- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Dobrý den, jako malá jsem sladké obědy milovala, knedlíky plněné borůvkami, palačinky s kysanou smetanou... i dnes se olizuji u té představy. Jen jsem nikdy nechápalaˇ, koho mohlo napadnout dělat rýžový nákyp a žemlovku. Jako malá jsme si myslela, že je to nepovedený pokus dospělých vymyslet něco sladkého pro děti. Nedáno jsem po dlouhé době opět ochutnala žemlovku a mé chutě se žel nezměnily, i když tato žemlovka byla o několik tříd lepší, než ta, kterou jsem ochutnala jako malá, stejně jsem měla co dělat, abych ji dojedla bez dávení. Možná jsem moc mlsná, ale už ve školní jídelně jsem žvýkala podešev s UHO vděčně, když bylo alternativou jedno z těchto jídel.
většinou hustá gulášovka a potom něco sladkého.
Jo a babička jak dobře pekla, třeba takové buchty se švetkama a mákem (plnění obojím) a fůra dalších dobrot, bavorské vdolečky, koláče se žmolenkou, linecký koláč s rybízovou marmeládou a mřížkou nahoře ...
Ale fuj, to je děs, tak pozdě večer a já tu slintám. Jdu se mrknout do lednice co tam je.
s nerozvařenými jablky... pohádka mého mládí....
No vida. Na "pohádku mládí" alias krupičnou kaši zde bylo zcela trestuhodně zapomenuto
Ani ne. Nemecka, rakouska, madarska i jina kuchyne ma spoustu sladkych jidel. Livance, ryzovy nakyp a ostatni recepty najdete vsude mozne na svete.
Jedine, co mi z toho chutna, jsou tvarohove ovocne knedliky, ale priznam se, ze je neumim udelat.
nebo dva, přidej vajíčko, kypřící prášek a přidávej polohrubou nebo hrubou mouku, dokud z toho nejsi schopná udělat knedlík..... čím dřív to zvládneš, tím máš knedlíky méně tuhé... a můžeš je krmit zevnitř nebo zvenčí (polejt...to většinou zvládneš knedlík udělat dřív než plněnej)
bylo strašně dobré, když dělali kynuté knedlíky s povidlovou omáčkou, knedlíky posypali strouhaným perníkem a polili máslem. Dá se to ošvindlovat - houskový knedlík se dá koupit, povidla taky a perník se jen nastrouhá.
Jo, s perníkem, to je dobrota. A když je tu řeč o školních kuchyních, sice trochu mimo téma, ale docela mi chybí pajšl.
Zdravím,posílám Vám recept na kynuté ovocné knedlíky.
Upozorňuji dopředu,že dáte-li více těsta,tak se opravdu navaří a jsou z nich BLBOUNI.jinak jsou lehounké a báječné a zvládne je i méně zkušen(ý)á kuchař(ka)...
Ingredience:
400 g polohrubé mouky;25 g droždí(kvásek-mléko 5minut);1lžíce práškového cukru;1vejce
Postup:nechat 1hodinu kynout - vroucí vodu osolit -knedlíky se vaří 7minut
Proboha... z polohrubé nikdy... vždy z hrubé a cukr písek.
Sladka jidla sou i v nemecke kuchyni. Urcite si kazdy pamatuje treba na bavorske vdolecky a ani plnene knedliky nejsou v nemecku nezname. A je toho vic.
v mléce nebo moštu s rozinkami a sušeným ovocem - taková sladká nenáročnost.
Nojo, to se dneska kupuje jako hotovka - v kelímcích, mléčná rýže, přitom to lze doma navařit a dát do lednice a víte co jste do toho dali.
Dělali jste někdy buchtičky jako kuličky? Tento způsob přípravy mi buchtičky nadlouho zprotivil. Pak jsem objevila lepší způsob. Silnější vrstvou tuku vymažu pekáč. Pak rozválím připravené vykynuté těsto přes celý plech. Placku rozkrájím rádýlkem na čtverečky požadované velikosti a buchtičky potřu rozpuštěným tukem i na povrchu a v mezerách. Nechám ještě chvíli kynout a pak šup do trouby.
Vezmu kus těsta, uválím z něj váleček a ten rozkrájím na menší kousky a pokladu je do pekáče. Z kuliček bych se zbláznila, to jsem ani nikdy nezkoušela.