Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Zelná, tomatová, brokolicová nebo kuřecí. Polévky zahřejí i nasytí

Zahřejí, pomáhají při nastydnutí i kocovině a hlavně skvěle chutnají. Ne nadarmo se říká, že polévka je grunt. A naše recepty vás v tom jen utvrdí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

ricpic3

Jdu si dát nějaké

to tomato...;-D

0/0
16.3.2012 22:21

Alowen

Brokolicová polívka

Je taky dobrá, když se udělá vývar z košťálu a růžičky se přidají až nakonec, aby neztratily barvu, ale jen změkly.

Je přece škoda ho vyhazovat a chuťově nemá chybu.

0/0
5.3.2012 12:36

O.Sindler

A co král polívek?

Dejte do hrnce osolený vody s kořenim hovězí žebro,s nim klidně i kousek kližky a kus morkový kosti vařit VELMI pomalu klidně 5 hodin pak vyndáme obereme a přidáme zeleninu (pórek, mrkev, petržel, cibule, česnek, celer atd...) vaříme dalších 15 minut. DKyž to vychladne mělo by to mít sulcovitou konzistenci v ideálním případě. Mělo by to vonět na celej pokoj a postaví to na nohy i mrtvého a nebo člověka sraženého chřipkou nebo kocovinou.

+2/0
3.3.2012 22:38

chudacek.blbecek

Re: A co král polívek?

Nebude to kvůli tomu žebru moc mastné? Možná bych to nejdřív zapekla :-)

0/0
5.3.2012 9:33

Jean-Luc Picard

kuřecí polévku jedině ze skeletů, krků, žaludků a srdíček

a z jatýrek udělat kapání nebo knedlíčky.

Ze suchých prsou se moc chuti nevyvaří. Možná jen jako zavářku ke konci, ale vařit spíše krátce (ve stylu asijských polévek).

Rádoby světovost ve stylu tomato místo rajče a pasta místo těstoviny snad ani nemá cenu komentovat.

+1/0
3.3.2012 19:16

chudacek.blbecek

Re: kuřecí polévku jedině ze skeletů, krků, žaludků a srdíček

Však to tam je - kuřecí prsa se vaří 15 minut, chuť máš z už hotového kuřecího vývaru. Je to takové... mírně rozmařilé, bych řekla.

0/0
5.3.2012 9:34

bloud-velbloud

jaký je rozdíl mezi tomatovou a rajskou??

tomatová je víc trendy, in a cool, zatím co rajská zní komunisticky že?

Jděte někam!!!!!

+2/0
3.3.2012 19:16

viglib

Re: jaký je rozdíl mezi tomatovou a rajskou??

Mozna je rozdil v ustalenem oznaceni. Rika se "tomatovy krem" a "rajcatova polevka/omacka"....netreba hledat konspiraci tam, kde neni :D takze klidek.

0/0
3.3.2012 21:04

peen

Polévky dobré, ale...

vařit kuřecí polévku z prsou? To je docela luxus. Většinou kupuju celé kuře a pokud se nepeče vcelku, tak vykostit, ze skeletu a křídel polívka, z prsou základ na kuřecí vložku do salátu a stehna buď upéct nebo vykostit a udělat stehenní řízky. Zavářka do polívky dle libosti, ale domácí nudle, játrové knedlíčky nebo celestýnské nudle vedou.

Pak nerozumím tomu, proč cpát do brokolicový polívky bramboru. Brokolici osobně mixuju ne úplně ho hladka, ale jen párkrát poškádlit mixérem stačí. A zelňaček je asi 1000 druhů :-)

+1/0
3.3.2012 15:58

turnbull

Re: Polévky dobré, ale...

Boze, aky luxus, hadam co ide do mojho zaludka musi byt luxus, vzdy lepsie varene, dusene ako vysmazane, alebo pecene. A, co moze byt na nejakych kuracich prsiach take luxusne, kupujem iba free range kurata za nejakych £5.

0/0
3.3.2012 16:44

viglib

Re: Polévky dobré, ale...

