Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Jak v kuchyni využít oleje: ořechový na polévku, bazalkový na salát

Možná jste si je přivezli z dovolené, dostali darem nebo koupili jen tak ze zvědavosti. A teď vám doma oleje jako bazalkový, oreganový, ořechový nebo z hroznových peciček zabírají místo, ale vy vlastně nevíte, co s nimi. Byla jsem na tom podobně, a tak jsem se začala zajímat o to, jak je využít v kuchyni. Zkuste to taky, nebudete litovat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

The Patriot

Jeste tu chybi palmovy olej

Palmovy olej je cislo 1 v asijske kuchyni. Osobne jsem na nej taky presel (na radu kamose), a jo, dobre je to! Je lehci jak slunecnicovy olej a lehce aromaticky, rizky z toho vysly bajecne. :-)

0/0
30.10.2011 10:53

Jen se divím

Re: Jeste tu chybi palmovy olej

Palmový olej je na smažení vhodný. Ve skutečnosti je vhodný leda tak na to smažení. Jde o levný olej, který svým složením a působením na cévy i uplatnitelnost v kuchyni je blízký spíše živočišným tukům. Určitě bude dobrý do fritovacího hrnce. Na studenou kuchyni ale ne, tam je lepší řepkový či slunečnicový olej.

0/0
30.10.2011 15:34

bobísekbobísek

a

nejzdravější je lněný ale není jedlý bohužel

0/0
29.10.2011 18:20

_m-

Re: a

? jak nejedlý ??? Já ho jím http://www.prozdravi.cz/bio-olej-lneny-260-ml.html - ovšem v malém množství

0/0
29.10.2011 19:44

bobísekbobísek

Re: a

to vám závidím že jste toho schopen mně to připomíná šicí stroj jinak jím všechny za studena lisované oleje jen tak s chlebemV

0/0
30.10.2011 9:36

_m-

Re: a

do salátu, do jogurtu - v malém množství chutná po oříškách

0/0
30.10.2011 11:04

bobísekbobísek

když už o olejích tak obšírněji

zapomněli jste veledůležitý a zdravý dýňový olej který se používá pouze za studena a co třeba pistáciový nebo z paraořechů avokádový.........

0/0
29.10.2011 18:17

Z mechu a pazdeří

Z dětství pamatuji podzemnicový olej, byl to tehdy levný

konzumní olej. Řepkový olej v té době se snad moc nedoporučoval a měl nevhodné složení. Podzemnicový olej jistě není špatný, právě na to smažení by byl velmi dobrý. Vzhledem k jeho ceně ho ale nemá cenu takto využívat. Krátké smažení lze na slunečnicovém, sojovém nebo řepkovém oleji, delší smažení radši na palmovém či kokosovém oleji, ztuženém tuku nebo sádle.

Na vaření lze použít jakýkoli olej, při 100 st. rozklad oleje moc nehrozí. Olej na využití zastudena, lze použít jakýkoli. Než nekvalitní olivový bych radil spíš kvalitní řepkový. Lepší chuově i zdravotně. Oleje se poněku liší, záleží v jaké jsou cenové kategorii. Nejlevnější verze olejů, tj. za 26-31 Kč nebývají v nejvyšší kvalitě. Pak může někomu připadat řepkový olej horší než slunečnicový, pokud porovnává nejlevnější produkt s olejem za 40Kč a více.

Na smažení bude asi nejlepší olej Fritol od Palmy Bratislava. Jedná se o speciální slunečnicový olej, s vysokým olejem kyseliny olejové a nízkým podílem aminokyselin s nenasycen

0/0
29.10.2011 12:27

Z mechu a pazdeří

Re: Z dětství pamatuji podzemnicový olej, byl to tehdy levný

ými dvojnými vazbami. Podobný olej, pro studenou kuchyni je olej Oliol, má být jako náhrada olivového oleje, složení je podobné. I další oleje od této firmy jsou kvalitní, cena bývá 50 Kč a trošku výše.

Drahé oleje - méně obvyklé, nemají zpravidla cenu kupovat. Podzemnicový olej se předražený, další oleje mají podobné složení jak oleje běžně dostupné. Např. kukuřičný olej má podobné složení jak olej slunečnicový. Lidi tu platí spíš za exotické zboží, i když v jiných zemích tyto oleje se běžně prodávají a za ceny stejné jak třeba olej slunečnicový či řepkový. Olivový olej je jistě dobrý, ale záleží na kvalitě. Pak mívá příchu, o kterou každý nestojí. Tyhle oleje se vyplatí nakoupit při zahraniční cestě. V česku ale nemá moc cenu tenhle olej kupovat. Ze zdravotního hlediska je podobný řepkový olej, kvalitní je chuově lepší než méně kvalitní olivový.

0/0
29.10.2011 12:33

strong and free

Řepkový olej - evergreen české kuchyně?

Ten se snad odjakživa používá na promazání strojů. Vy to fakt žerete?

+1/0
29.10.2011 3:45

_m-

Re: Řepkový olej - evergreen české kuchyně?

Vy možná používáte na smažení extra panenský olivový, ale já pokládám řepkový za dostačující (i když i na smažení mám raději slunečnicový).

0/0
29.10.2011 9:19

strong and free

Re: Řepkový olej - evergreen české kuchyně?

Na smažení je sádlo nebo máslo.

+1/0
29.10.2011 10:06

_m-

Re: Řepkový olej - evergreen české kuchyně?

máslo? Na smažení?

Sádlo beru, ale olej je lepší.

0/0
29.10.2011 10:14

DahliaPinata

Re: Řepkový olej - evergreen české kuchyně?

Máslo tak jak ho znáte z obchodu samozřejmě ne. Smažit se dá na tzv. přepuštěném másle, tzn. máslo se rozpustí, nechá se ztuhnout a odebere se jen samotný tuk. Takto se vyloučí složky, které by se u normálního másla při vyšší teplotě přepalovaly. Takto upravené máslo snese vyšší teplotu při smažení. Správně se na takto přepuštěném másle smaží pravý vídeňský řízek (tj. z telecí kýty).

0/0
29.10.2011 21:14

_m-

Re: Řepkový olej - evergreen české kuchyně?

Jo, já vím - Sandtnerku mám naštudovanou ;-), ale je s tím práce. olej je lepščí.

0/0
30.10.2011 11:05

Výstřik do tmy VI.

Re: Řepkový olej - evergreen české kuchyně?

Promazavani stroju? Vzdyt to po par mesicich zatuhne!

Ale auto na ni jezdi paradne.

0/0
29.10.2011 9:53

Bereniké

Re: Řepkový olej - evergreen české kuchyně?

Nedávno jsem ho koupila z nouze, nutně jsem potřebovala smažit a slunečnicový došel a u nás nic jiného neměli. Fuj, smrdělo to příšerně - nikdy více. Kupuju slunečnicový a olivový, občas nějaké menší balení speciálního oleje, chutnal mi třeba pupálkový olej - ale ten přidávám už do hotového jídla, nevařím ho.

+1/0
29.10.2011 15:16

_m-

Re: Řepkový olej - evergreen české kuchyně?

To záleží na každém jedinci - já nesnáším olej sojový - smrdí mi rybinou. Řepkový mi nesmrdí nijak. Ale slunečnicový mám radši.

0/0
29.10.2011 19:46







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.