Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Segedín, lečo nebo paprikáš. Zažijte maďarskou vášeň na talíři

Všechno na sádle, spousta papriky, šťavnatá masa a ostrá zelenina - jestli vám přijde, že jaro stále otálí, zahřejte se aspoň v kuchyni. Nejdřív u vaření a potom u talíře nějaké ostré maďarské speciality.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

ondrej80

Segedin

No my meli v praci kolegu z madarska. On ani jeho bratr (kuchar) netusili, co to jhe ten segedin :-D

0/0
25.3.2012 10:38

dresdener

Re: Segedin

vskutku, když jsem se své kamarádky v Budapešti ptal na "pravý" Segedín, zírala na mě, jako kdybych se před ní proměnil v Ivetku Bartošovou :P Maďarská kuchyně tento pokrm vůbec nezná, kamarádka vaří často (a velmi dobře, už jsem u ní jedl), ale napadla ji jen Szegedínská rybí polévka (Szegedi halászlé), po vysvětlení surovin ji napadlo zase, že to připomíná Kološvárské zelí (Kolosvári káposzta).... to si zase Češi vynalezli něco echt maďarského :)))

0/0
25.3.2012 20:31

DahliaPinata

Re: Segedin

Kološvárské zelí je něco úplně jiného... jsou to opečené kotletky a klobásky proložené vrstvami kysaného zelí, kořením, zalité pálenkou a smetanou a zapečené. Úžasná dobrota.

0/0
25.3.2012 22:40

dresdener

Re: Segedin

Máte pravdu, potvrzuji!!! :) nicméně psal jsem "připomíná", bylo to asi první, co ji napadlo při kombinaci surovin "maso, zelí, smetana, paprika" :) A mimochodem, Hortobágyské palačinky té mojí kamarádky jsou naprosto nepřekonatelné :)

0/0
25.3.2012 22:53

Peregrina

segedín?

no já vám nevím,ale segedín,připravovaný v naší rodině už dobře po tři generace,(a těší se naprosté oblibě strávníků)nemá absolutně nic společného s tímto "receptem.." cukr? rajský protlak?kysaná smetana? cože? Základem je přece sádlo, na něm cibule, maso,které se orestuje, až pustí šťávu, nechá se chvíi dusit ve vlastní šťávě,pak se těsně před podlitím přidá mletá paprika a domácí kysané zelí i se šťávou...zalít, nechat vařit dokud maso nezměkne, zahustit a po zahuštění a vypnutí sporáku přidat decku normální smetany,která celý segeďoš zjemní.....s knedlíkem božská mana.....achjo,co jsem to udělala.....už rozmrazuju maso, zítra bude ;-D

+1/0
24.3.2012 22:10

petr_leicester

Re: segedín?

kazdemu dle gusta...zkuste ale priste udelat mnamku z masa nemrazeneho...;-) pochutnate si mnohem vic....R^

0/0
24.3.2012 22:44

jupp

Gránátos kocka

Ten "grenadyr mars" z xlanku by urcite zpusobil vypaleni vesnice, ktera by se opovazila neco takoveho hladovym granatnikum po celodennim pochodu s plnou polni nabidnout.

Maso, studena pecene, varene maso, speck tak ctvrt libry na hlavu pokrajet na kousky, prohrah ve zpenene cibuli, pak pridatr brambory pokrajene na mensi kousky, testoviny: spaetzle, noky, halusky pridat a dobre prohrat. Nezpomenout pepr, sul a radnou sklenici palenky k tomu.

+1/0
24.3.2012 17:30

Dixis

Pikantní dušené hovězí z trouby

pěkně zmatečný recept.

Na začátku si máte rozehřát troubu, ale že by tam byla zmínka o tom, že by se do ní měl dát pokrm připravovat, tam jaksi není.   Když dusit tak dusit. ;-D

0/0
24.3.2012 14:55

Azulka

Segedin

Mne se ten segedin na tom obraku nejak neto...nelibi...

