Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Mýty o potravinách, které zvyšují cholesterol

Zásadně se vyhýbejte vejcím. Exotické potraviny jsou prospěšné. Červené maso úplně vyškrtněte ze svého jídelníčku. Přinášíme vám nejčastější mýty o potravinách, které (ne)zvyšují hladinu cholesterolu v organismu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

O49s97k27a75r 70K79o66v31a58ř57í34k 8320523185800

taky nechápu,proč všichni žijí v domnění,že hovězí maso je špatné

+3/−1
1.12.2012 16:29

J91a81n 49D56l39o66u44h28ý 8516360473450

No to je canc a slátanina. Nechápu, kdo toto napsal. Je tam spousta polopravd a nesmyslů. Jednak červené maso není problém, pokud je libové. Na druhou stranu hovězí má horší tuk, než vepřové. Z toho vyplývá to máslo (resp. tuk z mléka). Sádlo je z hlediska cholesterolu výrazně lepší, než máslo. Dále nevím, proč by mělo být špatné mleté maso. K těm vajíčkům, jedno vajíčko fakt nevadí, ale málokdo si dá jen jedno a současně je vajíčko zastoupené i v jiných potravinách. Takže ne že vejce nevadí. Nevadí jen v omezeném množštví. A dále jsem z článku nepochopil, jak z v brambor stane cholesterová bomba. ;-D Nemyslel snad autor přeměnu škrobu v těle na tuky? 8-o To by ale platilo i na jiné potraviny.

+4/−2
30.11.2012 12:45

V83á66c83l28a21v 93K45a23f56t13a57n 7915789783226

V kupovaném mletém je hlavně tuk. Do kaše občas dávají hodně smetany. Jinak souhlas :)

+1/−1
30.11.2012 19:00

B14l94a78n36k38a 89B94a56u43e46r93o88v22a 4301550899377

Meli na mysli bramborovou kasi, ne samotne brambory, do ktere se casto pridava maslo, smetana a syr pro zlepseni chute.

0/0
4.12.2012 0:36

J34a94k10u47b 39K45ř40i86v39á60n76e44k 2886694765269

Jako byste nevěděl, jak podobné články vznikají...

0/0
4.12.2012 15:43

K61a49r48e25l 96V56a50c36h32u46t 9333322809243

Sex! - Zapoměli zase na blahodárné účinky sexu! ... Pak nemají chlapi trpět předčasnou ejakulací, když na sex přijde jen vyjímečně?! ;-D ... Při tom sex tak báječně snižuje hladinu cholesterolu!!! R^

+3/−1
29.11.2012 18:45

R66a66d74i33m 95T78u41č82n68í64k 7913968774221

Většinou se k úrovně článku nevyjadřuju, jenže teď mi to nedá.

Tak prvně - největším problémem lidí není složení stravy, jako "obžerství".

A za druhé - naprosta většina článků o stravování je ovlivněna moderním lékařstvím, které do detailu rozpitvá jeho složení. Kus toho a kus toho, málo toho. Kéž by se udělal kvalitní článek o stravování z hlediska přírodní medicíny, nedej bože energetického vlivu na člověka…

+7/−2
29.11.2012 17:26

R60e66n72a68t77a 37H72a80v40l92í80č83k68o76v10á 3169236583715

Chachacha! Bramborová kaše v restauraci že je ze smetany, másla.... Leda tak z nějakého prášku rozkvedláného ve vodě a ohřátého v mikrovlnce! V restauraci je lepší si dát jako přílohu obyčejné vařené brambory-na těch v podstatě nemají co pokazit!

+13/−2
29.11.2012 16:39

M72a93r12t21i92n 90N45o43v91o84t56n28ý 4292434890

Nemají co pokazit? Chacha! Všechno dokážkou pokazit!

