Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Domácí pekárna: krám, anebo pomocník? Jak pro koho

Pokud nesnášíte binec na kuchyňské lince a pobyt v kuchyni jste ochotná podstoupit tak leda na Vánoce, protože jinak je rychlejší jídlo nakoupit, na domácí pekárnu raději zapomeňte. Pro vás je to krám a pečivo si raději pohodlně kupte v nejbližší pekárně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Milhaus1

No, tak ta finanční úspora

je mizivá, protože, když nekupuju pečivo v obchodě, tak si musím koupit suroviny na pečení a ty nejsou zrovna nejlevnější. Musím připočíst vstupní nvestici a cca 6 Kč za spotřebu elektřiny na jedno pečení. Čili pro mě pekárna není úspora, ale to že si upeču co uznám za vhodné a hlavně co mi chutná a vím co jsem tam dal. Mám ji doma.

0/0
9.11.2011 8:26

Duke._._Nukem

tenhle kram

se hodi maximalne na hneteni testa,dobry chleba v tom opravdu neudelate..:-)

0/0
8.11.2011 17:07

net.Xtreme se nevzdává

Re: tenhle kram

Tak přijde tomu, čemu říkáš dobrý chleba, takový ten toastový udělá dobrý, klasický bochník ti z toho nevyleze, ale na hnětení těsta je fakt dobráR^

0/0
8.11.2011 18:19

danax

chleba je z toho příliš vlhký

zlatá pekárna... ale lepší, než nic, když už nenajdu žádný chleba v mrazáku

0/0
8.11.2011 19:07

vittie01

Re: tenhle kram

Já "tenhle krám" používám teda kromě uvedených možností (buchty, marmeláda,...aj.) i na škvaření škvarků (v bytě to není ještě týden cítit a nemusí se míchat,...),  no a pak ještě na výrobu marcipánové hmoty. Zkrátka u nás je pekárna často v provozu. Pokud už někdo tyto možnosti zmiňoval níže, tak se omlouvám, nepročítala jsem celou diskuzi.

0/0
8.11.2011 19:19

mikesanda

Re: tenhle kram

Tak jsem se díky  příspěvku - tenhle krám - zaregistrovala.

Musím bránit pekárny i domácí pekařky, mám  2 roky úplně obyčejnou , levnou pekárnu z Lidlu a nedovedu si bez ní již představit vaření a pečení. Chleba moc nepeču, ale vše od knedlíků a všeho kynutého těsta umíchám a vykynu  v pekárně a dále peču v troubě nebo vařím / knedlíky a pod/ Pekárnu využívám denně. Těsto je vynikající a pečivo jako od babičky !!!!!!!!!

Upozorňuji že při dnešních cenách pečiva tj. bagety, dalamánky a koláče a pod. jsou domácí výrobky stále levnější než kupované a bez konzervantů !!!

0/0
14.12.2011 12:14

meerkat

reknete mi, prosim, jednu vec

chutna chleba z domaci pekarny stejne tak dobre, jako cerstvy krupavy chleba na ktery jsem vyrostla?

Ziji v zahranici, tady sezenu maximalne toastovy chleba nebo bagetky. Rodina mi sem vzdycky vozi cely bochnik pokazde povinne na kazdou navstevu. V tu chvili je to pro me vetsi pochoutka nez steak.

Premyslela jsem o domaci pekarne, ale nevim proc, moc jim neverim. I z toho obrazku to na me pusobi jako imitace, lepsi toastak. Ja si vzdycky na chlebu vychutnavam tu krupavou kurku, krajic, jak pro drevorubce, kulaty vonavy bochnik. Opravdu udelam v domaci pekarne takovy? Nebo i lepsi?

