Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Olivový olej se nehodí jen do salátů. Využijete jej i při vaření

Pochází ze Středomoří, kde je bez nadsázky základem většiny pokrmů, ale v českých kuchyních je už také jako doma. Podle průzkumu používá při přípravě pokrmů olivový olej 83 % Čechů. Jen polovina přitom však ví, že je vhodný nejen pro úpravu zastudena, ale také na vaření a pečení.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

_m-

No, ono by šlo

olivovým olejem mazat i panty u dveří. Jen jestli to má smysl.

0/0
31.1.2012 13:14

ta_z_anglie

kazdemu dle gusta

Ze je olivoveho oleje na vareni a smazeni skoda je asi dost mozne, ale ja nemam moc na vyber, pokud si chci obcas doprat neco smazeneho. Bohuzel mam alergii na slunecnicovy nebo repkovy olej a vareni s olivovym olejem je pro me spasa a starost min, jestli se po jidle jenom osypu, udusim nebo chytnu zlucnikovy zachvat. Snad prave proto, ze je panensky lisovany za studena a neni rafinovany, tak pusobi mene agresivne? Nevim, nejsem chemik ani dietolog, pisu jen jak na nej reaguje moje telo. Urcite mi tu nekdo napise, ze tim smazenim se z neho stane neco podobneho jak rafinovany, nicmene moje telo se tim nechava spokojene oblafnout a kdykoliv jim jidla, kde je jiny olej, tak to pocitim.

0/0
29.1.2012 22:34

captain cook

Re: kazdemu dle gusta

pokud se naskytne prilezitost, doporucuji zkusit hodne neutralni olej z ryzovych slupek Rice Bran oil.

http://www.ricebranoil.info/

http://www.livestrong.com/article/407400-is-rice-bran-oil-or-extra-virgin-olive-oil-healthier/?utm_source=popslideshow&utm_medium=a1

http://en.wikipedia.org/wiki/Rice_bran_oil

0/0
31.1.2012 12:33

000

Nekupujte draze náhražky

Olivový, extra panenský olej – takto je označován kdejaký olej i v Lidlu, ale abyste nenaletěli, hledejte na etiketě údaj o aciditě, čili kyselosti, tj obsahu volných kyselin, které nepříznivě ovlivňují celkovou kvalitu oleje. Tento údaj by neměl být vyšší než 1 % , nejlépe tak do 0,8 %. Tuto informaci mám z jedné návštěvy „olivárny“ v Řecku. Jakmile tam tento údaj není, jakože z 99 % není – nebrat!! Já si ho vozím z dovolené v jižních zemích, popř. koupím v Praze na Vinohradské třídě v řeckém krámku Greek Corner, kam ho chodí kupovat i místní Řekové. Je sice dražší, ale máte kvalitu, žádnou náhražku.

0/0
29.1.2012 15:43

LenkaC

Extra virgin

Nevím, zdali se dá kvalitní olivový olej u nás vůbec koupit a když tak kde a za kolik...na studenou kuchyni vozím olej z Řecka ( pokud tam jedu na dovolenou) a to je úplně o něčem jiném než ty oleje, co se dají koupit tady :O

a tak smažím raděj na slunečnicovém...

0/0
29.1.2012 10:29

radnice

Re: Extra virgin

Dobrý extra panenský olej olivový, slunečnicový nebo řepkový se u nás dá koupit, ale nikoliv v supermarketech. Je ovšem dražší a tedy jeho používání při tepelném zpracování potravin je asi taková blbost, jako nechat si udělat na autobus lité disky kol z titanu.

0/0
29.1.2012 11:02

Market

olivovy olej z Francie

Ja pouzivam olivovy olej z Provence z Vallee des Baux jak do salatu, tak i do vareni, pod maso, do taboule, na rozpecenou bagetu.Doda jidlu tu spravnou stbredomorskou chut.

