Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Jezte, brojí výživářka Beamanová proti dietám. Zkuste její minestrone

Drastické diety, nízkotučné jogurty, stresy z kalorií... S tím vším musíte přestat, pokud chcete konečně zhubnout a získat pevné zdraví i pěknou figuru. Odbornice na výživu Andrea Beamanová z pořadu Zdraví na talíři naopak doporučuje výživné jídlo, pohyb a dobrou náladu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

venecek.nebo.rakvicku3

Ježiši....

...co jsem si to zase přečetl :D

0/0
30.6.2012 18:47

Terezska

...

Paní propaguje zdravou stravu a v receptu má půlku konzervy rajčat:-)

0/0
29.6.2012 21:13

dwarf

Článek lidem doporučuje, aby

jedli hlavně tepelně zpracovanou stravu z čerstvých surovin jako opak k průmyslově zpracovaným potravinám rozšířeným hlavně na Západě, a také k nízkotučným dietám založeným na jogurtech a syrové stravě. Toto sdělení je celkem jasné, a odpovídá také výsledkům různých výzkumů o zdravotním stavu v závislosti na stravovacích zvyklostech v různých částech světa.

Zvyk je železná košile, a některé jedince svírá opravdu pevně. Otázkou však je, proč je tak hryže, když někdo jiný onu košili dávno odhodil nebo se k tomu třeba chystá. :))

0/0
28.6.2012 3:12

Mablung

fanatismus

Chybí mi blijící smajlík. Ano, organicky vypěstované potraviny jsou obecně o něco chutnější a zdravější (ne díky tomu že nebyli využity pesticidy, ale díky tomu že měly čas a podmínky správně dozrát), jenže paní výživářka si neuvědomuje že bio potraviny jsou luxusním zboží, tudíž jejich pravidelnou konzumaci si mohou dovolit jen ti dobře vydělávající. Čím hlouběji má člověk do kapsy, tím méně za ně může vydat. Nebo si je může vypěstovat na zahradě. Ehm.

Paní výživářka je typický zelený fanatik který si bude mlít svojí, věřit ve své zelené slunce a všem vnucovat jak jsou špatní. Bohužel, část lidí jí to bude žrát.

+5/0
27.6.2012 18:36

_brambor_

Re: fanatismus

NIkdo ti nic nevnucuje. Nemusíš to číst. Nebo ano?

+1/0
27.6.2012 19:21

dwarf

Re: demence

Na základě toho, co jí, se někde potřebuje vyblejt, a v tuto chvíli mu k tomu posloužily biopotraviny, jakkoliv netvoří jádro sdělení článku, což nepochopil. Evidentně patří k tomu typu omezených lidí, kteří jakmile mají pocit, že jim někdo šahá do talíře na jejich mimimilované jídlo, okamžitě začnou hulákat o fanatismu. Nikdy si nic nezjistí, nikdy ve svém životě nic nezmění a nikdy nic nepochopí, jenom obtěžují ostatní svými zvratky. Nejlepším řešením by patrně bylo na takové výkřiky vůbec nereagovat.

0/0
28.6.2012 2:00

O.Sindler

Re: fanatismus

Já chodim tak třikrát do týdne na tržiště kousek od bydliště a hodně věcí co tam lidi prodávahí je lepší a za stejné nebo menší peníze než v supermarketu tak nekecejte. Za tašku narvanou mangoldem že to je samo o sobě na tři porce dám dvacku. Kilo výborných rajčat mě stálo 39. Chtělo by to aby rostla poptávka po těhle věcech za rozumnou cenu a to by pak bylo něco. Bohužel je u nás zemědělská půda využívána na stavění nechutných satelitních osad, osazení fotovoltaickými články anebo na pěstování toho žlutého blivajzu kterým se dneska kazí nafta.

+1/0
27.6.2012 19:57

opportunity

Re: fanatismus

No to by mě zajímalo, kde koupíte tašku mangoldu za dvacku.