0/0
24.3.2012 13:37

sajdka

Re: Segedin

Mně se vůbec ty obrázky nezdají.... ten segedskej guláš je tam jakýsi vodnatý, nebo co...

+1/0
24.3.2012 23:17

Blackhawks

jako polevku doporucuji halaszle poradne ostre...

a grenadyr nema chybu a pritom je to jidlo chudych....

0/0
24.3.2012 9:23

Scarlett from Scottland

tak já vám řeknu

že Maďar si dá k segedínu klidně knedlík (jen tam nedá zakysanku, ale normální sladkou) a o cukru nic nevím, ani o protlaku.

0/0
24.3.2012 8:24

Scarlett from Scottland

Re: tak já vám řeknu

ale ke guláši si knedlík skutečně nedá, ale ani tarhoňu - k tomu si dá jedině chleba. Ovšem maďarský guláš s naším nebo společného skoro nic.

+3/0
24.3.2012 8:25

JaJaMilan

Re: tak já vám řeknu

Protože je to vlastně polévka (ten maďarský guláš), proto jen chleba. A to ještě bílý a drobyvý.

0/0
24.3.2012 15:48

JaJaMilan

Re: tak já vám řeknu

drobivý-opr.

0/0
24.3.2012 15:51

sajdka

Re: tak já vám řeknu

tak můj otec je Maďar a knedlíky k segedínu jí odjakživa...

0/0
24.3.2012 23:18

Scarlett from Scottland

Re: tak já vám řeknu

no však píšu to samé ne?

0/0
25.3.2012 7:57

modra-sance

Pár připomínek

1. nevím proč se mi zdá, že maďarská vášeň neboli segedín je prostě náš český segedín (nic proti němu, dobré jídlo, ale obecně v této formě určitě naše)

2. chválím lečo, konečně bez vajíčka, tak jak ho znám od každého Maďara co znám ;-D

3. paprikáš bych dělal spíš takhle http://www.kucharka-recepty.com/paprikas-csirke-kureci-899 obecně bych nezahušťoval a nejíškoval vše tak po česku na kejdičku

4. pochod grenadýrů je děs a hrůza, ale oni to fakt jedí ;-D masochistům doporučuju, jinak se tomu vyhýbejte velkým obloukem

+2/0
24.3.2012 3:48

ssbb

Re: Pár připomínek

Já například grenadýr miluji a každý kdo ho ochutnal, ho nyní také vaří. Jednoduché, levné jídlo a nečekaně chutná kombinace fleků s bramborami. P.S. Grenadýr chutná dobře výhraně s fleky, jiné těstoviny nelze použít.

+1/0
24.3.2012 7:29

st.1

Re: Pár připomínek

no u nich se segedín jmenuje spíš sekulský

0/0
24.3.2012 9:54

JaJaMilan

Re: Pár připomínek

To bych neřekl, jelikož je to z provincie Szeged a i města Szeged a maďarská kuchařka to také tak pojmenovává. Ovšem hádat se nechci, již jsem to viděl někde i jako Sekelský guláš.

0/0
24.3.2012 16:00

georghios

Re: Pár připomínek

k bodu 1/ je to svatá pravda

3/ je to tak lepší

jinakR^R^

0/0
24.3.2012 17:40

estimator

DO SEGEDINU DA CUKR

jenom vandal.

+2/0
24.3.2012 2:39

Petrik73

Re: DO SEGEDINU DA CUKR

Vandalové určitě segedín neznali.

+2/0
24.3.2012 7:57

st.1

Re: DO SEGEDINU DA CUKR

taky nevím kde na to přišli ? a proč segedín kazit cukrem a kysanou smetanou - jedině sladká !

+1/0
24.3.2012 9:53

JaJaMilan

Re: DO SEGEDINU DA CUKR

S tím cukrem je to opravdu přehnané.

0/0
24.3.2012 15:44







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.