Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

NÁZOR MUŽE: Dámy, nepečte!

Brabantské, linecké, medvědí pracky, ale i thajské bochánky s polevou z granátových jablek, pusinky podle Lady Gaga, masové cukroví zdobené zaječí paštikou a další speciality. Ženy, které napečou během roku nanejvýš tvarohovou buchtu, má-li přijet tchán, se před Vánoci holedbají: "Já už mám dvacet druhů."

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

sarcula

Pečení

Já zbožňuju vánoční pečení, těším se na to celý rok. Nepracuju manuálně, ale pracuju hodně, před Vánocemi jsem měla vždy týden volno a jen jsem pekla, úplně mě uspokojuje ta titerná práce rukama (jsem velká puntičkářka), odpočinu si u toho. Teď čekám na porod a pořád řeším, jestli mám péct teď nebo po porodu. Nevíc teda můj manžel je skvělý konzument vánočního cukroví, pořád chodí, žadoní, ochutnává a chválí. Pečení vánočního cukroví dělá u nás tu pravou vánoční pohodu.

0/0
27.11.2010 0:37

fialka007

vůně

Milý pane Komárku, tak já peču hlavně kvůli té vůni cukroví, která mi od dětství Vánoce dělá Vánocemi. Klidně by se pak po svátcích mohlo všechno cukroví hodit do popelnice.

0/0
25.11.2010 8:53

G4Danny

Nazor dalsiho

Pecte, pokud vas to bavi, nebo pokud vam to poskytuje jiny prijemny pozitek a pokud vam nekdo uprimny potvrdi, ze jsou vase vyrobky dobre, lepsi nez koupene. V me rodine bylo peceni cukrovi spolecnou akci - ackoli je jasne, kdo toho odpracoval nejvic, slo o jednu z nemnoha prilezitosti za rok, kdy nase ctyrclenna rodina neco skutecne spolecne delala. dovolene nepocitam, mluvim o "pracovnim" delani.

Bez vyjimky jsem kazdy rok byl s nasimi domacimi vytvory spokojeny vic nez s vetsinou vytvoru ostatnich domacnosti a nez se vsim cukrovim koupenym od profesionalek. Je jedno, jestli byly objektivne lepsi nebo ne - cukrovi peceme pro sebe a jak peceni samotne tak konecne vyrobky jsou soucasti toho pozitku. ale komu to nic nerika, at ho nepece - s timhle vykladem bych souhlasil.

0/0
24.11.2010 23:20

Sekanice

Já peču kvůli tomu, že to moje děti baví, jindy nepeču

Tak tady je vysvětlení za mě:V průběhu roku téměř nepeču, neboť mě to nebaví a tak nějak ty buchty pak ani moc nejíme.Před Vánoci, ale každoročně peču, ale nikoli 20 druhů stačí nám tak 4-5 a dělám to proto,že mám hezké vzpomínky na vůni z pečení cukroví z dětství a moje děti to od malinka hodně baví. Když byly malé, tak těsto měly v podstatě místo modelíny a pekli jsme i dost zvláštní kousky.Dneska jsou větší a šikovnější, považují to za "tradici", těší se na to, baví je to, dokonce už to vypadá jako skutečné cukroví a líbí se jim, že prostě o Vánocích na stole stojí tác s cukrovím. Jiný důvod nemám, mého muže to tak nějak nebere jestli peču nebo ne a já jsem se po pravdě nikdy nezamýšlela nad tím, jestli bych kvůli němu měla začít nebo naopak přestat péct cukroví. Tak nějak ani nemám pocit, že bych si kvůli tomu Vánoce neužila, naopak se na těch svých 5 druhů těším, ani to moc času nezabere a je to hezký a děti mi u toho na sebe prozradí docela mnoho, když se tak dají do

0/0
24.11.2010 22:57

Sekanice

Re: Já peču kvůli tomu, že to moje děti baví, jindy nepeču

..., když se dají do vyprávění jsem chtěla říct ;-D. Myslím, že si své předvánoční pečení nechám.

