Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Plesnivé jídlo nepatří ani domácím zvířatům

Mykotoxiny v potravinách nejsou jen v jídle, které kupujeme v obchodech. Můžeme si je snadno "vyrobit" sami doma. Přinášíme rady, jak se jim vyhnout.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Jen se divím

Ten článek by neměl být pro veřejnost ale pro prodejce

potravin. Tam zřejmě nevadí, že plíseň na povrhu salámu, a teď nemyslím cílené ušlechtilé plísně jako na uheráku či sýru typu Niva, nebo sýra nevadí. Salámy se otřou mokrým hadrem, pak se to osuší a doma to lidi zblajznou. Zasmrádlá kuřata, nazelenalé maso, dříve plesnivé a pouze omyté salámy, podobně i odrhnutá mrkev, na které již plíseň byla, to je docela běžné. Pokud vybírám pomeranče, vím, že musím přebírat. Málokdy tam není nahnilý kus, někdy tak, že je půlka hnilovou zcela měkká, jindy jde jen o počínající proce, na povrchu málo viditelný, ale poznatelný po rozkrojení pomeranče.

Nedělám si iluze ani o mletých masech či jinak masech upravených. Už to zasmrádlo, neprodali bysme to, tak uděláme marinádu a ještě to prodáme za vyšší cenu. Pečlivý spotřebitel sice nebude jít, co se mu začne kazit doma. Ale nakažené jídlo dostane už z obchodu,m akorát že to nebude vždy viditelné, aby to vyhodil. Zdraví má přednost, pokud jde o moje zdraví a moje peníze. Jakmile tu je moje zdraví a

0/0
10.3.2012 18:39

Jen se divím

Re: Ten článek by neměl být pro veřejnost ale pro prodejce

peníze nejdřív moje a pak obchodu, tak tam jsou důležitější zas ty peníze. Moje zdraví je jim vážně ukradené, to dokazují denodenně svým chováním.

0/0
10.3.2012 18:40

hit

A co brambory?

Většinou hrají všema barvama.Vykrajovat,vyhodit (nebo vyhodit celé balení jako to doporučují např.u rajčat,jahod),nebo reklamovat? Aby si člověk udělal 1kg brambor, tak si musí rovnou koupit 2kg.

0/0
10.3.2012 14:43

Jen se divím

Re: A co brambory?

Skutečně nahniklý kus to chce vyhodit.  U nahnilého kusu je celý zbytek jiný. Různé černé tečky nebo místa poničená prvotně mechanicky, ty nevadí. Vadí ale bramborová hniloba.

0/0
10.3.2012 18:43

garling

Re: A co brambory?

shnilé brambory jsou snad nepoživatelné ne, a smrdí..

0/0
10.3.2012 21:00

Lanolin

horší než plísně je snad jen Andreas Gudrun

Ať se podívám do které diskuse věnované jídlu chci, vždy ji již jako plíseň prorůstá jeho zapálené kazatelství o tom, že maso je jed horší snad než plutonium v kafi. Dnes ještě nestačil napsat, že Kristus byl býložravec (asi má ruce upatlané od domácích utopenců a přilepil se ke klávesnici).

+7/0
10.3.2012 14:12

petr_leicester

Re: horší než plísně je snad jen Andreas Gudrun

jj, tento diskuter je vazne trida :)) ma to nejake cele pomotane, ale vegetarian az za hrob (doufam ze ho potom nejakym nedopatrenim nepohrbi do masoveho hrobu :)) ), V uplne kazde diskusi nezapomene uvest tu blbost ze clovek je od prirody vegetarian...ale aspon se clovek zasmeje a pozastavi nad tim, co je dnes v 21tem stoleti mozne vypotit za nesmysl.

0/0
10.3.2012 15:52

Norean

Re: horší než plísně je snad jen Andreas Gudrun

Nemyslím si, že by to, co říká, byla úplná blbost. Člověk je od přírody skutečně převážě býložravý. Neříkám ale převážně, že úplně. Živočišné bílkoviny zpracovává už věky. Nikdy jich ale nebylo tolik, co teď v civilizovaném světě, kde nemusíte prchat před býkem z jeho pastviny, kde byste potřeboval ještě několik zdatných soukmenovců s oštěpy a vědomí, že oběti jsou přípustné ;-) Stačí hrábnout do regálu a maximálně tak studovat, jestli chudák zvíře stojící celý život na jednom místě, aby ho pak odvezli na jatka, nechcíplo zbytečně, protože barva pod igelitem nejeví známky poživatelnosti. Prostě nemůžeme být geneticky uzpůsobení k tomu, abychom do sebe cpali tolik živočišné stravy, proto jsou reklamy na pribiňáky s uměle přidanými vitamíny a Mc Donaldovy hamburgery proložené tolika reklamami na zaručené přípravky na srdce, cévy, proti prdům a na dobré zažívání...