0/0
8.11.2011 15:04

chudacek.blbecek

Re: reknete mi, prosim, jednu vec

Chleba z pekárny má úplně jinou konzistenci. Má nadýchaější, drobivější střídu a silnější kůrku kvůli kontaktnímu pečení. Většina lidí, co si v mým okolí koupila domácí pekárnu, ji do půl roku opustila s tím, že si budou dělat chleba sami nebo že ho budou kupovat. Šli tedy naprosto odlišnými směry.

0/0
8.11.2011 15:24

IfčaX

Re: reknete mi, prosim, jednu vec

Tak kulatý bochník z hranaté nádoby opravdu nevyleze. :-)

Chuť, křupavá kůrka, vůně... to se dá vychytat. Jak recepturou, tak použitým programem. U nás třeba se to bohužel neujalo - já miluju tmavý chleba, nejlépe ještě se spoustou semínek, zbytek rodiny je na bílé pečivo.  Takže i když jsem osobně byla výtvory z pekárny nadšená, tak co sama s celým chlebem...

0/0
8.11.2011 15:34

roedor

Re: reknete mi, prosim, jednu vec

záleží, z čeho chleba vyrobíš. Klasický český poctivý chleba je z kvasu a s vysokým podílem žitné mouky. A s tímhle těstem mívají některé domácí pekárny problém, je hodně hutné. Běžné recepty na chleba z domácí pekárny jsou s droždím a spíš z pšeničné mouky. Chleba se v tom dá upéct opravdu dobrý, ale klasická Šumava ne. Jedině použít pekárnu jen na zadělání těsta a poté dotvořit ručně a upéct v troubě. Chleba s kvasem taky musí kynout déle, než těsto s droždím...

0/0
8.11.2011 15:47

zlatoluna

Re: reknete mi, prosim, jednu vec

Ja teda cesky chleba nikdy nemusela, ale videla bych to blede. Nase pekarna ma sice nastavitelnou tmavost kurky, ale neumim si predstavit, ze by z toho vylezla ta tlusta. To, co z toho leze ma vizualne a kurkou bliz k tomu toastaku, to je pravda, ale clovek si to nastavi jak chce a co do toho chce dat. Ja treba miluju slunecnicovy chleba, takovy, jako delaji v Nemecku a taky rye bread, coz si kombinuji podle chuti a jsem vrcholne spokojena.

0/0
8.11.2011 15:54

Bětka

Re: reknete mi, prosim, jednu vec

Jestli žiješ v Německu, zkus se podívat do Lidlu. My tady na Moravě můžeme koupit chlebovou směs od německého výrobce, je to asi 6 typů. Mně se osvědčila směs na klasický pšeničnožitný chleba, přidávám tam buď sůl a kmín nebo jindy hodně semínek, příště zase smaženou cibulku nebo ořechy. Udělám podle návodu a peču ve formě na srnčí hřbet. Vždycky s masem,abych šetřila elektřinu. Podle délky a kdy ho odkryji si reguluji vypečení a tloušťku kůrky.

0/0
9.11.2011 11:09

Duke._._Nukem

Re: reknete mi, prosim, jednu vec

ne

0/0
8.11.2011 17:08

net.Xtreme se nevzdává

Re: reknete mi, prosim, jednu vec

Ne, ale udělá ti poměrně jednoduše vhodné těsto na něj.

+1/0
8.11.2011 18:18

chudacek.blbecek

Trouba

Já myslím, že kdo má doma rozumnou troubu, udělá líp, když si koupí silný kuchyňský robot, který utáhne chlebové těsto a nějakou kamennou desku (nejlepší je šamotová, ale to je celkem paleta). Pak si může upéct opravdový chleba, ne buchtu z domácí pekárny.

0/0
8.11.2011 13:44

xixina

Re: Trouba

Občas necháme vymíchat a vykynout těsto a pečeme normálně na plechu v troubě :-)

0/0
8.11.2011 15:31

chudacek.blbecek

Re: Trouba

A to už je právě lpší ten robot, protže ti udělá víc než jen umíchání těsta. Navíc v pekárně bílky neušleháš ani mrkev nenastrouháš.

