Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Patnáct potravin, které vás nadopují vlákninou

Nedaří se vám zhubnout? Trpíte často zácpou a potřebujete si upravit zažívání? Na tyto a mnohé další problémy existuje osvědčená rada - zvyšte příjem vlákniny. Poradíme vám, v jakých potravinách jí je nejvíce.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

unknown8

D

D

0/0
2.3.2012 1:28

King4

No, já když chci hubnout ...

Tak si na svačiny dávám jablka, okurky, kedlubny a mrkve. A tu kedlubnu mi jednou někde dali místo brambor k řízku a kupodivu to bylo dobrý ... Sušené švestky a merňky miluji, ale určitě se po nich nehubne. A riziko plísní je stejně jako u ořechů obrovský ...

0/0
29.2.2012 16:34

?_?

Re: No, já když chci hubnout ...

To přece nejde říct takhle. Sušený švestky a meruňky ráno do ovesné kaše nebo jogurtu se dají dát i při hubnutí (věřte, ozkoušeno ;-) ). Nejde říct "Po tomhle se hubne a po tomhle ne". Záleží na celkové skladbě jídelníčku

0/0
1.3.2012 14:37

lozja.blabol

Vata

Jezte vatu, tam máte 100 g vlákniny na 100 g vaty R^

+2/0
29.2.2012 16:23

net.Xtreme se nevzdává

Re: Vata

;-D;-D;-D;-D;-DR^

0/0
29.2.2012 16:55

Monastus

Re: Vata

To mohou ale jen Ti, kteří jsou ve vatě.

0/0
1.3.2012 15:03

Achille Volfoni

tfuj

sušené ovoce,obilí apod.....z toho se mi zvedá kufr.....či sem nějaký hraboš?

0/0
29.2.2012 15:55

marvrc

prosim vysvetlete mi to nekdo

ze zacatku clanku jsem ziskal dojem, ze vlaknina je dobra na hubnuti, protoze si zaplnim zaludek necim neenergetickym a nebudu mit hlad

ale z infomace, ze jedno jablko obsahuje 3,5 gramu vlakniny mi vychazi, ze asi drive umru na prejezeni jablkama nez bych si timhle zpusobem zaplnil zaludek vlakninou ???

+1/0
29.2.2012 15:26

net.Xtreme se nevzdává

Re: prosim vysvetlete mi to nekdo

To mi také není jasné, čekal bych tam více vlákniny...i u avokáda...

0/0
29.2.2012 16:54

maruširi.vr.11

Avokádo jo!

dužinu roztřeme se stroužkem česneku a vzniklou pastu namažeme na vychlazený bůček. Zapíjíme pivem. R^

+1/0
29.2.2012 15:00

Don_Alex

Re: Avokádo jo!

hmm, to budu muset vyzkoušet....R^

0/0
29.2.2012 15:07

Kocour-mikes

Já si zase myslím....

..že je čas Ovaru, Jelítek, Zabijačkové polévky. Správně promaštěná střeva společně s štamprlí slivovice, jsou ve zdravé životosprávě dospělého jedince NENAHRADITELNÁ;-D;-D;-D

+7/0
29.2.2012 12:53

Hnev lidu

Sušené ovoce

sluší se doplnit, že nemalá část sušeného ovoce na našem trhu je kontaminovaná karcinogeními plísněmi, které vznikají špatným susšením nebo skladováním Rv

+5/0
29.2.2012 12:26

apoc9

Re: Sušené ovoce

+ roztoči

0/0
29.2.2012 15:05

Ghort

Re: Sušené ovoce

+ siricitany kvuli konzervaci...

+2/0
29.2.2012 15:43

vypsanafixa

Všechno je jinak II

Katastrofou je fakt, že kukuřici obsahuje i tzv. bezlepková směs. Co se týká jablek, tak jejich celulózová vláknina zatěžuje slinivku, zejména u malých dětí; a pektin z jablek se pro změnu rozkládá na metylalkohol a jiné dobrotky, které zatěžují játra. Vcelku je jablko silně extenzivní potravina, navíc zatížená chemií, takže jablko každý den je místenka na onkologii. Banán je pro změnu mrtvou potravinou, která slouží jako živná půda mnoha patogenům, jejichž působením může zejména u mladých lidí vzniknout leukemie. Takže banán dětem tak jednou týdně.

0/0
29.2.2012 12:25

Hnev lidu

Re: Všechno je jinak II

podle jiných zdrojů je zase banán proti leukémii, tak si vyber :-P Jinak banán není mrtvou potravinou, obsahuje draslík a další důležité látky

0/0
29.2.2012 12:30

picachu

Re: Všechno je jinak II

Ja sice nesouhlasim s vypsanou fixou, ale na vas musim reagovat. Draslik je anorganicka latka a tedy uz z principu mrtva. Cili argumentace draslikem je tedy hodne pritazena za vlasy. Ale souhlasim ze banany jsou dulezitym zdrojem drasliku, stejne jako brambory. Dnesni evropan prijima prumerne 25 - 50% denni davky drasliku nez by mel. Vetsina evropske populace je silne podvyzivena z hlediska prijmu drasliku.

