Diskuze

I totální kuchařský analfabet může vykouzlit skvělou svíčkovou

Mým kulinářským vrcholem jsou buřty na kečupu. Přesto, nebo právě proto, jsem zatoužila pokořit onen kuchařský Mount Everest a naučit se "to nej". Šéfredaktorka magazínu Ona Dnes popisuje, jak se naučila připravit svíčkovou.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Černá Máry

24. 1. 2011 13:11
Svíčkovou dělám z hovězího masa zadního.

V pekáčku rozpálím špek nakrájený na plátky, pak přidám nakrájenou cibuli, celer, mrkev a petržel. Může se přidat 1-2 lžíce oleje, aby se zelenina pořádně opražila. Přidám koření: 10-12 kuliček černého pepře, 1 bobk. list, 3-4 kuličky nového koření a sušený tymián (jenom špetku). Pak shrnu zeleninu ke straně a dáme maso opéct ze všech stran, aby se zatáhlo. Podlít maličko vodou a dáme do rozpálené trouby péct - tak na 150 stupňů aspoň 3 hoďky. Ideální je předpéct si maso večer, pak nechat v horké troubě přes noc a ráno pokračovat. Když je maso měkké - vyndám a nakrájím na porce. Do zeleniny naleju 2 kelímky 12% smetany (zakverláme 1- 2 lžícemi mouky) a necháme za míchání provařit, aby nám omáčka zhoustla. Pak pořádně propasírujeme. Nakonec dochutíme solí, pár kapek citronové šťávy a vložíme maso, aby se ještě prohřálo.  U nás v rodině to jíme s houskovými knedlíky a naloženými červenými jeřabinami.

0 0
možnosti

fouane

24. 1. 2011 12:11
mouka do svíčkové??

A hořčice? A ocet?

To snad ne!!!?

0 0
možnosti

chudacek.blbecek

25. 1. 2011 12:56
Re: mouka do svíčkové??

Mouka a ocet se do svíčkové dávají naprosto běžně a je to v pořádku. S hořčicí jsem se taky setkala poprvé.

0 0
možnosti

captain cook

24. 1. 2011 10:33
slovo "foodstylistka" je paskvil, ktery nepatri do cestiny!

Osoba s povolanim "food stylist" dela v anglicky mluvicim svete estetickou upravu jidel a jejich zakladnich surovin pro fotografovani nebo filmovani reklam a kucharskych TV poradu.

V cestine to je proste upravarka potravin. Ze bych si vybral zrovna upravarku potravin, aby nekoho v magazinu ucila varit tradicni ceske jidlo, to tedy ne.

Kdyz jsem si precetl technologicky postup, rekl jsem na adresu te upravarky potravin " ty holka toho moc o svickove nevis" protoze predstava, jak maso pomazane horcici a oblozene slaninou lezi par dni na podklade z dusene zeleniny a brusinek v lednici, mne nenadchla duverou v jeji kucharske umeni. Poradna svickova potrebuje lezet v nalevu, ne jenom sedet na zelenine!

Zkaramelovany cukr v receptu me rozesmal. Ten prozrazuje ruku upravare potravin. To je jedna z jejich oblibenych pomucek jak pridat necemu na fotce trochu barvy.

0 0
možnosti

opportunity

24. 1. 2011 10:39
Re: slovo "foodstylistka" je paskvil, ktery nepatri do cestiny!

Když je každý vedoucí oddělení zeleniny manager, každá prodavačka shop assistent, tak proč by nemohl být někdo foodstylista? ;-D

0 0
možnosti

DahliaPinata

23. 1. 2011 1:30
Matka?

Kdyby ten článek napsala osmnáctiletá slečna, která chtěla předvést svému novému "objevu", jaká je šikulka, brala bych to. Ovšem když na sebe matka nejméně dvou dětí práskne, že vaří tak maximálně buřty v kečupu, je to smutné. Ne že by každý musel zrovna umět svíčkovou ( i když nic těžkého na ní není), ale poznat maso a uvařit dětem normální jídlo by snad měla umět.

0 0
možnosti

opportunity

24. 1. 2011 10:39
Re: Matka?

R^

BTW - do těch buřtů dáváte černé pivo?

0 0
možnosti

vikyt

23. 1. 2011 0:12
Maso za 500

Jak je uvedeno v nadpise, je to recept pro analfabety, ti koupí pravou svíčkovou za 500, ostatní ne-analfabeti koupí kvalitní hovězí za polovic.

0 0
možnosti

svarak z krabicoveho vina

25. 1. 2011 16:14
Re: Maso za 500

Ty kupuješ zadní svíčkovou za 250 Kč? 8-o Já si za to raději koupím roštěnec na biftek a ZH koupím za 150 káčé.

