Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Trvanlivé, čerstvé, nebo z automatu. Jaké mléko nejvíce prospívá?

Mléko je bohatým zdrojem bílkovin, jodu, vitaminu D, A i B a samozřejmě vápníku. Výběr je obrovský a reklama úderná. Víte, jaké mléko je pro váš organismus nejvíce prospěšné?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

gaabi82

odkud čerpáte informace?

Docela by mne zajímlo, odkud čerpáte takové informace, jako - cituji -

Jeho využitelnost je v podstatně vyšší (třikrát a v

některých případech i vícekrát) než z rostlinných zdrojů, a proto jsou

mléko a mléčné výrobky jako zdroj vápníku nenahraditelné.Zdroj: http://ona.idnes.cz/jak-vybrat-spravne-mleko-0x2-/zdravi.aspx?c=A120914_143352_zdravi_pet

to by mne tedy hooodně zajímalo!!!

0/0
1.10.2012 22:46

PájaZítra

nejvíc ze všeho bych si přál

aby se konečně přestal vyrábět ten trvanlivej hnus a lidi si místo něj kupovali už jen klasický čerstvý pasterovaný ŽIVÝ mlíko (když ne všude maj možnost chodit k mlíkomatu)

mám totiž ještě v živý paměti dobu v půlce 90. let, kdy čerstvý mlíko úplně vymizelo z prodejen a všude bylo jen a pouze to hnusný trvanlivý, z kterýho jsem měl akorát tak sra*ku a tak jsem musel vydržet několikaletej nemlíčnej absťák...

dneska už naštěstí zase čerstvý mlíko prodávaj :-)

0/0
18.9.2012 0:14

mamina2

Re: nejvíc ze všeho bych si přál

Já teda trvanlivý mlíko nekupuju a nikdy jsem ho ani nekupovala, protože mi nechutná. Ale proč by se kvůli tomu nemělo vyrábět, znám lidi, kterým naopak chutná a navíc má prostě tu výhodu, že si ho můžete koupit do zásoby. A nevím, jak jste přišel na to, že v devadesátých letech se nedalo koupit normální pasterizované mléko, to se samozřejmě koupit dalo, měla jsem  v té době malé děti a pasterizované mléko jsem úplně běžně kupovala.

0/0
19.9.2012 9:06

PájaZítra

Re: nejvíc ze všeho bych si přál

OK, konkrétně v Berouně tehdy (roky 94-97) pytlíkový (myslím ten pozůstatek od komančů) mlíko z Many na náměstí zmizelo a místo něj nic nebylo, ani v nově postavený Delvitě, všude jen trvanlivý... je možný, že v jinejch regionech se koupit dalo běžně dál

a proč něco kupovat na tříměsíční zásoby? to čerstvý má dneska datum spotřeby na 10-15 dní, takže koupit 1x týdně 4-5 litrů snad stačí, ne? i když taky jsou tací, co nakupujou jenom denně a po troškách místo velkýho týdenního nákupu

0/0
19.9.2012 11:10

mamina2

Re: nejvíc ze všeho bych si přál

Tak v Berouně jsme nenakupovala, ale třeba už v Dobřichovicích občas ano a asi to tam šlo, určitě bych si všimla, kdyby neměli normální mléko. Určitě už ale nebylo v pytlíku.

Já taky mlíko do zásoby nenakupuju, ale nevím, proč by to nemělo jít jen proto, že to každý nevyužívá. Navíc nejde jen o zásoby, synové mojí sestřenice to trvanlivé mléko přímo milovali, narodili se v osmdesátých letech a tehdy to teprve začínalo a bylo to málokdy k sehnání, takže rozhodně to nebylo proto, že by jiné mléko neznali. Ale jim porstě chutnalo nejvíc. Co je na tom špatného?