+9/0
29.11.2012 16:54

R68e59n77a55t94a 18H43a35v72l92í48č37k11o41v76á 3549156293335

Jo, to je fakt! Ale co mám dělat? Jezdím po republice s dodávkou, takže hospodskému jídlu se nevyhnu. Je t o hnu, velevnosti, jdu blejt!

+5/0
29.11.2012 17:08

M82a20r49t73i80n 32K44a44r87á33s22e72k 9478933988268

Nove vyvarovne s menu za 55 kc mozna, ja jsem ale v restauraci na kasi z prasku snad nenarazil...

+1/0
1.12.2012 18:28

J31a59r28o50s38l46a30v 18M71o65u88č14k66a 3479782377932

Zde článek amerického kardiochirurga: Velká cholesterolová lež

http://www.wmmagazin.cz/view.php?cisloclanku=2010060003

+3/0
29.11.2012 16:30

D46a32n49i93e77l 54M21a59c30á19k 2239104556531

Opravdu velice zajimavy clanek R^  Zaslouzi si daleko vetsi pozornost nez ten, pod kterym prave diskutujeme ;-) Diky.

+1/0
30.11.2012 4:13
Foto

K37a84r19e26l 36T64o89m86á61š12e76k 7184909287779

Neexistují nasycené a nenasycené tukym ale jenm kyseliny. I takové vepřové sádlo má minimálně 30% kyseliny olejové (nenasycené) a olivový olej nejmén 30% kseliny stearové (nasycené. Tělo tytuky v tekém střevě musá rozložit na kyseliny a gliceri a po vstřebání je pět skládá na tuky a je mu jedno odkud se vzaly ty mstné kyseliny. Není už vůbec jasné, proč tuky s vysokým obsahem nasycených kyselin zvyšují cholesterol, když ho samy neobsahují (typickým příkladem je palmový ole). Všechno to jsou bláboly. Cholesterol v žloutcích nevadí, protože žloutek současně obbsahuj lecitin, který podporuje tvorbu HDL cholesterolu. Nejvíce cholesterolu je v mozku nejenom v lidském a bez něj by mozek nemohl mysle. Díky cholsterolu z masa se z lidoopů vyvinul člověk s velkým mozkem

+5/−2
29.11.2012 13:42

J96a18n94a 28L36e25š53k14o47v75á 7484677294295

R^

0/0
30.11.2012 8:02

T30o62m27á37š 14V93e49s21e24l47ý 5165838300729

tak a teď jak je to ve skutečnosti:

http://naturalbias.com/12-reasons-why-saturated-fat-is-good-for-you/

0/0
29.11.2012 13:40

M85a86r36t43i62n 21N23o94v72o39t10n32ý 4462424760

No to jsou zase bláboly.

+4/−1
29.11.2012 13:20

A67n44t70o63n41í48n 58G79a85ž33á37k 7855935570216

Tedy nezda se mi, ze by se autorovi podarilo ty myty clankem nejak rozprasit ... vicemene nam dovolil jedno vajicko, zivocisny tuk je i nadale tabu, na/do brambor(y) si dejte rostlinny maslo :-/. Osobne s zivocisnym tukem nemam problem, mam spis problem zivit se "valecnymi" potravinami a polotovary.

+5/−1
29.11.2012 13:19

T52o93m80á28š 60H49r15u15b18ý 4169370564326

Mě by zase zajímalo, jakým zázrakem naroste cholesterol v mase tím, že se semele... Možná autorka předpokládá (asi správně), že do mletého se namele všelicos včetně kusů tuku atd., ovšem pak je zase zábavná ta obava z bramborové kaše - fakt si chci nechat v restauraci ukázat tu kaši s velkým obsahem másla a smetany :-)

+14/0
29.11.2012 12:20

J27a15n 67K61o72m52á78r76e52k 5515808239153

nemá cenu žít životem invalidy jen proto, abych umřel zdravě.