0/0
29.1.2012 9:33

milan963

Milá,

zlatá, kdepak jste vyčetla že panenský olej je vhodný na tepelnou úpravu pokrmů. Neuvěřitelné. Připadá mi, že spolupracujete s p. Babicou;-D Je neskutečné diletantství něco takového psát, cucat si z prstu teploty přepálení a nedej bože Extra Virgin vůbec ohřívat. Ano, slyšel jsem takový blábol už mockrát a je to to samé, jako ze svíčkové dělat guláš. Jde to, ale je to hloupost.

+3/0
29.1.2012 3:18

captain cook

Re: Milá,

ve francouzske (provencalske), italske a spanelske kuchyni zasadne pouzivaji na vareni olivovy olej, nebo olivovy olej s pridanim masla pro zjemneni chuti. Spanele, ktere znam na nicem jinem nez olivovem oleji nevari.

Extra panensky olivovy olej se krome salatu pouziva navrch na dochuceni hotovych jidel pred podanim (muzete se zeptat ruznych italskych a spanelskych sef-kucharu a odborniku), tzn. tepelnou upravou projde, ale jen do stejne teploty v jake je hotove jidlo.

 U protinozcu se olivovy a extra panensky olivovy olej pouziva stale vic a vic, zvlast po tom co se za poslednich 20 let znacne pozvedla jeho vyroba z domacich zdroju. U nas doma pouzivane extra panensky na salaty, olivovy nebo olivovy lehky na pokrmy stredomorskeho typu, velmi neutralni olej z ryzovych slupek na asijskou kuchyni nebo tam, kde chceme neutralni prichut - napr. na smazeni. Prima australsky makadamiovy olej pouzivame take na asijskou kuchyni, nektere salaty a vubec kde chceme prichut makadamii.

+1/0
29.1.2012 7:26

captain cook

Re: Milá,

Vedle toho je tady u protinozcu take oblibeny olej avokadovy - prima na ruzne salatys avokadovymi hruskami, zvlast smichany s aromatickou esenci z citronove kury.

 Ruzne oleje nam take davaji prilezitost vyroby domacich majonez s ruznymi prichutemi, podle toho nac je pouzivame. Tam ale oleje se silnou prichuti michame s neutralnim olejem z ryzovych slupek (Rice Bran Oil) pul na pul nebo 1/3 silny - 2/3 neutralni .

0/0
29.1.2012 7:32

radnice

Re: Milá,

Nejen Babica, extra panenský olivový olej na smažení tady propagoval i Ridi. Což je stejný kuchař, jako Babica. Jen s tím rozdílem, že Babica je alespoň jako kuchař vyučený, i když se v profesionální gastronomii dostal tak nejvýše k čištění zeleniny a škrábání brambor. Ridi není ani vyučený. Pak to ovšem dopadá tak, jak to dopadá ;-(

0/0
29.1.2012 11:06

radnice

Pěkná blbost a matení veřejnosti

Pokud používáte extra panenský olivový olej pro tepelnou úpravu pokrmů, pak vyhazujete zbytečně peníze oknem. Jeho přednosti se jakýmkoliv tepelným zpracováním totiž ztrácejí. Pokud je nutné použít olivový olej pro telené zpracování potravin (v ČR dost nepochopitelné, když tu máme řadu domácích zdravých olejů) pak bohatě stačí olej panenský nebo olej se značkou pouze "olivový" (směs panenského a rafinovaného). Pokud nevaříte středomořskou kuchyni, pak je u nás vůbec nesmyslem olivový olej používat. Máme u nás výtečné panenské slunečnicové nebo řepkové oleje, které jsou pro středoevropskou kuchyni typické a mají zcela obdobné výživové hodnoty, jako ten olivový. A v neposlední řadě jejich používáním podporujeme místní zemědělce.

+2/0
28.1.2012 23:36

My.WinCleaner

Re: Pěkná blbost a matení veřejnosti

Tak jak to teda myslíš? Panenský na smažení nebo ne? Ale vůbec není pravda, že by se olivový olej nevyužil i v naší kuchyni stejně dobře, jako místní oleje. Řepkový se s chutí olivového nedá vůbec srovnávat.

