Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Oběd jedním šmahem pro celou rodinu. Od miminka po tátu

Větší věkové rozdíly v rodině nemusejí znamenat, že strávíte půl dne u plotny, abyste gastronomicky uspokojila kojence, školáka, manžela i sebe. Stačí jen "dospělácké" menu promyslet tak, aby se z jeho části dala připravit zároveň i vhodná krmě pro mimino. A to při zachování chuťového zážitku a nutriční vyváženosti každé servírované porce.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

dscs

he

cekala jsem neco prekvapiveho a podnetneho, ale dozvedet se, ze kdyz uz nekdo dela kotel polevky nebo neceo, ma pro mimino prihodit navic dve mrkve a dat mu je bez ostatnich veci..?

+3/0
5.2.2012 4:02

opportunity

Re: he

Přesně tak. Dát kousek bokem před dokořeněním, to už jsem dělala před 22 lety a ostatní matky určitě taky tak. Jenom mě udivuje přidání jedné lžíce (!) oleje pro mrně.

0/0
7.2.2012 18:44

radnice

To jsou fotky z té knížky ?

Jestli ano, tak to je skutečně profesionální práce. Ty první dvě jídla vypadají jako by je už jednou někdo snědl.

0/0
4.2.2012 20:02

Achille Volfoni

:D

Článek o ničem....

0/0
4.2.2012 18:26

akubra67

Špenát?

Může mi někdo laskavě sdělit, kde mám ted v zimě sehnat listovej špenát? Existuje jedině zmrženej ve tvaru kostek, nebo už rozmixovaný, což je na nic. A na kompostu u tchána porose až na jaře :-)

0/0
4.2.2012 17:57

sluni-sluni

Re: Špenát?

zkuste třeba v bille zajít tam kde mají saláty - a když zvednete hlavu výš, nad svůj pupek, a nad svůj krk.. tam ta ten špenát visí, hned vedle nasalátované zeleniny - stačí se jen koukat kolem sebe

+1/0
4.2.2012 18:03

radnice

Re: Špenát?

Ten bude zdravej. V zimě v ČR roste špenát na každém rohu. Takže buďto je to skleníkový hnus ze Španělska nebo špenát dovezený letecky z jižní polokoule, což je skutečně výtečné a ekologické.

+3/0
4.2.2012 20:00

Jafirka

Re: Špenát?

Zeleninu  zo Španielska už nikdy viac - ak by ju pestovali v skleníkoch, tak to je ešte dobré,  ale pred pár mesiacmi som videla dokument, ako ju pestujú.... nakúpili vyradené tankery a podobné plavidlá a zeleninu na nich pestujú hydroponicky. :(

Vyzerá to tak, že  zelenina so Španielska nikdy nepričuchla k poctivej zemine-hline a podľa toho  aj vyzerá jej kvalita. Pár dní, kým je v hypermarketu, vyzerá celkom dobre, ale doma vydrží len pár hodín. Pestovatelia síce tvrdia, že ich zelenina dostáva všetky potrebné živiny, ale..... mne aj tak viac chutí napr. mrkva vypestovaná v tej úplne najobyčajnejšej hline  niekde na záhradke.  Darmo majú španielske paradajky, papriky,.... všetky rovnaký tvar a veľkosť, všetko je krásne čistučké, nikde ani  náznak hliny.... ja sa im  vyhýbam.

0/0
4.2.2012 20:55

Hroznej puberťák

Re: Špenát?

I v těch skleníkách se pěstují hydroponicky. Ostatně bylo to kdysi dokonce i tady na idnesu, o těch rajčatových "plantážích" údolích zakrytých polykarbonátem, které mají takovou rozlohu, že na satelitních fotkách vypadají strašidelně...

0/0
4.2.2012 21:10

janduben

Re: Špenát?

ty sic htel spenat, ne ekologii ne? ten spenat je uplne normalni, neni na nem nic nezdraveho, proste listova zelenina

0/0
5.2.2012 19:01

radnice

Re: Špenát?

No v zimě bude mít vysokou výživovou hodnotu.

0/0
5.2.2012 19:11

orinka3

Re: Špenát?

dítěti to beztak rozmixuješ. A špenát je obecně dětmi málo oblíbený, vyprsknutý na bílou stěnu dělá dost zajímavé obrazce;-)

0/0
4.2.2012 19:04

lajika

Re: Špenát?

to i mrkev. A nejde dolů, mrcha a nejde....

0/0
5.2.2012 14:29

Hroznej puberťák

Re: Špenát?

