Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Nechte kuchyní provonět maso, šest receptů od karbanátků po králíka

Češi jsou bez debaty masový národ. Těstoviny fajn, palačinky dobrý, ale když přijde hlad, dejte nám guláš, řízek, bůček nebo bochník sekané. S dnešním dílem naší letní kuchařky zvládnete tohle všechno a ještě víc. Snad jedině dobrou radu ohledně výchozí suroviny. U masa se vyplatí nešetřit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Josef II

Rizky prisly do Vidne z Milana a pak do Cech .

A ja jsem videl na jedne takove italske pouti, jak to maso jen potreli  horcici a rovnou do strouhanky. Nevim zdali to tak delaji i doma, ale na pouti to takhle frcelo !

0/0
6.8.2011 3:52

_m-

Re: Rizky prisly do Vidne z Milana a pak do Cech .

podle Sangtnerky se obalovaná játra připravují v dvouobalu. Pořádně vykoupat v rozpuštěném másle a obalit strouhankou. U řízků mě to nenapadlo.

0/0
6.8.2011 10:55

TondaN

konečně recepty

bez smetany a sýra.R^děkuji;-D;-D

0/0
5.8.2011 20:18

wrah

Tip na guláš

Takhle na podzim, když seženete levně papriku, tak kupte a usušte si po domácku. Čerstvou papriku vemte, vyčistěte od jader a nakrájejte na kusy tak 1*3 cm. Rozložte na noviny na plechu nebo tácu, nechte uschnout a semelte v masomlýnku na hrubo. Vynikající doplněk gulášů, polévek a všude, kam paprika patří. Nejlépe uchováte v lednici, třeba ve dvířkách.. (0,7l lahev takto sušené papriky pojme hoooodně)

0/0
5.8.2011 13:56

Alowen

Řízky z panenky?

Není to škoda?

0/0
5.8.2011 13:29

wrah

Re: Řízky z panenky?

Náhodou, takové medailonky z panenky, mňam. Mě by spíš vadilo defakto fritování řízků v oleji. Řízek patří na máslo nebo sádlo.

0/0
5.8.2011 14:00

Alowen

Re: Řízky z panenky?

Však medailonky je něco jiného nez řízek v trojobalu, ne? Na to mi fakt panenky přijde škoda :)

A s tím sádlem souhlasím, domácí sádlo je na řízky nejlepší. Já dávám sádlo i pod guláš, sekanou a podobně

0/0
5.8.2011 14:45

Lotus II.

Re: Řízky z panenky?

Pod sekanou? Naprostá zbytečnost, dostatek tuku pustí maso.

0/0
5.8.2011 16:14

ivoš

Re: Řízky z panenky?

Proti gustu atd., ale řízky - přírodní i obalované - smažím v oleji. Máslo se přepaluje a smažené na sádle - to mám pocit, že mi to sádlo teče po bradě. Děkuji, já radši slunečnicový olej.

+1/0
5.8.2011 20:55

xallisa

půl tuny brambor

Bramborové knedlíky:

* 500 kg brambor vařených ve slupce

vařit ve velkým je výhodnější

;-D

0/0
5.8.2011 12:42

_m-

Snad

Nechte kuchyni provonět masem, ne?

+1/0
5.8.2011 11:59

Don_Alex

Re: Snad

třeba máš položit maso na linku a nechat natáhnout vůní kuchyně ;-D

0/0
5.8.2011 12:48

Inkvizitor Johny

Re: Snad

;-DR^

0/0
5.8.2011 13:16

_m-

Re: Snad

;-D

0/0
5.8.2011 13:20

Alowen

Re: Snad

Kým, čím - kuchyní - voní kdo, co - maso ;-) Mluvnicky je to správně.

To je něco jako zpívá pan Suchý "Si hlavu kulí proženu" ;-D

0/0
5.8.2011 13:26

_m-

Re: Snad

Jo, jednotlivá slova jsou gramaticky správně, dokonce i smysl to dává ale tak nějak.....nezní to moc česky. aspoň mně.

I ten Suchý to napsal právě proto, aby to znělo divně (pro koho? Pro ženu!) ;-)

0/0
5.8.2011 13:29

_m-

Re: Snad

Jo a mimochodem není to kdo co, ale koho co  ;-). Kdo co jsme my.

0/0
5.8.2011 13:31

Alowen

Re: Snad

Jasně, máte pravdu ;-)

0/0
5.8.2011 14:47

ivoš

Re: Snad

Kuchyní voní koho?;-D8-o

0/0
5.8.2011 20:56

_m-

Re: Snad

Problém se čtením?

