Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Pozor na 8 problematických potravin, sůl vás může časem i zabít

Sůl je sice nad zlato, ale pokud ji člověk dlouhodobě užívá ve velkém množství, dokáže i zabít. Příliš velký příjem soli totiž významně zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních záchvatů a mrtvice. Většina lidí solí podle dlouhodobých průzkumů dokonce dvakrát více, než by měla. Na jaké potraviny si dát pozor, abychom nepřekročili denní dávku sodíku?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

dzji

a co máme dělat my,

kteří zbožňujeme právě SLANOU chuť? Bez sladkého vydržím libovolně dlouho, ale bez soli ani půl dne.

+1/0
2.5.2012 12:45

petr.n_22

Re: a co máme dělat my,

Nojo, tak alespoň nebudeme zabírat místa v domovech důchodců. R^

0/0
4.5.2012 13:47

DocMart

Re: a co máme dělat my,

Pokud bude vyšší spotřeba soli váš jediný prohřešek proti životosprávě a ve všem ostatním budete vzorný, riziko budoucích zdravotních problémů je poměrně malé. Takže se musíte zeptat sám sebe, jak jste na tom v ostatních ohledech (např. spotřeba živočišných tuků, masa & zeleniny a ovoce, zejm. čerstvého, pohyb, odpočinek...).

0/0
6.5.2012 13:20

s(h)arka

Re: a co máme dělat my,

používat sůl se sníženým obsahem sodíku - dá se koupit v lékárnách a je slanější než ta normální ;-)

0/0
10.5.2012 12:03

net.Xtreme se nevzdává

Nepřišlo se nedávno na to

že sůl ve větším množství není tak škodlivá, jak se myslelo? Jako akutní předávkování nebo nedostatek draslíku může být i tak problém, ale to staré doporučení je přehnaně nízko, pokud vím.

+1/0
28.4.2012 8:09

DocMart

Re: Nepřišlo se nedávno na to

Pletete akutní předávkování a dlouhodobou zvýšenou spotřebu. Bohužel, ta doporučení jsou na základě dlouhodobých studií.

0/0
6.5.2012 13:21

japapatramtara

Jak to tedy je?

V článku jsem se nějak nedočetl čím že to teda sůl škodí zdraví? Vysoký krevní tlak mám diagnostikován od dětství(od adolescence úspěšně zaléčen), takže v tomhle mi asi nemá moc co udělat. To není jízlivé, jen by mě to upřímně zajímalo, protože já solím rád a docela dost

0/0
27.4.2012 14:09

zeraf

Re: Jak to tedy je?

Nedávno tu byl článek, že je mýtus, že sůl zvyšuje krevní tlak. Tak čemu věřit???

0/0
27.4.2012 20:45

net.Xtreme se nevzdává

Re: Jak to tedy je?

Tomu předchozímu, tohle je nějaká reklama na nízkosodíkové výrobky nebo co...

problém drtivé většiny lidí, kteří mají problém se solí je nedostatek draslíku nikoli přebytek sodíku...ono to sice spolu trochu souvisí, ale dost volně a pokud člověk má dost draslíku nemusí se sodíku tak bát...

0/0
28.4.2012 8:12

opportunity

Re: Jak to tedy je?

Přabytek sodíku ti způsobí nedostatek draslíku, protože se váže daleko rychleji, ale stejnou cestou.

0/0
28.4.2012 9:44

net.Xtreme se nevzdává

Re: Jak to tedy je?

Taky se ho tělo daleko rychleji zbavuje, když je ho nadbytek...nicméně vždy se zbaví i nějakého draslíku, nicméně podle mě je účelnější si hlídat draslík (aby ho bylo dost) než sodík (aby ho bylo málo)...

0/0
28.4.2012 10:35

bulbik

Re: Jak to tedy je?

Ja nejsem odbornik, ale nadbytek vseho skodi urcite. Ohledne soli jsem vcera slysela v jednom tv programu, ze jeji nadbytek zpusobuje tvrdnuti cev a nevim zda to pak s tim ma primou souvislost, ale urcite zvysuje riziko kardiovaskularnich chorob. Nehlede na to ze presolovanim naprosto zabijime chute. Pozoruju to na rodicich, pokud neco neni poradne osolene, tak to podle nich nema chut. Nejsou schopni poznat, co je pridano do jidla. Nekdy to vypada, ze klidne snedi i podrazku od bot, hlavne kdyz je poradne osolena. Je to smutne.

+2/0
28.4.2012 23:02

Brundi

Nesolene chipsy?

Ledaze by si je clovek vyrobil sam. V prodeji jsem neco takoveho nepotkala.

0/0
27.4.2012 13:43

babička_Boženy_Němcové

Re: Nesolene chipsy?

Přečti si to pořádně. Píše se tam, že máš jíst nesolené mandle atd. Chipsy nemáš jíst podle toho článku vůbec.

0/0
27.4.2012 15:01

opportunity

Re: Nesolene chipsy?