0/0
8.11.2011 15:40

xixina

Re: Trouba

Časem si ho chci pořídit, ale teď ho ani nemám kam dát. Jinak kromě kynutých těst dělám všechno ručně.

0/0
8.11.2011 15:41

chudacek.blbecek

Re: Trouba

Já dělám ručně úplně všechno a pěkně mě to dere, mám v plánu koupit si kenwood. V kuchyni nemáš místo, protože tam máš pekárnu, ne? ;-)

0/0
8.11.2011 15:47

xixina

Re: Trouba

Ta právě ani není v kuchyni, odnášíme ji ;-D Máme kuchyň ještě z 60. let, čeká na rekonstrukci :-/

0/0
8.11.2011 15:51

chudacek.blbecek

Re: Trouba

Přehlídla jsem se a myslela jsem, že máte ze 60. let tu pekárnu ;-D přeju, ať rekonstrukce dobře dopadne, to je pak radost, když je všechno hotové R^

0/0
8.11.2011 15:57

xixina

Re: Trouba

;-D Díky, ale to hned tak nebude, naši skoro v důchodu, já na vysoké ;-D

0/0
8.11.2011 16:09

HancickaP

po letech touzeni po pekarne

jsem si ji konecne koupila, v byte jsem na ni nemela misto, ale ted mam kuchyn dostatecne velikou.... zatim jsem vyzkousela briosku, zitny chleba a obycejny psenicny z bile mouky.... a do obchodu uz asi pro chleba nepujdu.

jo a instrukce k moji pekarne rikaji, ze suche suroviny prvne a pak mokre, na kvasnice a orisky ci hrozinky to ma davkovace.

chleba vyjde zhruba na polovinu, mozna o trosinku vic, ale urcite je levnejsi nez v obchode a vim presne, co v nem je. navic kdyz nejdu do obchodu, tak neutracim za ostatni blbosti, takze usetrim jeste vic :-). Chleba z 1/2kg mouky u nas zmizi behem jednoho dne.

0/0
8.11.2011 12:02

roedor

Re: po letech touzeni po pekarne

já už mám druhou pekárnu, ta původní mi nedávno klekla. Používám ji hlavně na zadělávání těsta a 90% kupovaného pečiva už mi prostě nechutná. A když vidím, že kupovaná makovka má ve složení asi 30 ingrediencí...to si ji radši upeču sama;-)

0/0
8.11.2011 12:46

HancickaP

Re: po letech touzeni po pekarne

jo, taky jsem koukala na tech pet ci sest veci, co prihodim do kotliku oproti te listine na chlebu z obchodu...

0/0
8.11.2011 12:57

nocenka

Re: po letech touzeni po pekarne

Já si teda většinou kupuju chleba, co má těch ingrediencí tak pět plus mínus.;-)

0/0
8.11.2011 13:25

chudacek.blbecek

Re: po letech touzeni po pekarne

Tři stačí - mouka, voda a sůl. Všechno ostatní je navíc.

0/0
8.11.2011 13:50

IfčaX

Re: po letech touzeni po pekarne

No... teoreticky jo. Ale to droždí či kvas a kmín by to chtělo taky. :-)

0/0
8.11.2011 13:52

xtutinka

Re: po letech touzeni po pekarne

Kvas to je zas jen žitná mouka a voda. ještě ten kmín a jsme na čtyřech.

0/0
8.11.2011 14:25

IfčaX

Re: po letech touzeni po pekarne

Asi jo, pokud ten chleba bude celožitný. Ale stejně tam většinou každý ještě něco nahází - proto koneckonců tu pekárnu má, aby mohl podle chuti obměňovat.