0/0
6.8.2011 10:56

LUCKA.KOBRA

Re: Snad

no já si myslím že by to mělo kdo, co je provoněno kým, čím. Opačně by to opravdu dávalo smysl, že maso bude vonět po kuchyni

0/0
5.8.2011 14:21

Alowen

Re: Snad

Njn, to je vlastně fakt, slovesa VONĚT a PROVONĚT každé vyžadují a snesou trochu něco jiného

0/0
5.8.2011 14:48

.zq.

Re: Snad

správně by to bylo, kdyby napsali "nechte kuchyní vonět maso" .. ale pokud použijí sloveso "provonět", musejí větu upravit jak píše _m-, takto to mají opravdu špatně

0/0
6.8.2011 9:10

Inkvizitor Johny

Fotky

Jo a ještě...Tady vždycky pyskuju nad příšernýma fotkama. Dneska je to ale OK. Sice přesaturované, ale jinak je na fotce přesně to, co tam má být. Až teda na knedlo zelo vepřo, protože tam jsou brambory a uzený ;-D

0/0
5.8.2011 11:30

Inkvizitor Johny

Guláš

Si nějak nejsem moc jistý tím dokončováním guláše. Zdá se mi to jako blbost. V praxi si neumím představit, že by to někdo vyvářel až na tuk. Proč by to dělal? Nehledě na to, že když se tam nasype jen tak mouka, tak to chytí negulášovou barvu a musí se to ještě minimálně půl hodiny vařit. Aspoň opražit by jí to chtělo když teda. Jinak tmavou jíškou se nic nezkazí.

0/0
5.8.2011 11:00

_m-

Re: Guláš

No otec to tak podobně dělal - tedy nevyndával maso, ale nechal vydusit, zaprášil moukou, ORESTOVAL (to tam je), přisypal papriku, ještě malinko orestoval (aby nezhořkla) a přidla vodu.  Žmolky se mu nedělaly a dle mínění svých kamarádů byl na guláš expert.

0/0
5.8.2011 12:02

Inkvizitor Johny

Re: Guláš

Myslím si, že dát papriku na začátek je lepší (sušenou). Ono přeci jenom dost dlouho trvá, než neskřípe mezi zuby. Ale určitě někdy ten váš postup zkusím. Přeci jenom dělat se zvlášť s jiškou je vopruz.

0/0
5.8.2011 13:15

Alowen

Re: Guláš

Já do guláše dávám na zahuštění maximálně chleba. Když se tam dá dostatečně hodně cibule, ani mouka není potřeba.

Ale chápu, že jinak se vaří pro dva (zatím ještě můj případ) a jinak pro regiment jedlíků, to je potřeba hafo moc omáčky ;-D (mám dva bratry, takže to znám z dětství)

0/0
5.8.2011 13:24

Inkvizitor Johny

Re: Guláš

Osobně nejsem zastáncem "jiškování". Ale přeci jenom ten guláš má každý tak nějak zafixovaný. Tu jeho konzistenci a barvu. Tak to zahušťuju tmavou jíškou. Lépe to vypadá, drží to na knedlikách, atd...

0/0
5.8.2011 14:13

Alowen

Re: Guláš

Mě to přijde dost hustý i bez jíšky

0/0
5.8.2011 14:52

DahliaPinata

Re: Guláš

Já dávám hoooodně cibule, tím se omáčka dost zahustí. Pokud je potřeba přece jen ještě víc zahustit, tak střídkou chleba. Ale pozor, takto zahuštěný gulášek má tendenci zkysat, pokud zbyde, musí se hodně rychle vychladit a okamžitě dát do ledničky. Když byly děti v plné žravé síle, taky jsem zahušťovala jíškou, neb omáčky muselo být hoooodně.

0/0
5.8.2011 17:24

King_von

díky :)

Recept s pracovním postupen "jak udělat řízek" mě dostal :o))))))))))

Příště prosím recept na obalovaný sýr :o)

+1/0
5.8.2011 10:50

Inkvizitor Johny

Re: díky :)

:-)R^

0/0
5.8.2011 10:55

jouzi

Re: díky :)

Víte, ne každý má štěstí na prozíravou matku, která vařit naučí. Moje máma když přišla do manželství s mým tátou, neuměla uvařit ani čaj a všechno se musela naučit od tchyně. Mně toho taky moc nepředala. Spíš nic. Jednou jsem si zkusila knedlíky a tím to hasne - všechno se musím učit sama stylem pokus-omyl, včetně toho jak poznat a vybrat dobré/kvalitní maso až po vaření jako takový. Fakt bezva. Takže chápu, že někomu návod na řízek v trojobalu může vytrhnout trn z pr... ;-)

0/0
5.8.2011 18:29







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.