Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Chemie v kuchyni? To je molekulární gastronomie

Napadlo by vás, že je možné používat při vaření tekutý dusík? Nebo vařit ve vakuu? Výsledkem je propracované až designové jídlo, kdy můžete ochutnat polévku v kuličkách, mojito v pěně nebo chilli džus ve formě tablet.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

cavolaia

Molekulární kuchyně

jistě předkládá jídla, která na vzhled vypadají vábně a někdy šokují neobvyklou chutí. Ale záporem této kuchyně je, že používá hodně chemických přísad. Na rozdíl od potravinářského průmyslu, kde se musí přísady uvést na obalu pro informaci zíkazníků, pro restaurace podobné norrmy neplatí. Takže člověk absolutně neví, co jí. To může být nebezpečné v případě, že trpí na př. alergií na některé látky. Někdy můžete najít na talíři  takových dvacet chemických látek. Jak poukázal německý novinář Jörg Zipprich, některé restaurace na používání chemických přísad a na propagaci molekulární kuchyně dostávají finanční podporu od chemických podniků, které je vyrábějí a od EU v rámci programu Inicon. V letech 2003-05 bylo na tento program vynaloženo 1,2 milionů euro. Španělský šéf Ferran Adrià dostal od EU na šíření a propagaci molekulární kuchyně značné částky.

Já se spokojím raději s tradičním kořením.

0/0
15.4.2011 9:16







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.