70% cholesterolu si vyrobí cholesterol organismus sám. to znamneá, že i kdybychom se úplně vyhnuli potravinám s cholesterolem, umaže nám to jejn 1/3 celkového cholesterolu. organismus ho vyrábí v noci, proto se léky proti ch. berou večer.

+4/−1
29.11.2012 11:43

A10n12t15o76n27í64n 83K30o45n29e13č85n91ý 1700627364636

A když to všechno budete poctivě dodržovat, tak nakonec zase umřete, ne že ne.

Umřít musí každý, nedělejte si zbytečné iluze, že když budete jíst tzv. zdravě, že budete žít dlouho. Prdlačky. Pokud nezajdete na nějaký úraz nebo neštěstí ve formě infekční nemoci, máte svůj věk v genech předepsán. Co jíte, na to má minimální vliv.

Jedině v extrémech typu: budu tak dlouho jíst mastné hranoky a kolu až budu mít 150 kg - nastane něco podobného jako úraz, kdy zdechnete zbytečně brzy, stejně dobře, jako když se budete krmit jedem na krysy.

+8/−3
29.11.2012 11:32

P35e84t26r 40F74r28ý71d63e42k 7249801689103

Ja si nedelam iluze, ze budu zit dele. Rozhodne ale budu zit lepe. Nemam zajem mit ve 40 cukrovku, v 50 dva bypassy a 10 prasku denne.

+5/−2
29.11.2012 12:32

L22a66d22i60s47l10a37v 90T50r53i35s86k97a 4115807680

Jen dva komentáře.

1) Kaše v restauraci. No, nechci se zastávat restauratérů, ale ve většině provozoven bych tipoval, že bramborová kaše neviděla ani brambory, ani smetanu či máslo. To jsou příliš drahé potraviny na to, aby je do kaše dávali :).

2) S tím alkoholem bych si dovolil nesouhlasit. Mám osobně vyzkoušeno, že pokud si dám denně 1 skleničku červeného vína, tak mi klesne po měsíci hladina cholesterolu v krvi o cca 1,0 bez toho, abych nějak měnil ostatní návyky. Proč asi mají Francouzi jeden z nejnižších (nebo dokonce nejnižší) výskyt kardiovaskulárních chorob na světě? Protože pijí víno.

+6/0
29.11.2012 11:31

A11n89t52o22n26í66n 64K81o40n80e40č50n43ý 1120827244306

Taky jsem kaši se smetanou v restauraci viděl jenom jednou - v michelinské restauraci v St. Andrews.

V české restauraci je v 90% případů z prášku rozmíchaného s vodou. Jen výjimečně najdete kaši z brambor, ale že by byla rozmíchána s máslem a mlékem už bude extrémní výjimka, a se smetanou sázím boty, že to v Č v restauraci není nikde.

+8/0
29.11.2012 11:35

J32i61ř90í 35K54o70d34ý44d23e81k 7580380426733

myslím, že se v 90% českých restaurací takové kaše "bát" nemusíme;-D

+14/0
29.11.2012 11:31

E47v12a 62K52a71š68p51á42r57k83o81v78á 7170581929882

Tydlety rady mám stále na letáku od paní dochtórky, pravda je ten leták už starý 12 let. Tož to běžte řeknúť těm dochtorům, že sa spletli.....;-)

+5/0
29.11.2012 10:51

P66e38t14r 63F45r20ý55d24e40k 7649171979433

Jako vetsi problem vidim to, ze dneska je snad uplne ve vsem rafinovany cukr...

+4/0
29.11.2012 10:50

J17a35r49o66s43l37a87v 90N39o24v72ý 1872744771

To jsou rady ve stylu: "Chcete snížit riziko úrazu? Přestaňte sportovat".

.

Rady sice v leččems pravdivé, ale jinak k ničemu

+5/−1
29.11.2012 10:40

E18v55a 47K22o41l55l55a52r54o73v95a 4625902878329

Mmmm...

bramborova kase s plnotucnym mlekem, maslem a syrem...

Steak medium-rare...

