Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Čokoládu vyrobíte i doma, s kávou nebo se solí

Jestli před vámi tabulka čokolády nevydrží vcelku déle než pár minut, zkuste se téhle pochoutce podívat blíž pod alobal. Vyzkoušejte si její výrobu doma na vlastní kůži.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Lola Roflova

ztužený tuk o_O

podle receptu se určitě něco vyrobí, že by to ale byla lahodná pochoutka o tom silně pochybuji, ale tak co, třeba bude v Ldlu ztužený tuk v aci a ot o hlavně jde. Rv

0/0
13.2.2011 18:43

nechci vyrusovat

Re: ztužený tuk o_O

Takové články jdou přímo proti zdraví!

;-D;-D;-D

0/0
13.2.2011 22:49

Queen_of_the_Hill

Hlavně kvalitně!

Ztužený tuk a kakao (o co, že tam někdo nacpe Granko) jsou zvěrstva nejvyššího stupně. Ale hlavně k tomu přibalit článek "Jak se ochutnává čokoláda".

0/0
13.2.2011 8:52

purplepickle

ztuzeny tuk....

....toje teda kvalitni cokolada;-D  

Dneska neni problem si koupit kvalitni cocoa butter!!!!

Cely ten clanek nema smysl.

0/0
13.2.2011 7:26

Freyia

tisíce let historie čokolády ve dvou odstavcích

Je až obdivuhodné, jak mohla autorka shrnout dlouhou historii do pár vět. A co věta to chyba. Zaprvé ano Kolumbus objevil Ameriku v roce 1492 (2011 - 519 = 1492, ale připlul až v říjnu, vzhledem k tomu, že je únor, tak je to 518 let), ale ke kakaovým bobům se dostal až při své 4. výpravě v roce 1502. Pár kakových bobů přivezl španělskému králi, kterému nechutnali. Hodnotu kakaových bobů objevil Cortés, kterého Aztékové považovali za reinkarnaci jejich boha a zahrnuli ho dary, mezi nimiž byla i kakaovníková plantáž. Zajímavé je i to, jak autorka píše, že kakaovník "tehdy" rostl v okolí Amazonky, když domorodé kmeny, které má autorka na mysli, byly okolo Mexického zálivu. Taky plete čokoládu jako nápoj a tabulku čokolády, kterou vymyslel van Houten. Prostě celý tento článek je špatný a myslet si, že si doma vyrobíme dobrou čokoládu je šílené.

0/0
12.2.2011 23:16

notordluhousek

na rozdil od tech pohlreichu v diskusi

co jsou u kazdeho clanku o jidle "takto se to nedela protoze jen ja mam spravny a jediny povoleny zpusob" mam jednu vecnou pripominku, tyto cokolady budou vzdy trochu drhnout mezi zuby diky kakau. ale protoze shanet kakaove maslo se ne kazdemu musi chtit a kakao ma skoro kazdy doma tak proc ne ;-D

0/0
12.2.2011 22:37

maxulda

Coko

ale přece tím že si uděláme čokoládu doma, se připravíme o ten nejkrásnější požitek? vždyť tady ještě pořád existuje nemalý množství těch co jí umějí udělat líp než já a proto se o to ani nebudu pokoušet :-) nemluvím samozřejmě o Milce a jí podobných ale v Německu, Británii nebo Francii existují malinkatý čokoládovničky který stojí za ten hřích.... Italská Amedei, britský Green´n Black, Divine nebo francouzi F. Pralus, M. Cluizel... http://www.cokolada.cz/cokolada-francois-pralus/

to je jako dělat si doma hamburgera podle McD receptury a říkat jak je to dobrý... nikdo to nebude ono !!!!

0/0
12.2.2011 21:19

Ubaram

Re: Coko

Na hamburgeru toho není moc co zkazit, navíc ho můžete udělat zdravější i chutnější než McD.

