Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

VIDEO: Naučte se vybírat zdravé potraviny, začínáme pečivem

Jak vybrat potraviny, které jsou prospěšné a neškodí našemu zdraví? Poradíme vám spolu s výživovými specialisty Karolínou Hlavatou a Petrem Havlíčkem v novém projektu Vím, co jím. První díl se věnuje pečivu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M93i82c35h79a97e23l 62N91o12s57e46k 9162710958452

Ano,článek mě utvrdil v tom,že nadále se budu pečivu velkým obloukem vyhýbat.

0/−1
15.1.2013 17:20

P15e90t24r 32F82r76ý67d20e61k 7949891499373

Spravne delas. Na nenaklicene nebo nezfermentovane obiloviny clovek stejne nema dostatek zaludku...

0/0
29.1.2013 5:01

H75e52l39e87n32a 80S69v74o57j12a17n96o33v70á 4304129661156

My si těsto na pečivo děláme doma sami, takže přesně víme, z čeho vaříme. Skvělý na přípravu těsta je multifunkční kuchyňský přístroj thermomix, který jsem vyzkoušela a užasla jsem, že i váží a těsto v něm vykyne.

0/0
9.1.2013 13:43

M86a37r81t20i20n 57S93o77u78š13e43k 8968143559825

Jo, takové znám. Přesně vědí, že vaří z vody a směsi na výrobu domácího chleba z Lídlu :)

+3/0
9.1.2013 16:20
Foto

V74a69s31e86k 71R57a69i88s48e81r 2290920297267

Žádné pečivo není zdravé.

+1/−4
9.1.2013 8:29

J71o79s81e79f 83M78u91ž43á97t72k35o 5545343767243

Jo, to je bezva, akorát nechápu, proč skoro v žádném supermarketu není nebalené celozrnné pečivo, alespoň jeden druh. Poptávka by podle mě byla.

+15/0
8.1.2013 13:41

S91t82e42p85a19n 61T22o60t22h 8288339675438

tak dlouho sme vybirali pecivo, az si ho peceme doma... a z kvasku.

+6/0
8.1.2013 12:56
Foto

D61a93v48i76d 21K96o93m33á51r63e15k 3813560300448

Ne každý má dnes čas péct si doma rohlíky,chleba,koláče.....Možná až budu v důchodu tak jo :-)

+11/−4
8.1.2013 14:07
Foto

L53a71d79i74s36l13a38v 30A17n42t16o97š 7478223478274

Evidentne nemate paru, co to dnes znamena, pect si vlastni pecivo. :-) Stepan si ho jiste pece v domaci pekarne, ktera vse obstara sama. O kolacich a podobne neni rec.

+4/−2
8.1.2013 23:46

M89i40r24o31s10l77a12v12a 69N70ě41m44c62o96v41á 1461812476338

Také moc nevíte o čem mluvíte.

1. v pekárně uděláte pouze chleba, pan Komárek psal o pečivu a více druzích

2. chléb z kvásku který necháte dělat v pekárně je nic moc, musíte mít ošatku a dopéci ho v troubě, pak je teprve výtečný. A to už je najednou práce navíc.

+1/−2
9.1.2013 9:37

M19i88r12o59s11l54a95v10a 64N73ě79m14c92o37v42á 1151142546278

k 2. na pekárně je hnětení a část kynutí. Ale stačí si projít po netu a prozkoumat kváskové chleby a zjistíte, že už ne tvarování a pečení.

+2/−1
9.1.2013 9:38

P73e82t40r 44F22r39ý71d90e48k 7689181959183

1. v pekarne muzes delat i bagetky (a ja tam delam i jogurt pri 40 stupnich)

2. Kvaskovy chleba z pekarny je super, me o tvar moc nejde. Nechavam kynout neco pres 7 hodin, staci to jen naprogramovat.

0/0
29.1.2013 4:56

M45i61r46o71s93l39a58v57a 30N73ě18m74c37o64v37á 1881442336578

K informacím odborníků. Jestli budete jíst příliš mnoho vlákniny, tak riskujete, že vám trávicí systém přestane správně pracovat. Hrozí nadýmání, větry apod. Také je nutno zvýšit příjem tekutin, protože je vláknina váže.

Zjednodušeně, kdo jí hodně zeleniny každý den, ten by se už neměl přecpávat celozrnným pečivem. Další radovánky, které přílišné množství vlákniny může vyvolat je osteoporoza nebo chudokrevnost a tak dále a tak podobně. Jsem téměř ochotná se vsadit, že když by si člověk po ukončení seriálu udělal skvělé menu z doporučeného, tak ho to bude stát víc zdraví než pár knedlíků s rajskou ;-)

+1/−6
8.1.2013 12:44

S16t46e35p93a47n 96T63o90t92h 8588869645138

no tak si prakrat prdnu navic... chodim behat do prirody, tam se to ztrati. Nikdo tu ale nemluvi o PRILIS MNOHO, ale o jist zdrave. V tom je malinko rozdil. Ten ale poznaji jen ti, kdo pouzivaji tu vec nahore na krku.