Redaktorky ti to nesdělí určitě, naopak jsi jím tím dotazem naboural jejich představy, jak se ten kostkovej špenát líhne v tom mrazáku v hytlermarketu. Teď to chudinky malé snad radši ani nebudou kupovat, když si představí, že to rostlo fuj v nějaké špíně. Hlavně už se nikdo neptejte na maso, kdyby zjistily, že ty prefabrikované balíčky o regál vedle tam taky nerostou, ale že dokonce měly zvířecí podobu, asi by pošly hlady.

0/0
4.2.2012 19:26

Golden Eagle

Re: Špenát?

Děti v Etiopii a Súdánu si myslí, že jídlo roste na autech s nápisem OSN. V Evropě se jednu dobu dojilo mlíčko z fialových alpských krav a nyní se tlačení nekrytých peněz říká "větší zapojení centrální banky do řešení dluhové krize". V Americe se černoši přeoperovali na afroameričany, v Česku se neumírá na smrtelné zranění, ale na zranění neslučitelné se životem a v Rusku mladí pijou pivo. Každá doba a místo má svoje. ;-D

0/0
4.2.2012 22:25

opportunity

Re: Špenát?

;-D

0/0
7.2.2012 18:48

Golden Eagle

Re: Špenát?

Mráz kopřivu nespálí (no - 15 nevím nevím) a u nás se dělal špenát i z kopřiv. Někde nějaké jistě jsou. ;-D

0/0
4.2.2012 22:20

orinka3

Re: Špenát?

to já si radši počkám na mladé jarní kopřivy a medvědí česnek. Není nic lepšího.

+2/0
5.2.2012 7:04

Golden Eagle

Re: Špenát?

Jarní salát z tykve bude na pořadu v dubnu!

0/0
4.2.2012 22:27

Gina7

Tak prvni recept je uzasny

to prakticky udelam cokoliv a u toho podusim trochu mrkve pro miminko.

Kvuli dusene mrkvi si nemusim kupovat specialni knizku.;-D

+4/0
4.2.2012 17:50

Gina7

Re: Tak prvni recept je uzasny

Zajimaly by me nejake recepty pro rodice + batole. U tech uplne malym miminek je to jednoduche, proste nejaka smichana zelenina a je to.

0/0
4.2.2012 17:51

radnice

Jodová sůl !!!

To jako třeba nějaké jodidy ??? Ty bych necpal do jídla ani dětem, natož dospělým.

0/0
4.2.2012 17:25

orinka3

složité vaření

Mně se zdá, že se dělá z jednoduchého vaření věda. Co je těžkého třeba na normální zeleninové polévce z obvyklé kořenové zeleniny - pro dítě trochu odebrat a dospělým dobře okořenit,  a jako hlavního pokrmu třeba mrkev na másle, vařené brambory, vajíčko a pro dospělé místo vajíčka naměkko opečená krkovička jako minutka.

+4/0
4.2.2012 17:15

radnice

Re: složité vaření

Polévka musí být S.T.Ř.E.D.O.M.O.Ř.S.K.Á  !!!!

+1/0
4.2.2012 17:21

orinka3

Re: složité vaření

;-D ahá, jsem to ale trubka - dítě přece nebude jíst nějakou českou kuchyni;-D;-D

+1/0
4.2.2012 19:01

Hroznej puberťák

Re: složité vaření

Pro mimísky zásadně S*T*Ř*E*D*O*M*O*Ř*S*K*Á a S*L*U*N*Í*Č*K*O*V*Á VVVVV :-P

0/0
4.2.2012 19:58

Allexx

Re: složité vaření

já měla nejradši písmenkovou :)

0/0
4.2.2012 20:28

Golden Eagle

Re: složité vaření

Jen ty elka se nějak mršky kroutily.

0/0
4.2.2012 22:26

Gina7

Re: složité vaření

Orinko, ono uvarit obycejnou polivku je v nekterych statech pro zeny opravdu veda ;-)

Takze tam muze byt kniha velice podnetna. Vzpominam si jak jsem kdysi pred Americany prohlasila, ze neumim varit (to pro me znamenalo ze neumim varit nejaka slozita jidla) a oni na me koukali a divili se ze zmacknout tlacitko na mikrovlnce prece neni tak slozite.

0/0
5.2.2012 10:22

orinka3

Re: složité vaření

něco na tom je - nejen v USA, ale i v Anglii;-D Slyšela jsem, jak tam jedna au pait doslova ohromila vlastnoručně upečenou hrníčkovou buchtou - tam bychom byly všecky za hvězdy kuchyně. No jo, tady holt normální kuchařinka.;-(

0/0
5.2.2012 18:30

opportunity

Re: složité vaření

Když se dívám na jejich pořady o vaření, tak se nedivím.