Neni to ani takovy luxus jako spis nesmysl. Prsa obsahuji malo tuku a tuk je cim? No preci nositelem chuti :)

+1/0
3.3.2012 21:06

Honzus

Re: Polévky dobré, ale...

tak ta prsa jsou tam jenom v roli zavarky, nedelaji z nich vyvar. O tom se v receptu predpoklada ze je jiz k dispozici.

0/0
3.3.2012 17:36

marionett

Re: Polévky dobré, ale...

ta brambora je tam místo mouky na zahuštění :-)

0/0
5.3.2012 20:16

Carmel Tel

Rajskaa

Lepsie ako pouzit tomaty zo supermarketu v tomto zimnom obdobii, aj tie najdrahsie z juhu su teraz slabe. Na tomatovku pouzite nejake zahranicne , kvalitne a drahsie co su v konzerve, aj lupane kludne. Dobre su niektore plechovkove z talianska, spanielska, len su v specialozovanych obchodoch .

0/0
3.3.2012 14:07

chrobaktruhlik

Re: Rajskaa

nejlepší jsou ty co si připravím dome v létě ;-)

+1/0
3.3.2012 22:21

4dv3nTur3

Teplá polévka zahřeje...

...bože můj...

0/0
3.3.2012 13:20

chudacek.blbecek

Re: Teplá polévka zahřeje...

Taky tě to překvapilo? ;-)

0/0
5.3.2012 9:36

Achille Volfoni

?

"Ke konci varu přisypeme do polévky uvařené těstoviny a prohřejeme."

..no tak to ani omylem.To ji můžu druhý den rovnou vylít do záchodu.

A vývar z kuřecích prsou?To se celkem prodraží....raději skelet.Hrášek bych vynechal,naopak bych přidal cibule.

0/0
3.3.2012 13:12

2kedar

Sakra, jaká "tomatová"....!!!!

Snad "Rajskáááá".... né?Kde jsme?RvRvRv

+3/0
3.3.2012 12:48

michal II

Re: Sakra, jaká

Rajska z pravych italskych tomato.

0/0
3.3.2012 12:49

ricpic3

Re: Sakra, jaká

myslel jsi pomodoro, že?:-)

0/0
16.3.2012 22:24

michal_sjx

Re: Sakra, jaká

jo jo ... ale zkus si dat v dobre pizzerii tomatovou polevku a pak zkus jit do staroceske hospody si dat rajskou. Rozdil poznas :). Mozna proto se pouziva ten "svetackej" nazev tomatova.

+1/0
3.3.2012 13:11

halagajda

Re: Sakra, jaká

Proboha proc v ceskych pizzeriich nazyvaji co je v originale "zuppa di pomodoro" tomatova polivka? :)

+4/0
3.3.2012 13:41

MayaMoya..

Zelňačka s fazolemi a uzeným?

8-o To jsou zas nějaký rádoby zdravý recepty pro slepice, které počítají kalorie, ne? V pravé zelňačce musí být klobása a spousta papriky (pokud se nejedná o bílou zelňačku, ta má ale jiný recept) Jinak narvat do kuřecího vývaru tolik hrášku, tak ztratí chuť vývaru a bude jen děsně sladká...uf uf...

0/0
3.3.2012 12:01

japapatramtara

Re: Zelňačka s fazolemi a uzeným?

Co znamená PRAVÝ recept? Tohle je vaření a ne raketový výzkum:-P Jsou kraje, kde se fazole do zelňačky dávají běžně. Zkuste si zajet třeba na prodloužený víkend o Velikonocích do Bílých Karpat(jihovýchod ČR napravo od Brna) a objednejte si zelnou polévku. Uvidíte, že v ní fazole budou. I když já nemám co poučovat, protože jsem zelňačce vždycky říkal kyselo. No a když jsme byli v Krkonoších a dali si kyselo, tak jsem dostal polévku, která sice kyselá byla, ale její základ byl chlebový kvásek:-) Ale jinak mi osobně moc chutná i červená, i bílá, s fazolemi i bez. Zelňačka je prostě skvělý vynález

+2/0
3.3.2012 12:20

michal II

Re: Zelňačka s fazolemi a uzeným?

