Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Teplá jídla, málo zeleniny, stejné recepty... Tak večeří české rodiny

Večeře je v mnoha domácnostech jednou z mála příležitostí, jak zastihnout všechny členy rodiny pohromadě. Podle průzkumu, který na webu Odmaminky.cz proběhl v dubnu, společně večeří častěji než čtyřikrát týdně téměř polovina českých rodin a alespoň třikrát týdně se večer u stolu sejde dokonce 84 % rodičů a dětí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

YesusFist

lamentace muže, jehož žena propadla zdravé výživě

Uši mám nateklý vod kravin,

těma mě krmíš místo potravin...

+1/0
25.5.2012 10:29

quaz

Proč teplé jídlo?

Ono je hlavně dost hloupý zvyk konzumování tzv. teplých jídel. Proč ničit potraviny (potravinama nemyslím tu většinu odpadků, co je v supermarketech) tepelnou úpravou, když jejich energie a síla je nám předána jen tehdy, konzumujeme-li je v syrovém stavu..

0/0
25.5.2012 0:18

YesusFist

Re: Proč teplé jídlo?

anoo, rybiška se muší ještě mrškaaat...

0/0
25.5.2012 10:33

opportunity

Re: Proč teplé jídlo?

;-D

0/0
25.5.2012 11:11

yakub

Re: Proč teplé jídlo?

Jestli rád(a) chroupete syrové brambory, pochutnáte si na neuvařené rýži, milujete syrové maso a louhujete si bylinky v potoce - váš problém. Já budu raději dál používat "hloupý zvyk". Nehledě na to, že je dost potravin, které právě pro výdej vitamínů MUSÍ projít tepelnou úpravou...

Ono je spíš velmi hloupý zvyk si někde přečíst něco jiného a pak dělat machry, jak jsou ostatní pod vaši úroveň.....

+1/0
25.5.2012 11:04

opportunity

Re: Proč teplé jídlo?

které potraviny právě pro výdej vitamínů MUSÍ projít tepelnou úpravou...?

0/0
25.5.2012 11:12

Alowen

Re: Proč teplé jídlo?

třeba mrkev

0/0
25.5.2012 12:44

yakub

Re: Proč teplé jídlo?

ty, které obsahují karotenoidy ....

0/0
25.5.2012 13:07

May West

Re: Proč teplé jídlo?

Ono je docela zvykem....na celem svete.....navecer vyjit do ulic a dat si nekde vecu:-)R^

0/0
12.6.2012 3:09

Gina7

Varit kazdy den teple vecere by mi tedy mohlo

Pred casem me kolega "rozesmal" oduvodnenim proc jeho manzelka (majici sama pomerne narocnou praci) MUSI delat kazdy den poradne teple vecere. Prece proto aby mel on a deti (dospele) alespon jedno teple jidlo denne. Na dotaz proc si tedy nezajdou na poradny teply obed do jidelny a vecer si nedaji neco lehciho (hlavne kdyz veceri dost pozde) mrucel jen neco v tom smyslu, ze jsou tak zvykli a ze preci kazdy vecer uvarit neni zadny problem.

Manzelka nasledne musela na operaci a mesic byla pryc .... najednou se teple vecere varit NEMUSELY ;-), evidentne to nahle pro tri dospele problem byl - a kolega si zvykl chodit do jidelny. Toto trvalo do navratu manzelky z nemocnice.

+3/0
24.5.2012 16:11

mata_cz

Nejezte to ...

... nejezte po 18h, ... budete tlustí. [>-]

0/0
24.5.2012 14:37

bombai

Re: Nejezte to ...

Bezva rada pro ty, která pracují např od 10 - 19 hodin nebo mají práci večer, ale relativně brzy ráno vstávají...to mám do 01:00 asi umřít hlady.

+1/0
24.5.2012 14:56

mata_cz

Re: Nejezte to ...

Není problém si vzít do práce krabičku s jídlem ..

0/0
24.5.2012 15:13

McTuzemák

Re: Nejezte to ...

Jo, třeba rohlíky a gothaj nebo vysočinu....

0/0
24.5.2012 15:15

nocenka

Re: Nejezte to ...

Nic jinýho neznáš?:-P

0/0
24.5.2012 15:58

McTuzemák

Re: Nejezte to ...