0/0
27.6.2012 22:55

O.Sindler

Re: fanatismus

Ve zlíně na tržišti hned vedle zámku tam pán tak 3-4x do týdne prodáváv vlastní zeleninu

0/0
27.6.2012 23:14

dwarf

Re: mangold

u anděla slušně velký svazek za 14 Kč ... myslím, že to bylo na váhu a bývají tam jen v pátek

0/0
28.6.2012 2:02

dwarf

Re: mangold

farmářské trhy samozřejmě :)

0/0
28.6.2012 2:18

opportunity

Re: mangold

Svazek možná, tašku ne. Mimochodem když to přepočítám na kila, tak je to bratru za 250 kaček. A ten trh si občas procházím, ovšem tamější ceny jsou více než pražské. V zahraničí jsou farmářské produkty dražší o 15-30%, u nás bohužel jsou i více než dvojnásobné. Třeba uzená slanina za 250, to mi připadá opravdu přehnané. A to je důvod, proč sidi dál kupují v marketech.

0/0
1.7.2012 17:23

Mablung

Re: fanatismus

1) Mluvím o celém nákupním košíku, ne jedné položce. Zkuste si třeba srovnat cenu bio masa a klasického.

2) Co se zeleniny týče, tam je to hodně sezoní záležitost. Jakmile není sezona, ...

+2/0
28.6.2012 20:38

Scarlett from Scottland

Re: fanatismus

no pokud má někdo někde kus záhonu, tak si může vypěstovat bio jak se mu zlíbí. Dokonce i na balkoně, sice ne velké množství, ale dá se.

0/0
2.7.2012 7:31

Gaston9

Život bez bůčku

je pro mně totéž, co pro katolíka život bez Boha! Howgh.

0/0
27.6.2012 15:48

chudacek.blbecek

Re: Život bez bůčku

Tak to máš strašně smutnej a prázdnej život, když by ti tak chyběl kus žvance.

0/0
28.6.2012 11:55

opportunity

Re: Život bez bůčku

Nemá, protože mu ted nechybí.

0/0
1.7.2012 17:25

lotosový květ

KONEČNĚ článek s relevantními informacemi ..

.. ohledně s odpuštěním hloupých nízkotučných diet. Opakuji stále dokola, že mléčné výrobky - především jogurty, ale i jogurty a tvaroh - a tepelně neupravená zelenina a ovoce zpomalují trávení a z dlouhodobého hlediska tak napomáhají přibírání na váze! Přesto neustále vidím články, které meldují stále dokola tytéž nesmysly.

Do dokonalosti ještě sice chybí vynechat i pečivo - jakékoliv, protože i ono nemá na trávení zrovna pozitivní efekt, nicméně už je to na správné cestě.  Jen tak dál .... R^

+1/0
27.6.2012 15:28

Radek-334

Re: KONEČNĚ článek s relevantními informacemi ..

Co jste napsal(a) je úplný nesmysl. Pečivo (sacharidy) jsou nezbytný zdroj energie pro aktivního člověka.

+2/0
27.6.2012 17:45

opportunity

Re: KONEČNĚ článek s relevantními informacemi ..

Ne. Stačí sacharidy ze zeleniny a ovoce, případně rýže a pod.

+1/0
27.6.2012 22:56

dwarf

Re: KONEČNĚ článek s relevantními informacemi ..

Aha, takže začneme od "A" ..

V čem podle Vás ten "nesmysl" spočívá? V tom, že si pletete obiloviny, sacharidy a pečivo??? Až budete příště zase mlet něco o nesmyslech, dívejte se přitom preventivně do zrcadla. Rv

A prozradím Vám jedno sladké tajemství ... Obiloviny neobsahují jen sacharidy, ale také bílkoviny (např. lepek) a dokonce i tuky!!!! 8-o To je ale překvapení, viďte.  Tady se člověk opravdu pobaví ... a díky za to. :))

+2/0
28.6.2012 2:35

Mablung

Re: KONEČNĚ článek s relevantními informacemi ..

Uf, další potravinový fanatik

Tepelně neupravené ovoce a zelenina jsou zdrojem mnoha vitamínů které se tepelnou úpravou ničí.

Mléčné výrobky určitě nejsou u tlouštíků problémem. Jednak pochybuji že zpomalují trávení, potom také u tlouštíků jde o celkový životní styl, ne o jeden druh potraviny.

