Ona

Diskuze

Zavařovat jde i bez cukru. Zkuste hrušková povidla se solí

Odrazují vás od domácího zavařování ta kvanta cukru, která přijdou do každé sklenice? Použijte místo něj špetku soli. Sůl funguje jako konzervant a z ovoce vytáhne jeho přirozené sladké složky, takže si i pochutnáte. Zkuste to s jablky či hruškami podle receptů makrobiotičky Dagmar Lužné.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Karel1

20. 10. 2011 20:42
nálev na slanečky

Tak jsme podle receptu makrobiotičky Ing. Lužné zavařovali...4 dkg soli na 1 kg ovoce je dost...vznikl nálev o dosti dobré konzistenci, kterým by se mohly natírat rybičky a byly by z nich slanečci. Výsledek: znehodnocení 5 kg hrušek výborné kvality po vytáhnutí z trouby a po ochutnání puutoval do výlevky (WC) tam bude konzervovat potrubí, doufám, že není kameninové...to by slanečkový nálev "zničil" i to. Věřím, že taková povidla nezpůsobí bujení tukových buněk, protože je to zcela nepoživatelné...

Poznámka: zřejmě to měly být 4 g, ale teď už je pozdě. Doposud jsem v MFD nevěřil jen komentátorům Komárkovi, Steigrwaldovi...Nyní paní Ing. Lužná rozšířila jejich řady. Redakce by také měla taková doporučení nejprve ověřit...tuším, že veškeré informace se mají prověřovat nejméně ze dvou nezávislých zdrojů...

Byl bych rád, kdyby tento příspěvek putoval přes Jana Dvořáka, šéfa diskusí až k autorce.

0 0
možnosti

Jean-Luc Picard

18. 10. 2011 9:17
makrobiotici všech zemí, jděte se vycpat

(s takovými nápady)

0 0
možnosti

Dandelion Hive

16. 10. 2011 19:06
?!

Tedy nic proti, ale 4dkg soli je fakt DOST 8-o Když pominu (jak už tu někdo psal), že zdravotní výhody cukru oproti soli jsou dost diskutabilní, tak přece nikdo nemůže ani náhodou čekat, že jí tam takové množství nebude cítit. Pravda, nezkoušela jsem to a upřímně - ani nehodlám. Nevím, kdo by to tady jedl.

0 0
možnosti

Zefram Cochrane

16. 10. 2011 17:15
už vím, že makrobiotiku ani náhodou

Tohle jsou recepty pro případ krize když už nebude ani na cukr. Zdravější určitě nejsou ani náhodou.

Z cukru se tloustne (když je ho moc a není pohyb), ale sůl je skoro jed. Dnešní lidé už beztak údajně solí příliš a zdejší dávky by určitě měly na svědomí hezkých pár hypertenzí, přetěžování srdce, zadržování vody, iontové nerovnováhy a poškození ledvin. Podání podobného jídla dítěti bych posoudil jako úmyslný pokus o ublížení na zdraví.

Takže si dovoluji pochybovat o zdravosti uvedených receptů.

2 0
možnosti

TrueRobos

16. 10. 2011 22:52
Re: už vím, že makrobiotiku ani náhodou

Prosím tě, ona má hnědej pásek v makrobiotice a ty sem taháš zdravý rozum? Dysbalance se vyřeší klystýrem nebo praženým prosem, zkrátka nějak se to zdraví vybalancuje :-P

0 0
možnosti

abraxas133

16. 10. 2011 11:34
Paní makrobiotička je zřejmě duševně nemocná

nebo autorka článku neumí opisovat. 8 čajových lžiček soli na 1 kg ovoce je absolutně nepoživatelné.

1 0
možnosti

Dandelion Hive

16. 10. 2011 19:07
Re: Paní makrobiotička je zřejmě duševně nemocná

Naprosto souhlasím R^

0 0
možnosti

L68

16. 10. 2011 9:24
jedině tradičně...

no neež ta sůl mi více vadí ta doba vaření ovoce jsou tam vlastně ještě nějaké vytamíny?? Klasickou zavařeninu vařím maximálně 10 minut se vším všudy. Tady se bavíme o povidlech do kterých bych ani žádný cukr nepřidávala - např. švestková povidla. No zavařeniny budu dělat tradičním způsobem. Mne to tedy nepřesvědčilo...Rv

1 0
možnosti

síma25

16. 10. 2011 10:20
Re: jedině tradičně...

Tak jestli vYtamíny, to nevím, ale vitamíny tam asi nějaké zůstanou, ne všechny se ničí teplem. Ale MĚ to taky nepřesvědčilo;-)

0 0
možnosti

abraxas133

16. 10. 2011 9:03
No já se obávám, že sůl v těle škodí víc

než cukr. Po cukru se akorát tloustne, pokud ho jíte moc.

2 0
možnosti

Richard Kába

15. 10. 2011 12:31
Ja bych radeji neco

Ja bych radeji neco mikrobiotickeho :)

1 0
možnosti

Toranoko

15. 10. 2011 20:00
Re: Ja bych radeji neco

Si dej fyziologicky roztok ;-)

0 0
možnosti

fitzie

15. 10. 2011 7:36
na kilo ovoce

20 g soli se mi zdá ale fakt dost.

moderní želírující přípravky umožní udělat marmeládu i v poměru 1:3, tj. 30 dkg cukru na kilo ovoce. i třetina cukru se mi zdá dost... no ale z hrušek a švestek se pořád dají svařit povidla, do kterých, kdy je ovoce jak se patří zralé, cukr nemusí jít vůbec.

0 0
možnosti

sn63

15. 10. 2011 8:24
Re: na kilo ovoce

taky si myslím že 4 dkg soli na hrušková povidla je moc . Povidla dělam jen hrušková a švestkova a vždy jen bez cukru . a nikdy nechytly plísen .

0 0
možnosti