Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Zavařovat jde i bez cukru. Zkuste hrušková povidla se solí

Odrazují vás od domácího zavařování ta kvanta cukru, která přijdou do každé sklenice? Použijte místo něj špetku soli. Sůl funguje jako konzervant a z ovoce vytáhne jeho přirozené sladké složky, takže si i pochutnáte. Zkuste to s jablky či hruškami podle receptů makrobiotičky Dagmar Lužné.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Karel1

nálev na slanečky

Tak jsme podle receptu makrobiotičky Ing. Lužné zavařovali...4 dkg soli na 1 kg ovoce je dost...vznikl nálev o dosti dobré konzistenci, kterým by se mohly natírat rybičky a byly by z nich slanečci. Výsledek: znehodnocení 5 kg hrušek výborné kvality po vytáhnutí z trouby a po ochutnání puutoval do výlevky (WC) tam bude konzervovat potrubí, doufám, že není kameninové...to by slanečkový nálev "zničil" i to. Věřím, že taková povidla nezpůsobí bujení tukových buněk, protože je to zcela nepoživatelné...

Poznámka: zřejmě to měly být 4 g, ale teď už je pozdě. Doposud jsem v MFD nevěřil jen komentátorům Komárkovi, Steigrwaldovi...Nyní paní Ing. Lužná rozšířila jejich řady. Redakce by také měla taková doporučení nejprve ověřit...tuším, že veškeré informace se mají prověřovat nejméně ze dvou nezávislých zdrojů...

Byl bych rád, kdyby tento příspěvek putoval přes Jana Dvořáka, šéfa diskusí až k autorce.

0/0
20.10.2011 20:42

Jean-Luc Picard

makrobiotici všech zemí, jděte se vycpat

(s takovými nápady)

0/0
18.10.2011 9:17

Dandelion Hive

?!

Tedy nic proti, ale 4dkg soli je fakt DOST 8-o Když pominu (jak už tu někdo psal), že zdravotní výhody cukru oproti soli jsou dost diskutabilní, tak přece nikdo nemůže ani náhodou čekat, že jí tam takové množství nebude cítit. Pravda, nezkoušela jsem to a upřímně - ani nehodlám. Nevím, kdo by to tady jedl.

0/0
16.10.2011 19:06

Zefram Cochrane

už vím, že makrobiotiku ani náhodou

Tohle jsou recepty pro případ krize když už nebude ani na cukr. Zdravější určitě nejsou ani náhodou.

Z cukru se tloustne (když je ho moc a není pohyb), ale sůl je skoro jed. Dnešní lidé už beztak údajně solí příliš a zdejší dávky by určitě měly na svědomí hezkých pár hypertenzí, přetěžování srdce, zadržování vody, iontové nerovnováhy a poškození ledvin. Podání podobného jídla dítěti bych posoudil jako úmyslný pokus o ublížení na zdraví.

Takže si dovoluji pochybovat o zdravosti uvedených receptů.

+2/0
16.10.2011 17:15

TrueRobos

Re: už vím, že makrobiotiku ani náhodou

Prosím tě, ona má hnědej pásek v makrobiotice a ty sem taháš zdravý rozum? Dysbalance se vyřeší klystýrem nebo praženým prosem, zkrátka nějak se to zdraví vybalancuje :-P

0/0
16.10.2011 22:52

abraxas133

Paní makrobiotička je zřejmě duševně nemocná

nebo autorka článku neumí opisovat. 8 čajových lžiček soli na 1 kg ovoce je absolutně nepoživatelné.

