Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Královská hostina: osmipatrový dort i hudba českého skladatele

Svatba není jen o obřadu a šatech nevěsty, důležitou součást tvoří také svatební hostina. Například na přípravě osmipatrového svatebního dortu pracoval tým cukrářů celých pět týdnů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

olusak

Druhý dort

Škoda, že se zatím nikde neobjevily oficiální snímky toho druhého čokoládového dortu. ten bych taky chtěla vidět.

0/0
3.5.2011 9:16

evžénie

Re: Druhý dort

oficiální foto http://www.flickr.com/photos/britishmonarchy/5669078739/

0/0
3.5.2011 10:43

ruraren

Re: Druhý dort

díky, dobrá stránka, pěkné fotky.....

0/0
5.5.2011 12:39

Cleopatra

Re: Druhý dort

Pro milovniky cokoladovych dortu vypada doslova k sezrani.

http://www.shoppingblog.com/blog/4291118

Na strance je i menu svatebni recepce pro 650 hosti poradane kralovnou.

0/0
4.5.2011 10:42

aju reptans

..

Dortík je krásný . Boha jeho škoda ho "Zožrať" Kde jsou naše perníková srdíčka jakoby z krajky ..

0/0
2.5.2011 23:19

Cleopatra

Re: ..

To byl darek.

0/0
4.5.2011 10:43

aju reptans

Re: ..

dárek no R^

0/0
4.5.2011 20:34

djbeat

aaron Norris

český skladatel: no jo sláva našeho plémě se donesla až do Englandu...pěkné pěkné

0/0
2.5.2011 15:32

aju reptans

Re: aaron Norris

R^

0/0
2.5.2011 23:20

110661

Hezky to sice je ...

... ale jestli dobry, to nevim. Anglicka kuchyne mi nic nerika ...;-(....

0/0
2.5.2011 14:28

Cleopatra

Re: Hezky to sice je ...

Tradicni anglosasky svatebni fruitcake, ovocny dort muze byt ohromny anebo hrozny. Zalezi na kvalite prisad, neskudlit na ovoci, masle a alkoholu na namaceni suseneho a kandovaneho ovoce. Nasleduje opatrne dlouhe peceni a odlezeni nez ho zacnou pokryvat marcipanem a tvrdou polevou. Po upeceni se spravny dort musi nechat nekolik tydnu ulezet a behem doby pravidelne ze vsech stran natirat merunkovou zavareninou v alkoholu. Brandy, konak, whisky, stejny jaky byl pouzity na ovoce do dortu.

0/0
3.5.2011 6:59

Merit

Re: Hezky to sice je ...

Diky za vysvetleni. I kdyz jsem v Anglii zila, neco takoveho jsem neochutnala. No, ja nejim sladke...ale zni to hodne pracne a hodne dobre...zajimalo by me, jestli se neco takoveho da upect v normalni troube nebo na to je lepsi ta "chlebova"...

0/0
3.5.2011 10:33

Cleopatra

Re: Hezky to sice je ...

Fruitcake ke slavnostnim prilezitostem je dlouholeta anglicka tradice od dob kdyz pekli v troubach vytapenych drivim a uhlim. Ovoce do dortu se namaci v alkoholu 24hodin nebo aspon pres noc. Dort se pece v normalni plynove nebo elektricke troube, teplota 140-150 Celsia, zvolna a dlouho. 30x30cm dort tak 5-6hodin. Asi hodinu pred koncem se musi pokryt hnedym balicim papirem, aby se uvnitr propekl a na povrchu nepripalil.

V clanku uvedli, ze svatebni dort se skladal z 11 dortu. Jejich priprava a peceni trvaly pekne dlouho.

Po ulezeni a potirani merunkovym dzemem s alkoholem se dort pokryva polevami. Lepe receno obklada. Nejdriv se pouziva tenka vrstva marcipanu. Vse musi byt naprosto hladke a bez bublinek ktere by esteticky narusily konecny povrch dortu. Necha se oschnout aspon 24hodin, pak se pokryva konecnou polevou. Bud tvrdou tzv. kralovskou nebo mekkou fondanovou. Kralovska poleva vyrobena expertem dava ostre rohy a krasny, hladky tvrdy povrch. Musi se krajet opatrneji protoze je

0/0
4.5.2011 12:22

Cleopatra

Re: Hezky to sice je ...

krehka. Nespravne pripravena kralovska poleva je prilis tvrda na krajeni nebo prilis krehka a lame se. Podle zaoblenych rohu dortu na fotografii soudim ze pouzili praktickou fondanovou polevu.

Jednotliva patra kralovskeho doru byla ozdobena Lambethovou dekoracni technikou. Ridka hmota z mouckoveho cukru, bilku, citronove stavy a glycerinu se jemnymi trubickami nanasi na dort v mnoha ruznych krajkovych vzorech. Dekorator dortu je mistr sveho remesla. Sem patri take ceske dekoratorky pernikovych srdci.

Pred nekolika lety jsem byla na svatbe ceskeho kamarada s Anglicankou. Jeji matka vyrobila svatebni dort s kralovskou polevou. Nastavajici svagr varoval zenicha aby se pripravil na obtizne krajeni. Kdyz nuz nezabiral a hoste se zasmali, zenich vytahl ze zalohy mensi pilu, ktera zabrala. Hoste se mohli potrhat smichy, ale tchyne se jen kysele usmala. Manzelstvi vydrzelo 10 mesicu.

0/0
4.5.2011 12:48

jezač

A to jste nemohli investigativně vypátrat, jestli to někdo

snědl, nebo to skončilo v popelnici? To by nás zajímalo! !!

0/0
2.5.2011 14:02

pravda boli cenzore (5.nick)

A jestli ho nakonec sežrali,

jsme se nedozvěděli. ;-D

0/0
2.5.2011 13:32







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.