Diskuze

Jak v kuchyni využít oleje: ořechový na polévku, bazalkový na salát

Možná jste si je přivezli z dovolené, dostali darem nebo koupili jen tak ze zvědavosti. A teď vám doma oleje jako bazalkový, oreganový, ořechový nebo z hroznových peciček zabírají místo, ale vy vlastně nevíte, co s nimi. Byla jsem na tom podobně, a tak jsem se začala zajímat o to, jak je využít v kuchyni. Zkuste to taky, nebudete litovat.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

The Patriot

30. 10. 2011 10:53
Jeste tu chybi palmovy olej

Palmovy olej je cislo 1 v asijske kuchyni. Osobne jsem na nej taky presel (na radu kamose), a jo, dobre je to! Je lehci jak slunecnicovy olej a lehce aromaticky, rizky z toho vysly bajecne. :-)

0 0
možnosti

Jen se divím

30. 10. 2011 15:34
Re: Jeste tu chybi palmovy olej

Palmový olej je na smažení vhodný. Ve skutečnosti je vhodný leda tak na to smažení. Jde o levný olej, který svým složením a působením na cévy i uplatnitelnost v kuchyni je blízký spíše živočišným tukům. Určitě bude dobrý do fritovacího hrnce. Na studenou kuchyni ale ne, tam je lepší řepkový či slunečnicový olej.

0 0
možnosti

bobísekbobísek

29. 10. 2011 18:20
a

nejzdravější je lněný ale není jedlý bohužel

0 0
možnosti

_m-

29. 10. 2011 19:44
Re: a

? jak nejedlý ??? Já ho jím http://www.prozdravi.cz/bio-olej-lneny-260-ml.html - ovšem v malém množství

0 0
možnosti

bobísekbobísek

29. 10. 2011 18:17
když už o olejích tak obšírněji

zapomněli jste veledůležitý a zdravý dýňový olej který se používá pouze za studena a co třeba pistáciový nebo z paraořechů avokádový.........

0 0
možnosti

Z mechu a pazdeří

29. 10. 2011 12:27
Z dětství pamatuji podzemnicový olej, byl to tehdy levný

konzumní olej. Řepkový olej v té době se snad moc nedoporučoval a měl nevhodné složení. Podzemnicový olej jistě není špatný, právě na to smažení by byl velmi dobrý. Vzhledem k jeho ceně ho ale nemá cenu takto využívat. Krátké smažení lze na slunečnicovém, sojovém nebo řepkovém oleji, delší smažení radši na palmovém či kokosovém oleji, ztuženém tuku nebo sádle.

Na vaření lze použít jakýkoli olej, při 100 st. rozklad oleje moc nehrozí. Olej na využití zastudena, lze použít jakýkoli. Než nekvalitní olivový bych radil spíš kvalitní řepkový. Lepší chuťově i zdravotně. Oleje se poněku liší, záleží v jaké jsou cenové kategorii. Nejlevnější verze olejů, tj. za 26-31 Kč nebývají v nejvyšší kvalitě. Pak může někomu připadat řepkový olej horší než slunečnicový, pokud porovnává nejlevnější produkt s olejem za 40Kč a více.

Na smažení bude asi nejlepší olej Fritol od Palmy Bratislava. Jedná se o speciální slunečnicový olej, s vysokým olejem kyseliny olejové a nízkým podílem aminokyselin s nenasycen

0 0
možnosti

Z mechu a pazdeří

29. 10. 2011 12:33
Re: Z dětství pamatuji podzemnicový olej, byl to tehdy levný

ými dvojnými vazbami. Podobný olej, pro studenou kuchyni je olej Oliol, má být jako náhrada olivového oleje, složení je podobné. I další oleje od této firmy jsou kvalitní, cena bývá 50 Kč a trošku výše.

Drahé oleje - méně obvyklé, nemají zpravidla cenu kupovat. Podzemnicový olej se předražený, další oleje mají podobné složení jak oleje běžně dostupné. Např. kukuřičný olej má podobné složení jak olej slunečnicový. Lidi tu platí spíš za exotické zboží, i když v jiných zemích tyto oleje se běžně prodávají a za ceny stejné jak třeba olej slunečnicový či řepkový. Olivový olej je jistě dobrý, ale záleží na kvalitě. Pak mívá příchuť, o kterou každý nestojí. Tyhle oleje se vyplatí nakoupit při zahraniční cestě. V česku ale nemá moc cenu tenhle olej kupovat. Ze zdravotního hlediska je podobný řepkový olej, kvalitní je chuťově lepší než méně kvalitní olivový.

0 0
možnosti

strong and free

29. 10. 2011 3:45
Řepkový olej - evergreen české kuchyně?

Ten se snad odjakživa používá na promazání strojů. Vy to fakt žerete?

1 0
možnosti

_m-

29. 10. 2011 9:19
Re: Řepkový olej - evergreen české kuchyně?

Vy možná používáte na smažení extra panenský olivový, ale já pokládám řepkový za dostačující (i když i na smažení mám raději slunečnicový).

0 0
možnosti