+1/0
16.10.2011 11:34

Dandelion Hive

Re: Paní makrobiotička je zřejmě duševně nemocná

Naprosto souhlasím R^

0/0
16.10.2011 19:07

L68

jedině tradičně...

no neež ta sůl mi více vadí ta doba vaření ovoce jsou tam vlastně ještě nějaké vytamíny?? Klasickou zavařeninu vařím maximálně 10 minut se vším všudy. Tady se bavíme o povidlech do kterých bych ani žádný cukr nepřidávala - např. švestková povidla. No zavařeniny budu dělat tradičním způsobem. Mne to tedy nepřesvědčilo...Rv

+1/0
16.10.2011 9:24

síma25

Re: jedině tradičně...

Tak jestli vYtamíny, to nevím, ale vitamíny tam asi nějaké zůstanou, ne všechny se ničí teplem. Ale MĚ to taky nepřesvědčilo;-)

0/0
16.10.2011 10:20

L68

Re: jedině tradičně...

jj všimla jsem si hned jakou jsem napsala kravinu ;-D;-D;-D

0/0
16.10.2011 15:56

abraxas133

Re: jedině tradičně...

teplem se ničí akorát vitamín C. Ale všechny vitamíny se ničí časem. Nebo si myslíte, že když budete 5 let někde šudlat nějakou skleničku, že v ní za těch 5 let budou ještě nějaké vitamíny? Všechno už se to dávno zreaguje na něco jiného.

0/0
16.10.2011 11:51

abraxas133

No já se obávám, že sůl v těle škodí víc

než cukr. Po cukru se akorát tloustne, pokud ho jíte moc.

+2/0
16.10.2011 9:03

Richard Kába

Ja bych radeji neco

Ja bych radeji neco mikrobiotickeho :)

+1/0
15.10.2011 12:31

Toranoko

Re: Ja bych radeji neco

Si dej fyziologicky roztok ;-)

0/0
15.10.2011 20:00

fitzie

na kilo ovoce

20 g soli se mi zdá ale fakt dost.

moderní želírující přípravky umožní udělat marmeládu i v poměru 1:3, tj. 30 dkg cukru na kilo ovoce. i třetina cukru se mi zdá dost... no ale z hrušek a švestek se pořád dají svařit povidla, do kterých, kdy je ovoce jak se patří zralé, cukr nemusí jít vůbec.

0/0
15.10.2011 7:36

sn63

Re: na kilo ovoce

taky si myslím že 4 dkg soli na hrušková povidla je moc . Povidla dělam jen hrušková a švestkova a vždy jen bez cukru . a nikdy nechytly plísen .

0/0
15.10.2011 8:24

tp2597

Re: na kilo ovoce

Kdysi jsme to taky zkusili (neslo o marmelady/dzemy, ale kompoty). Jako konzervant to fungovalo skvele, ovoce se nekazilo ani po nekolika letech, navic to narozdil od obvykleho postypu mnohem lepe zachovalo barvu a tvar ovoce (byly to myslim hrusky, tresne a angrest), ale bylo to tak hnusny, ze kazdy to ochtnal a vyplivnul. Takze bud je to uplne zcestny uz od prvopocatku (to je nejpravdepodobnejsi), nebo se musi uplne jinak navrhovat ta mnozstvi. Ale ja uz to zkouset nebudu - skoda ovoce a prace!

0/0
15.10.2011 13:42

Toranoko

Re: na kilo ovoce

Tak my jsme takhle zavarovali merunky a byly vyborny - a presne, byly pevny, mely merunkovou a ne sirupovou chut... mnam. Chce to asi vychytat mnozstvi, ale co ja vim, davala mamka jen speticku.

Ja ted nezavaruju, ale kdyby, urcite tohle je lepsi nez cukr

0/0
15.10.2011 19:59

Karel1

Re: na kilo ovoce

Dle autorky článku by to mělo být dvakrát více t.j. 40g soli na 1 kg ovoce, to je opravdu nálev na slanečky...moje dcera je zdatná kulinářka, tak doporučuje taková povidla použít jajo podklad na přípravu masa...ale já už jsem to (jak jsem včera popsal) za mírného míchání vylil do WC...

0/0
21.10.2011 9:06







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.