0/0
29.2.2012 14:58

IfčaX

Re: Všechno je jinak II

Draslík je prvek. Ten snad ani z principu nemůže být živý nebo mrtvý. 8-o

+1/0
29.2.2012 15:28

Hnev lidu

Re: Všechno je jinak II

tak že by byl banán živej ve smyslu jako jogurt, to mě fakt nenapadlo ;-D

0/0
29.2.2012 18:04

klaara

Re: Všechno je jinak II

Proč je katastrofou, že bezlepková směs obsahuje kukuřici ? To moc nechápu...

0/0
1.3.2012 11:41

vypsanafixa

Všechno je jinak

To je ještě ten lepší případ, kdy je "celozrnné pečivo" vyrobeno díky barvivu. Někteří tam sypou ostrý pšeničný šrot, který dokáže ve střevech udělat pěknou paseku - od zánětu, přes alergii a Crohnovu chorobu až po rakovinu. Alergici nesmí celozrnnou pšenici vůbec. Nejlepší je celozrnné žitné pečivo jako placka nebo Knackenbrot.  Na kukuřici také pozor, to, že neobsahuje lepek (tedy lepící formy bílkovin), neznamená, že neobsahuje bílkovinu a že na ni nemůže vzniknout alergie. V Evropě se šíří alergie na kukuřici jako požár, co je průšvih, protože kukuřice je dnes skoro ve všem, např. jako kukuřičný škrob, který ovšem vždy obsahuje aspoň stopy bílkovin.

+3/0
29.2.2012 12:24

elTondo

sušené vs. čerstvé ovoce

Kontrolní otázka: je více vlákniny v čerstvé švestce nebo v sušené?

0/0
29.2.2012 12:16

Don_Alex

Re: sušené vs. čerstvé ovoce

proc davas takove slozite otazky, vzdyt tim uplne naboris autorciny vedomosti o "zdrave" strave...;-D

+1/0
29.2.2012 12:23

lena030

Re: sušené vs. čerstvé ovoce

Vláknina se neztrácí žádnou úpravou , ani tepelnou, takže ani sušením. A čerstvé je lepší než sušené s bůhví jakejma plísněma

+1/0
1.3.2012 9:26

Don_Alex

Celozrnne pecivo

No doporucovat TMAVE celozrnne pecivo muze tak akorat nejaky laik, ktery nevi, ze tmava barva napr. chleba vznika akorat barvivem, bud nejakym karamelovym, nebo necim horsim.... Jinak kdo videl nekdy celozrnnou mouku (coz autor clanku patrne neni), tak vi ze je taky temer bila, respektive trosku nasedla, ale urcite ne tmava...Takze logicky takova mouka nemuze vytvorit tmavy chleba.

+3/0
29.2.2012 11:56

Hnev lidu

Re: Celozrnne pecivo

celozrnná mouka je zavádějící pojem a reálně vzato neexistuje. Mouka je hladká, polohrubá nebo hrubá. Ale že by v mouce byly celý zrna ? ;-D Celozrnné pečivo má zrna přidávaná až do těsta. Pokud chceš zdravější mouku, tak žitnou, špaldoovou, kukuřičnou atd..

0/0
29.2.2012 12:33

Lukke-Luk

Re: Celozrnne pecivo

Samozřejmě, že existuje. Celozrnná mouka je namletá z celých zrn, běžná mouka je vyrobena z oloupaných zrn.

+4/0
29.2.2012 13:22

Don_Alex

Re: Celozrnne pecivo

to si pleteš obilné zrno se semínky, celozrnná mouka je opravdu o tom, že jsou mletý celý zrna včetně šlupky, kdyby to nebylo mletý, tak to není mouka. Pleteš si celé zrna a celozrnou mouku... Pak taky záleží na hrubosti mletí, i celozrnná mouka se dá koupit jemně nebo hrubě umletá...

0/0
29.2.2012 15:04

IfčaX

Re: Celozrnne pecivo

Tak si zkuste z té celozrnné mouky něco upéct - je to tmavé, fakt ;-)

+2/0
29.2.2012 13:14

Don_Alex

Re: Celozrnne pecivo

používám ji pravidelně - není... A samozřejmě nemyslím kůrku....;-D

0/0
29.2.2012 15:00

IfčaX

Re: Celozrnne pecivo

Divné. Tak asi peču nějak jinak než vy...