Čokoláda je trochu jiné kafe, navíc když to někdo vyrábí podle tohohle (stačí si přepočítat hmotnostní poměr a člověku je jasné co vyrobí... hrůzu co není ani na úrovni těch nejlevnějších hrůz)

0/0
12.2.2011 23:27

Krucipajs

Hm,

když nevíte o čem píšete, tak o tom nepište, to jako já bych psal články o kvantové fyzice.  Blející smajlík, ty recepty jsou hnus velebnosti. ;-ORv

0/0
12.2.2011 20:54

Queen_of_the_Hill

Re: Hm,

Jsem docela přesvědčená o tom, že byste nemohl kvantové fyzice ublížit vícero, než bylo ublíženo čokoládě R^

0/0
13.2.2011 9:17

fsp

Stejně ty indiány nechápu

kakaový bob je chuťově i aromaticky naprosto otřesný. Stačí kousek, člověk jde do kolen

0/0
12.2.2011 20:23

comme il faut

Re: Stejně ty indiány nechápu

A na to jste přišel jak? Čerstvé kakaové boby se podávají jako sladká tečka nokonec v těch nejlepších restauracích.

http://kulhankova.blog.idnes.cz/c/41345/Jak-spravne-jist-kakaove-boby.html

0/0
12.2.2011 23:51

fsp

Re: Stejně ty indiány nechápu

Nevím, možná nějaký speciální druh. V přírodní formě je kakaový bob tak hořký a silný, že se z něj každému musí udělat špatně.

0/0
13.2.2011 9:35

comme il faut

Re: Stejně ty indiány nechápu

Tak to jste asi ochutnal nějaký speciální druh. V Africe jsme je jedli běžně.

0/0
13.2.2011 21:54

fsp

Re: Stejně ty indiány nechápu

mluvíme oba o čerstvých bílých vyloupnutých kakaových bobech nebo o fermentovaných (i ty jsou hořké, ale už aspoň chutnají jako kakao)?

0/0
13.2.2011 22:17

o vaše názory nestojíme

Re: Stejně ty indiány nechápu

Ano, ty čerstvé bílé vyloupnuté kuličky. Strčíte do pusy a cucáte, pecku vyplivnete. Chutná to jako mírně oslazené kakao.

0/0
14.2.2011 1:10

_m-

Re: Stejně ty indiány nechápu

8-o?

0/0
13.2.2011 19:04

chrobaktruhlik

no

fuj, radši si koupím nugátovou pochoutku Zora !!

0/0
12.2.2011 20:20

aaida

tu

sa mazu prispevky?

0/0
12.2.2011 19:50

jardaxxx

FUJ

Co je to za nápad s tím ztuženým tukem? Co takhle si paní autorko koupit v lékárně  čisté kakaové máslo?

0/0
12.2.2011 19:38

_m-

Re: FUJ

To je fakt k dostání? V lékárně?

0/0
12.2.2011 21:22

Mautycka

Re: FUJ

20 s na googlu: http://jdem.cz/kq644

0/0
12.2.2011 21:37

jardaxxx

Re: FUJ

jj, v lékárnách se z toho připravují čípky. Akorát je to celkem pálka, 500g 558 Kč

0/0
13.2.2011 11:16

Panensky čistý nick

Re: FUJ

Recept dostala od Babici. Ten by ti vysvětlil, že se kakaový máslo zbytečně přeceňuje.:-)

0/0
12.2.2011 22:03

Panensky čistý nick

Re: FUJ

Recept dostala od Babici. Ten by ti vysvětlil, že se kakaový máslo zbytečně přeceňuje.:-)

0/0
12.2.2011 22:09

yaneos

K tomu krabicák z Lidlu, šlehačku Tesco value

clever chlebíčky, no zkrátka slečna autorka za život asi pařila jen s nějakýma wágusama a naštěstí si napsala recepty. Co přijde příště? Kapučííííno se skořicí na český způsob? Turecká káva ,,smíchej vrchovatou lžíci Dadáka a zaliv v hrnku horkou vodou" ? Asi tu máme novou fakt nóbl rubriku...

0/0
12.2.2011 17:47

Inkvizitor Johny

K tomu není co dodat

To si snad někdo dělá srandu, ne?;-D

0/0
12.2.2011 17:29

energetik22

Vražedný ztužený tuk,jednu molekulu od plastu?Dětem?

