Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Těstoviny zvládne každý. Recepty na špagety, makarony a šunkofleky

Jídla z těstovin zvládne i kuchařský analfabet, jsou rychlá na přípravu a zasytí. Italské špagety, lasagne i makarony se v českých kuchyních dobře zabydlely.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Zefram Cochrane

no máme srpen a copak nám to dozrává na zahrádkách?

A copak se za pár korun dá koupit v celkem dobré kvalitě? Ano správně rajčata. Tak proč tu rajčatovou omáčku dělat z konzervy? To je vhodné dělat v době, kdy jako rajčata seženeme krásné červené koule, bez chuti a zápachu.

Stačí rajčata spařit, oloupat (při mixování, či pasírování ani to není třeba), nakrájet a odstranit vodnatelnou část se semínky (ale ani to není nutné, jen vyvaříte více vody). Dochucení možno dobrým rajčatovým protlakem. Na kečup raději zapomeňte, to už byste si mohli rovnou dát špagety s kečupem.

0/0
20.8.2011 13:22

Hoaker

Ilono!!

Za takovehle testoviny s rajcatovou omackou byste zaslouzila na prdel! Oregano? Tymian? Kde jste na to prisla proboha? To tak mozna Jirka Babica. Tohle jsou opravdu recepty, ktere cechy testoviny jist nenauci :-(

0/0
19.8.2011 18:03

Enin

Re: Ilono!!

Já bych tam hlavně nedávala všude tu cibuli... Jinak oregano se do toho hodí, dávám ho taky. Tymián nevim... Ale teda když dělám klasické pomodoro, dávám tam jen rajčata, česnek, olivový olej, máslo a bazalku. Většinou teda bez sýra, protože eidam by to zkazil a na parmazán nemám.. Ale je to moc dobrý.

0/0
19.8.2011 23:03

bednas

Re: Ilono!!

Ono ten parmazán výjde ve výsledku levněji než Eidam. U nás je zvykem to prostě celé přebýt sýrem typu Eidam. Jenže ten parmazán sice v gramáži stojí víc, ale nedává se tam rozhodně takový kotel. U špaget se dává většinou na spojení a dodání chuti, ale né celá mísa nastrouhaná. Ale jak píšete, raději nedávat vůbec než Eidam :-) U Rizotta se třeba toho parmazánu dává dost, to je pravda, ale stojí to za to ;-) Žijeme jen jednou a jak se říká. Peníze budou, ale my nebudeme ;-)

0/0
20.8.2011 12:19

Viktorie01

Re: Ilono!!

Jak říkáte, parmazánu (mně ke štěstí stačí bohatě gran moravia) stačí trošku a ta chuť je tam jasně znát. Ale doporučuju krájený z bochníku a doma nastrouhaný, možná jsem měla smůlu, ale v nouzi jsem jednou  koupila pytlíček strouhanýho a přišlo mi, že chuť nulová, nasypat jsem tam toho musela mnohem víc, než toho vcelku.

0/0
20.8.2011 19:54

donau

Re: Hoaker

absolutny suhlas! Cibula, oregano a /tymian ani omylom!!/ do pasty nepatria! Ani titulok nie je velmi spravny. Uvarit dobru pastu je jednoduche az po rokoch praxe. A pri aglio e olio peperoncino to plati detto. a samozrejme suroviny. nechcem sa nikoho dotknut ale cestoviny ala Ideal, olej z lidlu tak to by neslo:)) /nemam problem s Lidlom/

Nizsie niekto spomina ci ide omacka na pastu alebo naopak. Jednoznacne naopak. Pasta ide do omacky. A pasta by nemala byt celkom odcedena.. Voda v ktorej sa varia je totiz plna skrobu co vyborne spoji pastu s omackou Mimochodom sunkafleky su pre mna za trest :))

0/0
21.8.2011 20:57

bednas

No nevím

Tož, halušky vypadají vcelku přijatelně. Pak bych řekl, že makarony jsou dlouhé jako špagety, akorát jsou to roury o větším průměru ne? Tam to vypadá spíš jako penne. Navíc rozvařeně (ta jedna už praská a již nejsou kruhového tvaru, ale placatého). Těstoviny na sladko by mě vůbec nelákaly. Pak špagety s bazalkovým pestem. Byl bych dost zvědav na to pesto. Nebo jestli by to nebyla jen vykydaná plechovka, co se dá koupit např. v mark&spencer. A poslední tečka vypadá jak uvařené špagety a na tom kečup a trocha bazalky. Suma sumárum žádná sláva :-) Ale je to jen můj názor.

