Diskuze

Trvanlivé, čerstvé, nebo z automatu. Jaké mléko nejvíce prospívá?

Mléko je bohatým zdrojem bílkovin, jodu, vitaminu D, A i B a samozřejmě vápníku. Výběr je obrovský a reklama úderná. Víte, jaké mléko je pro váš organismus nejvíce prospěšné?
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
G

gaabi82

1. 10. 2012 22:46
odkud čerpáte informace?

Docela by mne zajímlo, odkud čerpáte takové informace, jako - cituji -

Jeho využitelnost je v podstatně vyšší (třikrát a v

některých případech i vícekrát) než z rostlinných zdrojů, a proto jsou

mléko a mléčné výrobky jako zdroj vápníku nenahraditelné.Zdroj: http://ona.idnes.cz/jak-vybrat-spravne-mleko-0x2-/zdravi.aspx?c=A120914_143352_zdravi_pet

to by mne tedy hooodně zajímalo!!!

0 0
možnosti
PJ

PájaZítra

18. 9. 2012 0:14
nejvíc ze všeho bych si přál

aby se konečně přestal vyrábět ten trvanlivej hnus a lidi si místo něj kupovali už jen klasický čerstvý pasterovaný ŽIVÝ mlíko (když ne všude maj možnost chodit k mlíkomatu)

mám totiž ještě v živý paměti dobu v půlce 90. let, kdy čerstvý mlíko úplně vymizelo z prodejen a všude bylo jen a pouze to hnusný trvanlivý, z kterýho jsem měl akorát tak sra*ku a tak jsem musel vydržet několikaletej nemlíčnej absťák...

dneska už naštěstí zase čerstvý mlíko prodávaj :-)

0 0
možnosti

mamina2

19. 9. 2012 9:06
Re: nejvíc ze všeho bych si přál

Já teda trvanlivý mlíko nekupuju a nikdy jsem ho ani nekupovala, protože mi nechutná. Ale proč by se kvůli tomu nemělo vyrábět, znám lidi, kterým naopak chutná a navíc má prostě tu výhodu, že si ho můžete koupit do zásoby. A nevím, jak jste přišel na to, že v devadesátých letech se nedalo koupit normální pasterizované mléko, to se samozřejmě koupit dalo, měla jsem  v té době malé děti a pasterizované mléko jsem úplně běžně kupovala.

0 0
možnosti
RH

PiPiiiiiK

17. 9. 2012 20:48
a kde jsou ty automaty?

nikdy jsem to neviděl :-(

0 0
možnosti
PJ

PájaZítra

18. 9. 2012 0:08
Re: a kde jsou ty automaty?

http://www.venkovskeforum.cz/mlekomaty

0 0
možnosti
A

Alka-pone

17. 9. 2012 0:15
Já nedám dopustit na mléko z automatu

Od té doby, co kupuju mléko v automatu, mi to krabicové přijde hnusné. A takové kakao, puding, nebo krupicová kaše z "automatového" mléka, to je chuťově pořádný rozdíl.

2 0
možnosti
RH

brblovka

17. 9. 2012 6:14
Re: Já nedám dopustit na mléko z automatu

Přesně tak! Já kupuji pravidelně 2 lhve - jednu stihnu vypít cestou od mlékomtu. Prostě té dobrotě nedokážu odolat. A nikdy tohle mlíčko nepřevařuji, pijeme ho studené pěkně k novým bramborám s máslem, nebo čerstvý chleba s máslem a k němu tohle mléko - to jsou přímo lahůdky! Moje babička mívala krávu a jako dítě jsem pila čerstvě nadojené mléko denně klidně i víc než litr, a když se tohle domácí mléko nechlo do rána ustát, tak se sbírala smetana - no mňaam!:-)

0 0
možnosti
MK

Bob-an

16. 9. 2012 22:00
No omezovat se pri srovnani jen na obsah zivin

je hodne opravdovych expertu....

Co tak zahrnou treba stravitelnost a tim jednak schopnost organizmu neco z toho mleka ziskat? Mleko lide travi obecne docela spatne (stejne jako jakykoli jiny obratlovec) ale cim vice je to mleko upravene tim je to horsi (prave ty bakterie ktere mleko obsahuje napomahaji jeho traveni, a sterilni trvanlive mleko je uplne nejhorsi, hrozi zahnivanim v travicim traktu apod)

2 0
možnosti
BV

Bohumil Vlčichod

16. 9. 2012 21:35
Jaké?

Ideálně žádné. Všechny ty potřebné minerály a vitamíny se dají získat podstatně zdravější a chutnější cestou, než popíjením něčeho tak odporného, jako je kravské mléko Rv

1 0
možnosti
RH

brblovka

17. 9. 2012 6:16
Re: Jaké?

A jinak jsi normální?8-o

1 0
možnosti
C

cac

16. 9. 2012 19:38
je všeobecně známo, že kravské mléko škodí !