0/0
24.11.2010 23:04

G4Danny

Re: Já peču kvůli tomu, že to moje děti baví, jindy nepeču

Souhlas. Myslim, pro nasi mamu to peceni melo podobnou vyhodu - ze jsme pri nem s brachou o sobe rekli vic nez za cely rok. ;-)

0/0
24.11.2010 23:22

opičkaka

Vánoce bez cukroví

Naše Vánoce? Salát - nachystám den předem, losůska udělám na grilu 15 min před večeří, polívku nejíme, cukroví - nejíme. Máme jenom perníčky a ty napeču za jeden večer. A je vymalováno. Takže, lidi co neblbnou s Vánocema, ještě jsou. :-)). A kdyby ty Vánoce chtěli zrušit úplně, nebudu proti.

0/0
24.11.2010 22:51

bulbik

Re: Vánoce bez cukroví

Hele, pokud nejses krestan, coz v ateisticke CR je naprosto bezne, tak vanoce neslav, nikdo te nenuti.

0/0
25.11.2010 12:15

Hroznej puberťák

Závdavek

V rámci příprav jsem si upekl k večeři pstruha, počítá se to? :-)

0/0
24.11.2010 22:16

ocko27

ja neviem

o kom toto je.lebo ja urobím tak max. 4 druhy čo sa fakt zjedia, decka mi pomahaju, nenervačím. vianoce predsa nie su dostihy a závody o top kuchárku, kto to takto vníma tak  dobre mu tak a nech lieta ako pes s vyplazeným jazykom. Páč komu není rady - tomu není pomoci a nech si klude pečie do bezvedomia a potom dojedá  a cpe sa tým, až  do Velikonoc, ono to je vždy o zdravom rozume a úsudku. A vianoce nerobia vianocami  len hromady cukroví......:-) ale napríklad aj šalát a chlebíčky ;-D;-)

0/0
24.11.2010 21:22

Nanynka Kulichová

Tradiční české

 "suché" cukroví mi zoufale nechutná. Sladké obecně ano, ale mám ráda dorty, řezy, indiánky, prostě "mokré" věci s krémem nebo pudinkem, a taky kvalitní čokoládu.

Nechápu celonárodní  obsesi napéct na Vánoce spoustu cukroví, cpát ho do sebe i když už mi leze ušima (přece to nevyhodím) a zoufat si nad kily navíc, když si člověk kdykoliv během roku může koupit  belgické čokoládové lanýžky nebo tvarohový dort s malinami. Na návštěvách nám vždycky pár kousků vánočního cukroví vnutí, a to mě pokaždé utvrdí v názoru, že tohle si teda klidně můžu dát ujít. Na bramborovém salátu klidně přiberu tři kila, ale cukroví, to pro mě symbolem Vánoc teda není.

0/0
24.11.2010 18:22

faiva

Re: Tradiční české

S tou suchostí to mám stejné, to je mnohem lepší koupená křupavá sušenka, než něco suchého domácího (typicky různé bábovky, ale i nedostatečně "prokrémované, promarmeládované", dorty, ap....mno...korpus dortru pro mě vlastně nemá jiný význam, než aby člověk nelízal jen náplň a drželo to tvar:-)) Také upřednostňuju různo tvarohové nebo pudinkové dorty za studena, ap.... Ale vánoční pečivo není jen suché - linecké lepené marmeládou, jiné s krémem.....Spíš se setkávám s tím, že mívají lidé vánoční pečivo poměrně tvrdé nebo dávají málo marmelády (jen aby to přilepili k sobě) nebo marmeládu, kt. nemá "říz", ale to u nás tak naštěstí není, linecké se vyloženě rozplývá na jazyku. Suché pečivo, např. pracny u nás zůstávají až na konec a většinou si je stějně do něčeho namáčím.:-)

0/0
24.11.2010 20:23

IfčaX

Re: Tradiční české

Nojo, kolik lidí, tolik chutí. Já zase zoufale nesnáším mastné krémy a když mi občas někde na návštěvě vnutí kus dortu, tak z něj aspoň ten krém shora musím seškrábat, abych to dokázala pozřít. Rolády, dorty, řezy obcházím velkým obloukem.