Btw, kdyz objednas v Bikych karpatech zelnacku, budou na tebe asi civet, jak na me, kdyz jsem chtel v Praze kyselicu. Jinak nemas uplne pravdu. Kyselo rozhodne nema s kyselicou ani zelnackou nic spolecneho. Ty zakladni typy jsou- kyselica - moravska, vetsinou z uzeneho zakladu, se smetanou, bez papriky nekdy houby, uzene a klobasa,  zelnacka .- ceska, bez smetany se zasmazkou, s paprikou, vetsinou s klobasou, ale i s parkem. To nejlepsi je asi kapustnica - slovenska, hodne zeli, az ze trci z polevky, nekolik druhu masa(ne kureci) uzene, klobaska, regionalne i susene svestky a houby. Ale koneckoncu si tam dejte co chcete a nemurujte.

0/0
3.3.2012 12:42

orinka3

Re: Zelňačka s fazolemi a uzeným?

a ještě tu chybí vzpomenout na polský bigosz, který se vaří dva dny a patří do něj mj. i škvarky!!

0/0
3.3.2012 13:06

iVčera.iDnes.iZítra

Re: Zelňačka s fazolemi a uzeným?

To jste mně připomněl - já jsem přebrala rodinný recept na kyselicu se spoustou zelí, kousky uzeného, bramborama a smetanou, která je tak hustá, že v ní opravdu stojí lžíce. K ní nepotřebujete druhý chod, spolehlivě Vás zasytí, a to na dost dlouho. Moje teta zas dělávala právě se sušenýma trnkama - a ta polévky byla taky vynikající. Žiju kousek od Slovenských hranic...ale výraz zelňačka, zelnica se tu používá taky, stejně jako kyselica.

0/0
3.3.2012 14:34

Bereniké

Re: Zelňačka s fazolemi a uzeným?

Nesouhlasím - tady v tom receptu je místo klobásy uzené z žebírek a ty fazole jsou navíc. Taky jsem občas dělala zelňačku i s fazolemi a není to vůbec špatné. Někdy zas přídávám třeba sušené houby.

Recept přece není dogma, je spousta krajových variant a v některých oblastech se fazole běžně přidávají.

0/0
3.3.2012 21:30

Galczynski

Tyčový mixér...

bydlím v zemi, kde všechny polévky mixují tyčovým mixérem. Řekněte mi - což existuje větší potěšení než se zakousnout do mrkvičky povařené ve vývaru nebo sežvýkat dršťku provoněnou česnekem a majoránkou? Copak jsme kojenci? Tekutou stravou je nám čechům přece odjakživa chléb... A také položka "kuřecí vývar" v receptu mi poněkud zvedá pajšl, protože implicitně čtenáře nabádá ke zkratce - čili aby použil masoxoidní náhražku. :)

0/0
3.3.2012 10:05

japapatramtara

Re: Tyčový mixér...

Musíte se umět nad věcmi taky trochu povznést. Jedna věc je užití masoxu v restauracích, kde je to opravdu jenom o lenosti, protože jestli mi jde denně 80-90jídel, tak se opravdu vyplatí vždycky večer založit na pravý vývar z kostí a zeleniny. Ale jisté uznáte, že tenhle model se na domácí podmínky aplikovat moc nedá. Já když mám skelety nebo kosti z masa, tak si vždycky navařím vývar, který pak zamrazím v jednotlivých porcích a ten používám místo masoxu. Jenže ten vývar na mrazáku zase až tak dlouho nevydrží, takže když zrovna nemám "vaničku" vlastního, tak tam prostě fláknu sušený bujón a nepovažuji to za ztrátu kytičky. A taky je rozdíl, když vařím po šichtě na další den na oběd zase do práce a snažím se s tím moc nemazlit a když vařím víkendová jídla, kde mám víc času a můžu si s tím víc vyhrát.

0/0
3.3.2012 10:32

Galczynski

Re: Tyčový mixér...

Jasně, vše beru a chápu, ale mě nejvíc vytáčí ten tyčový mixér. Zkuste si představit, že žijete ve světě, kde jsou VŠECHNY polévky rozmixované... :)

0/0
3.3.2012 10:36

japapatramtara

Re: Tyčový mixér...

