Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Muži mají raději maminčinu kuchyni, i když jsou šťastně ženatí

Muži milují nade vše jídlo od maminky, a to i když už jsou dávno šťastně ženatí. Podle nejnovějšího průzkumu je to dnes hlavně proto, že životní nároky nutí ženy vařit častěji z polotovarů. Taková jídla však mohou tradiční domácí kuchyni jen těžko konkurovat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

lisie

odlišný styl vaření

nebude to spíš také hodně tím, že zatímco starší ženy vařejí tučné pokrmy s masem a bez zeleniny, mladší ženy vařejí moderněji a zdravěji. Říká se, že čím více tuku, tím je pokrm chutnější, a je na tom alespon trochu pravdy. Takže, zatímco se partner u tchýně olizuje po smaženém pokrmu bez zeleniny a zakládá si na infart, tak strava kterou připravím já je daleko vyváženější a zdravější! A to snad stačí, ne?;-)

0/0
20.3.2012 11:36

chudacek.blbecek

Re: odlišný styl vaření

Spíš to bude tím, že se průzkum dělal v Británii. Ale že je tuk nositelem chuti rozhodně platí, jen se to s ním musí umět.

0/0
20.3.2012 11:46

_m-

Re: odlišný styl vaření

Netuším co rozumíte tím starší versus mladší . Mojí mamince je 80  a bez zeleniny se nenají. ;-)

0/0
20.3.2012 11:47

chudacek.blbecek

Re: odlišný styl vaření

A mýmu otci 57 a nejradši má zeleninu přepasírovanou přes prase.

+1/0
20.3.2012 11:49

_m-

Re: odlišný styl vaření

A je starší, nebo mladší:;-)

0/0
20.3.2012 11:50

chudacek.blbecek

Re: odlišný styl vaření

To si může každý vybrat dle libosti ;-)

0/0
20.3.2012 12:42

Scarlett from Scottland

Re: odlišný styl vaření

no je pravda, že moje mamka té zelenině taky moc nedá. Ještě tak přes léto, když máme na zahradě úrodu. Ale jinak vaří klasicky česky. Já se snažím o lehčí verze, ale my obě vaříme dost od sebe odlišně. Mamka hodně omáčky, guláše a já dost zapejkám a polívkuju a salátuju, těstovinuju :) ale zase dost peču koláče a buchty, mamka moc ne.

0/0
20.3.2012 12:01

waldor1

Kdyby české matky vařily opravdu dobře...

Neživil by se dnes český národ totálním hnusem. Takže mladé dámy, hlavy vzhůru, kuchařský souboj s maminkou může skončit nejhůře remízou R^

0/0
20.3.2012 9:14

_m-

Re: Kdyby české matky vařily opravdu dobře...

mohu se zeptat na konkrétní hnus, kterám vás maminka krmila?Že to takhle dopadlo?

0/0
20.3.2012 9:15

chudacek.blbecek

Re: Kdyby české matky vařily opravdu dobře...

Mě třeba maminka krmila výhradně rybími prsty, špagetami s boloňskou (kečupovou) omáčkou a topinkami s česnekem. A vyrostl ze mě báječný chudáček blbeček :-)

0/0
20.3.2012 9:55

IfčaX

Re: Kdyby české matky vařily opravdu dobře...

Já to říkám pořád, že děti jsou prakticky nerozbitné. ;-D

0/0
20.3.2012 9:58

chudacek.blbecek

Re: Kdyby české matky vařily opravdu dobře...

No jako nezabilo mě to, ale že bych měla kdovíjak dobré zažívání nebo byla výrazně štíhlá, to se říct nedá.

0/0
20.3.2012 10:06

Scarlett from Scottland

Re: Kdyby české matky vařily opravdu dobře...

rybí prsty u nás taky frčely (hlavně v týdnu) a taky povidlové taštičky (po těch se mi stýská):-) ale jinak maminka vaří výborně, ale v týdnu se s tím taky tak moc nemazala.