Docela by mě zajímalo jaký negativní efekt má podle Vás pečivo. Lepek trochu zalepí střeva, ale to není problém pokud se jí vyváženě.

+2/0
27.6.2012 18:29

net.Xtreme se nevzdává

Re: KONEČNĚ článek s relevantními informacemi ..

S ovocem/zeleninou, tepelnou úpravou a vitamíny je to složité své hraje i přeprava a skladování, něčemu vadí mráz, něčemu chlad, něčemu obojí a něčemu var...v zásadě je nejlepší jíst čerstvě utržené plody, ale třeba u karotenoidů je tepelná úprava plus.

 

Mléčné výrobky v nízkotučné podobě bych se nebál označit za nezdravé a jinak jsou vhodné jen pro někoho...mléko obsahuje v zásadě vše důležité a je to taková ideální potravina, pro lidi, kteří nemají problém s laktózou a mléčnými bílkovinami...pro ně je škodlivé.

 

Pečivo je také problém někoho, určitě by nemělo být hlavní složkou potravy, ale je to vhodný zdroj cukrů pro příjem energie.

+1/0
27.6.2012 21:56

dwarf

Re: KONEČNĚ článek s relevantními informacemi ..

Vhodným zdrojem sacharidů jsou OBILOVINY, což se v našich podmínkách mylně ztotožňuje s pečivem. Zajímalo by mě, jestli se tady najde alespoň jeden diskutující, který obsah tohoto sdělení pochopil.

.........

Pečivo není problémem jen pro někoho, ale jen někdo má to štěstí, že může stav svých střev sledovat v přímém přenosu díky nějaké té svojí nemoci (které jen tak mimochodem dle lékařů se stravou cituji: "vůbec nesouvisí").

+1/0
28.6.2012 2:17

dwarf

Re: KONEČNĚ článek s relevantními informacemi ..

Potravinoví fanatici = ti, co nemají/nebudou mít v padesáti vyříznutý žlučník ... takto soudím podle dvou dam, které mluvily úplně stejně jako Vy a vzápětí si sladce povídaly o svých vyříznutých orgánech. Což je ostatně v Čechách norma, takže čemu se divit. Nejsem si jistá, jestli člověk musí být nadprůměrně inteligentní, aby tu absurditu viděl.

Nepochopil jste článek ani příspěvek výše, nemá cenu vám sdělovat jakékoliv další informace.

Jediná vaše relevantní věta je, že nejde o jednu potravinu. Ano, to je pravda, nicméně mléčné výrobky nejsou jednou potravinou, je to celá skupina potravin, která významně ovlivňuje metabolismus, a za další, o úpravách (nejenom) jídelníčku při různých nerovnováhách jsou popsány celé knihy. Nejsem si jistá, jestli dokážete pochopit fakt, že v diskusi pod článkem na sáhodlouhé pojednání jaksi není prostor. Normálního člověka by to napadlo, a zeptal by se třeba na nějakou literaturu, kde se dočte víc ... ale to opět není váš případ. Voilá, jak snadné.

0/0
28.6.2012 1:47

Lípa srdčitá

Co si mám představit

pod pojmem " humus s celozrnným pečivem???"

0/0
27.6.2012 11:06

kali-gandaki

Re: Co si mám představit

Pastu z cizrny ;-)

+1/0
27.6.2012 11:14

rila

Re: Co si mám představit

humus nebo taky hummus nebo hoummus nebo ještě jinak :) je výborná pomazánka z cizrny, sezamové pasty, česneku, citrónu, olivového oleje, ... a dál podle chuti

U nás doma je moc oblíbená, zrovna včera jsme ji měli k večeři

+1/0
27.6.2012 11:15

Lípa srdčitá

Re: Co si mám představit

Mohla byste mi poslat přesnější recept? To zní dobře :-)

0/0
27.6.2012 12:06

taygete2

Re: Co si mám představit

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/205562221900007/?deid=1137&recept=13

0/0
27.6.2012 12:40

rila

Re: Co si mám představit

docela pěkný recept je tady: http://koketovanisvyzivou.blogspot.cz/2012/05/hummus.html

nebo tady: http://www.varilamysicka.cz/articles/hummus-netradicni-zdrava-pomazanka-z-cizrny-a-sezamove-pasty