0/0
19.9.2012 11:16

PájaZítra

Re: nejvíc ze všeho bych si přál

Špatný je to (dle mýho názoru) už z principu, ze stejnýho principu jako je špatný prodej obyčejný "pitný" vody v lahvích, kdy lidi si domů tahaj nějaký svinstva, který stojej dlouhý tejdny a měsíce někde na světle, daj za ně minimálně 5 Kč za litr a přitom jim z kohoutku teče mnohem zdravější voda a za pouhejch cca 70 halířů za litr (cena jak kde) a ještě nadávaj na to, jak se vodný a stočný zdražuje. No bodejť by nezdražovalo, když málo spotřebujou.

A s tím trvanlivým mlíkem je to to samý. Vyrobí se sterilní cosi, vůbec to neprospívá zdraví, protože tomu chyběj ty správný bakterie a ovce to kupujou i přes to, že to někde měsíce leží na teple. A když to otevřený daj do ledničky a nespotřebujou do 2 dnů, můžou to vylejt. To "živý" patnáctidenní mlíko aspoň celou dobu v tý lednici vydrží i otevřený.

Podle mýho prostě trvanlivá hrůza škodí zdraví populace a požívat by ji měli fakt jen ti, co mají tu prokazatelnou nestravitelnost živýho mlíka či alergii na něj.

0/0
19.9.2012 13:41

mamina2

Re: nejvíc ze všeho bych si přál

Trvanlivý mlíko samozřejmě není nijak zdraví škodlivé, není tam nic navíc, jen něco chybí.  Fakt není žádný důvod to zakazovat, když to evidetně má své zákazníky. Vás ani mě to nikdo kupovat nenutí. 

Kupovaná voda je něco dost jiného, to je celkem nesmysl, ale taky není důvod to zakazovat, jsou situace, kdy se kupovaná voda hodí. A je každého věc, že utrácí za vodu i tehdy, když má stejně dobrou pitnou k dispozici doma z kohoutku.

0/0
19.9.2012 13:48

PiPiiiiiK

a kde jsou ty automaty?

nikdy jsem to neviděl :-(

0/0
17.9.2012 20:48

PájaZítra

Re: a kde jsou ty automaty?

http://www.venkovskeforum.cz/mlekomaty

0/0
18.9.2012 0:08

Alka-pone

Já nedám dopustit na mléko z automatu

Od té doby, co kupuju mléko v automatu, mi to krabicové přijde hnusné. A takové kakao, puding, nebo krupicová kaše z "automatového" mléka, to je chuťově pořádný rozdíl.

+2/0
17.9.2012 0:15

brblovka

Re: Já nedám dopustit na mléko z automatu

Přesně tak! Já kupuji pravidelně 2 lhve - jednu stihnu vypít cestou od mlékomtu. Prostě té dobrotě nedokážu odolat. A nikdy tohle mlíčko nepřevařuji, pijeme ho studené pěkně k novým bramborám s máslem, nebo čerstvý chleba s máslem a k němu tohle mléko - to jsou přímo lahůdky! Moje babička mívala krávu a jako dítě jsem pila čerstvě nadojené mléko denně klidně i víc než litr, a když se tohle domácí mléko nechlo do rána ustát, tak se sbírala smetana - no mňaam!:-)

0/0
17.9.2012 6:14

stará moudrá makovice

Re: Já nedám dopustit na mléko z automatu

já ho taky nepřevařuju, my, co žereme syrový maso se syrovýho mlíka nebojíme:-)

+1/0
17.9.2012 8:59

Dawemaster

Re: Já nedám dopustit na mléko z automatu

Co já bych dal za mléjo z automatu,jenže u nás široko daleko žádný není,tak si bohužel musím vystačit s krabičákem z tesca... ;-(

0/0
17.9.2012 17:12

PájaZítra

Re: Já nedám dopustit na mléko z automatu

fuj, trvanlivej krabičák... kup si radši normální čerstvý desetidenní pasterovaný mlíko v pet lahvi nebo lehkým tetrapaku

0/0
18.9.2012 0:07

mamina2

Re: Já nedám dopustit na mléko z automatu

Fascinujou mě lidi, co si mylsí, že existuje jedině mléko z mlékomatu nebo trvanlivé mléko v krabici. I v tom Tescu určitě mají taky normální pasterizované mléko, stačí se podívat do chlaďáku.