0/0
20.3.2012 10:00

chudacek.blbecek

Re: Kdyby české matky vařily opravdu dobře...

V týdnu se u nás nevařilo, chodili jsme do školní jídelny. A babička, když přišla na návštěvu, nás preventivně nacpala všema vitamínama, co si nosila v kabelce :-)

0/0
20.3.2012 10:07

_m-

Re: Kdyby české matky vařily opravdu dobře...

povidllové taštičky bylo moje zamilované kolejní jídlo - a hrachovka s pytlíku. Rybí prsty nikdy!!!!!!!!!

0/0
20.3.2012 10:27

_m-

Re: Kdyby české matky vařily opravdu dobře...

;-O;-O;-O akuuativ Z koho, Z čeho, Z pytlíku

0/0
20.3.2012 11:18

_m-

Re: Kdyby české matky vařily opravdu dobře...

AKUZATIV , KRUCINÁL

0/0
20.3.2012 11:19

chudacek.blbecek

Re: Kdyby české matky vařily opravdu dobře...

Z dneska prostě zlobí ;-D

0/0
20.3.2012 11:26

_m-

Re: Kdyby české matky vařily opravdu dobře...

;-)

0/0
20.3.2012 11:48

_m-

Re: Kdyby české matky vařily opravdu dobře...

R^;-D

0/0
20.3.2012 10:14

.zq.

výzkum

to já zas četla studii, že polovina mužů bojuje nebo bojovala se závislostí na alkoholu, víc než 80% mužů si dá denně alespoň skleničku vodky a 23% nepovažuje pivo vůbec za alkohol a nebojí se ho konzumovat ani během řízení auta. Alarmující, že? Ale taky to nebyl výzkum v ČR.

+1/0
20.3.2012 8:57

zicherka

Re: výzkum

Alarmujiciho na to nic nevidim (krome alkoholu za volantem). Vzdy se pilo, pije a pit bude. Jen dnesni doba nahrava vsem choroboplnym studiim...

+1/0
20.3.2012 9:39

Scarlett from Scottland

no nevím

prej vařím dobře a když mi někdy řekne, že maminka to dělá jinak, tak mu prostě řeknu, ať jde k mamince. Nehledě na to jeho maminka jaksi vaří úplně v jiném státě, takže jinou kuchyni :-) to by mě vždycky šlak trefil ;-D že to porovnává.

0/0
20.3.2012 8:39

chudacek.blbecek

Re: no nevím

Já bejvala háklivá i na "jako od maminky". Už mě to přešlo.

0/0
20.3.2012 9:56

Scarlett from Scottland

Re: no nevím

no co taky s nima jinýho ;-D

0/0
20.3.2012 10:05

chudacek.blbecek

Re: no nevím

no právě :-)

0/0
20.3.2012 10:56

kossacek

"životní nároky nutí ženy vařit častěji z polotovarů"

Větší blbost jsem nečetl. Kdyby to začínalo slovem "lenost", tak snad. S přítelkyní vaříme společně nebo se střídáme. Vše z čerstvých surovin. Příprava jídla většinou trvá tak 20 - 30 minut a je to příjemný relax u kterýho pokecáme.. Línou čubu, která by domů přinesla konzervovaný polotovar bych nevpustil přes práh..;-D

0/0
20.3.2012 8:26

IfčaX

Re:

Dvacet minut? Z příloh za dvacet minut tak nejvýš ukrojíte chleba. Popř. tak na hraně se stihne uvaření těstovin, ovšem pouze za předpokladu, že je už koupíte jako hotový polotovar, domácí z čerstvých surovin fakt nestihnete. :-)

+1/0
20.3.2012 8:46

kossacek

Re:

Rýže ani brambory se déle nevaří. Těstoviny kupujeme...tak ale nejsou žádné konzervanty, jako v omáčkách apod. Ale ve slovíčkaření jsi zvítězila..;-)

0/0
20.3.2012 8:53

IfčaX

Re:

Proč slovíčkaření? Já si opravdu neumím představit oběd uvařený za dvacet minut. Půl hodiny hodně na hraně. Stylu maso na pánev, uvařit rýži či koupené těstoviny. (Brambory s oloupáním se do půl hodiny taky těsně nacpou - do dvaceti minut v žádném případě.)