0/0
8.11.2011 14:28

chudacek.blbecek

Re: po letech touzeni po pekarne

Ifča je chytrá horákyně. Řekla jsem jen mouka, ale máš pravdu, je potřeba je míchat, žitnou a pšeničnou. Pak je to tradiční český chléb :-)

0/0
8.11.2011 15:25

chudacek.blbecek

Re: po letech touzeni po pekarne

Z čeho se dělá kvas? Z mouky a vody ;-) do kváskovýho chleba se kmín už dávat nemusí, protože má sám o sobě výraznou chuť. A droždí je pro sraby ;-D;-)

0/0
8.11.2011 15:18

IfčaX

Re: po letech touzeni po pekarne

Však jo. Nejsem až takový nadšenec. Vyhovuje mi, že když si vzpomenu - tak mouku, kmín a sušené droždí můžu mít doma v pohotovosti vždycky. Kvas by byl komplikovanější. Ale výsledek by byl lepší, to zas souhlasím.

0/0
8.11.2011 15:37

chudacek.blbecek

Re: po letech touzeni po pekarne

Já jsem militantní nadšenec, tady jsem protivná a nafoukaná a to se ještě krotím :-) Jinak v DMku mají sušený kvásek. To by ti mohlo vyhovovat, nemusíš ho pak pořád živit.

0/0
8.11.2011 15:43

IfčaX

Re: po letech touzeni po pekarne

Dívala jsem se na to jednou v tom DM - ale já tu pekárnu používám na všchno ostatní, jen ne na chleba. Pro nějaké ty nárazovky mi to celkem nestojí za to řešit. :-)

0/0
8.11.2011 15:46

chudacek.blbecek

Re: po letech touzeni po pekarne

Já jen vím, že se u mě i v mým okolí opakoval neustále ten samý vzorec, prvotní nadšení vystřídala chuť přejít na něco jiného. A je škoda dát pět tisíc za něco, co budu používat půl roku. Ona ani na to hnětení nebyla kdoví co.

0/0
8.11.2011 15:50

IfčaX

Re: po letech touzeni po pekarne

Tak pravda, od pekárny za pět tisíc bych snad čekala, že si skočí ty suroviny i sama nakoupit... Za ty prachy by se mi taky nevyplatila. Ale ty modely za dvanáct až patnáct set mi pro moje potřeby úplně stačí a to už se dá obětovat.

0/0
8.11.2011 15:56

svob

bezlepková dieta

Bohužel nemám na výběr. Bezlepkový chléb z bochodu- 80Kč, z vlastní pekárny 40Kč. Díky Bohu za domácí pekárny!!! A hlavně domácí víc chutná.

V moderních pekárnách se dá udělat i marmeláda či sladké.

+2/0
8.11.2011 11:42

Bětka

Chleba

O pekárně jsem uvažovala, když ještě děti byly doma. Odolala jsem a nemrzí mě to. Chleba peču, když se sejdeme všichni, z přednachystaných směsí,které si doladím podle svého. Chleba je třeba výborný s vlašskými ořechy. Protože v troubě se peče 60 minut,vždycky jej peču ještě s něčím, většinou masem,kvůli úspoře elektřiny.  Často ho sníme jen tak s máslem ještě tentýž den. Mít doma stroj na chleba,nutilo by mě ho využít a asi by se nám chleba brzy omrzel. Máme ve městě několik pekařů,takže denně koupím pár kousků čerstvého pečiva, pokaždé jiný druh. Něco jiného je, když jsou v rodině děti, zvlášť puberťáci a často se i pečou buchty,pak je to usnadnění práce.