0 0
možnosti

MPík

22. 1. 2011 23:53
Svíčková jako pokrm

Tak jsem dočetl celou diskusi. Je vážně směšná! Jednak je úplně jedno, z čeho vzniklo pojmenování svíčková. Dále řešit, že by oběd z pravé svíčkové (teď mám na mysli maso) stál 5 stovek je blbost. Každý má jinak hluboko do peněženky a jinak bere hodnotu jídla. Pro mě to je třeba cena akceptovatelná. Na jídle nešetřím a ráád kupuji kvalitní potraviny.

Když bude dobrý kuchař, nebude maso - svíčková suché, bez šťávy. Mnohokrát jsem se setkal s vysušenou vepřovou panenkou v jídle, ale i ta jde upravit jako krásně šťavnatá. Stejné to je právě se svíčkovou. Prostě kdo umí... Já třeba zastávám názor, že nejlepší sval/maso, je ten, který pracuje. Výborná je např. krkovička. Ale svíčkovou z ní prostě neudělám. Tu bych asi vařil z válečku. Jinak na jídlo samé je spousta receptů a žádný není ten pravý. Takže chytrolíni typu "Já bych tam rozhodně dal/nedal..." jsou jen kecálkové. A kdoví, jestli by to dokázali uvařit bez té babičky.

0 0
možnosti

ach jooo

22. 1. 2011 21:27
A to maso?

Docela pěkně napsaný článek (i když chápu, že nejlepší kuchařské mistry v diskuzi to nenadchne).... Jen mě trochu zklamalo.... Mám pocit, že právě kupování správnýho masa je pro začátečníka jedna z nejtěžších věcí (a navíc, kdybych tam za to maso nenechala 500). Takze to, že do řeznictví došla Milka, že moc neuspokojilo :-(

0 0
možnosti

opportunity

22. 1. 2011 21:39
Re: A to maso?

V dobré masně ti poradí. A bude to i levnější - tak 130 - 160 za kilo (Praha).

0 0
možnosti

Lotus I.

22. 1. 2011 21:06
Jaký je přesně smysl článku?

Že si redaktorka ověřila, že není nakonec takový střevo jak si myslela?

Receptů na svíčkovou na internetu tuna a na tu nejlepší se stejně všichni zeptají své babičky.

0 0
možnosti

klokanka

22. 1. 2011 20:54
Pravá svíčková?!

Ano, máte pravdu. Z pravé svíčkové za 399 Kč kilo dokáže svíčkovou vykouzlit i úplný analfabet! Číst návod už vůbec nemusí.

0 0
možnosti

Clovicek123

22. 1. 2011 20:19
Kucharsky analfabet

jak se zda, tak svickovou nezvladne, pokud u sebe nema "foodstylistu" at uz to slovo znamena cokoliv. Bez te cokolady (Milky) by byla autorka nahrana a nedala by to. Milka prevazala maso, dohustila omacku, koupila maso.. tedy temer vse, co svickovou dela svickovou.. Hmm.. to je zase clanek.Rv

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

26. března 2024,  aktualizováno  8:54

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za...

Obří melouny už nejsou in, i muži mohou kojit a další zajímavosti o prsou

24. března 2024

Ňadra obvykle poutají pozornost mužských očí, jsou ovšem také částí lidského těla, která je...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sex se zajíčkem je super, ale... Sedm důvodů, proč nechodit s mladším mužem

28. března 2024

Vztahy s výrazným věkovým rozdílem jsou stále častější a už dávno nepatří do kolonky „podivné“....

Dvaadvacetinásobná matka přiznala závislost na těhotenství

22. března 2024  8:15

Sue Radfordová z Velké Británie má dvaadvacet potomků. Třiadvacetkrát byla těhotná a nevylučuje, že...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena si vysnila plastiku prsou v Turecku, život se jí změnil v horor

25. března 2024  7:59

Třiatřicetiletá Stephanie Briggsová z Velké Británie roky šetřila na operaci, po které měla mít...

Kate podstupuje chemoterapii, aby se jí rakovina nevrátila, vysvětluje lékařka

29. března 2024

Když princezna Kate oznámila, že má rakovinu, uvedla, že jí bylo doporučeno, aby podstoupila...

Zrušte rande. Tyto typy mužů své špatné stránky odhalují už v začátku

29. března 2024

Po schůzce s nimi se cítíte nejistá, po vztahu s nimi z vás zbytečně zůstane vyprahlá poušť....

OBRAZEM: Jarní detoxy, které doporučují slavné tváře

29. března 2024

Tělo si po zimě žádá úplně jiné zacházení, proto i slavné osobnosti na jaře volí trochu jiný režim,...

Osa střevo-mozek. Mikrobiolog o léčbě vlastní stolicí i vlivu na duševní zdraví

28. března 2024

Premium „Dejte svoji stolici do banky, bude se vám hodit,“ vyzývá molekulární biolog Petr Ryšávka, který...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!