Jo, kdyby se napsalo hodina až hodina půl, budiž. Speciality se do toho taky nevejdou, "echtovní" česká kuchyně taky ne, ale dejme tomu, že na ní není stejně nic moc zdravého, tak ji nepreferujete. Ale půl hodiny či dokonce dvacet minut? Kdybyste hodil pro inspiraci vzorový jídelníček na jeden týden, bodlo by mi to.

0/0
20.3.2012 9:00

kossacek

Re:

Uznávám, že je určitě rozdíl vařit ve dvou pro dva, nebo v jednom pro 4. O české kuchyni pochopitelně není řeč - to radši zajdem na hotovku za 70 Kč do hospody. Pár jídel pro inspiraci, které máme rádi: těstoviny (základ omáčky tvoří vždy cibule a česnek, potom buď špenát a slaninu nebo rajčata a bazalku, nebo lilek/brokolici...dle chuti a fantazie), mexická kuchyně - nahřátá tortilla a v ní salát, rajčata, salsa, sýr, případně maso; rissoto - zeleninu orestuju, pak orestuju i rýži a podlévám vývarem - rýže měkne někdy déle, ale sezení u televize a přilití vývaru jednou za 5 minut už nepokládám za vaření, brambory + plátek masa s cibulkou+ pár kousků čerstvé zeleniny mi taky víc než 30 minut určitě nezabere.

Doporučuju kvalitní nůž. Dostal jsem k Vánocům skvělý kuchařský a od té doby mě vaření víc baví a pár minutek to taky ušetří. R^

0/0
20.3.2012 9:12

kossacek

Re:

Jo a klasika, kterou jíme nejvíc jsou saláty a orestované zeleninové směsy..to jsem nechtěl uvádět, protože to správný zabijačkový Čech vůbec nepovažuje za jídlo..ale taky to zkus..

0/0
20.3.2012 9:16

IfčaX

Re:

Ale jo, oboje mám ráda. Když mám čas krájet ty hromady zeleniny :-) Ale je fakt, že abych to považovala za jídlo, tak potřebuji něco "k tomu", nebo spíš naopak ten základ, ke kterému bych pak tu zeleninu přidala.

Ale jinak myslím, že už rozumím.

+1/0
20.3.2012 9:23

IfčaX

Re:

Tak každopádně díky. S koupenými těstovinami a tortilami teda nebudu slovíčkařit. :-)

Je fakt, že já těstoviny a rýži ne že bych vůbec nejedla, ale je to pro mě až příloha poslední volby, kdy opravdu už mě nic jiného nenapadne, takže by mi kvalitní nůž nepomohl. :-(

0/0
20.3.2012 9:16

_m-

Re:

??? Těstoviny nepapala?  Tak tortilly ne, ale těstoviny a rýže u nás tvoří základ., bez těch bych už fakt neuvařila.

0/0
20.3.2012 9:21

IfčaX

Re:

Tak já zase v týdnu opravdu nevařím, takže se to celkem dá bez těchto příloh poskládat. A i tak určitě každý měsíc jak na rýži tak na těstoviny někdy dojde - nemůžu říct, že by mě naplňovaly odporem. Ale ty těstoviny si fakt vnitřně řadím k polotovarům pro rychlé nakrmení "domácí zvěře" s minimem vynaloženého úsilí. (Což nemyslím jako negativum - považuju za normální si čas a práci šetřit. Ale jak psala Scarlet - víceméně to není vaření.)