Dovolil jsem se vyjádřit nikoli za sebe ale za české "obyčejné lidi". Ty  z předvolebních plakátů. Je jich hodně.

0/0
24.5.2012 16:00

opportunity

Re: Nejezte to ...

Jsou zaměstnání, kde máš určenou přestávku na jídlo a šmytec. Třeba dcera chodila na brigočku do obchodu, nástup v 10 hodin, přestávka na oběd 12 - 12:30, konec šichty 18:30.

0/0
25.5.2012 11:11

McTuzemák

Re: Nejezte to ...

Pokud máš BMI vyšší než 15, tak bez večeře nezhyneš.

Ale jinak, české stravovací návyky, to je hodně smutné téma.......

+1/0
24.5.2012 15:14

mata_cz

Re: Nejezte to ...

Jo, .. kdo má BMI nad 15 tak dlouhodobě jedl po 18h ..

0/0
24.5.2012 15:18

McTuzemák

Re: Nejezte to ...

umocněno na druhou tím, co jedl a na třetí tím, co a kolik k tomu připíjel. Typická večeře českého lidu má 45% tuků,  5000kJ, žádnou vlákninu a 42g (=dvě desítky) alkoholu.

+1/0
24.5.2012 15:23

opportunity

Re: Nejezte to ...

Co  má 45% tuků?

0/0
25.5.2012 11:13

Alowen

Re: Nejezte to ...

tak to je jeden z největších bludů. Tak se nezhubne. Jíst se má málo a často, naposledy dvě až tři hodiny před spaním

0/0
24.5.2012 15:34

mata_cz

Re: Nejezte to ...

.. jo to vychází na tu 18h.

0/0
24.5.2012 15:42

Alowen

Re: Nejezte to ...

to ještě ani nejsem doma ;-D Já večeřím kolem osmé večer, ale nic těžkého, jen nechci hladovět

0/0
24.5.2012 15:43

McTuzemák

Re: Nejezte to ...

Pokud chodíte spát o půlnoci, pak OK, ale organismu takjakotak prospějete víc, když poslední jídlo bude do 18h. Jestli máte večer pocit hladu, je to zvyk. Biologická potřeba příjmu potravu večer není  odůvodněná. Tedy pokud v noci nepracujete.

0/0
24.5.2012 15:53

Alowen

Re: Nejezte to ...

věřte mi, že jsem to zkoušela. Ale když jdu v pět z práce, ne přímo domů, ale třeba ještě na nákupy, na procházku, za kamarádkou, a domů přijdu kolem osmé, tak se prostě najím.

Když jsem se najedla v pět v práci a pak lítala po městě, tak jsem nedokázala nejíst

0/0
24.5.2012 15:57

McTuzemák

Re: Nejezte to ...

To je typické právě pro osoby s pravidelným vícečetným příjmem potravy. Tím, že organismus je naučený přijatou energii napřed spotřebovat a ne napřed uložit, je pocit hladu pravidelný a často nutkavý. Jestliže vám pozdní jídlo nevadí a nemáte BMI se stoupající tendencí, klidně to tak dělejte dál. Ale když se rozhodnete to změnit, je to otázka 3-4 dnů a pocit večerního hladu zmizí.

0/0
24.5.2012 16:04

Alowen

Re: Nejezte to ...

já jsem to vážně zkoušela. Nejíst po 18 hodině. Vydržela jsem to týden

0/0
24.5.2012 16:23

roedor

Re: Nejezte to ...

pokud chodíš spát v 21h.

0/0
24.5.2012 15:45

McTuzemák

Re: Nejezte to ...

Teoreticky to tak je, jenže silně zjednodušené. Budete-li mít využitelný příjem energie dlouhodobě 10000kJ/den a výdej 12000,   nikdy neztloustnete ani když to budete jíst v jedné dávce. Budete-li mít výdej 9000 a příjem 10000, bude záležet na tom, v kolika porcích za den to sníte. Múžete hubnout a nebo tloustnout. Budete-li pojídat 15000kJ a vydávat 7000, budete jak sud, i kdybyste to rozdělil do 7 dávek. Navíc mezi jídly stejně musíte dělat aspoň 2,5-3h pauzu, abyste nepřihazoval do neprázdného žaludku, takže s tím počtem jídel bych se držel 5. To dlěení jídel má význam v tom, že organismus se naučí energii využívat průběžně tak jak ji dostává a neukládat ji zbytečně do zásoby. Když budete jíst 2x denně hodně, pak co může, to uloží a spotřebovávat bude právě ze zásob, takže budete pěkně rozcvičovat tukové buňky.

