Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Upečte si chleba. Celozrnný, s tymiánem nebo se sušenými rajčaty

Jen si to představte. Křupavá propečená kůrčička a pod ní nadýchaná střídka, která se vám zrovna rozplývá na jazyku. Doma upečený chléb je největší zázrak gastronomie a je velká pravděpodobnost, že jakmile ho jednou zkusíte, už nikdy si nepůjdete do sámošky pro šumavu. Vyzkoušejte si tři různé chleby, tmavý se slunečnicovými a sezamovými semínky, bílý ovoněný bylinkami nebo rajčatový chlebíček s příchutí i vůní Středozemí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

maudite

...

zkuste misto vody na zadelani chleba pouzit pivo. Ma to pak vyraznejsi chlebovou chut.

0/0
5.3.2012 22:42

jenyknovak

Chleba bez mouky?

Druhý a třetí recept postrádá rozpis mouky.... Asi se peče jen z kvásku.

0/0
20.2.2012 14:52

Joe-cz

21 století

a pokud chce člověk kvalitní potraviny musí si je vyrobit doma.

+1/0
19.2.2012 18:18

utter

Umělci

Sakra co to v těchto článcích je uvěřeněné za krávoviny, chleba z droždí nebo vymazávání tukem,. To je opravdu skandální blitka co tady píšete: níže uvedené příspěvcky v diskuzi mají absolutní recht:

"Chlebový kvásek je za žitné mouky a vody, nejsou v něm žádné kvasnice,

jen přírodní divoké kvasinky z mouky. A propos říkat něčemu co se udělá s

kvasnic chleba, je trestuhodné a možné je to jen na idnes.

Co to je za psudoumělce co tady plní stránky o chlebu droždím, at si svoje debilní rady radeji nechají. Doba natolik zblbnula lidi, že už nikdo ani netuší z čeho se chleba má dělat, jak smutné..........

+2/0
19.2.2012 17:16

mi007

Re: Umělci

Máš recht. Tyhle umělci z kvasnic a jiné voloviny, hlavně že fúdstajlistky. Kvásek vždykcky byl pomalu to nejcenější a hospodyně si ho chránily, prootže udělat nový není měco co je udělaný za dny. Já peču chleba z mého kvásku, kteý už dokrmuju roky. Dle původní receptury je chléb z kvásku (žitná mouka+voda), mouka, sůl, kmín... Ale tohle nazývat chlebem, to je fakt děs ....Rv

0/0
11.3.2012 11:37

Carmel Tel

Babiččina pundula

;-D

0/0
18.2.2012 22:49

brco

Babiččin chléb

Kdysi se v obchodech prodávala mouka s číslem Myslím že to bylo T630 nebo tak podobně. Byla to přímo mouka na chleba. Pekla ho kdysi babička mojí ženy, dávala do toho strouhaný vařený brambor( na kilo mouky asi 2-3 středně velký vařený brambory). Upekla chleba tak, že ho pekla asi 15 min na plný koule v troubě, poté snížila teplotu na 150 - 180 °c ještě 45 min a chleba po vytažení potřela vodou(použít štětku nebo košťátko) Chleba byl fantastickej, po té vodě krásně lesklá kůrka, ještě třetí den vydržel pěkně křupavej a uchovával se výhradně v plátně. Použít starou plenu nebo cejchy. Jenom nevím poměr surovin, potřeboval bych to někde najít

+1/0
18.2.2012 20:49

majorBorovicka

redakce, pozor na pana Svěráka!

ať vás za to "upečte si chleba" nedá v soudu, má na to autorská práva;-)

+4/0
18.2.2012 20:11

net.Xtreme se nevzdává

Šumava ze sámošky je nic moc

ale když zná člověk dobrou pekárnu, tak téhož docílit doma je v podstatě nemožné:-/

0/0
18.2.2012 17:27

Xladi

Re: Šumava ze sámošky je nic moc

Je to možné, jen nesmíte očekávat že se to povede napoprvé :-).

0/0
18.2.2012 18:25

sluni-sluni

Re: Šumava ze sámošky je nic moc

ta je dobrá na topinky ;-D

+1/0
18.2.2012 19:40

Honeynka

Chleb s rajcaty

10g rajcat, to je kolik, jedno susene??? To se moc nepredali ;-D

0/0
18.2.2012 16:55

ununun

Re: Chleb s rajcaty

nevýhoda receptů, kde je množství surovin takhle pěkně na gramy. vždy měřim podle oka a nemám problém, že by se něco nepovedlo

+1/0
18.2.2012 18:04

Honeynka

Re: Chleb s rajcaty

Ja to spis myslela tak, ze redakce opet pozorne cte, co napise:-) jinak jasne, vareni podle chuti (oka) je rozhodne nejlepsiR^

0/0
18.2.2012 20:14

racik123

kvasek

Podle me zkusenosti je chleba vyrazne lepsi, kdyz se misto kvasnic pouziva kvasek. Dalsi ingredience uz daji pridat dle fantazie, at uz brambory, ruzny druhy mouky, seminka ci orechy... Nicmene porad je ten z kvasnic lepsi, nez ty sisaty molitany, co si clovek vetsinou koupi.

+1/0
18.2.2012 15:39

racik123

Re: kvasek

myslen samozrejme kvasek ze zitne mouky...

+1/0
18.2.2012 15:39

brco

Re: kvasek

kvásek udělat tak, že se rozmělní kvasnice ve vlažném mléku, přidá se asi lžička cukru a povrch mléka se posype moukou. Poté se nechají kvasnice vykynou a kvásek je hotov.

