Diskuze

Celiakie je nevyléčitelná, ale bezlepková dieta vám zachrání život

Bolesti břicha, hubnutí, průjem, zácpa, únava, chudokrevnost či potraty, to všechno mohou být příznaky celiakie, autoimunitního onemocnění způsobeného nesnášenlivostí lepku. Choroba je záludná a mnoho lidí ani neví, že ji má. K lékaři je většinou doženou až nepříjemné příznaky.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
L

Lucek_K

25. 1. 2011 20:44
Pečivo

Taky držím bezlepkovou dietu a co mi fakt chutná je pečivo od penamu (http://www.penam.cz/cs/bezlepkove-pecivo/), je to dobré a muffiny nemají chybu, jen ty ceny by mohly být nižší. :-/

0 0
možnosti
BJ

Enin

25. 1. 2011 18:16
drahá dieta

Moje maminka, endokrinoložka (doktorka pro cukrovkáře, štítné žlázy a pod.) má kamarádku, která je zase lékařka přes žaludek. Jednou se o tom spolu bavily, jak je to absurdní - prý, že cukrovkáři dostávají příspěvky na dietu od státu a přitom jejich dieta spočívá v tom, aby se kontrolovali a dia výrobky nejsou dražší, než normální. Kdežto bezlepková dieta je prý nejdražší dietou a celiaci nedostanou nic...

0 0
možnosti
MH

hermína

26. 1. 2011 11:42
Re: drahá dieta

dobré místo, kde ušetřit. Sebrat příspěvek diabetikům. Jejich dieta v podstatě stojí na zdravém stylu a střídmosti. Že je součástí otravné počítání, vážení a omezování se je jiná, ale to nic nestojí.

0 0
možnosti
EK

Fnareva

25. 1. 2011 16:57
Tez

Taky celiakii mam, a i kdyz uplne pohoda to neni, ale je to ok.

Zjistili mi ji kdyz jsem byla uplne mala - 1 rok, takze ani nepamatuju chleba, kolace, parky, pastu, spagety atd atd atd.

Ale kdyz se musi, tak se clovek prizpusobi, neda se nic delat.

0 0
možnosti
M

makingmachine

25. 1. 2011 14:41
.....

Bezpelkové potraviny jsou super i pro lidi co netrpí celiakií. Prostě po nich není tolik těžko. Například v USA to začíná být velká móda takto jíst.

0 0
možnosti
B

Bartiqe

25. 1. 2011 14:32
nazor

Ono sa malo hovori tiez o tom, ze lepok nie je nijak zvlast zdravotne prinosny ani ludom, ktori netrpia celiakiou.

-

Navyse dnesna psenicna muka ma niekolko nasobne vyssi podiel lepku nez povodna odroda. Nasi davny predkovia tiez nekonzumovali vsetko vyrobene z psenice - staci sa spytat starych ludi. Bezne sa konzumovalo zito, pseno/jahly, jacmen... Teraz je to nieco extra, co sa da kupit len v BIO obchode. Kedysi to bolo uplne normalne a nikto sa nad tym ani nepozastavoval.

-

Dnes ludia strcia malemu decku biely rohlik do ruky a este argumentuju neschopnostou dietata spracovat vlakninu. Ale uz neriesia zdravotny dopad lepku. Pritom biele psenicne rohliky su dostupne mozno poslednych 50 rokov. Sa divim, ako ludstvo vobec doteraz prezilo.

0 0
možnosti
KO

Talpa europea

25. 1. 2011 13:27
Databáze (většinou) běžných bezlepkových výrobků

http://www.vupp.cz/czvupp/04bezlepkove/index.htm

to znamená za normální cenu. At jdou prodejny "zdrave" vyzivy nekam.

0 0
možnosti
T

tomnika

25. 1. 2011 11:58
Fotka

hnusnej pupík!!

0 0
možnosti
V

veja28

25. 1. 2011 9:22
....

Opět vytažený článek s Radůzou. Když jsem ho poprvé četla, nevěřícně jsem kroutila hlavou. V dnešní době už není problém se v restauraci domluvit na tom, že chci bezlepkové jídlo. A to radši ani nemluvím o dalších bludech, které tam popisovala.....

Jinak k bezlepkové dietě. Zjistili mi ji zhruba v deseti letech....no zjistili, i když jsem vykazovala jasné příznaky podvýživy, měla jsem průjmy, změna nálady, tak lékaři nedokázali určit, co mi je......až si moje mamka sedla k internetu a začala hledat, co by mi mohlo být a nakonec došla za doktory, jestli to není celiakie, tak najednou začali přikyvovat, že to je možné....a taky se to potvrdilo....

0 0
možnosti

Martin Šubrt

25. 1. 2011 9:32
Re: ....

No, v restauraci to tedy problém je, protože ani zdaleka mnozí kuchaři netuší, v čem všem lepek je. Většinou je to diskuse jak s kozou na ledě. Sám nesmím mléko, což je daleko jednodušší popsat, že by v jídle být nemělo (sýr, smetana apod.), ale obsluha často nezvládne ověřit ani to. Zejména je veselá diskuse nad omáčkami typu rajské a nebo třeba zeleninové polévky zahušťované jíškou. Pochopitelně člověk se takovým věcem vyhýbá, ale někdy  už nic jiného nemají a pak to bývá veselé :-).

0 0
možnosti
.

.zq.

25. 1. 2011 9:13
odborníci na výživu

doporučují omezit příjem glutenu i zdravým ženám, které se snaží otěhotnět nebo jsou těhotné.

0 0
možnosti
MH

HáčekZTáboraJanovičky

25. 1. 2011 8:36
Na táboře

Ahoj všíchni,

loni jsme poprvé jeli tábor s dvěma slečnama, které celiakii mají a zvládli jsme to v pohodě, děvčata i rodiče byli spokojení:-). Jen se musí dávat trošku větší pozor při vaření a oddělovat plochy, kde se chystají jídla a pak je to ok. Takže bych řekl, že základem je to nedramatizovat, dávat si pozor a být důsledný.

0 0
možnosti
EK

fitzie

25. 1. 2011 8:37
Re: Na táboře

pojďte to vysvětlit kuchařkám z naší školní družiny. ty s tím mají nepřekonatelný problém už několik let.

0 0
možnosti