0/0
19.9.2012 9:08

Comodor

Re: Já nedám dopustit na mléko z automatu

Tak jako nouzovka se dá použít plnotučný krabičák, ale....je to jako s lahvovým a krabicovým vínem...

Když jdu do automatu, tak to většinou skončí tak, že první litr do sebe kopnu skoro na ex a teprve s druhým odkráčím domů. Nepřevařuji (pokud nejde do pudinku/krupičné kaše), do 3 dnů spotřebuji..

Problémy jsem neměl nikdy žádné, ani z automatů se zahnutou trubkou..

0/0
18.9.2012 18:41

Bob-an

No omezovat se pri srovnani jen na obsah zivin

je hodne opravdovych expertu....

Co tak zahrnou treba stravitelnost a tim jednak schopnost organizmu neco z toho mleka ziskat? Mleko lide travi obecne docela spatne (stejne jako jakykoli jiny obratlovec) ale cim vice je to mleko upravene tim je to horsi (prave ty bakterie ktere mleko obsahuje napomahaji jeho traveni, a sterilni trvanlive mleko je uplne nejhorsi, hrozi zahnivanim v travicim traktu apod)

+2/0
16.9.2012 22:00

Bohumil Vlčichod

Jaké?

Ideálně žádné. Všechny ty potřebné minerály a vitamíny se dají získat podstatně zdravější a chutnější cestou, než popíjením něčeho tak odporného, jako je kravské mléko Rv

+1/0
16.9.2012 21:35

brblovka

Re: Jaké?

A jinak jsi normální?8-o

+1/0
17.9.2012 6:16

stará moudrá makovice

Re: Jaké?

třeba z rumu...:-P

+1/0
17.9.2012 9:00

Comodor

Re: Jaké?

To právě teď zrovna nejde...;-D;-)

0/0
18.9.2012 18:44

cac

je všeobecně známo, že kravské mléko škodí !

U malých dětí je příčinou vzniku zánětu ve střevech a později oslabení imunity a vzniku alergií ( také  zásadní vliv na dětský diabetes ). Pro dospělého člověka je mléko naprosto zbytečné a zahleňující. A ta bílá krabicová voda už nemá s mlékem nic společného. Já celý život používám mléko přímo čerstvě nadojené ze statku. Nepiji ho, ale dávám smetanu do kávy, kočkám a po zkysnutí používám kyšku a výborný tvaroh, případně sýr. Člověk s normálně vyvinutým imunitním systémem  nemusí mít z požití čerstvě nadojeného a nepasterizovaného mléka strach. Jako malé dítě jsem jej pil po nadojení ještě teplé, ztloukali jsme máslo a sesbíranou smetanu jedli z jahodama. Pokud někdo rád mléko tak jen ve formě zkysané jako kefír, podmáslí a kyšku, tam již je kyselina mléčna změněna tak(levotočivá a pravotočivá), že organismu neškodí. Ani jogurt není ve větším nožství zdravý. Zdravější je mléko kozí a ovčí a nejzdravější mateřské.

0/0
16.9.2012 19:38

hermína

Re: je všeobecně známo, že kravské mléko škodí !

těm kočkám to nedávejte. Ony vůbec nejsou přizpůsobené na pití mléka.Prosím, nedělejte to.

Zbytek je blábol, ale to neva.

+3/0
16.9.2012 21:21

Bob-an

Re: je všeobecně známo, že kravské mléko škodí !

No ona kocka neni na mleko prizpusobena o nic hur nez clovek....