Tahini kupuju v tunisu nebo v Tescu :-)

ještě přidávám čerstvý koriandr nebo petržel, někdy přidáváme trochu bílého jogurtu nebo zakysanou smetanu

0/0
27.6.2012 12:47

bbybonek

Re: Co si mám představit

cizrna je pícnina, ta se cpe do dobytka, aby pěkně přibýval

0/0
1.7.2012 16:46

Rudý přízrak lucha la libertad

Re: Co si mám představit

to je hnus ten humus. ;-D

0/0
27.6.2012 12:00

dwarf

Re: Co si mám představit

je to dobrůtka, občas si ho dělám, i když česnek do něho nedávám. :-)

+1/0
27.6.2012 14:01

.zq.

v okamžiku

kdy jsem zaměřila svoje stravování a pohyb na to, aby mi bylo dobře, cítila jsem se dobře a neubližovala jsem svému tělu, tak se štíhlá postava dostavila sama. Velmi pomalu, ale zato trvale. Žádný stres s dietama, kaloriema apod., ale mít se rád.

+1/0
27.6.2012 10:13

formanchero

Strava versus zdraví

V článku se píše, že dobrou výživou se p. Beamanová zbavila i oparů, cca rozpis stravování by mě zajímal, jím opravdu zdravě, hýbu se 4x týdně (joga, fitnes, brusle, kolo, atd) , ale Herpes je tak zatvrzelý, že s ním každé 3-4 týdny bojuji. A myslím, že v tom nejsem sama. Poradíte?:-)

0/0
27.6.2012 11:01

rila

Re: Strava versus zdraví

Zkuste požádat lékaře (nejlépe alergolog) o testy na buněčnou imunitu. U mého syna, který trpěl stejným problémem, po posílení imunity opary úplně zmizely (a to už je asi 13 let)

0/0
27.6.2012 11:17

dwarf

Re: Strava versus zdraví - PROČ VERSUS? :))

problém je v tom slově ZDRAVĚ, protože to se nedá generalizovat. Obzvlášť je-li člověk nějak nemocný, potřebuje něco jíst a něco naopak nejíst, přičemž samozřejmě záleží i na druhu tepelné úpravy. Jenže u každé nemoci je "to co jíst a to co nejíst" něco úplně jiného. Rozpis cizího stravování vám tudíž vůbec nepomůže. Doporučuju, abyste si zašla v nějakému dobrému čínskému lékaři (rady v článku jsou založeny právě na čínské medicíně), který vás musí VIDĚT a slyšet, aby si udělal nějakou představu, jaké orgánové vzorce máte. Bohužel si budete muset asi také hodně načíst, protože za tu půlhodinu určitě nestihne sdělit všechno. Vlastně popravdě je někdy dost těžké se dobrat k jádru, i když se tím člověk docela zabývá. Věřím, že herpes stravou z větší části ovlivníte, na vašem místě bych se určitě snažila vyhledat informace. Pásový opar patří do stejné skupiny nemocí, kterou mám i já, a v čínské medicíně se označují jako Horko v krvi. :)

0/0
27.6.2012 14:19

net.Xtreme se nevzdává

Re: Strava versus zdraví - PROČ VERSUS? :))

Až na čínskou medicínu souhlasím. Každopádně léčit herpes jídlem je jen symptomatická léčba, ale nic lepšího není.

0/0
27.6.2012 21:58

dwarf

Re: Strava versus zdraví - PROČ VERSUS? :))

1) Slovo léčba jste použil jenom vy.

2) Nezdá se mi, že by tradiční čínská medicína potřebovala váš souhlas.

0/0
28.6.2012 2:39

Lípa srdčitá

Re: v okamžiku

tak to vám blahopřeju. Měla jsem to taky tak, ale váha dolů nešla,. Pak se zjistilo, že sjem nemocná ;-(

0/0
27.6.2012 11:07

dwarf

Re: v okamžiku

no, vždyť ta výživářka byla taky nemocná, ale právě tou stravou se jí to podařilo srovnat. A velice dobře tam píše, že právě jogurty (navíc nízkotučné) oslabují trávení nejvíce, a člověk pak kyne a kyne, i když skoro nic nejí. To platí taky osyrovém ovoci a zelenině, což myslím v článku chybí.