+1/0
10.3.2012 23:05

Kristic

Objev Ameriky

to zase autor zazářil, objevil ameriku... Lidský žaludek nikdy nebyl a nikdy už asi nebude stavěn na zkažená jídla jako ten psí... Lidé byli zběrači a lovci nikoli mrchožrouti tak se nikdy nemuseli přispůsobovat plísním atd... A tvrzení on si to žaludek přebere, přebere a tajik jak teď lidstvo díky tomuto tvrzení vypadá, ve všem je samá chemie a on to ten žalodek skousne... Lidé myslete8-o

+2/0
10.3.2012 12:58

mestax

Když už se tady v diskusi

pisatelé často odvolávají na stravu našich předků, mohli by také ještě dodat, jak oni řešili tyhlety plísně a pod. Můj názor je ten, že moc ne a že i my jsme si za ta léta evoluce už na něco zvykli. Kdo se chce v každém soustu nimrat, ať si nimrá, já se budu radši držet babiččina : "on si to žaludek přebere".

0/0
10.3.2012 11:21

i-vet

Re: Když už se tady v diskusi

řešit to nejspíš nemuseli vůbec. V minulosti lidi spíš žádné jídlo neměli, než aby jim zplesnivělo. Zádné komory nebyly, žilo se v podstatě v jedné místnosti. Když se upekl pecen, 10-12členná rodina ho snědla nebo si kousek schovala na večer...

0/0
10.3.2012 11:46

Jitřní dar

Re: Když už se tady v diskusi

Něco mezi tím. Myslím, že dříve se jídlem tolik neplýtvalo a zárověň, když už něco chytlo plíseň, tak se to plesnivé odkrojilo a zbytekse využil.

0/0
10.3.2012 11:50

ifox

Re: Když už se tady v diskusi

Chléb musel vydržet 4-6 týdnů, protože se nikomu nevyplatilo roztápět celou pec kvůli jednomu bochníku.

+2/0
10.3.2012 12:46

garling

Re: Když už se tady v diskusi

no tohle je také k zamyšlení, dnešní chleba(nebo co to vůbec je) vydrží tak 2dny a pak už to jede..

0/0
10.3.2012 21:02

Dalos

Re: Když už se tady v diskusi

Co já vím, tak moji předci pekli chleba 1x týdně.

0/0
12.3.2012 11:02

Bereniké

Re: Když už se tady v diskusi

Peklo se jednou za 2-3 týdny, klidně několik rodin v jedné peci. Chleba musel vydržet a poslední týden už byl tvrdý a někdy i plesnivý. Kdysi jsem poslouchala vzpomínky pamětníků, nahrané v 60. letech na magnetofonové pásky, kteří vyprávěli, jak se v minulosti pekl chleba.

0/0
10.3.2012 14:03

mestax

Re: řešit to nejspíš nemuseli vůbec

Tak takhle ze dne na den se nežilo určitě, komora, sklípek byly všude (doporučuju návštěvu nějakého muzea). K tomu ještě požehnaně praktických dovedností a vychytávek. A určitě se hned všechno nevyhazovalo, rozhodoval "senzorický" test. A když byla bída, ani ten ne.

0/0
10.3.2012 14:51

Norean

Re: řešit to nejspíš nemuseli vůbec

Ještě jste zapomněl na Darwinovu teorii o výběru druhů. Přežili ti nejsilnější jedinci s  dobrým žaludkem a střevy ap. Ti, kdo se zkaženým jídlem otrávili a nepomohly jim obranné reakce organismu jako zvracení nebo babka kořenářka, protože se zrovna schovávala před inkvizicí, měli smůlu;-)

0/0
10.3.2012 23:11

mamina2

Re: Když už se tady v diskusi

A kde brali lidi v zimě jídlo? Když půjdete opravdu do minulosti dál než tak 50 let, tak to bylo spíš naopak. Lidi si museli udělat zásoby na celou zimu, takže skladovali spoustu jídla. A chleba se opravdu nepekl denně po pecnech, víte jaká to byla práce? A nějak napadené jídlo se nevyhazovalo ještě poměrně nedávno.