Nejak zacinam mit hlad...

+11/0
29.11.2012 10:24

V86l64a69d17i34m31i43r 25D45a79l69i11b58n51y 3654266881676

tak ja kasi spis posypanou oprazenou cibulkou a uzene:-) ale se stejkem me to neprijde az takova kůl kombinace, nicmene proti gustu zadny disputat...: )

+4/0
29.11.2012 10:29

E11v10a 75K27o33l60l51a90r62o60v52a 4135522488659

uzene a oprazenou cibulku na kasi, taky bych nerekla ne :)

+3/0
29.11.2012 10:33

R13o74b53e64r62t 52K43u91r20f66ü51r39s96t 3138864371838

Takze - nejezte vlastne vubec skoro nic, nepijte alkohol, nekurte, vzdycky si v obchode prohlidnete slozeni (i kdyz vite prd, jake 'E' co znamena).... Jak moc jednoduche je napsat takovouhle slataninu? Asi se tim zacnu zivit. Nenapisu vlastne vubec nic a lidi se podle toho budou ridit ;-D

+14/0
29.11.2012 9:16

L38a60d90i21s14l63a13v 27T26r71i69s89k22a 4925407140

Všechno jídlo je ve finále nezdravé. Problém je, že jakmile přestanete jíst, umřete hlady. Takže si můžete vybrat, jestli umřít na to, co jíte nebo hlady. Osobně dávám přednost jídlu.

Asi nejlepší recept je jíst od všeho trochu, nepřejídat se a hlavně se pravidelně hýbat, ikdyby jen člověk chodil pravidelně na procházky.

+8/−1
29.11.2012 11:36

M97i82r96e11k 63T46u33r19e88č19e74k 4923632470142

No, ja nesmim jist uz nic.

Mam Diabetes typu 2 a nesmim jist urcite potraviny. Pak mam cholesterol a nesmim jist jine urcite potraviny. Pak mam vysoky tlak krve a nesmim jist ani to co jeste zbyvalo na mem uz tak chudem jidelnicku. Stale nemohu od doktora dostal seznam jidel, ktera bych mohl.

To vsechno se mi jaksi nahle objevilo kdyz jsem prestal kourit pred 14 lety . . .

+10/−2
29.11.2012 4:02
Foto

V34a75s24e51k 60R36a60i48s71e36r 2470900817527

Poradím Vám s cukrovkou. Pošlete na sebe kontakt na: vasek.raiser@volny.cz

+1/−2
29.11.2012 9:47

E79v27a 36K47a41š23p15á84r73k47o14v51á 7110121389692

Prý pomáhá konopí, to indické;-)

+2/−1
29.11.2012 10:53

F48r78a22n46z 92W75e70c41k 4142526589214

... jako přes kopírák, pane Turečku :-) . Snad jen s tím rozdílem, že jsem s kouřením přestal před 18 lety (bylo 40 cigaret denně i víc po dobu 14 let - od vojny). Přišel dramatický nárůst váhy a vše, co jste popsal Vy. Nyní inzulín a prakticky vše dobré ze stravy vyloučeno. Tak to vzdávám a dopouštím se vědomě pomalé autodestrukce. Začínám veškerá ta doporučení ignorovat. Nedopadne to dobře, ale aspoň s pocitem, že ze života "něco mám". Výhra nad nikotinovou závislostí tak asi zůstane v tomto smyslu mou výhrou jedinou ...

+1/−2
29.11.2012 11:01

F70r62a72n63t79a 39V71o81p37r61š50á42l28e60k 9384190986

lékař vám moc nepomůže, spíš vás měl odkázat na konzultaci s nutričním terapeutem, pokud ne zajděte si za ním sám, měl by být v každé nemocnici

0/−1
29.11.2012 15:35

J59i33ř31í 77S32t56e34j53s88k76a18l 8852319938813

Zase někdo překládal, co?

+3/0
29.11.2012 3:15







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.