0/0
24.5.2012 15:44

Alowen

Re: Nejezte to ...

Souhlasím. Já jsem si zmenšila porce, jím častěji, a to i večer.

Nejvíc mě baví "kancelářské krysy", které argumentují, že nemají čas jíst 5 krát denně...

0/0
24.5.2012 15:53

McTuzemák

Re: Nejezte to ...

Kovářova kobyla.......5 dávek nezvládám, v lepším případě 3 a někdy ani to ne. Tak se to snažím alespoň večer energeticky nevylepšovat chlastem. A funguje to.

0/0
24.5.2012 15:58

quaz

Re: Nejezte to ...

To s tema hodne malyma porcema je dost mimo. Sice to rikaji asi ve vseruznych reklamach, ale timto zpusobem nedate sve travici soustave odpocinout a moznost zbavit se prebytecnych odpadnich latek. Ty se pak v tele hromadi a clovek tloustne. Nebo ani netloustne tak, ze by to bylo videt, ale zanasi se mu streva, klesa imunita, zvysuje se nachylnost ke kazde lehke viroze. Nemusi jit primo o tuky, ale proste "spinu". Troufam si tvrdit, ze co se tyka jidla jsem hodne daleko a vim, ze celodenni jidelni rezim vazne neni dobry pro celkove zdravi cloveka.

0/0
25.5.2012 0:14

Alowen

Re: Nejezte to ...

mě se to teda osvědčilo. Samozřejmě do sebe člověk nesmí "házet" bůček a podobně nezdravé potraviny celý den. Ale pokud si jako mezijídlo dáte jakoukoli zeleninu, nebo kousek sýra, tak si nemyslím, že by to vadilo.

Ono to je i o tom, CO člověk jí.

0/0
25.5.2012 9:22

Gina7

Re: Nejezte to ...

Hm, tak ja jsem asi mimozemstan, uz 10 let vecerim nejdriv po 7 hodine a porad mam podvahu :-)

Ono hlavne zalezi na tom kdy jde potom clovek spat, co vecer ji a jak to ma rozlozene behem dne.

Diety typu nejist po x te hodine jsou blbost.

0/0
24.5.2012 16:15

JayDeeSq

Re: Nejezte to ...

tohle je hodně dobrej blud..od mala jím 2večeře s tím že poslední ja max 30minut před spánkem,nemít plnej žaludek tak ani neusnu a tlustej rozhodně nejsem spíš mám opačný problém,přítelkyně taky jí večer docela vydatně až do doby než jde spát a podle bmi má podváhu..naopak lidi co znám co večer nejedí tlustí sou,takže to bude spíš naopak:)

0/0
24.5.2012 17:49

Krak

Re: Nejezte to ...

No, jestli mam 9 hodin hladovět než jdu spát, tak to asi fakt tlustej nebudu... ;-D

0/0
25.5.2012 1:46

yakub

Re: Nejezte to ...

není pravda .... poslední jídlo by mělo být 2hod před tím, nežli jde tělo spát.....

0/0
25.5.2012 11:07

mata_cz

Re: Nejezte to ...

.. hned po zpravach :-)

0/0
25.5.2012 11:16

millsew99

večeře

já žeru pravidelně chleba se sýrem, poté 3 jabka a bohatě mě to stačí... jednoduchý a hlavně rychlý:-))))))

+1/0
24.5.2012 12:49

McTuzemák

Re: večeře

Přebytek sacharidů, živočišný tuk, nevstřebatelná forma vápníku. Jako jednorázovka OK, jako pravidelná večeře naprosto špatně.

0/0
24.5.2012 15:26

vilemina

zavádějící pojem "teplé večeře"

Zdá se mi, že v češtině to trochu pleteme a podstata uniká. Ano, sousloví teplé večeře jsou synonymem pro domácí, tradiční kuchyni, zdravější než fastfoody ap.

Myslím, že nejde tak o to, zda je jídlo skutečně teplé, to by stačil ohřátý toust, to je pravda - spíš o to, zda je večeře uvařená z čerstvých surovin.