Snad se nenajdou vraždící rodiče, co místo másla narvou tuhle umělou hmotu do svých potomků a pak se budou divit jejich cukrovce a rakovině ??? A když jsme odpadkový koš Evropy, že....;-(

0/0
12.2.2011 14:54

libor.tinka

živá čokoláda

Čokoládu je možné udělat z nepraženého kakaa, bez tepelné úpravy a bez použití živočišných tuků (na stránce je též vypsáno složení):

http://eshop.lifefood.cz/index.php?main_page=product_info&cPath=4&products_id=693

Má příjemnou chuť a mně osobně sedne více než klasická čokoláda - ale to bude asi hlavně tím, že jsem si odvykl jíst sladkosti.

0/0
12.2.2011 14:52

Kozel_

Nedávno psali jinak

A sice že v čokoládě musí být máslo. Pokud je místo něj ztužený tuk, nejedná se o čokoládu, ale její náhražku - a říkali, jaký název to musí mít. Pak uváděli i případ, že jen 85%tuku je máslo a zbytek je ztužený tuk, zde jde o nějakou nižší kategorii čokolády.

Z hlediska diety je čokoláda, zvl ta se ztuženým tukem, to nejhorší svinstvo. Ztužený stoprocentní tuk a k tomu čistý cukr, tj. kalorie a nic jiného. Obávám se, že domácí čokoláda bude mít horší kvalitu. A že je lepší si připlatit a koupit kvalitní čokoládu. Té si dát méně, ale vychutnat ji. Z dietního hlediska určitě nevadí malé množství kvalitní čokolády. zcela určitě ale vadí jíst kvanta nekvalitní čokolády.

0/0
12.2.2011 14:36

yaneos

Který dobytek?!

Tam dal do receptu ztužený tuk? To je nechutnost nejvyššího ražení. Když, tak máslo, vážení. Obyčejné kravské máslo. Pokud možno bio ( má plnější chuť ) Ztužený tuk, fuj. Copak to jsou recepty z Polska??

0/0
12.2.2011 14:24

Boženka Vomáčková

Re: Který dobytek?!

Recept (mimo těch módních chili a spol. přísad) mi připomíná čokoládu, jako se dělávala za totáče v českých domácnostech, tmavá chutnala po ztuženém tuku a bílá po ztuženém tuku se sušeným mlékem, vůbec ne jako ani průměrná česká čokoláda. Tuková chuť byla hodně výrazná, ale chutnalo to o maličko líp než dnešní polské čokolády (tzv. čokoládové pochoutky), u nás tato jakobyčokoláda odlévaná do formiček patřila jeden čas ke koloritu vánoc. Kdybych chtěla dělat domácí čokoládu, tak určitě z lepších surovin, nedávno jsem dělala sladký ero dárek pro kámošku a raději jsem roztavila nakoupené čokolády. Dopadlo to výborně ;-)

0/0
12.2.2011 16:14

Kytickaa

Re: Který dobytek?!

Jojo, přesně tak, babička ji dělávala také, lila do formiček, děda balil do barevných papírků a dávali na stromeček... No ztužený tuk je hnus... Jako dítěti mi to ze začátku chutnalo, ale pak už ne. Když jsem četla titulek, tak jsem se těšila na nějakou jinou recepturu... no nebyla nová.

0/0
12.2.2011 17:19

pekelný dědek

co to je za blud...?

Kdyby Kolumbus neobjevil Ameriku,tak bychom dneska nevěděli co to je hamburger?......Kdo tohle píše?To jako původní obyvatelé Ameriky žrali hambáče?....90% dnešních američanů jsou potomky přistěhovalců z Evropy a otroků z Afriky....S nadsázkou lze říct,že hamburger je de facto evropské jídlo

0/0
12.2.2011 14:03

sibylle

Pokud je řeč

o kvalitní čokoládě a záhy je článek doplněný receptem se ztuženým tukem a normálním kakaem, tak tedy nevím. Kvalitní čokolády jsou vyráběné z kvalitních ingrediencí (bio superkvalitní kakao, kakaové máslo....) a ne ze ztuženého tuku Omega a hnědým práškem, který okolo kvalitního kakaa jen proběhl!