+1/0
29.2.2012 15:28

Ghort

Re: Celozrnne pecivo

To jsou veci - ze by ta lzicka cukru do chleboveho testa vytvorila tolik karamelu, aby ten chleba zhnednul? Asi s IfcouX opravdu peceme jinak, nez vy...

0/0
29.2.2012 15:47

Guitarus

Zdroj

Opet neuveden zdroj, i kdyz jde zcela jasne o prelozeny clanek. Ostuda a ne Kristalova lupa...

0/0
29.2.2012 11:22

ODSCSSD6

Susene ovoce?

no jestli susene ovoce neni proti zacpe spis tim, ze obsahuje plisne a roztoce.

+2/0
29.2.2012 11:19

ivoš

Re: Susene ovoce?

No tak nekupuj mouku, kdoví čím je pajcovaná. Plísně a podobné chuťovky má veškeré ovoce a zelenina, maso - no fuj, kdybys viděl, čím se to krmí. No prostě žít je životu nebezpečné - víš co? Jdi se oběsit. Ale napřed si pečlivě vysterilizuj špagát.;-D

0/0
29.2.2012 11:32

Hnev lidu

Re: Susene ovoce?

mluvíš z cesty. Nevyhnu se plísním zcela, ale nebudu konzumovat věci, který jsou jasně kontaminovaný (okrajovat nahnilá jablka, sundavat plíseň z kompotů..), budu se snažit alespoň v letních měsících kupovat věci čerstvé nebo si je pěstovat, pokud mám kde.

0/0
29.2.2012 12:35

Scarlett from Scottland

co je to vpravo vedle meruněk?????

0/0
29.2.2012 7:52

Mat_Hawk

Re: co je to vpravo vedle meruněk?????

zřejmě sušené fíky

0/0
29.2.2012 8:29

Scarlett from Scottland

Re: co je to vpravo vedle meruněk?????

a co jsou pak ty hnědý šišky?? :-)

0/0
29.2.2012 8:32

IfčaX

Re: co je to vpravo vedle meruněk?????

Datle?

0/0
29.2.2012 8:47

Scarlett from Scottland

Re: co je to vpravo vedle meruněk?????

ahááá, tak díky. :-)

0/0
29.2.2012 9:01

kočka

Re: co je to vpravo vedle meruněk?????

První zprava fíky,třetí zprava datle ;-)

0/0
29.2.2012 9:22

ivoš

Re: co je to vpravo vedle meruněk?????

Úroveň vzdělanosti obyvatelstva silně stoupá.;-D

0/0
29.2.2012 11:30

ebamb

Re: co je to vpravo vedle meruněk?????

Zleva doprava - švestky, datle, meruňky, fíky ;-D

0/0
29.2.2012 11:48

Scarlett from Scottland

Re: co je to vpravo vedle meruněk?????

jooooo děkuji, už mi to tu napsali ;-D jsem věděla, že jedno jsou fíky, ale nevěděla jsem které, páč mi nedošlo, že jsou ještě datle :-)

0/0
29.2.2012 11:59

kytt3

na ZÁCPU vlákninu? :-O :D

No vlastně proč ne. Jsme na iDnesu. :D A pak se divme, že Okamura i Banga chtějí právní postižitelnost těch, kdo píšou takové pikačoviny. Vemte si, kdyby někdo tuhle radu vzal fakt vážně. Musel by si myslet, že ho někdo na iDnesu chce zabít a ještě je za to placený. Zatím tedy zodpovědnost nikde žádná. Bohužel nelze ani zařídit, aby autor téhle povznášející rady dostal sám zácpu a byl nucen jím navrhovanou terapii v podobě zvýšeného příjmu vlákniny podstoupit. Lze si to leda představovat. Dalo by se to říct i stručněji - "aby se autor za tyhle nápady nemohl měsíc vy..." ;-D

0/0
29.2.2012 2:13

kytt3

Re: na ZÁCPU vlákninu? :-O :D

a další perla - 2g vlákniny na půl šálku kukuřice je podle místního experta hodně. ;-D Jak by taky ne, chudák se ve škole nenaučil, že kukuřice je tvořena zejména škrobem, tedy sacharidy - a to si vážení samozřejmě dejte, chcete-li zhubnout. ;-D

0/0
29.2.2012 2:17

kytt3

Re: na ZÁCPU vlákninu? :-O :D

"žvýkavější chuť"... kdoví jak to asi vypadá, hmmm? Bože můj, ono ten článek psala ženská... ;-D;-D

+1/0
29.2.2012 2:22

Trissie

Re: na ZÁCPU vlákninu? :-O :D

Koukněte se na jeden díl Červeného trpaslíka, Démoni a andělé, tam je hned na začátku vidět, jak vypadá taková "žvýkavá" chuť :D a nejen ta :))

0/0
29.2.2012 9:04







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.