Diskuze

Poklady naší kuchyně: Jižní Čechy aneb kapr, cmunda, koblihy či žahour

Co kraj, to jídlo, kterému zbytek republiky závidí. Díky naší kuchařce můžete ty nejznámější gurmánské krajové speciality připravit a ochutnat i vy a nemusíte kvůli tomu ujet ani metr. Celé prázdniny, konkrétně po devět týdnů, budeme na našich stránkách uveřejňovat jeden kraj a recepty na jídla, která k němu neodmyslitelně patří.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Scarlett from Scottland

6. 7. 2012 5:40
cmunda není bramborák!!!!!!!!!!!!!!!

a horké koblihy???? jo koblihy se tu dělaj, ale že by se konzumovali nějak horké??? 8-o

0 0
možnosti

opportunity

6. 7. 2012 23:29
Re: cmunda není bramborák!!!!!!!!!!!!!!!

není?

0 0
možnosti

martas38

5. 7. 2012 23:03
...

Grenadýrmarš je původem z Maďarska a rozhodně nepochází z Jižních Čech. A jako "tip" tam krom trochy pálivé patří lžíce mleté papriky.

0 0
možnosti

JayVandermark

5. 7. 2012 18:15
Pivo ne

Nejhorší piva v ČR: Samson, Eggerberg, Platan, Hostan (první 3 jsou právě z jižních Čech).

0 0
možnosti

Mražená spermie

5. 7. 2012 23:19
Re: Pivo ne

protože piješ Gambrinus tak to tak cítíš. Nesmíš pít desítku.

0 0
možnosti

opportunity

5. 7. 2012 17:40
Mňam

Žahour nám dělají ve školní jídelně na malé kynuté knedlíčky. Kapr vypadá dobře, ale kůži prostě nemůžu... Takže zůstanu u vánoční klasiky. Tu kynutou cmundu vyzkouším, takhle jsem ji ještě nejedla.

0 0
možnosti

cassul

5. 7. 2012 13:58
A kde je kocmatice?

Další typické jídlo z Jižních Čech...

0 0
možnosti

Scarlett from Scottland

6. 7. 2012 5:41
Re: A kde je kocmatice?

kocmatice??? myslíš kosmatice? třeba smažená?

0 0
možnosti

Barbarka_CZ

5. 7. 2012 12:45
Šupina a šupinka

Tak tam jsme byli vloni s taťkou, když jsme zavítali na pár dní na mj. cyklodovolenou do Třeboně. Moc fajn restaurace, výběr i pro ty, co ryby nemusí (tj. pro mě), i když ceny trošku vyšší. Ale stálo to za to, po návratu jsme si říkali, že jsme to pojali spíš jako gastrodovolenou než co jiného. ;-D

0 0
možnosti

cassul

5. 7. 2012 14:00
Re: Šupina a šupinka

A to jsou i v Třeboni mnohem lepší restaurace, tohle je past na turisty...

0 0
možnosti

magazin.5

5. 7. 2012 11:17
Právě

sem se chtěl zeptat Seznam.cz kam za zdravými potravinami

0 0
možnosti

rila

5. 7. 2012 9:49
Tvarohový koláč se žahourem

Docela by mě zajímalo, jak se do klasických jihočeských receptů dostal tenhle tvarohový koláč 8-o. Pokud si dobře pamatuju, poprvé se objevil někdy v 70. letech asi ve Vlastě ja ko Švédský koláč. Protože v té době běžela v televizi  Sága rodu Raskenů (nebo nějak podobně), začalo se mu říkat Rasken nebo Raskenka :-).

Žahour je typické jihočeské jídlo, ale zpravidla se dává na lívance nebo se jím polévají kynuté neplněné knedlíky

2 0
možnosti

pilsener

5. 7. 2012 11:20
Re: Tvarohový koláč se žahourem

Přesně tak - koukám také poněkud překvapeně - žahour vždycky na lívance.

P.S.1 Seriál se jmenoval Raskenové.

P.S.2 Těším se na díl na Plzeňsku a na vykulené okolí Neplzeňanů z vošouchů nebo měchurek. ;-D

1 0
možnosti