+4/−4
8.1.2013 12:58

M37i17r20o63s77l83a83v39a 46N51ě45m27c12o54v76á 1161232836128

To používání věci na krku to sedlo. Slyšíte to často, že?

Zkuste popřemýšlet, doporučovat lidem automaticky vlákninu je nesmysl. Pokud ji váš jídelníček už obsahuje, tak celozrnné pečivo pro vás zdravé není (navíc v případě některých zdravotních problémů se doporučuje konzumace pouze bílého a na celozrnné je zákaz).

+2/−6
8.1.2013 13:03

J23a58n 20V80a70i52s23h16a73r 1556301235628

Já jsem tu věc na krku použil a přišel jsem na to, že pečivo vůbec nepotřebuju.

+2/−1
8.1.2013 13:24

M53i96r52o80s96l52a92v86a 39N14ě90m57c87o33v22á 1611562786988

;-D

Nevím jestli vám to samozvaní odborníci odsouhlasí ;-)

0/−1
8.1.2013 13:29
Foto

L75a82d41i83s92l13a89v 32A63n70t76o91š 7548913468144

Hehe, to je solidni tmarstvi ve stylu, ze cigareta je zdravejsi, nez vypit 5 litru vody najednou a proto je lepsi kourit, nez dodrzovat pitny rezim. ;-D

+5/−2
8.1.2013 23:49

M12i83r28o82s79l20a84v35a 34N97ě29m23c72o24v39á 1891232456298

Vy také máte dojem, že můžete jíst neomezené množství vlákniny bez jakýchkoliv důsledků? ;-D

To je jako byste věřil, že se ve sladké vodě nemůžete utopit, protože ji celou vypijete

+1/−3
9.1.2013 8:55
Foto

L58a63d74i87s19l30a59v 47A93n92t10o87š 7738683498424

Nerozumite memu prirovnani? Rikam, ze je smesne bat se predavkovanim vlakninou, kdyz k zelenine jite grahamovy rohlik. Vlaknina je prirozena soucast kde ceho a neumim si predstavit v jake forme a mnozstvi by ji clovek musel do sebe dostat,aby zacala skodit. Urcite to nehrozi z bezne stravy. Bojite se i vitaminu C, kdyz si date citron do caje a odpoledne mate chut na pomeranc?:-)

+2/−2
9.1.2013 10:02

M50i71r53o73s77l63a28v20a 78N73ě98m18c28o51v27á 1371792146378

Aha, takže nerozumíte příliš problematice. To dokazuje ten vitamín C. Ten totiž v nadměrném množství vyloučíte, pokud to přeženete z vlákninou, tak vám vylučování přestane fungovat. V jednom případě nic, v druhém problém. Pokud to budete dělat pravidelně, tak navíc vašemu organismu hrozí anemie a osteoporoza. Redukujete si schopnost získávat živiny z potravin, a jejich každodenní přísun je pro vás nutností. 

Víte, že doporučená dávka vlákniny denně se hýbe na směšných dvaceti až čtyřiceti gramech? Vše záleží na váze, čili lidé s nižší než je nějaká norma jsou samozřejmě o malinko níže.

Vůbec nejde o to, že si jednou dáte to či tamto. Ale jestli je váš každodenní jídelníček v podobě, jaká je dnes módní čili s velkým množstvím zeleniny, cereálií atd., tak musíte kontrolovat i onen přísun vlákniny. 

Mimochodem víte, že celozrnné pečivo váš organismus zpracovává s větším výdajem energie? Tudíž není příliš vhodné během nemoci, protože omezuje obranyschopnost? A tak dále a tak podobně. Ale tady samozvaní specialisté vykřiknou, vláknina je zdraví, neřeknou nic o jakémkoliv riziku a lidé tomu věří.

+3/−3
9.1.2013 13:55

K82v51ě45t34a 89K78o31ř21í66n83k64o77v50á 4297492612362

jak prosím souvisí osteoporéza a  přemíra vlákniny?

Tu věc na krku  mám, ale na tohle jsem nepřišla. Děkuji.

+1/0
10.1.2013 20:50

M93i34r50o84s64l65a69v66a 13N31ě67m89c64o26v45á 1371432596628

Přemíra vlákniny omezuje vstřebávání vitamínů a minerálů. Rozhodně není možno vlákninu vyřadit, jen se to nesmí přehánět. 

