Diskuze

Zdravé cukroví: upečte letos bez hory hladké mouky a bílého cukru

Vyzkoušejte letos cukroví, jehož základem nejsou náhražky, polotovary a jiná chemie a vašemu tělu namísto prázdných kalorií dodá prospěšné látky. Výživová poradkyně Jana Vašáková už léta při pečení nepoužívá hladkou mouku a bílý cukr byste v její kuchyni marně hledali. A tady je jejích pět osvědčených receptů.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

xuxu

13. 12. 2011 12:45
u nás to malo úspech

Vyskúšali sme perníčky, zázvorové sušienky a guľky. Perníčky ešte "dochádzajú" v krabici s jabĺčkom, ale chuťovo sú veľmi fajn - len som do cesta pridala trochu strúhaných mandlí a ubrala másla. Sušienky aj guličky sú super.

Nepredpokladám, že je to veľký krok pre naše rodinné zdravie, ale celozrnná múka a med neuškodí a ak je to naviac aj chutné, tak prečo nie.

Krásne sviatky všetkým - s cukrovinkami či bez :-)

0 0
možnosti

chudacek.blbecek

12. 12. 2011 9:46
Je to tradiční, ale není to zdravé

Ale tyhle recepty jsou tradiční. Na perníčky určitě. Nevím, kdy vymizela žitná mouka, ale ještě v padesátých letech se z ní perník normálně pekl, je totiž vláčnější. Pohanka a špalda je u nás taky naprosto běžná. O moc zdravější než recepty z bílé mouky mi to ale nepřijde. Pořád je to cukroví. Nevadí mi, když si doma někdo peče hory cukroví nebo nepeče žádné nebo ho peče z mrkve. To je jejich věc. Štve mě ale takhle veřejná prezentace. Cukroví nikdy zdravé nebude, protože je to cukroví. A tak ani nemá smysl snažit se o to, aby bylo zdravější. Žitná mouka, špalda nebo med mají své opodstatnění, ne jen zdravotní aspekt. O kypřícím prášku bez fosfátů nebo chemicky neošetřené citronové kůře ani nemluvím, tam je to jasné.

1 0
možnosti

kulitschka

11. 12. 2011 15:23
To myslíte vážně,

že cukroví je o tolik zdravější,když vyměníte jenom mouku?? Viz. recepty na rohlíčky..obaluje se v cukru, tak o čem to vlastně píšete? Klasický recepty, ke kterým napíšete "chemicky neošetřené", "bio", "bez fosfátů" a vydáváte to za echt super zdravou věc..liskněte si. Radši klasiku.

1 0
možnosti

captain cook

11. 12. 2011 6:22
vseho s mirou - i te miry!

Uzit si jednou za rok poradneho, tradicniho cukrovi neni zadny zlocin proti zdrave vyzive.

Vsechno se ma brat s mirou a stridme - i te miry a stridmosti.;-D

1 0
možnosti

captain cook

11. 12. 2011 6:19
zlocinny bily cukr

;-D

 nesmysl! Neexistuje zdravy a nezdravy cukr - bily, hnedy, trtinovy, med, sirupy atd atd - vsechno je cukr a kalorie. I nizkokaloricka umela sladidla jsou nezdrava, protoze to jsou chemikalie. Jediny zdravy cukr je ten, ktery nesladi vubec = zadny cukr.

Pokud se v receptu nahradi bily cukr jinym cukrem, musi se chut upravit na stejny stupen sladkosti. Za komousu se nekdy tezko shanel bily repny cukr, protoze sel na export a musel se tedy nahrazovat dovazenym trtinovym cukrem z Kuby, ktery bylo ceskoslovensko nuceno odebirat vymenou za technologii. Kubansky cukr byl zlutavy v dusledku nizsiho stupne rafinace a obsahoval vetsi mnozstvi necistot. Byl take mene koncentrovany nez cesky repny a mene sladil. Pamatuji jak si mam s babickou stezovaly, ze toho "kubanskeho sajrajtu" musi dat o 25-33% vic, aby to melo chut jakou ma mit.

0 0
možnosti

_m-

11. 12. 2011 9:04
Re: zlocinny bily cukr

Milý kapitáne, šedesátka už mi kouká přes rameno, ale že by někdy nebyl k dostání cukr, to nepamatuju. Jedině snad krátkodobý výpadek některého drunhu cukru - kostkového nebo moučky, krystal byl vždycky. Není problém, ho umlít (na strojku na kávu) ale kupodivu jeho chuť je jiná, než odborně upravené moučky.

0 0
možnosti

mysh.82

10. 12. 2011 17:57
Hlavně pro ten pocit

Tak já si třeba cukroví vykrájím formičkami v podobě rybičky a mrkvičky, a hned mám pocit, že žiju zdravě;-D Kdo se přes Vánoce nepřežírá nějak chorobně (a věřím, že i takoví jsou), tak si snad nemusí dělat velkou hlavu, ne?

1 0
možnosti

chudacek.blbecek

12. 12. 2011 9:49
Re: Hlavně pro ten pocit

Vánoční mrkvička mě dostala R^:-)

0 0
možnosti

sn63

9. 12. 2011 23:35
zkoušet to nebudu

sladké nemusim . Udělám si slané tyčinky .Jen nechapu co to je ve vodě upražené vločky.

1 0
možnosti

studuji VŠ cenzorskou

9. 12. 2011 20:32
já teda nevím

ale na vánoce si peču pěkně tradiční cukroví! Je to jednou ročně a nejsou toho dvě krabice a těch pár kousků údajně nezdravého pečiva mě asi neublíží. Přeci nebudu na svátky žvejkat nějaký cereální nesmysl. A po celý rok zase žiju tak nějak zdravě :-P

3 0
možnosti

babička_Boženy_Němcové

9. 12. 2011 21:19
Re: já teda nevím

nápodobně - ovesný vločky si dávám občas k snídani v podobě kaše, ale spát je do cukroví?!? To je jako nealkoholický víno...

0 0
možnosti

skoda-lasky

9. 12. 2011 16:56
peču

z celozrnné mouky už kolik let a nemám s tím žádný problém, jen to upečené cukroví je malinko tmavší než normální.

0 0
možnosti

mamina2

10. 12. 2011 19:37
Re: peču

Já taky používám docela ráda celozrnnou mouku. Ale divím se, že jí používáte i vy, když si myslíte, že lepek je nezdravý. Ten je samozřejmě i celozrnné mouce.

0 0
možnosti

Mat_Hawk

9. 12. 2011 13:14
Mat_Hawk

já nevím, mně se to vzhledově nelíbí a tak nějak mě to neláká... Pokud je někdo "bezlepkový", tak holt asi má smůlu a mouka mu nesmí přes práh, budiž. Ale když už teda jednou za rok cukroví, tak proč si nevychutnat bez pocitu viny pár kousků z kvalitních surovin, byť neodpovídají požadavkům redukční diety, a nízkoenergetické zdravosti si dát třeba k večeři.Jedním přejedením se neztloustne.

1 0
možnosti

danax

9. 12. 2011 15:21
u lineckých hvězdiček už má mouku pšeničnou

osobně mi nevadí jakékoli zrní, když bude nutné, přidám do hladké pšeničné mouky trochu něčeho jiného, a na rafinovaný řepný cukr nedám dopustit, když sacharozu, tak sacharozu... a když bude nejhůř, přidám trochu něčeho jiného.... a ušetřím kalorie na uzeném bůčku..... dám si kýtu

0 0
možnosti