Diskuze

Krkonoše na vašem talíři. Uvařte si kulajdu nebo salát z lesních hub

Krkonošská kuchyně, to nejsou jen brambory a houby, ale i jehněčí maso nebo kroupy. Přesto první dvě suroviny tvoří základ ve většině dobrot, které hory nabízí. S šéfkuchařem Jiřím Středou z wellness hotelu Grund Resort v Mladých Bukách v Krkonoších si uvařte tradiční kulajdu, vlažný salát z lesních hub, jehněčí ramínko a marcipánové knedlíčky.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
H

hňup

5. 1. 2012 19:08
na pekáči žida s nakrájenema jabkama

pan šéfkuchař nepodává ?  mě to kazilo radost z dětství.   tohle a chleba se švestkovejma povidlama, eště dneska mě to budí ze sna.....a víno ?  melta, kozí mlíko, šípkovej čaj, či čaj ze sušenejch křížal....to bylo "víno" kerkonošáků.....a honcovička, na červa....

0 0
možnosti
H

hňup

5. 1. 2012 18:59
jsem z podkrkonoší,

vychloubačnej by už řek že rounou z kerkonoš,   a nikdy se u nás placce z vařenejch brambor neřeklo  "škvarkový oplatek", to by nás vokolí mělo za někoho, kdo se pomátnul.....bramborový placky to jsou....

0 0
možnosti
P

perthuis

7. 1. 2012 18:32
Re: jsem z podkrkonoší,

Jj.A což bramborový placky s tvarohem nebo povidlím, na plotně zasucha pečený, máslem maštěný..anebo bramborový slejšky s pracharandou...a škubánky...houbovej kuba....Teda nevím, jestli je to přímo z Krakonošova kraje, ale jídla královský se můžou jít zakopat.

VR^

0 0
možnosti
K

Kytt02

5. 1. 2012 18:34
hehe

lesní houby = žampiony a hlíva... Oboje roste v Krkonoších. Jasně. Že tady nejvíc dostávají na p*del právě kuchařské články a recepty. Rv Kdekoli jinde u konkurence se z jejich dá aspoň něco použít... tady to vypadá tak, že chtějí čtenáře snad zabít (nebo mu udělat hmotnou škodu, např. zničit modem, jako u toho inteligenta, co si dle jejich rad na něj postavil flašku s kváskem na chleba a nechal to být ;-D )

0 0
možnosti

orinka3

4. 1. 2012 17:26
to si děláte srandu?

V chudém podkrkonoší a v Krkonoších samých křepelčí vejce a jehněčí ramínka??;-D Kyselo 3x denně, hladká Ančka, rymboulice, kantoráky, bramboráky stokrát jinak - to byla normální lidová strava. Neříkám, že na faře nedělali třeba ambrosii (vepřové se zeleným hráškem), ale prostí lidé v roubenkách jedli dosti jednoduše.

2 0
možnosti
VH

blondýna*

5. 1. 2012 14:14
Re: to si děláte srandu?

tak tak, moje řeč!!R^

0 0
možnosti
ZC

Zefram Cochrane

4. 1. 2012 16:26
krajové speciality nebo novodobá móda?

Spíše móda a komerční tah. Když se pořádně mrknete, tak třeba té polévky je asi tak 5-6 lžic na dně talíře (lze poznat podle křepelčího vajíčka, které je rozpůlené a sotva do půlky ponořené). A proč to musí být škvarková oplatka, když to vždy bývala placka. A jak tu "oplatku" jíst? Vzít do ruky namočenou placku, nebo ji dolovat lžící? Vždy se dával talíř polévky a mísa placek a mělo to svou logiku. A i tak to lze servírovat krásně a s grácií. Tohle je jen módní prznění starých receptů kdy se nají poze objektiv foťáku. Huš ven ze dveří vy cházko nevycválaná.

5 0
možnosti
GN

Gustav Nečas

4. 1. 2012 18:37
Re: krajové speciality nebo novodobá móda?

Tahle móda kdy dostanete jen zamazaný talíř a vše načinčané do nepoživatelné podoby kdy si vše musíte přeskládat aby se to vůbec dalo zďobnout leze na nervy většině lidí. Chválí to jen foodkulturisti a podle nich i snobové. Je to prostě jako říci "Král je nahý" - společensky neúnosné faux pas, leč pravda.

3 0
možnosti
AD

el_salamo

4. 1. 2012 16:20
Víno ke krkonošským specialitám

Nevím, jestli se k rustikálním krkonošským specialitám hodí primárně víno... aneb kvalitní rossé i k utopencům

A to obvykle na idnes neplivu.

0 0
možnosti
MP

prazakm

4. 1. 2012 16:08
???

1 balení salátového mixu - co je to proboha za přísadu?

0 0
možnosti
ZC

Zefram Cochrane

4. 1. 2012 16:15
Re: ???

Roste to v Krkonoších na každém lesním paloučku. Ochutnejte krajové speciality. :-/

2 0
možnosti
RV

Viro

4. 1. 2012 15:15
To by se staří lidé divili

co se jim podsouvá jako specialita. V kyselu a nebo kulajdě křepelčí vejce;-D Jinak já z těchto míst znám takový hybrid kysela a kulajdy. Půlka rodiny je odtamtud. Křepelčí vejce ale v tom nikdy nebyly a místo smetany bylo kyselé mléko.

1 0
možnosti
LK

patokar

4. 1. 2012 13:08
Kulajda není jídlo z Krkonoš

Pan šéfkuchař se plete. Krkonošská polévka je kyselo. Kulajda pochází z jižních Čech

Luboš

4 0
možnosti
IK

rotacni.hyperboloid

4. 1. 2012 14:40
Re: Kulajda není jídlo z Krkonoš

Tak tak.

0 0
možnosti