Diskuze
Máslo, nebo margarín? Oboje má své výhody
Děkujeme za pochopení.
Paveljan
Margarín byl původně vyvinut jako krmivo pro krocany.
Jenže krocani po něm chcípali, tak to trochu upravili a dali to sežrat lidem.
chudacek.blbecek
Re: Margarín byl původně vyvinut jako krmivo pro krocany.
Tys ten e-mail taky dostal? Nejspolehlivější informace člověk vždycky získá pomocí anonymních řetězových dopisů.
choniathon
Re: nia máslo ani margarín
Já teda jedině Mogul... Snadno se roztírá a je skvělý i do salátů...
Cephaelis
Kvantita vs. kvalita
Margarín mně nechutná a může být ochucený čím chce. Pořád je v tom cítit cosi umělohmotného. V "indikovaných případech" používám výhradně máslo, jehož chuť se nedá ničím nahradit. Na druhou stranu mě štvou články typu "máslo nebo margarín", protože ono je to vskutku jedno. Čekám, kdy konečně napíšou o samotné podstatě problému - tedy o tom, KOLIK másla nebo margarínu je český člověk schopen zkonzumovat. V přiměřeném množství bych totiž zdravotní důsledky vůůůbec neřešila ani u jednoho z nich.
ada tesyI
tfuj
shnětené výměšky mléčných žláz samic sudokopytnatců nežeru, bléé
jedině nektar z darů slunce
vtech
fuj
wd40, vazelina, margarin - to muze jist jenom dobytek. Prichut masla nebo olivoveho oleje to fakt nezchrani.
pritt
Re: fuj
víte čím krmí zemědělci v zimě? siláží - zkvašená a plesnivá kukuřice upěchovaná traktorem nebo jinou technikou v silážní jámě (o úniku ropných produktů z této techniky netřeba diskutovat), zeptejte se na vesnici jak tato směs zapáchá když ji zemědělci převáží ze silážní jámy do kravína, pokud si teda myslíte že máslo je něco echt-tak dobrou chuť
DlouhousekLihoslav
kdysi jsem margariny vubec nemohl
dnes je prokladam s maslem (po infu ze mam cholesterol na hrane tohle stacilo k redukci do uplne normy) a znamenalo to ozkouset vic druhu. neni duvod zatracovat smahem vse, dost se od sebe lisi.
jedno pro mne bylo paradoxni, i lide s lekarskym vzdelanim opakuji informaci o transmastnych kyselinach (ze to nemam delat a drzet se jen zdraveho masla a sadla), ktera ale uz cca deset let u naproste vetsiny produktu neplati.
Z mechu - nová registrace
Re: kdysi jsem margariny vubec nemohl
Především, nejde o margaríny, jestli myslíte tuky jako Flora, Rama, Alfa apod. Tady jde spíš o to vyhnout se tukům neznámého původu, které by mohly být vyráběny nevhodně a tudíž obsahovat transkyseliny. Současné tuky nejsou margaríny, tj. ztužované tuky částečnou hydrogenací olejů. Z větší části jde o rostlinné oleje - řepkový, slunečnicový, zčásti i olivový - doplněné o tuhou složko z palmového oleje. Palmový olej se ochladí, ztuhne jeho část, která se použije pro výrobu těch tuků. Tento tuhý tuk z palmového oleje se našlehá s řepkovým či slunečnicovým olejem. Přidá se tam trochu vody (i máslo má asi čtvrtinu vody v sobě), rozmixuje se to a máme "margarín". Tyto tuky mají obsah transkyselin, který odpovídá přírodnímu výskytu v olejích z řepky či slunečnice. Máslo má transkyselin aspoň trojnásobně než tyto tuky, pak obsahuje i cholesterol.
Máslo má i více nasycených mastných kyselin než třeba vepřové sádlo (a to zas více než sádlo husí či kachní). Ovšem obsahuje i dosti nasycených
ums
Nejsem chemik,
ale u margarínů mám pocit, že jediný rozdíl mezi margarínem samým a tou krabičkou, ve které se prodává, je ten, že krabička se nedá mazat.
Nic jiného než máslo nejím a s cholesterolem problémy nemám. Krom toho, že mně ty sestry másla připadají chuťově odporný, tak i smrdí.
Chytrý píše, hloupý maže
Re: Nejsem chemik,
není margarín jako margarín, dobré jsou s olivovým olejem nebo ty, které mají opravdu zdravé složení... jinak souhlasím, že ty podřadné bych nenalil ani do Volhy na mazání
Livrak IV
znovuzrozený
Jak to vidím já?
To je věda jako kráva že? Cévy jsou křehké a lámavé právě při nedostatku cholesterolu ... Proto jsou popraskané žilky. A když vám lékař poví, nepapat nic s cholesterolem, stav se nelepší. Proč asi? Na léky na cholesterol pojišťovny vydávají miliardy ... bylinka přijde na pár kaček ... :-D
znovuzrozený
Re: Jezte vejce, jsou zdravá
Víte přesně to co vím já. Stačí si zagooglit na tema vejce kulturistika. Ale takovej léčitel pan Kindl, to je kapacita. Nedám na něj dopustit.
Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup
Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě...
Sexy, průhledné i s rozparkem. Šaty pomsty zvedají slavným ženám sebevědomí
Co udělá žena, když se jí nedaří nebo ji zradí muž? Změní účes nebo si pořídí nové šaty. Róby,...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Mladá maminka se proměnila k nepoznání, vsadila na jiný životní styl
Devětadvacetiletá Indya Agosová z Texasu vážila sto sedmnáct kilo, když se rozhodla pro životní...
Příběh Miloše: Mám podezření, že třetí dítě není moje, manželka to popírá
Rodina pro mě byla vždycky na prvním místě. Moje žena si ani nedovede představit, jak je...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Záhady špatného trávení. Kdy už potíže signalizují nádor, vysvětluje lékař
Premium Pocit plnosti, plynatost, jindy zácpa. Tyto příznaky mohou být způsobeny problémy s tlustým...
Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě
Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit....
Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení
Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií....
Život s nemocí ALS. Prvním příznakem bylo mluvení nosem, vzpomíná Josef
Ještě před pár lety pracoval třiapadesátiletý Josef v telekomunikační společnosti jako vedoucí...
Krásu dnes určuje Instagram, za nás byly úpravy tabu, říká Taťána Kuchařová
Premium Před osmnácti lety jí posadili na hlavu ikonickou modrou korunku, letos její triumf v soutěži Miss...
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...