- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Vyskúšali sme perníčky, zázvorové sušienky a guľky. Perníčky ešte "dochádzajú" v krabici s jabĺčkom, ale chuťovo sú veľmi fajn - len som do cesta pridala trochu strúhaných mandlí a ubrala másla. Sušienky aj guličky sú super.
Nepredpokladám, že je to veľký krok pre naše rodinné zdravie, ale celozrnná múka a med neuškodí a ak je to naviac aj chutné, tak prečo nie.
Krásne sviatky všetkým - s cukrovinkami či bez
Ale tyhle recepty jsou tradiční. Na perníčky určitě. Nevím, kdy vymizela žitná mouka, ale ještě v padesátých letech se z ní perník normálně pekl, je totiž vláčnější. Pohanka a špalda je u nás taky naprosto běžná. O moc zdravější než recepty z bílé mouky mi to ale nepřijde. Pořád je to cukroví. Nevadí mi, když si doma někdo peče hory cukroví nebo nepeče žádné nebo ho peče z mrkve. To je jejich věc. Štve mě ale takhle veřejná prezentace. Cukroví nikdy zdravé nebude, protože je to cukroví. A tak ani nemá smysl snažit se o to, aby bylo zdravější. Žitná mouka, špalda nebo med mají své opodstatnění, ne jen zdravotní aspekt. O kypřícím prášku bez fosfátů nebo chemicky neošetřené citronové kůře ani nemluvím, tam je to jasné.
že cukroví je o tolik zdravější,když vyměníte jenom mouku?? Viz. recepty na rohlíčky..obaluje se v cukru, tak o čem to vlastně píšete? Klasický recepty, ke kterým napíšete "chemicky neošetřené", "bio", "bez fosfátů" a vydáváte to za echt super zdravou věc..liskněte si. Radši klasiku.
Uzit si jednou za rok poradneho, tradicniho cukrovi neni zadny zlocin proti zdrave vyzive.
Vsechno se ma brat s mirou a stridme - i te miry a stridmosti.
nesmysl! Neexistuje zdravy a nezdravy cukr - bily, hnedy, trtinovy, med, sirupy atd atd - vsechno je cukr a kalorie. I nizkokaloricka umela sladidla jsou nezdrava, protoze to jsou chemikalie. Jediny zdravy cukr je ten, ktery nesladi vubec = zadny cukr.
Pokud se v receptu nahradi bily cukr jinym cukrem, musi se chut upravit na stejny stupen sladkosti. Za komousu se nekdy tezko shanel bily repny cukr, protoze sel na export a musel se tedy nahrazovat dovazenym trtinovym cukrem z Kuby, ktery bylo ceskoslovensko nuceno odebirat vymenou za technologii. Kubansky cukr byl zlutavy v dusledku nizsiho stupne rafinace a obsahoval vetsi mnozstvi necistot. Byl take mene koncentrovany nez cesky repny a mene sladil. Pamatuji jak si mam s babickou stezovaly, ze toho "kubanskeho sajrajtu" musi dat o 25-33% vic, aby to melo chut jakou ma mit.
Milý kapitáne, šedesátka už mi kouká přes rameno, ale že by někdy nebyl k dostání cukr, to nepamatuju. Jedině snad krátkodobý výpadek některého drunhu cukru - kostkového nebo moučky, krystal byl vždycky. Není problém, ho umlít (na strojku na kávu) ale kupodivu jeho chuť je jiná, než odborně upravené moučky.
Tak já si třeba cukroví vykrájím formičkami v podobě rybičky a mrkvičky, a hned mám pocit, že žiju zdravě Kdo se přes Vánoce nepřežírá nějak chorobně (a věřím, že i takoví jsou), tak si snad nemusí dělat velkou hlavu, ne?
sladké nemusim . Udělám si slané tyčinky .Jen nechapu co to je ve vodě upražené vločky.
ale na vánoce si peču pěkně tradiční cukroví! Je to jednou ročně a nejsou toho dvě krabice a těch pár kousků údajně nezdravého pečiva mě asi neublíží. Přeci nebudu na svátky žvejkat nějaký cereální nesmysl. A po celý rok zase žiju tak nějak zdravě
nápodobně - ovesný vločky si dávám občas k snídani v podobě kaše, ale spát je do cukroví?!? To je jako nealkoholický víno...
z celozrnné mouky už kolik let a nemám s tím žádný problém, jen to upečené cukroví je malinko tmavší než normální.
Já taky používám docela ráda celozrnnou mouku. Ale divím se, že jí používáte i vy, když si myslíte, že lepek je nezdravý. Ten je samozřejmě i celozrnné mouce.
já nevím, mně se to vzhledově nelíbí a tak nějak mě to neláká... Pokud je někdo "bezlepkový", tak holt asi má smůlu a mouka mu nesmí přes práh, budiž. Ale když už teda jednou za rok cukroví, tak proč si nevychutnat bez pocitu viny pár kousků z kvalitních surovin, byť neodpovídají požadavkům redukční diety, a nízkoenergetické zdravosti si dát třeba k večeři.Jedním přejedením se neztloustne.
osobně mi nevadí jakékoli zrní, když bude nutné, přidám do hladké pšeničné mouky trochu něčeho jiného, a na rafinovaný řepný cukr nedám dopustit, když sacharozu, tak sacharozu... a když bude nejhůř, přidám trochu něčeho jiného.... a ušetřím kalorie na uzeném bůčku..... dám si kýtu