- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
No nevím, nemám nic proti obalovaným smažákům, ale přece jen obalovat do strouhanky fetu nebo dokonce kyperskou specialitu Haloumi (správně se čte Chalumi) mi přijde přímo barbarské!
Možná nevíte, ale sýr chalumi má takovou strukturu, že je přímo určen k přímému smažení na pánvi a bez oleje! Nakrájejte na plátky a přímo hodte na horkou suchou pánev. Nepřipálí se, nerozteče se a krásně se dozlatova osmaží - ihned se pak konzumuje jako předkrm - s rajčaty, dzadziky apod.
Take se hlasim k milovnikum smazeneho syra a mame metodu, jak minimalizovat predcasne roztekani. Viz muj prispevek dole.
Zdravy neni, ale co na tom!!! Cas od casu neodolame a udelame si zapovezenou pochoutku spolu s nasi oblibenou cesnekovou tatarkou - jinou nez tradicni ceskou.
Delame ji zasadne z domaci majonezy ze smesi 1/3 olivoveho (ne panenskeho) nebo avokadoveho oleje a 2/3 chutove neutralniho oleje (napr. Rice Bran oil- olej z ryzovych slupek), samozrejme, ze s pridanim dobre hladke horcice. Do majonezy pridame rozetrene 2 strouzky cesneku, sul a pepr podle chuti, na jemno rozsekany kopr, petrzelovou nat a salotky nebo pazitku. NIKDY do ni nedavame cibuli protoze nesnasime jeji neodbytnou chut, ktere se nelze jen tak hned zbavit. Nakonec dochutime peknou davkou citronove nebo limetkove stavy, aby tatarka mela riz.
Dalsi variace je pridani rozmackaneho avokada, ktere vyzaduje vic cesneku a soli, uzenou spanelskou papriku a limetkovou stavu.
je dobre take nakrajet ho na porce a nechat oschnout. Az potom ho obalime a smazime. Zarucene.
Oschnuti syra pred obalovanim MOZNA zlepsi prilnavost obalu a tim to lepe drzi pohromade pri smazeni, ale jinak pochybuji, ze by to melo velky vliv.
Rozteceni syra je ze vseho nejvic otazka vnitrni teploty. Cim drive se teplota uvnitr syra dostane k jeho bodu tavenosti, tim drive prolomi obal bez ohledu na jeho dopecenost a syr zacne vytekat. Prilis rychlemu prohrati syra se zabranuje trojim opatrenim:
1) zvysenou tepelnou izolaci syra = dvojitym obalovanim
2) dat obaleny syr aspon na 45min ( 1-2 hodiny je lepsi) do mraznicky a vyndat z mraznicky primo do dobre predehrateho oleje v panvi.
3) predehrati oleje na vyssi teplotu nez u rizku apod. (nejlepe se teplota hlida u termostaticky kontrolovanych smazicich panvi), aby se obal co nejrychleji osmazil do zlatova, zatimco vnitrek zustava chladnejsi
smazak jsem mel treba i v rumunsku (kaskaval)...
jinak vyborna je scammorza, neobalovana
recke saganaki s citronem! Mnam.
Jedna nase oblibena restaurace to serviruje jako predkrm prelite smesi lehce orestovanych krevet v citronove stave.
...s domácí tatarkou a vařeným bramborem politý máslem. To jsem si uslintnul
Také bych si uslintl, ale trochu mi to zkazilo to máslo na bramborách.
Brambory m.m. pro mne prosím ne-e.
ke smaženému hermelínu nebo camembertu doporučují rýži, zdá se to neobvyklé, ale ve světě se to tak podává a jídlu dodá neobyčejnou chuť. samozřejmě podávat i brusinky jako v receptu
Takhle bych to neformuloval, spíš není zdravý a nedá se jíst moc často.
... stejne smazene olomoucke syrecky, akorat ted desne podrazili, takze jsem musel omezit spotrebu.
Ó tak to je pro opravdové labužníky. Jen nechápu ty, co si to musí ještě vylepšovat šunkou, nebo "uherákem".
Syreček sám je tak skvělý, že je škoda ho tak kazit. To Eidam je fádní, tam se hodí šunka, nebo i ten pikantnější salámek. Vedle hranolky, pár naložených feferonek, nebo pikantnější tatarka, třeba s česnekem, nebo s feferonkami.
Těm, co nepotřebujou hubnout, přeju dobrou chuť!