0/0
8.11.2011 11:29

Scarlett from Scottland

pekárnu

nemám, uvažovala jsem o ní, protože jsem chleba z ní párkrát ochutnala a docela mi chutnal, ale vzhledem k tomu, že k dostání je tolik druhů chleba (cibulový kořenový můj oblíbenec), tak to pečení a placení energie nechám na druhých :-)

+2/0
8.11.2011 10:09

Janka

Pekárna je super,

i když chleba v ní nepeču. Nevím, babička nás vždycky varovala před teplým chlebem :-) Po zkušenosti na brigádě v pekárně, kdy jsme jednou čerstvě upečenému chlebu neodolali, nechci o teplém chlebu ani slyšet :-) Navíc u nás je naprosto výborný chleba, bez éček, s kvasem, chuťově vynikající. Ať koupím nebo upeču jakýkoliv jiný chleba, rodina řekne: No dobrý, ale xxxx (nevím, jestli by to nebyla reklama :-)) je stejně nejlepší...Těsta zpracovává bezkonkurenčně, bez nepořádku kolem a rychle, na pizzu, vánočku jsem nikdy takové těsto neudělala. Po myčce je to můj nejoblíbenější kuchyňský spotřebič.

0/0
8.11.2011 9:00

IfčaX

Re: Pekárna je super,

No, přesně. Pekárnu mám, používám - ale téměř v ní nepeču. Jo, když o víkendu dojde předčasně pečivo a nevyplatí se jen kvůli němu jet nakoupit, tak ten nejzákladnější recept, na který jsou suroviny vždycky, použiju...

Takže hlavně v ní zadělávám kynuté těsto, perfektně zpracuje i těsto na vánoční cukroví, vařím v ní kaše... to vlastně není pekárna, když nepeče :-)

0/0
8.11.2011 11:38

net.Xtreme V.

Na přípravu těsta je super

Ale musím přiznat, že chleba z pece mi chutná víc....

0/0
8.11.2011 8:39

jojo2011

Re: Na přípravu těsta je super

Musím souhlasit, na přípravu těsta je super, ale v troubě upeču chleba mnohem lepší, hlavně není roztrhaný od háků a má kůrku. Pekárnu jsem využila jen k tomu, abych okoukala, jak to dělá a poslala ji dál. Na četné dotazy kamarádů a známých na recept jsem moje zkušenosti s pečením chleba (zejména kvasového) sepsala na kvasovychleb.blog.cz. Třeba pomohou i Vám.

0/0
8.11.2011 12:10

domácí zvíře

Zakladni pravidlo

Kurnik, co ted? My davame suche suroviny napred a pak mokre, a chlebik je luxusni, nic mu nechybi! A ted se dozvim, ze porusujeme zakladni pravidlo 8-o

Pocitam, ze jsme od zacatku upekli asi tak 318 chlebu, takze jsme "zhresili" 318 krat... Neni to uz trestni?

0/0
8.11.2011 8:21

chudacek.blbecek

Re: Zakladni pravidlo

Trestné nebo tristní? Doporučuju nedělat ze sebe rádovytipného ptáka a přečíst si návod k pekárně.

0/0
8.11.2011 13:49

domácí zvíře

Re: Zakladni pravidlo

Vy jste pane blbečku nejak nabroušený, nevstal jste náhodou dnes z postele levou nohou? Nevím co Vám vadí - pouze konstatuji, že to dělám opačně a stejně to funguje. Jste snad z odborového svazu na ochranu práv domácích pekáren?

0/0
8.11.2011 14:03

IfčaX

Re: Zakladni pravidlo

Pokud nepoužíváte odložený start, tak to asi bude fakt plus minus jedno. S nastaveným  časovačem by to nefungovalo.

0/0
8.11.2011 14:25

domácí zvíře

Re: Zakladni pravidlo

Asi máte pravdu, odložený start nepoužíváme, snad proto to funguje ;-)

0/0
8.11.2011 14:42

chudacek.blbecek

Re: Zakladni pravidlo

Máš pravdu, omlouvám se, Začala jsem zostra. Jen prostě nemám ráda takový ten přístup "autor článku je blbec, protože něco tvrdí, já to dělám opačně a taky to funguje". Když pečeš vánočku, je lepší smíchat mouku s máslem a pak až přilívat tekutinu. Když to neuděláš, vánočka se i tak může povést. Ale je to prostě lepší postup.

0/0
8.11.2011 15:20







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.