0/0
20.3.2012 9:30

_m-

Re:

To fakt není. Pro mě mají těstoviny tu výhodu, že si je chlapci uvaří sami, takže já večer jen vymyslím něco k nim (nejlepší jsou zbytky masa na bazlace s rajčaty, případně sýrová omáčka) - a mám za 20 minut uvařeno. Někdy i za 10 ;-)

0/0
20.3.2012 9:34

_m-

Re:

Tak 20 nebo 30 minut? To je rozdíl 50% vážený.

jinak mě fascinuje to pohrdání českou kuchyní. Rv

+1/0
20.3.2012 9:19

zicherka

Re:

Takova mamincina svickova na smetane, vepro knedlo zelo... a podobne kaloricke bomby proste miluji! Jeste, ze u ni nejsem moc casto, jinak bych byla jako kulicka :-)

0/0
20.3.2012 9:43

chudacek.blbecek

Re:

Jenže ona česká kuchyně uimí být velice zdravá a dobrá. Sice bohatá na sacharidy i tuky, ale když už někdo konzumuje tuků větší množství, jsou vhodnější živočišné (sádlo) než rostlinné (propagovaná oliváč).

0/0
20.3.2012 10:09

zicherka

Re:

Ceska kuchyne je sice dobra, ale o tom, zda je zdrava bych opravdu polemizovala.

Mimochodem, olivovy olej je urcen k salatum (tedy studene kuchyni), aby se vam napr. zelenina lepe travila (neni dobry ke smazeni, jelikoz se lehce prepali)

0/0
20.3.2012 10:18

_m-

Re:

Co rozumíte pod pojmem česká kuchyně?  Takové vepřoknedlozelo je například docela zdravé jídlo - pokud vepřem nerozumíme bůček a knedlíků si nevemete 16.  Do české kuchyně patří luštěniny, obiloviny, zelenina.....Půjčte si někde Sandtnerku a počtěte si v ní.

Samozřejmě je česká kuchyně těžší, než třeba italská, ale ono to je tím, že Česko není v Itálii - je tu jiné klima, jiné piodmínky.

0/0
20.3.2012 10:27

chudacek.blbecek

Re:

Ona italská kuchyně taky umí být zatraceně těžká, jejich novoroční jídlo jsou vepřové nožičky na čočce. Sever Itálie má dost odlišná tradiční jídla, než ten mořskoplodný jih. Jinak samozřejmě souhlasím.

0/0
20.3.2012 10:59

Scarlett from Scottland

Re:

no to je takové sranda vaření :-) ale jistě je to dobré. Jako když vařím špagety, tak ani moc netvrdím, že jsem nějak vařila :-) ale miluji je. Kdybych pekla kuře s nádivkou a k tomu šťouchané brambůrky s cibulkou a slaninkou a ještě nějakou domácí polívečku, pak bych řekla, že jsem vařila ;-)

+1/0
20.3.2012 9:19

_m-

Re:

R^;-)

0/0
20.3.2012 9:22

IfčaX

Re:

R^

0/0
20.3.2012 9:25

chudacek.blbecek

Re:

Kvůli těstovinám se do tebe navážet nebudu, ale ta tortila je polotovar jako vrata. Udělat čerstvou přitom taky zabere nějakých dvacet minut, takže kdybyste s partnerkou spolupracovali, tak se do toho limitu vejdeš :-)

+1/0
20.3.2012 10:05

JMoudry

Re:

I v těstovinách najdete spoustu přídatných látek - na trhu prakticky neexistují produkty bez "éček", ale je fakt, že jich tam zpravidla bývá méně než v různých předpřipravených omáčkách a hlavně tam bývají ty méně problematické a neškodné.

0/0
20.3.2012 9:04

chudacek.blbecek

Re:

Aha, v těch mejch je jen mouka, voda a sůl...

+1/0
20.3.2012 11:03

_m-

Re:

Minutka s hranolkama - ovšem předsmaženýma, tudíž polotovar. Jinak nevím jaké jídlo se dá uvařit za 20 minut, i bramboračka trvá dýl. jak zmiňujete dál bramory a rýře, ano doba vaření může být do 20 minut, ale co doba přípravy? Vy brambory neloupete? Za 20 minut se dají zvládnout tak špagety.....

+1/0
20.3.2012 9:15







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.