Jsou, ale ne moc často. A jestli narazíš na maniokové, taky stojí za to.

0/0
28.4.2012 9:46

mimi28

Polská sůl

Pokud máte zdravé ledviny... a nejíte sůl po lžičkách tak na prkně můžete skončit maximálně tak po poposypové soli z Polska

+1/0
27.4.2012 12:54

net.Xtreme se nevzdává

Re: Polská sůl

A to jako proč?

Většina té soli je naprosto v pohodě, možná je ošklivé, že se s ní nezacházelo v rukavičkách, ale nijak jedovatější než obyčejná není...

+2/0
28.4.2012 8:13

DocMart

Re: Polská sůl

Bohužel, to není pravda.

0/0
6.5.2012 13:24

Kartony

Ta teorie o škodlivosti soli už neplatí

Je to stejné jako se škodlivostí žloutku. Škodí nadbytek všeho. Soli nikdo nesní tolik, aby mu to zvýšilo krevní tlak, protože přesolené jídlo je nechutné. Srt naopak způsobuje nedostatek soli. Sůl se vylučuje nejen ledviánami, ale i potem. Jsou známy případy maratonců, kteří zemřeli poté, když se po závodu napili vody. Tím se jim zředila krev a snížila koncentrace sodíku v krvi, která musí být ve velmi úzkých mezích. Také při průjmech se tělo zbavuje soli, ledviny, které udržují její koncentraci vás odvodní a v nemocnici dostanete kapačku fyziologického roztoku, což je roztok chloridu sodného a tedy. V rostlinné stravě není žádná sůl; místo toho je tam chlorid draselný, který také chutná slaně; takže ty povídky o tom, že když budete brambory vařit be vody, tak tam zůstane sůl jsou lživě; budou sice slané, ale bez soli.

+1/0
27.4.2012 12:01

tlkounev

Re: Ta teorie o škodlivosti soli už neplatí

Tak tohle je zajímavý román. Nejenom, že občas nedává smysl, ale občas je to i pohádka.

Co je tohle za větu? Nedá vůbec smysl: "Tím se jim zředila krev a snížila koncentrace sodíku v krvi, která musí být ve velmi úzkých mezích."

"což je roztok chloridu sodného a tedy." A tedy co?

"V rostlinné stravě není žádná sůl; místo toho je tam chlorid draselný, který také chutná slaně; takže ty povídky o tom, že když budete brambory vařit be vody, tak tam zůstane sůl jsou lživě; budou sice slané, ale bez soli" Cože???? Děláte si srandu? Chlorid draselný v rostlinné stravě? Kde jste studoval/a? Větší pitomost jsem nečetl hoooodně dlouho. Máte za 5 z chemie a z přírodopisu. Draselná sůl se používá jako hnojivo, rostliny jí nevytváří, pouze jí přeměňují. Pokud máte brambory, které obsahují její velké množství, tak je ihned zlikvidujte. :-) V rostlinách se skutečně tvoří NaCl, neboli chlorid sodný - pro Vás "vobyčejná sůl".

Vařit bez vody? To je taky perla!

+1/0
28.4.2012 1:39

net.Xtreme se nevzdává

Re: Ta teorie o škodlivosti soli už neplatí

tedy=vody, to snad pochopil každý, ne?

0/0
28.4.2012 8:15

opportunity

Re: Ta teorie o škodlivosti soli už neplatí

Vařit brambory bez vody = v páře

+1/0
28.4.2012 9:41

tlkounev

Re: Ta teorie o škodlivosti soli už neplatí

lol takže ve vodě. Pára je skupenství vody. :-)))))) Tady to teda jede.

+1/0
28.4.2012 11:10

net.Xtreme se nevzdává

Re: Ta teorie o škodlivosti soli už neplatí

A voda je kapalné skupenství vody...tos nevěděl, co;-D

0/0
28.4.2012 12:26

tlkounev

Re: Ta teorie o škodlivosti soli už neplatí

Už to fakt nepij!

+1/0
28.4.2012 12:55

capricorni

Re: Ta teorie o škodlivosti soli už neplatí

to je strašlivé čtení. příště si zkontroluj, co píšeš, než to postneš!!

0/0
28.4.2012 21:39

DocMart

Re: Ta teorie o škodlivosti soli už neplatí

Máte částečně pravdu - akutní nedostatek soli v těle může být skutečně smrtelný, o tom však tady netřeba hovořit. Článek je o dlouhodobých účincích nadměrného (třeba podle většiny normálního) množství soli. V rostlinách jsou sodík i draslík ve formě chloridů (je to přeci roztok - odvolávám se na vaše znalosti chemie). Kuchyňská sůl je takřka čistý NaCl, ale např mořská sůl je směs NaCl a KCl. Poměry K a Na jsou různé podle druhu rostliny, ale vždy jsou v rostlinách oba.

0/0
6.5.2012 13:32







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.