Diskuze

Chemie v kuchyni? To je molekulární gastronomie

Napadlo by vás, že je možné používat při vaření tekutý dusík? Nebo vařit ve vakuu? Výsledkem je propracované až designové jídlo, kdy můžete ochutnat polévku v kuličkách, mojito v pěně nebo chilli džus ve formě tablet.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
C

cavolaia

15. 4. 2011 9:16
Molekulární kuchyně

jistě předkládá jídla, která na vzhled vypadají vábně a někdy šokují neobvyklou chutí. Ale záporem této kuchyně je, že používá hodně chemických přísad. Na rozdíl od potravinářského průmyslu, kde se musí přísady uvést na obalu pro informaci zíkazníků, pro restaurace podobné norrmy neplatí. Takže člověk absolutně neví, co jí. To může být nebezpečné v případě, že trpí na př. alergií na některé látky. Někdy můžete najít na talíři  takových dvacet chemických látek. Jak poukázal německý novinář Jörg Zipprich, některé restaurace na používání chemických přísad a na propagaci molekulární kuchyně dostávají finanční podporu od chemických podniků, které je vyrábějí a od EU v rámci programu Inicon. V letech 2003-05 bylo na tento program vynaloženo 1,2 milionů euro. Španělský šéf Ferran Adrià dostal od EU na šíření a propagaci molekulární kuchyně značné částky.

Já se spokojím raději s tradičním kořením.

0 0
možnosti