0/0
7.2.2012 18:50

kocka cernobila

Tak

by me v prvni rade zajimal ten mlecny cukr - to je co??Pak se mi nelibi ta lzicka oleje do spenatu a teleciho - vsak ono i to teleci nejakej ten tuk mit bude,mimino toho nesni tolik aby to potrebovalo celou jednu lzicku oleje navic.Dale  jakym vekem je oznacovano "mimino" ,pro prvni prikrmy tipu rozmixovana mrkev a smitec,si nemusim kupovat knihu:-/

0/0
4.2.2012 17:11

kocka cernobila

Re: Tak

A i dale,na tyhle zavery dojdu taky - ze pro mimino odeberu zeleninu a pod.nez z ni udelam neco okorenenyho pro dospelyho,i kdyz treba sousedka davala synkovi ve 4.mesicich smazeny rybi prsty (rozumej,ty lejlevnejsi predsmazeny humusy,co nevidely rybu ani z rychliku) a divila se,ze ji to malej neji;-DAle treba ona by si nejakou knihu o vyzive nekoupila ani omylem:-P

0/0
4.2.2012 17:11

Hroznej puberťák

Telecí

... už jsem teda dlouho neměl, musím si někdy vzpomenout, až budu u řezníka.

0/0
4.2.2012 15:25

mysak_25

Re: Telecí

tak si taky priprav penezenku...

0/0
4.2.2012 16:43

Hroznej puberťák

Re: Telecí

A?

0/0
4.2.2012 17:29

mysak_25

Re: Telecí

taky jsem si vzpomel, jak za totace byly teleci rizky levne a bezne, tak jsem si chtel koupit a reznik na me koulel ocima,ze to je tak drahe, ze to neprodava.. U druheho jsem pochodil , avsak cena byla skutecne vic nez vysoka...

0/0
4.2.2012 18:02

orinka3

Re: Telecí

telecí si nemůžeme dovolit, navíc se mi jaksi ekluje představa telátka, které musí položit život pro mou rozežranost.

0/0
4.2.2012 17:16

Hroznej puberťák

Re: Telecí

U jiného zvířete ti to nevadí?

+2/0
4.2.2012 17:30

orinka3

Re: Telecí

vadí, ale míň. Prostě se mi příčí jíst maso mláděte. Nedokážu být jen vegetarián, maso je u nás dost málo, ale přece.

0/0
4.2.2012 19:02

Hroznej puberťák

Re: Telecí

Většina masa je ale z mláďat, nebo aspoň mladších kusů. Co třeba kuře? Staré kusy jsou většinou tuhé, kanec se taky střílí jako lončák, hovězí taky nebývá ze starých krav...

0/0
4.2.2012 19:07

orinka3

Re: Telecí

já vím....radši nad tím nepřemýšlím, jsem ráda, že nemusím sama nic zabít, nedovedla bych to. Ani rybu.;-(

0/0
4.2.2012 19:08

Hroznej puberťák

Re: Telecí

To je asi dneska běžné u hodně lidí, nicméně je to značně pokrytecké. Připomíná mi to ten známý případ z Německa, kde když děti braly pravěk, otec jednoho z žáků přinesl do školy králíka, klepl ho, stáhl a upekli si ho na ohni - a šíleně rozhořčené matky ostatních dítek ho pak chtěly nechat zavřít a div ne popravit za to, že se jich pak děti chodily ptát, jestli ty balíčky masa v regálech jsou taky ze zvířat.

0/0
4.2.2012 20:26

Honeynka

Re: Telecí

Bohuzel takhle to ma hodne lidi...napr teleci ne, ale kure klidne obden. Princip porad stejny, je to mlade...a proto to chutna dobre.

At si kazdy ji, co chce...jen nemoralizujte:-)

+2/0
5.2.2012 9:31

abraxas134

Minimko si dá

telecí rolky plněné špenátem? Nebo středomořskou zelnou polévku? No tam ho ty celé lusky potěší :-D

+1/0
4.2.2012 15:21

rosona

Re: Minimko si dá

Zkuste si to přečíst celé a nejen nadpisy. V každém receptu najdete úpravu daného pokrmu pro miminko.

+2/0
4.2.2012 15:50

Tobinka2.0

no

No, když budu na mateřský...

Jak, že se jmenuje ta kniha?;-D

0/0
4.2.2012 15:10

sn63

a co

krupicovou kaši. Jsou chlapin kteří si jí občas rádi dají

0/0
4.2.2012 15:04

Tobinka2.0

Re: a co

Taky jsme si myslela, ale prej se kruičná kaše pro mimina nehodí.

nechápu...

0/0
4.2.2012 15:10

KK75

Re: a co

Říká kdo? Naše mimino baštilo statečně a se zalíbením...

0/0
4.2.2012 16:08







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.