0/0
29.1.2012 18:27

radnice

Re: Pěkná blbost a matení veřejnosti

Na smažení určitě ne extra panenský. A správně, olivový olej má výtečnou specifickou chuť, která ovšem se středoevropskou kuchyní nemá vůbec nic společného a nehodí se k ní. A co se týká chuti řepkového oleje - extra panenský řepkový olej nebo extra panenský slunečnicový je chuti naprosto skvělé a zcela na úrovni toho olivového (o další specialitě střední Evropy - dýňovém oleji, ani nemluvě).

0/0
29.1.2012 18:50

hrcprcsalala

Re: Pěkná blbost a matení veřejnosti

Vše je realitvní. Olivový olej se v našich končinách začal pro vaření používat dříve, než olej řepkový. ;-) Pokud chceme být tradicionalisty, tak "středoevropská" kuchyně je v tucích klasicky postavena především na živočišných tucích typu sádla, másla atd. A pak babo raď, který olej s ní má a nemá co společného a zda se k ní hodí nebo ne.

0/0
30.1.2012 0:00

ricpic3

Re: Pěkná blbost a matení veřejnosti

nechal bych na každém hodnocení co se hodí a co ne. já například chuť toho tvého kvalitního řepkového oleje, v jakékoliv formě, prostě nesnáším. jinými slovy - trochu tolerance příteli.

0/0
31.1.2012 22:04

radnice

Re: Pěkná blbost a matení veřejnosti

Já nikoho do ničeho nenutím. Jen poopravuji názor autorky článku o jeho naprosté univerzálnosti a nezastupitelnosti. amozřejmě každému chutná něco jiného. A co místo řepkového zkusit panenský slunečnicový ?

0/0
31.1.2012 22:16

vecne v opozici

Za studena i za tepla...

No, tak podle me kecy v kleci... olivovy olej, ktery se pripravuje pri nejakych 50 ci 60 °C se pouziva ve studene kuchyni prave kvuli vitaminum, esencialnim olejum, antioxidantum. To ze si na nej nekdo hodi rizek neznamena, ze si ho neusmazi, ale efekt toho oleje je pak k nicemu...

+1/0
28.1.2012 23:19

ricpic3

Re: Za studena i za tepla...

samozřejmě kromě chuti - ale o tu v kuchyni vůbec nejde, že? ;-D

0/0
31.1.2012 22:06

donau

ono

olivovy olej je tak trocha loteria kedze skutocne pravy resp. kvalitny o.olej nie je lacna zalezíitost a to ze je na etikete napisane extra virgin neznamena ze to je pravda. Myslim ze co sa tyka ceny vs kvalita tak kvalitny olej pod 10EUR je skor rarita. Cital som studiu kde napr o.oleje bezne dostupne v hypermarketoch /v USA/ maju s olivami pramalo spolocne. vacsinou je to zmes roznych olejov esencii a prichuti. Zaujmave ale je ze takmer identicke vlastnosti ma olej repkovy. Kazdopadnel kvalitny o. olej je zazrak a nic sa mu nevyrovna.

0/0
28.1.2012 22:42

Jean-Luc Picard

proboha přestaňte ho vnucovat do všeho

Co to je za recepty, když někdo do "číny" a asijské kuchyně vnucuje olivový olej. Když už, tak jedině arašidový, nebo sezamový k dodání chuti, ale určitě ne olivový.

Nebo zkuste kapra, či řízek na olivovém? Vaše babička by vás s tou pachutí vyhodila ze dveří. Či zkuste buchty mastit oliváček.

Prostě všeho moc škodí a hlavně nic není univerzální a vše má své místo. Olivový olej není všelék. Třeba i v Bulharsku se spíše hodně používá (či používal?) spíše slunečnicový, protože olivový tam neměl tradici v receptech. A Bulharská kuchyně má k té středomořské velmi blízko.

+3/0
28.1.2012 21:50

Mouchard revival

...

nepoužívám prakticky nic jiného, tedy vyjma domácího sádla na typicky české pokrmy, do olivového při smažení přidávám trochu másla...

0/0
28.1.2012 19:03

hrcprcsalala

Re: ...