0/0
24.11.2010 20:29

Micha(e)la

Re: Tradiční české

Naprosto s Vámi souhlasím, taky mi to suché, nepromazané a drobivé (a obyvkle přeslazené a ještě v cukru obalené) cukroví nechutná. Co není promazané krémem, to nejím :-) Jinak u nás se výborně osvědčilo různé nepečené cukroví, do kterého obvykle dáme tak o třetinu až polovinu méně cukru a o to přidáme na kvalitních surovinách, které tak krásně vyniknou. Třeba taková naše vosí hnízda, nebo kakaovo-kokosové koule, to je mňamka :-)

0/0
24.11.2010 20:33

skoog

Peču

co týden - chleby, moučníky, zákusky (mix perské a české kuchyně) a na Vánoce budu péct taky.

0/0
24.11.2010 16:59

b.bombicka

pro ty, co vychvalují kupované cukroví a pečivo

Milé dámy,až si příště budete kupovat to super nadýchané a skvělé pečivo a cukroví, tak se podívejte i na složení. Kolik věcí je dělaných z másla, čokolády, šlehačky a dalších "poctivých" ingrediencí?  Je to samé éčko, i když už se výrobci poučili a protože je dneska boj "proti éčkům", tak názvy radši vypisují a je to samý dichloridofilojánevimco, ale každopádně je to plné emulgátorů, stabilizátorů, barviv a dalších chuťovek. Nic proti, každému dle jeho gusta. Dobrou chuť.;-)

0/0
24.11.2010 14:20

chudacek.blbecek

Re: pro ty, co vychvalují kupované cukroví a pečivo

Myslím, že se mluvilo o cukroví od cukrářů, ne ze supermarketů.

0/0
24.11.2010 15:26

starej pardal

Re: pro ty, co vychvalují kupované cukroví a pečivo

a co tam asi tak ti cukrari davaj aby to bylo jedno jako druhy?

jses jedna z tech, co nevi, jak cukrarny delaji treba zmrzlinu? otevrou kybl s praskem a natoci na to vodu, zamichaji, nechaji prochladnout a hotovo. a to mluvim jeste o tom lepsim pripade

jedno slovo - polotovar...

0/0
24.11.2010 16:00

namina

Re: pro ty, co vychvalují kupované cukroví a pečivo

Super - můžu jen souhlasit, nevědí o čem mluví a co kupují.

0/0
24.11.2010 21:17

sluni-sluni

Re: pro ty, co vychvalují kupované cukroví a pečivo

souhlasím

0/0
24.11.2010 23:51

chudacek.blbecek

Re: pro ty, co vychvalují kupované cukroví a pečivo

Vím, jak to v cukrárnách funguje a taky vím, že to tak není ve všech.

0/0
25.11.2010 11:02

b.bombicka

žádost o tip

Mám dotaz - neznáte (v Praze!) nějakou cukrárnu, které dělají zákusky ještě poctivě? Např. laskonky s výborným krémem (já mu říkám komunistický:-P), tzn. ne ten rostlinný humus, kterým jsou dnešní naplněný a který se nedá jíst. Větrníky se šlehačkou ze smetany a ne s rostlinnou náhražkou. Věnečky se žloutkovým krémem, ale takovým, jaký býval, pořádný punčák atak.Prostě zákusky poctivé bez náhražek.

0/0
24.11.2010 14:16

Hroznej puberťák

Re: žádost o tip

Doma :-)

0/0
24.11.2010 14:48

b.bombicka

Re: žádost o tip

Díky za tip :-) Já sice hodně ráda peču, ale větráky a spol jsou na mě moc piplačka :-) Navíc kvůli jednomu dortíku za měsíc přece nebudu dělat celej plech:-P

0/0
24.11.2010 15:15

chudacek.blbecek

Re: žádost o tip

Ale větrníky celkově nejsou tak těžký, když správně odpálíš těsto. Někde ve starším Chef Gurmánovi je poměrně spolehlivej recept.