0/0
19.8.2011 16:39

Lumpíí po banánu 2

Re: No nevím

těstoviny na sladko jsou docela dobré (tyhle jsem zatím nezkoušela), ale třeba s datlemi a s medem děláme kuskus.

0/0
20.8.2011 6:31

jirkas13

Všechny recepty na těstoviny,

(teď nemyslím šunkofleky), jsou vcelku správně. Ale pokud chcete z toho mít opravdu jídlo, kupte si prosím italské těstoviny z tvrdé pšenice. To, co se tady vydává za těstoviny je běs a proto je celá generace nesnášela. Myslím česká kolínka, atd. 500 gramů italských (např. Barilla - jestli se to tu smí psát), stojí kolem 30 Kč, ale skutečně se to vyplatí. Jinak to jídlo bude skutečně běs.

0/0
19.8.2011 16:16

opportunity

Re: Všechny recepty na těstoviny,

Celá generace je nesnášela jedině proto, že je neuměla vařit. Těstoviny se nedají navařit na 2 hodiny výdeje předem, jako ve školních jídelnách. Doma jsem měla těstoviny ráda, protože i ty české se daly dobře uvařit.

+1/0
19.8.2011 17:56

Lumpíí po banánu 2

Re: Všechny recepty na těstoviny,

v Lidlu mají pravé italské za cca 13 Kč (teď v akci za 10) a jsou moc dobré ;-)

0/0
20.8.2011 6:33

Sidonie_11

Jídla z těstovin: Halušky se zelím

Odkdy jsou halušky těstoviny? 8-o ;-D

0/0
19.8.2011 15:05

jirkas13

Re: Jídla z těstovin: Halušky se zelím

Je to jako gnocchi a opravdu se to řadí mezi těstoviny. Také jsem poprvé na to koukal.

0/0
19.8.2011 16:12

opportunity

Re: Jídla z těstovin: Halušky se zelím

Tak potom jsou těstoviny i knedlíky.

0/0
19.8.2011 17:56

Klika od blazince

Re: Jídla z těstovin: Halušky se zelím

R^

0/0
19.8.2011 18:52

Madietta

Re: Jídla z těstovin: Halušky se zelím

Však se dělají z těsta, ne? ;-)

0/0
19.8.2011 21:37

hujersehlasi

Re: Jídla z těstovin: Halušky se zelím

TĚSTOviny ;-)

0/0
19.8.2011 22:33

Heisenberg

šunkofleky bez šunky

Já jsem žil v tom, že šunka je Uzená a vařená vepřová kýta. Ale dnes už se šunkou nazývá kde co, třebas i uzená krkkovička (meziproces vaření asi někde vypadl...).

0/0
19.8.2011 13:21

_m-

Re: šunkofleky bez šunky

1) kdyby krkovička, kdejaká semletina sóji a kůží se dneska nazývá šunkou.

2) šunkofleky ze šunky jsou moc suché, z krkovičky jsou chutnější

0/0
19.8.2011 13:46

Zmuda, zelený mozek

Re: šunkofleky bez šunky

"Alenko, nemyslíš, že dávat v dnešní době do  šunkofleků pravou šunku je poněkud luxus?" (tm)

0/0
19.8.2011 16:34

FiRan

fleky

Co to jsou ty fleky vlastně..?

0/0
19.8.2011 12:06

janduben

Re: fleky

testoviny, takovy nudle ve tvaru ctverecku

0/0
19.8.2011 12:14

Inkvizitor Johny

Re: fleky

Nudle ve tvaru čtverečků ;-DR^

0/0
19.8.2011 12:26

Hekynen druhý

Re: fleky

Stačí vzpomenout Vlastu Buriana, jak podával "hlašení" - k večeři byly šunkovleky, takže máme břicho plné čtverečků...;-)

+1/0
19.8.2011 12:47

_m-

Re: fleky

:-)

0/0
19.8.2011 12:59

Lotus II.

Re: fleky

když něco jíš jako prase nebo hodíš šavli a pocintáš se, tak ta skvrna si říká flek

0/0
19.8.2011 13:18

hard

Šunkofleky

Kde jste proboha přišli na tu cibuli? To je inovace? ;-D;-D;-D

0/0
19.8.2011 11:39

Lotus II.

Re: Šunkofleky

souhlas... já nikdy neslyšel ani o tý strouhance nebo kmínu... šunkofleky = uzený, fleky, vejce, sůl, pepř - hotovo a okurečka k tomu

0/0
19.8.2011 11:44

Cleopatra

Re: Šunkofleky

Babicka a maminka vysypavaly maslem vymasteny pekac strouhankou kdyz delaly sunkofleky, ale cibuli a dokonce KMIN? Nikdy. Kmin je na vajicka a testoviny jako pest na oko.