A důvod přidávání toho másla je jaký? Napadá mne jen slabost pro chuť přepáleného másla. ;-)

0/0
28.1.2012 20:42

Jean-Luc Picard

Re: ...

Vy neumíte vařit, že ho vždy přepálíte?

+3/0
28.1.2012 21:52

hrcprcsalala

Re: ...

Poměrně zajímavá poznámka od kuchařského laika, který buď neví, co je to smažení, a nebo neví, při jaké teplotě se přepaluje máslo... ;-D

0/0
29.1.2012 3:39

captain cook

Re: ...

ve francouzske a stredomorske kuchyni se maslo do oleje pridava pro zjemneni chuti

0/0
29.1.2012 7:09

hrcprcsalala

Re: ...

Děkuji za první rozumnou reakci. A přidává se tam v jaké fázi a při jakém způsobu tepelné úpravy?

0/0
29.1.2012 11:16

captain cook

Re: ...

maslo se pridava do ohrateho oleje aby se rychle rozpustilo a hned na to se vkladaji potraviny, ktere se na oleji orestuji a podusi. Take se maslo nekdy pridava do oleje na smazeni.

0/0
31.1.2012 12:25

radnice

Re: ...

Slyšel jste někdy o přepuštěném másle ? Na másle se normálně smaží a nepřepaluje se, protože je z něj odstraněna přepuštění bílkovina. Některá jídla jsou bez smažení na másle naprosto nepředstavitelná. Třeba pstruh na másle nebo vídeňský řízek (nikoliv to, co se za něj mnohdy vydává). Nesmíte vařit jako Babica a cpát na pánev máslo ze staniolu tak, jak ho koupíte. To není určeno pro smažení, ale pro mazání na chleba, případně k dochucení pokrmů.

+2/0
29.1.2012 11:00

hrcprcsalala

Re: ...

Ne, neslyšel, vy jste jediný geniál na celém světě (nebo si to alespoň z pro mne neznámých důvodů tzv. myslíte). Nevšiml jsem si, že by psal o přidání přepuštěného másla. A nemyslím, že by si přepuštěné máslo kvůli přidávání trochy do olivového oleje připravoval sám doma, případně ho nakupoval už hotové. Ale možná se pletu. Každopádně by mělo být i u geniálů zvykem, že na otázku odpovídá ten, kdo je tázán.

0/0
29.1.2012 11:15

radnice

Re: ...

Pokud normálně gastronomicky gramotný člověk napíše, že do oleje pro smažení přidává máslo, tak se rozumí přepuštěné samo sebou. A tím padá zcela vedle vaše výtka o chuti přepáleného ásla.

+2/0
29.1.2012 11:31

hrcprcsalala

Re: ...

;-D;-D;-D;-D Ještě se trochu předveďte, zábavy není nikdy dost....

0/0
29.1.2012 13:02

ricpic3

Re: ...

každým dalším příspěvkem ztrapňuješ sám sebe, tak toho nech...

0/0
31.1.2012 22:10

chachara

Re: ...

A neni to tak,ze olivovej olej tam je kvuli tomu,aby se to maslo nepripalilo?Aspon sefkuchar Emeril Lagasset o tak tvrdi a ten vari na gastronomicky vzdelavatelnym kanalu;-)

0/0
30.1.2012 2:07

radnice

Re: ...

Trochu si pletete přepalování másla zvýšení možné teploty. Na čistém přepuštěném másle můžete bez problémů smažit. Pravda, nesnese teplotu přes 140°C, ale i při této teplotě v pohodě uděláte řízek, rybu apod. Přilitím rafinovaného oleje (nikoliv jen olivového, ale jakéhokoliv) zvýšíte možnou teplotu asi o 20-30°C.

0/0
30.1.2012 9:08

lutrysek

oliváč smrdí

0/0
28.1.2012 18:38

Achille Volfoni

mánie

na přelomu tisíciletí to byly "bylinky"...pak olivový olej.....a dneska je zase mánie kolem "českého česneku"....