+2/0
16.9.2012 22:01

Kwak Kwakovič

Re: je všeobecně známo, že kravské mléko škodí !

Tím, že v naší populaci se kravské mléko popíjí už pěkných pár tisíc let, většina lidí u nás je na tom lépe než ta kočka -  zafungoval přirozený výběr. To je jak s alkoholem - některé národy přizpůsobené nejsou a již malé množství alkoholu (i ethyl) je "zabíjí".

0/0
17.9.2012 20:49

brblovka

Re: je všeobecně známo, že kravské mléko škodí !

Jsme asi rarita - celá rodina milujeme mléko z automatu (klidně bych mohla mít kohoutek s mlékem v kuchyni) - denně klidně i 3-4 litry spotřebujeme, naše kočka samozřejmě loudí a také dostane do misky trošku. Nikdo z nás, a to včetně té kočičky, neměl sebemenší zdravotní problémy z mléka z mlékomatu. Na dovolenou vozíme "krabičák" a to je dost hnus. Toho spotřebujeme míň, než 1litr na den. :-)

0/0
17.9.2012 6:21

mamina2

Re: je všeobecně známo, že kravské mléko škodí !

A že nemáte diabetes, když jste ho jako malé dítě pil?:-P

0/0
19.9.2012 9:11

Gustav Nečas

chybí srovná ní s převařeným mlékem z automatu

jak je na tom pasterizované, UHT a podobné produkty?

Zajímaly by mna (a asi nejen mne) výživové hodnoty. Hodnoty tuku se asi nezmění, nějaké bílkoviny se ani více denaturují (delší var), vápník také asi z hrnce neprchne, ale možná se stane jinak dostupný organismu a co vitamíny?

Mimochodem mléko z automatů se dá pít i bez převaření. Pravděpodobnost problémů je přímo úměrná přizpůsobení organismu. Takže stačí nevypít napoprvé příliš. Prostě jen pozvolna po troškách. Také předem pomůže požívat různé zakysané mléčné produkty (nejlépe živé) a probiotika (látky podporující život lactobakterií, čistící střeva atp. prostě vláknina a to jak rozpustná, tak nerozpustná).

Shrnuto podtrženo, článek je takový nějaký nedodělaný, ale to tady není nic nového. Šupněte to na technet, tam se tomu kluci opravdu věnují a dokonce reagrují na dotazy a opravy. JInak je to sebestředná a sobecká banka rádobyredaktorů, kteří něco vyplodí, dostanou zaplaceno a o nic dál se nestarají.

+1/0
16.9.2012 16:22

mamina2

Re: chybí srovná ní s převařeným mlékem z automatu

Problém syrového mléka není v nějakém průjmu, ale v tom, že mlékem se přenáší i vážné nemoci jako třeba tuberkulóza nebo klíšťovka. To je prostě fakt, který je znám už nejmíň 200 let. Ale na druhou stranu, dneska jsou krávy zdravé a mléko se pořád kontroluje, takže riziko, že by se takovou nemoc dneska z mléka z mlékomatu dostal se blíží prakticky k nule.

Pasterizace je šetrnější úprava než převaření, při té se totiž mléko zahřívá jen na nějakých 70 stupňů. Proto taky má pasterizované mléko úplně jinou chuť než mléko převařené.

0/0
19.9.2012 9:17

Mar__tanka

autorka by si měla upřesnit informace

například, že né každé mléko z automatu je nutné převařovat - akorát tim zblbne a vyděsí...[]

v Plzni (a okolí) jsou mlékomaty, kde je mlíko ošetřené a může se pít rovnou "z nálevky"....

já osobně, co sem ho ochutnala, tak nechci jiný mlíko ani vidět, to se nedá srovnat...[]

0/0
16.9.2012 15:34

hospodin

vápník v mléku

Mléčné výrobky a mléko jsou tak kyselinotvorné, že veškerý obsah vápníku, který obsahují, tělo využije na neutralizaci kyselin, ba naopak, spotřebuje se dokonce i značné množství rezervního vápníku z tělesných zásob.