0/0
27.6.2012 14:05

.zq.

Re: v okamžiku

já jsem na sobě pozorovala, které potraviny mi vadí a způsobují nějaké potíže, většinou trávicí, a mléčné výrobky a ovoce šly z jídelníčku celkem rychle. Snažím se držet zásady, čím jednodušší jídlo, tím líp. Neplácám moc surovin do sebe. Jednak se to snadněji tráví a jednak člověk líp odhadne, co mu nedělá dobře.

0/0
27.6.2012 17:23

Atlaua

Re: v okamžiku

Tak s týmto zovšeobecnením nemôže súhlasiť. Nízkotučné jogurty tvoria minimálne 30% mojej stravy a za posledné dva mesiace som schudla 10 kg. Zvyšok tvorí surová a tepelne upravená zelenina v pomere 70:30 a ešte kuracie mäso.

Jogurty a mliečne výrobky môžu spôsobovať potiaže s trávením u chorých ľudí, no fakt je že bakteriálne kultúry tráveniu veľmi prospievajú.

0/0
3.7.2012 13:32

000

Tolik surovin

mě vždy spolehlivě odradí od zkoušení receptu

+1/0
27.6.2012 8:23

í-mejlka

Re: Tolik surovin

Italská minestrone má právě ohromnou výhodu - je neskutečně "tvárná". Základem je kvalitní olej a zelenina. Výsledek může být pokaždé trochu jiný - podle toho, co najdete v lednici (a neuteče to před vámi), podle doby, která zbývá do výplaty, podle oblíbených bylinek či koření. Do základu - sofrita - můžete mimo oleje, cibule a česneku přidat podle chuti a možností i špek, máslo, kousek masa, posekané zelené bylinky. Zeleniny, na drobno pokrájené, hodně a co nejvíc druhů. Co na tom, že je to už trochu smutný kousek - mrskněte ho tam! Ostatně - všechno je jedlé, jen se to musí velmi jemně nakrájet. Neradi těstovinu? Dejte se zeleninou opéct hrstičku rýže! Nebo podávejte s křupavým chlebem nebo zapečeným toustem. Vyvarujte se zásmažky nebo zátřepky. A závěrečné ochucení - lžíce smetany, hltánek vína, hrstička pažitky - cokoli rádi.

+2/0
27.6.2012 9:43

kali-gandaki

Re: Tolik surovin

Souhlas, minestra je v podstatě polévka "co dům dal", Ale vždycky by měla držet nějakou linii, především sezónní. Co zrovna roste na zahrádce. Soffritto  má jednu zásadní podmínku: ani minimálně nesmí zhnědnout. Jen se musí pomalounku, při nízké teplotě obdělávat - klidně 10-15 minut. To ostatní jde samo. Rajčata tu polévku vždycky tak krásně okyselí, že to bez nich skoro nejde. A navrch lístky z plodů fenyklu, bazalku, parmazán, pár kapek olivového oleje. Česnek jak do soffritta, tak i vařený celý, klidně půl neoloupané  paličky. A báječné je, máte-li doma vývar z kuřete nebo hovězího. A zásadně nedodávejte vegetu, podravku, magi nebo podobné blafy. čerstvě mletý pepř, sůl, vývar.

0/0
27.6.2012 11:14

kali-gandaki

Re: Tolik surovin

co to píšu za humus, fenykl má plod tošku jinde, tohle bude nějaká hlíza nebo bulva nebo tak

0/0
27.6.2012 11:23

dwarf

Re: Tolik surovin

také dávám přednost jednodušším jídlům, ale pokud člověk nemá čas vyvařovat několik chodů a příloh, je takové jídlo docela elegantním řešením ..

0/0
27.6.2012 14:24

Scarlett from Scottland

mám raději jiný typ minestrone

bez těstovin a rozmixovanou a parmazán navrch a opečený chlebíkV

jinak paní má asi pravdu, jenže taky jde asi o množství těch snědených kvalitních potravit.... a skutečně záleží na duševní pohodě, bohužel.

0/0
27.6.2012 7:13







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.