Za tohle by moje babicka hnala pani Smetanovou od plotny s hadrem v ruce.

0/0
19.8.2011 11:49

Lotus II.

Re: Šunkofleky

jim asi poradil pan Babica...

+2/0
19.8.2011 11:54

Já to nebyl, já to nebil!

Re: Šunkofleky

Pravda, pokud chcete ze šunkafleků udělat dietní jídlo, tak Zdenda Sprosťák je na to mistr. Ovšem ne každého potěší pohled na poloprázdný talíř s pěti fleky (byť "mistrovsky" udělané) uprostřed talíře :-P

0/0
19.8.2011 12:05

FiRan

Re: Šunkofleky

tvé kecy mě deprimují

0/0
19.8.2011 12:07

Já to nebyl, já to nebil!

Re: Šunkofleky

No když nemáš vlastní názor, tak je to jen dobře ;-)

0/0
19.8.2011 12:18

FiRan

Re: Šunkofleky

Na to, že nemám vlastní názor, jsi přišel jak?

0/0
20.8.2011 21:09

Lotus II.

Re: Šunkofleky

nepsal jsem o Pohlreichovi, ale o prodejci lyží jménem Babica, nauč se číst

0/0
19.8.2011 12:58

Já to nebyl, já to nebil!

Re: Šunkofleky

Nepsal jsem o Babicovi, ale o Zdendovi Sprostákovi, nauč se číst ;-)

0/0
19.8.2011 13:03

Lotus II.

Re: Šunkofleky

to jsi mi to nandal...

0/0
19.8.2011 13:22

_m-

Re: Šunkofleky

Tak cibuli do fleků dávali naši. Kmín ne, ale cibuli ano. A pekáč vysypávali strouhankou. Pokud ovšem ty fleky zapekli, protože většinou ty nudle s uzeným a cibulkou se...snědli rovnou...mňam

0/0
19.8.2011 11:46

Hekynen druhý

Re: Šunkofleky

Přesně tak, sežrat hned. Na co špinit zapékací mísu...:-P

0/0
19.8.2011 11:54

Já to nebyl, já to nebil!

Re: Šunkofleky

Ideální levné jídlo. Kromě těstovin (já dávám vrtulky) lze do nich dát téměř cokoli. Nějakou uzeninu, zeleninu (výborná jsou rajčata), vajíčka, sýr, koření, houby, kečup, ... Prostě co Calexka zrovna dodá. A Remoska upeče se strouhankou i bez ;-)

0/0
19.8.2011 11:54

Lotus II.

Re: Šunkofleky

to je fakt, jak by řekl prodejce lyží Jirka: "dejte si tam co chcete, jak kdo má rád", hlavně tomu musí vévodit kečup!

+1/0
19.8.2011 13:23

Viktorie01

Re: Šunkofleky

Nene, ajdam a musí to mít křupku, jak to máme rádi.

0/0
19.8.2011 13:57

Já to nebyl, já to nebil!

Re: Šunkofleky

To už je diagnóza, ta tvá posedlost Zdendou ;-D

0/0
19.8.2011 15:33

Šelda5

Re: Šunkofleky

U nás se cibule také dává, možná se dával i kmín, ale já ho nerada, tak vynechávám. A v práci si prostě vydrápnu :-/

0/0
19.8.2011 12:22

Scarlett from Scottland

Re: Šunkofleky

já si myslím, že šunkofleky nemají úplně jasná a přísná pravidla.....

0/0
19.8.2011 13:56

Lotus II.

Mlíko

Mlíko v receptech často funguje jen jako "nastavovadlo", mnohem lepší jsou šunkofleky bez něj a přidat extra vejce. Podobně nemá co dělat ve francouzských bramborech nebo bramborácích.

0/0
19.8.2011 11:38

roedor

Re: Mlíko

mlíko do bramboráků8-o? Tak takový zvěrstvo jsem ještě nezažila...

0/0
19.8.2011 12:53

_m-

Re: Mlíko

Ale ve spoustě receptů figuruje. Brambory nastrouhat najemňounko, vodu slít a přidat mlíko.  - vzniknou vlastně takové bramborové palačinky, což já taky nemusím.

0/0
19.8.2011 12:59

Scarlett from Scottland

Re: Mlíko

dávám vždy..... ňam

0/0
19.8.2011 14:00

Viktorie01

Re: Mlíko

Šmankote, co je špatně na mlíku v bramborácích? Dávám ho tam běžně, samozřejmě trošinku, ne že ho tam chrstnu kýbl, žádný bramborový palačinky taky nechci. Ale horký mlíko pomáhá proti hnědnutí nastrouhaných brambor.

0/0
19.8.2011 13:28







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.