - ovsem ne kupovanou (tam se kvaseni urychluje  cukrem)

+1/0
16.1.2013 2:13







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.