V teplých krajích se vaří i v teple, ale jídla jsou lehčí, se zeleninou tepelně upravenou i syrovou. Nikdo tam nepovažuje chleba se salámem za večeři...aspoň co jsem viděla já.

Slané koláče se podávají i studené, všelijaké zapečené směsi, nádivky apod., přílohou je často salát (i rýžový, bramborový, těstovinový, kuskus), dělají se studené polévky. Když jsem tu měla návštěvu z ciziny, za 3 dny už z nabídky večeří v restauracích byli znechuceni: kachna, vepřo, guláš, svíce. Těžké, těžké, vzdychali.

Zkouším to spíš kombinovat, používat spíše neupravené suroviny.  Inspiraci hledejte zde: vilemina.blog.cz nebo kadlasova.blog.ona.iDNES.cz

0/0
24.5.2012 9:32

bombai

Re: zavádějící pojem

hm, a kam ta návštěva chodila jíst...jestli jste ve vísce, tak chápu, že je nabídka místní kuchyně možná jednotvárnější, ale prostě nemohu uvěřit tomu, že v normálních českých restauracích je v nabídce pouze kachna, vepřo, guláš a svíce...já měla dnes k obědu salát s chřestem a včera špenátový krém a zapečené těstoviny...dvě vcelku neluxusní restaurace v centru města., přímo naproti místo kde zrovna pracuji, šla jsem na blint.

Jinak s první částí vašeho článku souhlasím, ale je to zemí, jinak se vaří "teple" ve Švýcarsku v zimě, jinak v Indii na jihu a jinak v Anglii.

0/0
24.5.2012 15:03

McTuzemák

Re: zavádějící pojem

Já bych si dovolil zásadně nesouhlasit s tvrzením, že česká forma domácí teplé kuchyně je zdravější než globální fastfoody. Není, je to obojí stejný průšvih. A znechucení návštěvy z ciziny se vůbec nedivím, mimo naše luhy a háje je nejen výrazně vyšší povědomí, co to gastronomie je a jak má vypadat, ale i jakousi zvláštní shodou náhod též dramaticky nižší výskyt zhoubných nádorů tlustého střeva, slinivky a jater.

0/0
24.5.2012 15:19

Banjo Banjo

Asi nejsme normální

Tady má každý za normální doma vařit teplý oběd. Já mám dvě skolní děti, takže na oběd chodí do školní jídelny. Manželka a já chodíme do práce, takže obědváme tam.

Večeře je naše jediné společné jídlo, takže ji děláme většinou teplou. Pokud není takové horko, že člověk na teplé jídlo nemá chuť. To pak uděláme třeba obložený talíř nebo něco podobného. Jo a co se v nadpisu zmíněné zeleniny týká, tak v průměru 3-4x týdně máme zeleninový salát podle toho, jaká zelenina je k dispozici. Většinou rajčata, okurky nebo salát (rostlina). Občas jsou tam třeba taky ředkvičky, kedlubna nebo zelí...

A pokud je někomu divné, že píšu "děláme", tak je to z toho důvodu, že občas vaří manželka, občas já. Tak půl na půl.

+1/0
24.5.2012 8:41

McTuzemák

Re: Asi nejsme normální

Až na absenci nenasycených mastných kyselin OK. Chce to k tomu přidat tu a tam kus mořské ryby a olivový olej. Ramou to nespasíte, navíc je odporná chuťově.

0/0
24.5.2012 15:29

Alowen

Re: Asi nejsme normální

on něco takového psal? že používá ramu a nejí ryby nebo jiné maso? Popisoval jen zeleninovou složku těch večeří, jestli jsem to dobře pochopila

0/0
24.5.2012 15:35

McTuzemák

Re: Asi nejsme normální

No to je možné. Šlo mi o to, že spousta lidí se mylně domnívá, že příjmem jen a pouze zeleniny dělá maximum pro své zdraví. Je to samozřejmě lepší než párek, ale je to zase jinak nevyvážené. A každý extrém je nedobrý.

0/0
24.5.2012 15:48

nocenka

Re: Asi nejsme normální

Spíš bych řekla, že si tu zase někdo nechvalně známý pořídil nový nick...;-D

+1/0
24.5.2012 15:54

McTuzemák

Re: Asi nejsme normální

o kom je řeč?

0/0
24.5.2012 16:05







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.