- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Mlékařská lobby. Když už mléko pít, tak nepasterizované od dobytka, co se skutečně pase a není krmen umělými krmivy. Jako zdroj vápníků je lepší zelenina. Některé národy mléko nepijí vůbec a po milióny let ho nepili žádní lidé, s vyjímkou mateřského mléka.
Pozorně jsem si četla diskuzi a ..prostě mi to nedá, abych nenapsala svou zkušenost. Mám doma chlapa, který měří skoro dva metry, váží dost přes metrák a denně vypije 1-2 litry mléka - pokud ho nemá, vrčí a pokud má možnost je ochoten zbaštit denně 4-6 jogurtů (zásadně smetanových). Je dárcem krve, dostal nabídku na dárcovství spermatu a celoročně je zdravý jako řípa. Já se snažím jíst zdravě, mléko mi chutná, ale rozhodně nevypiju denně ani plnou sklenici. Objevují se u mně stále nové alergie (poslední na propolis a antibiotika) a nemoc mě minimálně jednou, dvakrát za rok také sklátí. Výsledek? Rozhoduji se, zda nezačít denně pít 1,5 litru mléka a 4-5 jogurtů. Když to vidím........
Proč si myslíš, že jeho stav má spojitost s tím, že pije mléko. Dnes spíše "mléko", chemicky a tepelně zpracovaná kejda Stavy vašich těl mohou mít miliony příčin včetně dědičnosti. Je absurdní vyvozovat, že pije mléko a je zdravý = mléko je zdravé. To opravdu neplatí.
chlastat mlíko je výstřelek posledních pár let. milion let člověk mlíko v dospělosti nepil a s vápníkem problémy neměl a to byly časy kdy tělo dostávalo 1000krát víc zabrat než dnes. Argument vápníku je logický nesmysl, mlékařská lobby nic víc
Nemyslím, že by k domestikaci skotu a koz za účelem chovu pro mléko a maso by výstřelek posledních pár let... Zapátrejte v učebnicích dějepisu
Anebo taky http://www.nutritip.cz/view.php?cisloclanku=2008080006&rstema=18&nazevclanku=lakt%C3%B3zova-intolerance. 2. řádek.
Otázka, PROČ by měl věřit nějaké Veronice Hořejší, když mu stačí dát si půllitr mléka a má jasno hned
(Já tedy ano. Občas to zkouším, ale raději vždycky večer před víkendem, hádejte proč?)
Nedávno jsem měl mléko z Lidlu a mělo jakousi divnou pachuť, nemléčnou, neidentifikovatelnou,ošklivou.
Je pravda že různou pachuť mají i jiná mléka ale tady to bylo echt....
Proto si v poslední době raději koupím Amálku, je pravda že stojí třicet kaček, ale je to snad jediné mléko které chutná - jako mléko. A je v něm smetana. Ano, opravdická, tuhá, mastná, smetana,která dělá u hrdla někdy špunt. Mohu říci že tohle mléko opravdu chutná podobně jako když jsme za mých teen let kupovali mléko přimo od kravky... Samozřejmě že to je vyváženo cenou-od devětadvaceti korun výš.
"Lidský druh vstřebává potřebné množství vápníku právě a
nejsnáze z kravského mléka, a to po celý život," uvádí odborník přes
mléko a mléčné produkty Jiří Kopáček."
- proč tedy národy, ve kterých není zvykem pít mléko, netrpí osteoporózou? Protože tělo pak získává vápník i z potravin, ze kterých ho naše zhýčkaná těla získávat neumí. A proto to evropané získávají velmi neefektivně z mléka.
Které národy, prosím? V Evropě kupříkladu pijeme kravské či kozí mléko, v Asii to je např. i koňské (i zkvašené - jako kumys), u severských národů to je i sobí mléko, africké národy žijící jejich tradičním způsobem života pijí mléko smíchané s krví skotu atd. atd. Mléko je pro ně přirozený zdroj nejen vápníku, ale taky bílkovin a tuků.
Koneckonců umělá kojenecká výživa není nic jiného než upravení kravské mléko
Nedá mi to a musím přispět svou troškou do mlýna :)
Mléko nepiji už více jak půl roku i když ho mám chuťově rád. Bohužel v konzumaci mléka vidím samá negativa. Jak již zmíněný obsah hormonů, tak zahleňování organismu. Člověk má enzymy potřebné pro trávení mléka jen v dětském období života, postupně tyto enzymy ztrácí což přináší různé problémy, například trávící -> laktózová intolerance. Dost pochybuji o tom údaji - 2 - 10 % populace. Podle mě je to mnohem více.
Teď se pustím na tenký led, ale tvrdím že mléko paradoxně odvápňuje :)
Řekněmě, že lidské tělo je unikátní stroj, který se snaží nastavit prvky v krvi tak ,aby byly v určitém optimálním stavu.
Mléko zvyšuje obsah fosforu v krvi a antagonistou fosforu je právě vápník. Co tedy udělá tělo? Snaží se dorovnat tento přebytek fosforu vápníkem, který si bere z kostí. Samozřejmě že nějaký vápník mléko tělu dodá, ale dlouhodobým konzumováním spíše odvápňuje.
Bez citací je ale váš příspěvek paskvil :-/
Mléko dnešních krav je plné hormonů (za to může krmení, které celý život žerou) - proto mají muži problémy se spermiemi.
No a v mlékárně tomu dají korunu, protože nové automatické linky přidávají do mléka rostlinný olej, takže zase další hormony...
Jako jeden z mnoha něco tvrdíte a nemáte svá tvrzení absolutně ničím podložená. Vědecké studie totiž tvrdí něco jiného (např. http://www.journalofdairyscience.org/article/S0022-0302(79)83446-3/abstract)
Ale jako chápu vás, když u nás každý čte bulvár, který má svůj komerční úspěch založen na šíření poplašných zpráv člověk neví čemu má věřit. A populárně naučné listy které čerpají z opravdových studií jsou příliš drahé (kolikrát jejich cena dosahuje až desítek korun) a nezajímavé.
my jsme měly mlékomat ve chlívě. Akorát mlíko nebylo chlazené
Mlieko som pila,ked som bola mala,uz ho nepijem,lebo je z tehotnych krav plne hormonov,estrogenov muzom preto teraz rastu prsia,niektori ich maju vacsie ako zeny.Tak isto, kto chce nech si ho pije,ta osveta o mlieku bola a bude,lebo je to najjednoduchejsi,najlacnejsi sposob prijmu vapnika pre deti.Nahradzam to mature syrmi,pro-bio jogurtami,inymi nie,lebo to je sama soja a zelatina.Vapnik je predsa aj v cibuli,kapuste,brokolici ci rastlinne zdroje ako mak,vlasske orechy atd,dokonca obsah vapnika v mg/kg v mlieku je iba 1100-1300 a v maku 12620,syry-1500-12000.
ano, dulezita je ovsme i stravitelnost, mozna je jednodussi pro nas i telo vypit a stravit pul litru mleka nez snist 50gramu maku
to ze do tela neco dostaneme, jeste neznamena ze ty ziviny stravime