U malých dětí je příčinou vzniku zánětu ve střevech a později oslabení imunity a vzniku alergií ( také  zásadní vliv na dětský diabetes ). Pro dospělého člověka je mléko naprosto zbytečné a zahleňující. A ta bílá krabicová voda už nemá s mlékem nic společného. Já celý život používám mléko přímo čerstvě nadojené ze statku. Nepiji ho, ale dávám smetanu do kávy, kočkám a po zkysnutí používám kyšku a výborný tvaroh, případně sýr. Člověk s normálně vyvinutým imunitním systémem  nemusí mít z požití čerstvě nadojeného a nepasterizovaného mléka strach. Jako malé dítě jsem jej pil po nadojení ještě teplé, ztloukali jsme máslo a sesbíranou smetanu jedli z jahodama. Pokud někdo rád mléko tak jen ve formě zkysané jako kefír, podmáslí a kyšku, tam již je kyselina mléčna změněna tak(levotočivá a pravotočivá), že organismu neškodí. Ani jogurt není ve větším nožství zdravý. Zdravější je mléko kozí a ovčí a nejzdravější mateřské.

0 0
možnosti
MH

hermína

16. 9. 2012 21:21
Re: je všeobecně známo, že kravské mléko škodí !

těm kočkám to nedávejte. Ony vůbec nejsou přizpůsobené na pití mléka.Prosím, nedělejte to.

Zbytek je blábol, ale to neva.

3 0
možnosti
GN

Gustav Nečas

16. 9. 2012 16:22
chybí srovná ní s převařeným mlékem z automatu

jak je na tom pasterizované, UHT a podobné produkty?

Zajímaly by mna (a asi nejen mne) výživové hodnoty. Hodnoty tuku se asi nezmění, nějaké bílkoviny se ani více denaturují (delší var), vápník také asi z hrnce neprchne, ale možná se stane jinak dostupný organismu a co vitamíny?

Mimochodem mléko z automatů se dá pít i bez převaření. Pravděpodobnost problémů je přímo úměrná přizpůsobení organismu. Takže stačí nevypít napoprvé příliš. Prostě jen pozvolna po troškách. Také předem pomůže požívat různé zakysané mléčné produkty (nejlépe živé) a probiotika (látky podporující život lactobakterií, čistící střeva atp. prostě vláknina a to jak rozpustná, tak nerozpustná).

Shrnuto podtrženo, článek je takový nějaký nedodělaný, ale to tady není nic nového. Šupněte to na technet, tam se tomu kluci opravdu věnují a dokonce reagrují na dotazy a opravy. JInak je to sebestředná a sobecká banka rádobyredaktorů, kteří něco vyplodí, dostanou zaplaceno a o nic dál se nestarají.

1 0
možnosti

mamina2

19. 9. 2012 9:17
Re: chybí srovná ní s převařeným mlékem z automatu

Problém syrového mléka není v nějakém průjmu, ale v tom, že mlékem se přenáší i vážné nemoci jako třeba tuberkulóza nebo klíšťovka. To je prostě fakt, který je znám už nejmíň 200 let. Ale na druhou stranu, dneska jsou krávy zdravé a mléko se pořád kontroluje, takže riziko, že by se takovou nemoc dneska z mléka z mlékomatu dostal se blíží prakticky k nule.

Pasterizace je šetrnější úprava než převaření, při té se totiž mléko zahřívá jen na nějakých 70 stupňů. Proto taky má pasterizované mléko úplně jinou chuť než mléko převařené.

0 0
možnosti
ML

Mar__tanka

16. 9. 2012 15:34
autorka by si měla upřesnit informace

například, že né každé mléko z automatu je nutné převařovat - akorát tim zblbne a vyděsí...[]

v Plzni (a okolí) jsou mlékomaty, kde je mlíko ošetřené a může se pít rovnou "z nálevky"....

já osobně, co sem ho ochutnala, tak nechci jiný mlíko ani vidět, to se nedá srovnat...[]

0 0
možnosti
H

hospodin

16. 9. 2012 14:17
vápník v mléku

Mléčné výrobky a mléko jsou tak kyselinotvorné, že veškerý obsah vápníku, který obsahují, tělo využije na neutralizaci kyselin, ba naopak, spotřebuje se dokonce i značné množství rezervního vápníku z tělesných zásob.

Lékaři, kteří se věnují otázkám trávení ve vztahu ke kyselinotvorným a zásadotvorným potravinám, vám potvrdí, že mléko vám vápník nikdy do těla nedoplní. Tato hříčka přírody vyplývá z trávících procesů, které následují v těle po požití kravského mléka. Neutralizací kyselinotvorným produktů trávení mléka dochází k uvolňování vápníku především z krve, pak z cévních stěn (ztráta jejich pevnosti zapříčiňuje vznik např. křečových žil), a z kostí (vznik osteoporózy).

Lékařské studie z minulosti zjistily, že pravděpodobnost onemocnění osteoporózou se u lidí pravidelně pijících kravské mléko, nijak nesnížila.. Dnes konečně víme, proč tomu tak bylo. Z toho, co jsem napsal je jasné, že vápník je prostě třeba získávat z jiných zdrojů - zelenina, ovoce, atd., atd.

1 0
možnosti
I

iVčera.iDnes.iZítra

16. 9. 2012 14:33
Re: vápník v mléku

A jak to teda funguje u mateřského mléka?

0 0
možnosti