Ale je moc dobře,že se kvalitní český olivový olej dá koupit na farmářských trzích;-D

0/0
28.1.2012 17:38

medved.m

Pravda jen napůl

To, co teď napíšu, mám z literatury, nemohl jsem to změřit, ale zkušenosti v kuchyni mi to potvrzují:

Extra virgin, nerafinovaný olivový olej, nemá takovou tepelnou stálost, jak uvádějí autoři, a jeho SP je spíše 160, max. 190°C (žel, nepřímo:-( úměrně jeho kvalitě). Teprve rafinované oleje jej mají posunutý až k 220~240°C.

Takže naprudko používám raději trochu pomace a teprve po snížení teploty spoustu;-D extra panenského.

+1/0
28.1.2012 11:36

szdavid

:)

No to ste zjistili brzo....

0/0
28.1.2012 10:51

Ubaram

Re: :)

Ono to není ani tak o tom "zjištění", jako spíš o tom, že jednak je celkem problém u nás kvalitní olivový vůbec koupit (to co se běžně sežene je odpad), jednak když už ho seženete tak nevíte v jakých podmínkách kde byl uskladněný, a vzhledem k tomu co se u nás běžně dělá za jídlo je ta chuť/vůně oleje spíš nežádoucí. Takže připravíte jídlo sice o něco zdravěji, ale vzhledem k ceně oleje je to jak nalít ho do kanálu.

Jasně, pokud bydlíte u středozemního moře a máte za domem olivovou plantáž tak vám asi nebude dělat potíže na tom smažit protože vám cena bude víceméně ukradená, ale takhle?

0/0
28.1.2012 17:46

hrcprcsalala

Re: :)

Neboli x důvodů, proč používáš nejlacinější rostlinný olej, co v obchodě najdeš?

0/0
28.1.2012 18:57

Ubaram

Re: :)

To že si někdo neleje extra panenský i do friťáku "protože olivový je in" bez ohledu na negativa ještě neznamená, že dělá jídlo na nejlevnějším co najde, ne?

0/0
28.1.2012 23:41

hrcprcsalala

Re: :)

Ale znamená, pokud si vypomáhá takovými "argumenty"...

0/0
29.1.2012 3:41

marek62

Pěkná inspirace

http://www.chytrazena.cz/zdravi/diety/i-kdyz-si-to-cesi-nemysli-lze-olivovy-olej-v-kuchyni-vsestranne-vyuzit-12025.html

+1/0
28.1.2012 9:35

stanler

Re: Pěkná inspirace

Jeste u toho chybi "EXKLUZIVNE"

0/0
28.1.2012 10:01

kafacz

hrušky v oleji

dolijeme olivovym olejem, aby hrusky byly ponorene?? fuj...Rv

0/0
28.1.2012 7:55

dzji

Re: hrušky v oleji

podáváme na chlebu se škvarkovou pomazánkou a zapíjíme teplým vepřovým sádlem

0/0
28.1.2012 8:51

nobodycz1

Re: hrušky v oleji

Kazdej clovek, co jen trochu umi varit, vi, ze smazit se musi tak, aby v tom jidlo plavalo. Jidlo ma v sobe pak mene tuku, protoze se na nem po ponoreni do rozpaleneho oleje vytvori rychle krusticka, ktera jidlo uzavre a dalsi olej ci sadlo (podle toho, na cem smazime) do neho nepronika. To nejhorsi, co muze clovek udelat, je smazit napr. brambory na panvy s malou vrstou oleje. Brambory vsechen olej nasaji a jsou pak priserne mastne a nejsou vubec krupave.

0/0
28.1.2012 18:49

jupikjupik

Re: hrušky v oleji

smažit je blbost. Vše bez tuku nebo s minimem a olej si dodej do zeleninového salátu

0/0
28.1.2012 22:45

radnice

Re: hrušky v oleji

Jasně, dobrý vídeňský řízek nebo karbanátek "smažený" bez tuku, to je dobrota ;-(. A navíc se pak i špatně zvrací, protože není mastný a blbě klouže ze žaludku.;-D

0/0
29.1.2012 11:12







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.