Lékaři, kteří se věnují otázkám trávení ve vztahu ke kyselinotvorným a zásadotvorným potravinám, vám potvrdí, že mléko vám vápník nikdy do těla nedoplní. Tato hříčka přírody vyplývá z trávících procesů, které následují v těle po požití kravského mléka. Neutralizací kyselinotvorným produktů trávení mléka dochází k uvolňování vápníku především z krve, pak z cévních stěn (ztráta jejich pevnosti zapříčiňuje vznik např. křečových žil), a z kostí (vznik osteoporózy).

Lékařské studie z minulosti zjistily, že pravděpodobnost onemocnění osteoporózou se u lidí pravidelně pijících kravské mléko, nijak nesnížila.. Dnes konečně víme, proč tomu tak bylo. Z toho, co jsem napsal je jasné, že vápník je prostě třeba získávat z jiných zdrojů - zelenina, ovoce, atd., atd.

+1/0
16.9.2012 14:17

iVčera.iDnes.iZítra

Re: vápník v mléku

A jak to teda funguje u mateřského mléka?

0/0
16.9.2012 14:33

sport_is_my_life

Re: vápník v mléku

MM má úplně jiné složení než kravské, je podstatně tučnější a hlavně dítě má úplně jinak zařízené trávení než dospělý člověk

0/0
16.9.2012 15:14

iVčera.iDnes.iZítra

Re: vápník v mléku

Mateřské mléko není tučnější, naopak.

0/0
17.9.2012 19:26

hospodin

Re: vápník v mléku

Rozdílů je spousta. Mateřské mléko je ideální strava pro novorozence. Uvádí se, že kravské mléko má jednak mnohem více fosforu než MM (fosfor je kyselinotvorný prvek), ale hlavně je obsažen v nevýhodném poměru vzhledem k vápníku. K horšímu vstřebávání vápníku z kravského mléka přispívá vyšší obsah bílkoviny kaseinu. U MM je naopak vyšší obsah laktózy - ta přispívá k lepšímu vstřebávání vápníku. Trávení tuků v MM je usnadňováno enzymem lipázou, která tuky natráví - tento enzym v kravském mléce úplně chybí.

Neříkám, že kravské mléko je úplně špatně. V malém množství organismu škodit nemůže. Ale řada lidí si stále myslí, že pokud budou pít pravidelně mléko, budou mít silné kosti.. Prostě nebudou, mnohem víc záleží, jaký jídelníček preferují. Osobně si myslím, že vyplavování vápníku z těla kvůli nevhodně složené stravě je příčinou mnoha civilizačních nemocí..

+1/0
16.9.2012 16:07

iVčera.iDnes.iZítra

Re: vápník v mléku

Samozřejmě že jsou rozdíly mezi mateřským mlékem a mlékem kravským. Já jenom, že jste to napsal tak, že snad člověk už nemůže pro své zdraví udělat nic horšího, než konzumovat mléko a mléčné výrobky... Mimochodem, máte dobrý nick.

Jinak teda lipázu je enzym produkovaný slinivkou břišní, tady bych problém neviděla.

0/0
17.9.2012 19:38

Kwak Kwakovič

Re: vápník v mléku

Fosfor potřebuješ právě na tvorbu kostí a ukládání vápníku.