0/0
12.3.2012 9:29

net.Xtreme se nevzdává

Re: Když už se tady v diskusi

Naši předci to řešili tak, že většina jedinců po požití zkažené potraviny se začne dávit a zvrací...je to takový obranný reflex...

+1/0
10.3.2012 11:58

Profesionální neúplatný diskutér

Re: Když už se tady v diskusi

Jaká byla průměrná délka života "dříve", a jaká je dnes? ...  !!?

+1/0
10.3.2012 13:03

net.Xtreme se nevzdává

Hm?

"Pokud nebudou zavařovací sklenice dokonale vymyté, na džemu se zákonitě objeví plíseň. K zavařování a přípravě moštů používejte jen nezávadné ovoce: nesmí být naplesnivělé, "

Já měl pocit, že při zavařování to všechno pochcípá, tedy je to taková pasterizace, používat plesnivé ovoce je tedy prasárna a toxinů se člověk zbavit nemusí, ale plíseň zavařování přežije?

Navíc ta první věta vypadá, jakoby autor zůstal pár set let v minulosti u teorie abiogeneze (samoplození):D

0/0
10.3.2012 9:27

opportunity

Re: Hm?

Džemy se vaří a pak se nalijí do sklenic a zavíčkují (můžou se otočit vzhůru dnem). Zavařování už není potřebné.

0/0
10.3.2012 9:56

net.Xtreme se nevzdává

Re: Hm?

Jak zavařování není při zavařování potřebné? Tomu nerozumím...

0/0
10.3.2012 10:10

i-vet

Re: Hm?

uvaří se směs, přidá želírovací prostředek, naleje se do skleniček a zašroubuje. Vychlazením vznikne podtlak a tím je "zavařeno" Dřív se zavářelo "vypečením" rozmačkaného ovoce několik hodin na plotně za míchání, voda se z ovoce vyvařila a teprve poté se husté sotva tekuté želé lilo do skleniček, které se přikryly celofánem a gumičkou.

0/0
10.3.2012 11:52

net.Xtreme se nevzdává

Re: Hm?

No mě to nejde do hlavy, já směs vařil ve skleničkách a nic mi neplesnivělo...vychlazením podtlak také vznikl, to jo...

0/0
10.3.2012 12:01

Scarlett from Scottland

Re: Hm?

marmošky taky nezavařuji. Uvařím ovoce, přidám nějakou tu" želatinu", dám do skleniček a otočím dnem vzhůru. Zatím mi žádná nesplesnivěla. Ale stát se to jistě může, ale myslím, že se to stát může i při zavařování.

0/0
10.3.2012 13:30

Gmurr

Re: Hm?

Marmelady domaci opravdu nekdy zplesnivi. Uvarena smes se nalije do sklenic. A tady to zacina. Takze si to opravte.

0/0
10.3.2012 10:12

net.Xtreme se nevzdává

Re: Hm?

A není lepší to vařit rovnou v té sklenici?

0/0
10.3.2012 12:00

IfčaX

Re: Hm?

Marmeládu? 8-o Jak byste si to prakticky představoval?

0/0
10.3.2012 16:11

net.Xtreme se nevzdává

Re: Hm?

Asi jako u kompotu, jinak není nic snazšího, než vyvařit ty sklenice, do kterých ji naliješ...

0/0
10.3.2012 18:30

opportunity

Re: Hm?

To se nedá. Kompot ano - nasype se ovoce, cukr, zalije vodou. Marmeláda - ovoce se musí s cukrem rozvařit, odpařením i zahustit, vmíchává se želírovací prostředek, to se v každé klenici zvlášť dělat nedá. Plní se až hotovým produktem.

0/0
11.3.2012 11:28

IfčaX

Re: Hm?

Do kterých JI naliju? Tak abych JI (předpokládám, že je tím míněna ta marmeláda) mohla někam nalít, tak ji nejdřív musím uvařit, ne?

0/0
11.3.2012 19:43

garling

plísně?

