- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Taky držím bezlepkovou dietu a co mi fakt chutná je pečivo od penamu (http://www.penam.cz/cs/bezlepkove-pecivo/), je to dobré a muffiny nemají chybu, jen ty ceny by mohly být nižší.
Moje maminka, endokrinoložka (doktorka pro cukrovkáře, štítné žlázy a pod.) má kamarádku, která je zase lékařka přes žaludek. Jednou se o tom spolu bavily, jak je to absurdní - prý, že cukrovkáři dostávají příspěvky na dietu od státu a přitom jejich dieta spočívá v tom, aby se kontrolovali a dia výrobky nejsou dražší, než normální. Kdežto bezlepková dieta je prý nejdražší dietou a celiaci nedostanou nic...
dobré místo, kde ušetřit. Sebrat příspěvek diabetikům. Jejich dieta v podstatě stojí na zdravém stylu a střídmosti. Že je součástí otravné počítání, vážení a omezování se je jiná, ale to nic nestojí.
Taky celiakii mam, a i kdyz uplne pohoda to neni, ale je to ok.
Zjistili mi ji kdyz jsem byla uplne mala - 1 rok, takze ani nepamatuju chleba, kolace, parky, pastu, spagety atd atd atd.
Ale kdyz se musi, tak se clovek prizpusobi, neda se nic delat.
Bezpelkové potraviny jsou super i pro lidi co netrpí celiakií. Prostě po nich není tolik těžko. Například v USA to začíná být velká móda takto jíst.
Ono sa malo hovori tiez o tom, ze lepok nie je nijak zvlast zdravotne prinosny ani ludom, ktori netrpia celiakiou.
-
Navyse dnesna psenicna muka ma niekolko nasobne vyssi podiel lepku nez povodna odroda. Nasi davny predkovia tiez nekonzumovali vsetko vyrobene z psenice - staci sa spytat starych ludi. Bezne sa konzumovalo zito, pseno/jahly, jacmen... Teraz je to nieco extra, co sa da kupit len v BIO obchode. Kedysi to bolo uplne normalne a nikto sa nad tym ani nepozastavoval.
-
Dnes ludia strcia malemu decku biely rohlik do ruky a este argumentuju neschopnostou dietata spracovat vlakninu. Ale uz neriesia zdravotny dopad lepku. Pritom biele psenicne rohliky su dostupne mozno poslednych 50 rokov. Sa divim, ako ludstvo vobec doteraz prezilo.
http://www.vupp.cz/czvupp/04bezlepkove/index.htm
to znamená za normální cenu. At jdou prodejny "zdrave" vyzivy nekam.
Opět vytažený článek s Radůzou. Když jsem ho poprvé četla, nevěřícně jsem kroutila hlavou. V dnešní době už není problém se v restauraci domluvit na tom, že chci bezlepkové jídlo. A to radši ani nemluvím o dalších bludech, které tam popisovala.....
Jinak k bezlepkové dietě. Zjistili mi ji zhruba v deseti letech....no zjistili, i když jsem vykazovala jasné příznaky podvýživy, měla jsem průjmy, změna nálady, tak lékaři nedokázali určit, co mi je......až si moje mamka sedla k internetu a začala hledat, co by mi mohlo být a nakonec došla za doktory, jestli to není celiakie, tak najednou začali přikyvovat, že to je možné....a taky se to potvrdilo....
No, v restauraci to tedy problém je, protože ani zdaleka mnozí kuchaři netuší, v čem všem lepek je. Většinou je to diskuse jak s kozou na ledě. Sám nesmím mléko, což je daleko jednodušší popsat, že by v jídle být nemělo (sýr, smetana apod.), ale obsluha často nezvládne ověřit ani to. Zejména je veselá diskuse nad omáčkami typu rajské a nebo třeba zeleninové polévky zahušťované jíškou. Pochopitelně člověk se takovým věcem vyhýbá, ale někdy už nic jiného nemají a pak to bývá veselé :-).
doporučují omezit příjem glutenu i zdravým ženám, které se snaží otěhotnět nebo jsou těhotné.
Ahoj všíchni,
loni jsme poprvé jeli tábor s dvěma slečnama, které celiakii mají a zvládli jsme to v pohodě, děvčata i rodiče byli spokojení. Jen se musí dávat trošku větší pozor při vaření a oddělovat plochy, kde se chystají jídla a pak je to ok. Takže bych řekl, že základem je to nedramatizovat, dávat si pozor a být důsledný.
pojďte to vysvětlit kuchařkám z naší školní družiny. ty s tím mají nepřekonatelný problém už několik let.