Ani nevíte jak moc s vámi souhlasím.. nedávno jsem měl problém s čelistním kloubem a týden jsem byl na kašovité stravě:-) Tož ať se nám v kuchyní daří a mrkvička pěkně křupeR^

0/0
3.3.2012 10:43

_m-

Re: Tyčový mixér...

Většina mýchj kolegyň pokládá za něco úžasného mixcované polívky. Když jsem řekla naplno, že luštěninov= polévky nemixuju, připadala jsem si jako exot ;-D a tto žiju v Praze. Mixovat je prostě in.

0/0
3.3.2012 10:48

orinka3

Re: Tyčový mixér...

je to módní záležitost. Nic se mixovat ani nemusí, pokud jsou potíže s kousáním, stačí uvařené protřít přes síto a je to.

0/0
3.3.2012 11:40

michal II

Re: Tyčový mixér...

Musim zasadne nesouhlasit. Jsou prece polevky, ktere se musi mixovat, tedy kremove a pasirovat a pak ty, ktere se nemixuji. Nedokazu si predstavit chrestovy krem, kde mi polezou do zubu vlakna, zrovna tak je silena treba predstava rozmixovane zelnacky. Pokud chces mit kousky, pak se vraci zpet to rozmixovaneho kremu. Kremova polivna musi byt opravdu jemna bez kousku. To je jako byc chtel mit v bramborovy kasi kousky brambor.

0/0
3.3.2012 12:48

orinka3

Re: Tyčový mixér...

ale to je změkčilost.;-D Vyrůstala jsem v době, kdy mixéry běžné nebyly, natož tyčové. A přesto mi chutnalo a přežila jsem.;-)

0/0
3.3.2012 13:07

lajika

Re: Tyčový mixér...

ale já mám ráda v bramborové kaši kousky brambor! (pravda - úplně košer to asi není a jako kuchařku by mě za to odborníci nepochválili, ale kaše co je něco mezi kaší a šťouchanejma, to je něco pro mě.)

0/0
3.3.2012 13:11

_m-

Re: Tyčový mixér...

R^

0/0
3.3.2012 13:14

_m-

Re: Tyčový mixér...

Myslím, že krémové polévky jsou o něco staršího data, než tyčové mixery.

0/0
3.3.2012 13:15

Alowen

Re: Tyčový mixér...

tak zrovna v bramborový kaši CHCI mít kousky brambor ;-) Já zase nemám ráda vyšlehaný krém :) Ale to je prostě věc názoru a chuti.

0/0
5.3.2012 12:18

dzji

Re: Tyčový mixér...

Jo, tak když já nemám čas nebo náladu se piplat s jídlem, tak vařím polívku z pytlíku. Ale dávat kuřecí vývar a do něj prsíčka, to je fakt mimo. Daleko lepší by podle mě bylo vyvařit dvě stehýnka, i to maso z nich bude v polévce chutnější a vývar taky dobrý, nehledě na cenu.

+1/0
3.3.2012 10:37

_m-

Re: Tyčový mixér...

To rozhodně.

0/0
3.3.2012 10:49

orinka3

Re: Tyčový mixér...

souhlasím. A bylo by nanejvýš vhodné, kdyby do článků o vaření přispívali zkušení kuchaři. Ubylo by exotických ingrediencí a přibylo spokojených začátečníků, kteří sem chodí pro rozumy do kuchyně;-D

0/0
3.3.2012 11:41

radnice

Název polévky ?

Proč se jmenuje tomatová, když tam žádné tomaty nejsou, jen rajčata ? :D

+2/0
3.3.2012 9:07

_m-

Re: Název polévky ?

rejpale - aby tě nesmazali!!!!!!

0/0
3.3.2012 9:09

Yanajedna

Re: Název polévky ?

;-D

0/0
3.3.2012 12:06

MF DNES to jediná hraje s náma

vysvětlete mi prosím, jak se liší

rajčatová polívka od tomatový.

0/0
3.3.2012 8:33

orinka3

Re: vysvětlete mi prosím, jak se liší

tomatová je na jídelním lístku dražší;-D

+6/0
3.3.2012 8:35

síma25

Re: vysvětlete mi prosím, jak se liší

;-DR^

0/0
3.3.2012 11:38







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.