0/0
17.9.2012 20:53

sport_is_my_life

Re: vápník v mléku

Ano, mléko může pomáhat vzniku osteoporózy, stejně tak i ty sýry, které obsahují kyselinu fosforečnou. Naopak mléčné výrobky jako tvarohy, kysané nápoje a jogurty toto riziko nezpůsobují (při rozumné konzumaci 1-2 porce denně). Ono i lidé nepožívající žádné ml. výrobky mohou osteoporózou onemocnět- stačí mít nedostatečné množství kosterního svalstva, stravu chudou na tuky apod

0/0
16.9.2012 15:14

H0w4rd

mleko

Mleko je jen pro mladata a to jeste jen pro stejny druh, tzn. pit mleko od kravy je nesmysl, jsou tam latky vhodne pro telatka a pro jejich rust.. Lidske telo to neumi prilis zpracovat a jak jiz bylo zmineno, vyskytuji se pri konzumaci mleka i jine problemy. Spolehate-li pouze s mlekem na prijem vapniku, jste na omylu, doporucuje se jist jine veci, ve kterych je vapnik, treba mandle.

0/0
16.9.2012 12:39

misticjoe

tak ja nevim

Podle doktorky Cajthamlove dospely clovek mleko nepotrebuje. Ja osobne ho take nemusim, ale jednou-dvakrat do roka me na nej prepadne tak neuveritelna chut, ze si ho musim koupit a dam ten litr od bohemilku na ex. Abych v tu chvili resil, zda neni lepsi hledat automat nebo kravin, to fakt ne.

0/0
16.9.2012 12:27

Jana11

Re: tak ja nevim

Většinu potravin dospělý člověk nepotřebuje - nemusí jíst maso, pít mléko, čaj, kávu, nemusí jíst ani luštěniny, jablka a mnoho dalšího. Je mnoho lidí, kteří různé tyto potraviny ze zdravotních důvodů ani jíst nesmějí.

Ale každý rozumný člověk vám řekne, že důležitá je pestrost stravy - vyloučením čehokoli ze stravy se tato pestrost snižuje.

+3/0
16.9.2012 16:56

Bob-an

Re: tak ja nevim

Vylouceni minimalne 50% toho co dneska lide bezne jedi sice mozna snizi pestrost, ale vyrazne to zdravi prospeje...

+1/0
16.9.2012 21:45

mamina2

Re: tak ja nevim

Jo, a jak jste na to přišel?

0/0
19.9.2012 11:18

Bob-an

Re: tak ja nevim

Mam ti jako vypsat vsechny veci, ktere kdyz jist nebudes tak to jenom prospeje?

0/0
19.9.2012 20:33

mamina2

Re: tak ja nevim

jo, ale jedině tehdy, když u toho bude rozumné zdůvodnění.

0/0
20.9.2012 8:34

tajny agent

Hej lidi,

to uz se u nas take prodavaji mleka v tech plastovych(smradlavych?) obalech s uchem jako na obrazku?

0/0
16.9.2012 5:16

maiba

MLÉKO

Já si chodím pro  mléko do místního kravína. Pijeme ho tak, jak ho doneseme (je chlazené po nadojení na 5 stC), dělám si domácí jogurt, je super. A mléko je výborné.

R^

0/0
15.9.2012 22:18

Rudý přízrak lucha la libertad

jenom pro inspiraci

vazil jsem 95 kg, nemohl jsem zhubnout, prestla jsem pit mleko a jist mlecne produkty vcetne syru a vazim 82 kg, v jidle se nijak neomezuji, jim vic zeleniny, testovin, ryze, ....

0/0
15.9.2012 22:14

Lovec dukátových pastí

Re: jenom pro inspiraci

Mě se zase osvědčilo pít mnohem víc acidofilního mlíka a pod. na úkor čerstvého mléka.

0/0
15.9.2012 23:29

Rudý přízrak lucha la libertad

Re: jenom pro inspiraci

ano, piti zakysanych vyrobku (podmasli, kefir, acidofilni) je obecne doporucovane, ja jsem skoncil i s tim, ale nevim, zda pokud bych tyto vyrobky pil, treba bych zhubnul tez. Jinak ale osobne neverim na to, ze ty zakysany mlika jsou zdravi prospesne, nicmene znam lidi, kteri to pijou a tvrdi, ze jim to pomaha.

0/0
15.9.2012 23:37







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.