0/0
12.2.2011 13:33

Jean-Luc Picard

nevím nevím, tohle bych už nezkoušel

a už vůbec né ze ztuženého tuku. Pokuste se raději sehnat čisté kakaové máslo (hledejte na netu, ptejte se v lékárně - občas se používá jako základ mastí).

NIkdy ale nedojdete té kvality průměrné čokolády z obchodu. Stačí si jen něco přečíst o její strojní výrobě - problematika konšování (rozmělní z 50-70mikronů na 18-20mikronů) zjemnění a dalších postupů, které doma nezvládnete (bude vám skřípat mezi zuby a se ztuženým tukem se vám to bláto bude lepit na patro).

co bych jedině ještě zkoušel, je do průměrné čokolády (pravé) přimíchat něco kakaového prášku (roztavit na vodní lázni, pomalu a opatrně a přisypávat a zamíchávat kakao, nebo třeba chilli či drcená kávová zrna a podobně dle chuti).

0/0
12.2.2011 11:53

ivoš

Re: nevím nevím, tohle bych už nezkoušel

Ztužený tuk se vám na patro lepit nebude, protože má vyšší teplotu tání. Tzv. "čokoládová poleva" je přesně tohle.

0/0
12.2.2011 13:33

sibylle

Re: nevím nevím, tohle bych už nezkoušel

Moje řeč! Moje prababička nám dělala domácí čokoládu (ze ztuženého tuku a kakaa) a každá její návštěva znamenala vzít si aspoň pár těchto ne moc chutných lepivých kostiček na důkaz, jak nám strašně chutná. Navíc už prababička taky p.r.d viděla, takže jako jedna z ingrediencí byly třeba psí chlupy. Asi si umíte představit to přemáhání a ty triky, co jsme s milou čokoládou dělali, aby to vypadalo, že jí jíme.

0/0
12.2.2011 13:38

KOMON

To je bídná úroveň!

Hamburgr že by nebyl nebýt objevu Ameriky?Hamburgr se to menuje podle Hamburku!né ja si autorky myslí podle ham a burger!

a recept,který začíná ztuženým tukem?jak to asi může chutnat?jako ztužený tuk s čokoládou?fůůůj zástup zvracejících smajlíků.......

0/0
12.2.2011 10:41

Apophis1

Re: To je bídná úroveň!

V kazede cokolade je ztuzeny tuk! Si nekdy prectete co kupujete.

0/0
12.2.2011 12:22

stan999

Re: To je bídná úroveň!

To ale nesmíte nakupovat v Lidlu.

0/0
12.2.2011 12:59

ivoš

Re: To je bídná úroveň!

Prosím vás, pro "lepší" kšeft je to jenom lépe zabalené...

0/0
12.2.2011 13:31

sibylle

Etiketa

Tak čtu etiketu: kakaová hmota, třtinový cukr, kakaové máslo, vanilka. Kakao min. 70%

Výrobek neobsahuje sojový lecitin, glutin, bez barviv a umělých aroma

0/0
12.2.2011 13:42

Duke..Nukem

Re: To je bídná úroveň!

haha,tak zrovna v lidlu jsou i kvalitni cokolady....:-)

0/0
12.2.2011 17:57

_m-

Re: To je bídná úroveň!

výborný - zrovna ráno jsem jednu dorazila - 81% tam tuším bylo a ta byla!!!mňam!!!!

0/0
13.2.2011 19:09

KOMON

Re: To je bídná úroveň!

v čokoládě NENÍ ztužený tuk(pokud je není tu u mě čokoláda) zamyslete se nad tím co jíte...ikdyž ono to asi odpovídá tomu co píšete,že? ;-D

0/0
12.2.2011 16:21

fogll

Re: To je bídná úroveň!

RvRvRvRv

0/0
13.2.2011 14:24







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.