0/0
18.2.2012 20:52

Neo.ka

Re: kvasek

Brco, to je nesmysl, není kvásek jako kvásek. Chlebový kvásek je za žitné mouky a vody, nejsou v něm žádné kvasnice, jen přírodní divoké kvasinky z mouky. A propos říkat něčemu co se udělá s kvasnic chleba, je trestuhodné a možné je to jen na idnes. Chleba je z kvásku !!! Peču doma již dva roky z kvásku, chleba jsme přestali kupovat a už u toho zůstaneme. Chleba z obchodu nám nechutná. A i málokterý pekař udělá tak dobrý chleba jaky se člověk může naučit péci doma. A jdu si namzat další krajíc, odpoledne jsem pekl :-)

0/0
18.2.2012 21:04

mikril

Re: kvasek

myslím, že tady už recept na ten kvásek byl. Ale věřím, že to je nebe v hubě, takový chleba..:-P

0/0
18.2.2012 21:53

Carmel Tel

Re: kvasek delám po tejdnu

Na povleceni;-D

0/0
18.2.2012 22:51

really?

Mnam!

Ja pecu chleba jen z jedne mouky ... all purpose flour (Florida), pouzivam vodu a ne mleko, ocet, strouhane varene brambory, sul, pepr, drceny kmin a tymian, vymaznu plech, nebo formu sadlem a nikdy se mi zadny chleb neprichytil ... ani ve forme, ani na plechu.

0/0
18.2.2012 15:20

Gandalff

A včil babo raď!

Kde mám jako sehnat floridskou mouku? Je tady někde k dostání anebo si ji mám snad nechat dovézt? To by se mi ten chleba sakra prodražil!

0/0
18.2.2012 20:06

Honeynka

Re: A včil babo raď!

All purpose flour je neco mezi hladkou a polohrubou ceskou mokou:-)

0/0
18.2.2012 20:16

Santal

Re: A včil babo raď!

V našich podmínkách je označena jako hladká T650 - to je ta hladká, co na ni není 00 special :-)

Kde mají více druhô mouky, mají i tohle (u nás - Prešov - i v malé sámošce na rohu, zatímco v Tescu ne... nejlepší zkušenost co se mouky týče mám s Kauflandem).

Doporučuju tohle:

2 hrnky tekutiny (voda, mlíko, podmáslí...), 2 hrnky žitné mouky celozrnné, tmavé, 3 hrnky T650 (nebo vše jen T650 na bílý chleba), 1/2 kostky droždí, 1 čajová lžička cukru, 2 lžičky soli, 2 lžíce oleje (preferuju olivový), semínka (minimálně kmín - hodně)

1/2-1 hrnek mouky někdy nahradím stejným množstvím jemných drcených ovesných vloček. Nebo trochu brambor od oběda. Chleba lze ozvláštnit třeba osmahnutou cibulkou, oškvařenou slaninou... pokaždé může být jiný. Dobrý chleba pak stačí jíst s máslem (pravým) a se solí... Tohle a semínka přisypuju do pekárny po prvním kynutí (po zvukovém signálu).

0/0
18.2.2012 22:37

Santal

Re: A včil babo raď!

Práce s domácím chlebem v pekárně je minimální a hodně se ušetří (na

ceně kvalitního chleba... i na blbostech, co člověk vždy v obchodě

přikoupí ;-)

Součtem je to asi 5 minut práce  i s umytím pekárny.

0/0
18.2.2012 22:37

really?

Re: A včil babo raď!

Ty davas i olej do testa? Tak to ja ne a chleba je perfektni. Davam olej jen do rohlikoveho, nebo pizzoveho testa.

No vidim, ze je milion ruznych zpusobu.

Jinak jsem uz zkousela do chleboveho testa take vmichat pazitku (cerstvou) a oprazeny bacon (podoba se vyprazene ceske anglicke) a bylo to fakt moc dobre. Ale cibulovy je spica! Ten u nas vede!

0/0
20.2.2012 4:53

yvona01

Re: Mnam!

Ja pecu chleba take z "nejake bile" psenicne mouky, mohla by to byt nase hladka (jsme v Malajsii). Používám sušené kvasnice, když mám, tak kysku-syrovatku nebo vodu s octem a sul a kmin. Brambory nedavam a musim rict, ze chleba je vynikajici. Pekarnu nemam, takze hezky v troube na pecicim papiru...

Prosim o radu: mate nekdo zkusenosti, jak skladovat chleba pri velke vzdusne vlhkosti?

0/0
19.2.2012 5:34

lajika

Re: Mnam!

nejspíš už jste to zkoušela, ale stejně - zabalenej v plátnu? Utěrka nebo bavlněná plínka? Mně se to osvědčilo, ale zase v tak extrémní vlhkosti jaká pravděpodobně bude u vás jsem to nezkoušela.... Nebo možná, když je opravdu hodně vhlko - plátno a igelit přes to?

0/0
19.2.2012 8:26

really?

Re: Mnam!

Pecu pokazde 2 kulate chleby a ten prvni se sni obycejne hned ten samy den, protoze nejlepsi je cerstvy!, no a ten druhy chlebik po radnem vychladnuti strcim zamrazit ve vetsim sacku (co je urcen do mraznicek) a pak ho podle potreby vytahnu. Chleb po rozmrazeni je uplne stejne krupavy a navic se perfektne kraji! Kdyz ho vytahnu z mrazaku, tak ho vyndam z toho sacku! ... kdyz ho nevyndas tak ti zvlhne! No a kdyz je cely rozkrajeny, tak ho strcim zpatky do sacku a ulozim do lednice ... a vytahuji a vytahuji ... za 1-2 dny uz neni obycejne co vytahovat!

0/0
19.2.2012 17:23







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.