Je to všechno blábol, z plesnivého(samozřejmě ne moc) chleba si děláme topinky nebo chlebové kuličky, džemy po stáhnutí plísnových teček jím také, kompoty jakbysmet, tvrdý sýr kraje vyhodím a smažák je bezkonkurenční...asi bych už měl být na pravdě boží.

+4/0
10.3.2012 9:19

net.Xtreme se nevzdává

Re: plísně?

Pokud té plísně nesníš moc a nejedná se o superjedovatý druh, tak tě nezabije, ale dobře ti to taky neudělá...

0/0
10.3.2012 9:28

garling

Re: plísně?

Ale tak to neřeším. Když to dneska vidím všechno, směrnice eu nesmyslně přehnané co se týká hygieny, enviromentu atd.....když si vzpomenu na své dětství tak se divím že ještě žiju. Myslím že úplně sterilní prostředí není zrovna pro člověka také 2x zdravé.

0/0
10.3.2012 20:59

Norean

Re: plísně?

Jste silný jedinec. Takoví přežijí i mory a války, ale jak víme, velké procento tyhle rány osudu prostě nedá. Babička taky pořád šetřila jako za války, jednou mi dokonce tvrdila, že rok otevřené okurky v její lednici jsou fajn a názorně snědla tu plesnivou, že jí nic není. Několikrát skončila u doktora a v nemocnici a i potom se pořád se trápila se žaludkem, ale z jídla to přece neměla... Radši polykala prášky.

0/0
10.3.2012 23:17

garling

Re: plísně?

No pozor, sním jen něco chycené plísní, tzn max. sem tam tečka, ne že jím okurku která již teče.

0/0
11.3.2012 9:23

opportunity

Re: plísně?

No fuj.

+7/0
10.3.2012 9:57

garling

Re: plísně?

jak fuj, kdybych ti to hodil na talíř a neřekl ti nic tak nepoznáš že je to závadné..

0/0
10.3.2012 20:56

žížek

Re: plísně?

to neděláš dobře Jaromíre ;-D

+3/0
10.3.2012 10:47

mamina2

Re: plísně?

Kolikrát mě napadlo, že dneska by už nikdo nemohl objevit víno, ušlechtilé plísně na sýru ani nic podobného. S hrůzou v očích by tovyhodili, že je to zkažené. Naši předci to naštěstí ochutnali a díky jim takové pochoutky máme:-)

0/0
12.3.2012 9:33

Peeeeeep

Re: plísně?

Z tebe by můj manžel asi umřel. Nesnáší nic plesnivého. Jakmile najde doma plesnivý chléb hned zuří že ho chci otrávit :-)

0/0
12.3.2012 13:46

garling

Re: plísně?

Je měkkej..:-)

0/0
12.3.2012 16:30

slafkins

Plisen je zdrava jen spatne vypada.

V koncetraku to dokonce byla lahudka.

0/0
10.3.2012 1:58

Perucini

Re: Plisen je zdrava jen spatne vypada.

aaa hele zase se ozval nějaký zamindrákovaný chudáček z Národní strany. Nebo jak se vlastně ta žumpa teď jmenuje?? 8-o

+2/0
10.3.2012 8:22

24marek

Re: Plisen je zdrava jen spatne vypada.

Nevím. Vím ale že židé tvořili v koncentrácích menšinu !!!!

0/0
10.3.2012 8:53

Perucini

Re: Plisen je zdrava jen spatne vypada.

úvaha k zamyšlení! Bude to asi tím, že je to menšina!! V Polských věznicích budou tvořit vězni z ČR také menšinu!! A zajímalo by mě kde jsi takovou chytrost sebral.... ;-(

0/0
10.3.2012 9:20

jan.banos

Re: Plisen je zdrava jen spatne vypada.

Hlavně že ostatní stany nejsou žumpa.

0/0
10.3.2012 19:22

Andreas Gudrun

mykotoxiny jsou sice škodlivé, ale zdaleka nemají na maso

kdo pojídá maso, tak může bez obav mykotoxiny konzumovat i nadále... člověk je od přírody býložravec, takže lidský žaludek není na trávení masa uzpůsoben... maso tak v lidském těle hnije mnoho dnů a škodlivé toxiny v něm obsažené se uvolňují do celého těla... člověk, který dlouhodobě konzumuje maso s 90% pravděpodobností skončí na onkologii... nějaký ten mykotoxin pak tedy již nehraje roli... !

+2/0
10.3.2012 0:44







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.