To je jediné na co jsem chtěla upozornit, že vláknina se uvádí jako nějaká naprostá dokonalost či synonymum zdraví. Bez jakýchkoliv rizik. Přitom např. skvělým zdrojem vlákniny jsou luštěniny, jak funguje naše trávení, když se jimi přejíme, ví asi každý.

+1/−1
11.1.2013 0:47
Foto

P28a60v85e88l 23P84e76c90h 9388211716247

Jo, ale kde. Už ani nevím, kdy jsem naposled někde viděl celozrnné pečivo. Všude mají vícezrnné, sedmizrnné, devítizrnné ... všechno sypají semínky, někteří chytráci je dokonce zapékají dovnitř, ale z celozrnné mouky není téměř nic. Aspoň teda v supermarketech.

+9/0
8.1.2013 12:17

P11e41t72r24a 43M69a78c29h77á44č34k62o84v82á 2324344118597

stačí se dívat na ceny - celozrnné jsou většinou ty nejdražší:-/

0/0
8.1.2013 12:20
Foto

P89a43v59e47l 51P26e43c21h 9738921506757

To už dávno neplatí. A to celozrnné třeba v albertu už hodně dlouho není vůbec žádné, jen jeden nebo dva chleby.

+3/0
8.1.2013 12:26

A65l71e58n53a 55V93o47n25d59ř98e34j10c42o76v62á 7630212343866

Z toho důvodu si pečeme celozrnné pečivo doma. Navíc oproti kupovanému mám jistotu, že skutečně celozrnné je, a ne, že jsou navrchu semínka, ale vevnitř je to v podstatě bílé pečivo.

+1/0
8.1.2013 13:46

A56n77n 72D29e96d59k89o67v78á 6721672148173

Z jaké mouky, prosím? Já se v tom nevyznám :-(

0/0
9.1.2013 0:54
Foto

P70a34v87e39l 24S68v33i33t10i11l 5264223796942

Rohlíkový inženýr Havlíček: "Hrubé vlákniny je tam opravdu minimální množství," konstatuje Havlíček, podle něhož jsou populární kaiserky spíše z bílé mouky. ... tak to dopadá když někdo někdo mluví a nerozumí tomu. ;-D Rv Kamarád Okamury = otevřená hlava. ;-D ;-D ;-D Podle mě nejsou kaiserky populární a navíc jsou (spíše) z oranžové mouky !! ;-D

+1/−14
8.1.2013 10:29

D36a26v39i85d 42L10a72m53r 9256752140783

Oranžová mouka - tento termín se někde používá, nebo je to jen vaše osobní označení směsi ze které vznikne oranžové pečivo? Asi víte, že se jedná o bílou mouku s příměsí karamelu pro zabarvení že?

+3/0
8.1.2013 11:37

M79a86t89o40u54š 34B20á93r84t73a 4536380636208

Zrovna včera jsem v Penny na Praze 4 koupil pod značkou  Dobré pečivo (Michelské pekárny) "chléb žitný krájený". Uprostřed je nedopečený a okolo nedopečeného středu plesnivý. Nevíte někdo, kam toto varování vyvěsit na net?

+5/0
8.1.2013 9:26

Š18á74r75k82a 46M12a67t73y56á66š16o29v52á 1381125902539

http://www.potravinynapranyri.cz/

+10/0
8.1.2013 9:42

M10a49t83o24u97š 22B15á25r52t67a 4506410266178

Děkuji

0/0
8.1.2013 13:30

O63l19d59ř62i69c84h 51V28á46l72e60k 2447600373635

V článku jsou zmatečně napsány odbornosti. Výživový poradce může být kdokoliv, kdo projde týdenním kurzem a zaplatí vysoké školné výtečníkům typu Fořta, Havlíčka nebo Macha. Výživový specialista může být také kdokoliv. Nutriční terapeut, bývalá dietní sestra je zdravotník, který denně pracuje s pacienty v nemocnici. K tomu bych šel pro radu já. Ani jeden v článku uvedených není nutriční terapeut, paní Hlavatá by se mu mohla přibližovat prací v prestižním Endokrinologickém ústavu, kde pracují přední čeští obezitologové lékaři. Tož asi tak. :-P

+12/0
8.1.2013 7:35

A80n20t54o11n58í55n 26P58o94l65i16c35k50ý 9300932131637

Ale neznamená to, že tomu nerozumí, že ne?

+1/−1
8.1.2013 12:24

O96l14d45ř43i10c20h 65V28á91l65e87k 2567600273125

To určitě ne Antoníne, např. paní Hlavatá má na endokriňáku manžela - lékaře, když něco paní Hlavatá neví, jistojistě se manžela zeptá, na lékařské fakultě toto jistě probírali. Nevím koho se bude ptát pan Havlíček, na zemědělské škole odkud má titul ing. lékařské vědy nebrali.

+2/−1
8.1.2013 14:00







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.