0/0
24.11.2010 15:29

b.bombicka

Re: žádost o tip

No zde jde právě o to slůvko "správně"......no a když to nebude správně, tak je celá várka v .....

0/0
26.11.2010 13:47

chudacek.blbecek

Re: žádost o tip

Na scuku toho najdeš spoustu. A zatím je ještě nezávislý

http://www.scuk.cz/katalog/cukrarny/praha-stredocesky/

0/0
24.11.2010 15:27

b.bombicka

Re: žádost o tip

Díky za odkaz, mrknu na to;-)

0/0
26.11.2010 13:45

samoutovareinkarnace

Re: žádost o tip

Absolutní top je Luja, Nuselská 29. Prodávají nejen vynikající domácí zákusky, ale dělají i naprosto bezkonkurenční obložené chlebíčky. Ty jsou, imho, nejlepší v Praze, přitom nikterak drahé. Vřele doporučuju

0/0
24.11.2010 15:45

b.bombicka

Re: žádost o tip

Díky za tip! Dle adresy vypadá, že to nebudu mít tak z ruky :-)

0/0
26.11.2010 13:48

gabusa87

Re: žádost o tip

Cukrárna S.Tropez ve Vodičkově v pasáži U Nováků. Bezkonkurenční. Ale připravte se na pěkný průvan v peněžence.

0/0
24.11.2010 19:17

b.bombicka

Re: žádost o tip

Díky za tip :-) Zkusím se tam podívat a uvidím, jak velký průvan by mi to v peněžence udělalo. Pokud velký nezbývá než prubnout radu a zkusit to upéct sama :-)

0/0
26.11.2010 13:51

cukrarnavpraze

Re: žádost o tip

nejlepsi vam upecou ucnovkse skoly, delaji to z poctivych surovin a neosizene, ja mela svatebni dort z Chabarovicke a vsichni byli na vetvi, jak byl dobry, a ceny jsou polovicni, nez v normalnich cukrarnach

0/0
24.11.2010 19:27

chudacek.blbecek

Re: žádost o tip

To už dneska bohužel taky není stoprocentní pravda, cukráři se učí prasárny už na učňáku.

0/0
25.11.2010 11:10

_m-

Re: žádost o tip

kdyby jenom cukráři.........Rv

0/0
25.11.2010 12:19

b.bombicka

Re: žádost o tip

díky za tip, teď jen zjistit, kde je nějaké učňovské středisko poblíž :-) I když jak píše chudáček.blbeček ani tam to už nemusí být, co bývalo - to samé učňovské výrobky od řezníků-uzenářů....

0/0
26.11.2010 13:50

Mejra

vánoce = klid

já nepeču kvanta cukroví, nějakých 30 druhů to fakt ne (navíc mám velmi hodnou tchýni která nás slušně zásobuje:-)) ale ráda si upeču třeba rohlíčky, perníčky a další dva jednoduché receptíky. Podle mě cukroví k vánocům patří ...

Chci mít vánoce  v klidu a pohodě, takže cukroví ano ale v míře a to platí i o ostatním. Nechci se stát jen strojem, který slepě bude plnit co se od něj očekává. Dárky také nekupuje za tisíce ... vánoce si užíváme, pouštíme lodičky, házíme pantoflem, krájíme jablíčko, voní nám svařák po bytě a všude je teplo, mír a klid. Tento článek je jen o těch robotech, kteří plní to se od nich očekává ... rychle, rychle ... uklízet, uvařit, nasmažit, napéci ... no dejte mi s tim stresem aspoň na vánoce pokoj:-))

0/0
24.11.2010 13:39

namina

Re: vánoce = klid

Ano máte pravdu, vánoce máme takové jaké si je uděláme. Takže obrázek o autorově rodině si nejspíš uděláme všichni. U nás se peče protože se při tom děti vyřádí a baví je to. I výzdobu děláme protože nás to baví a vánoční svátky máme rádi. Žádný velký úklid se nedělá ten necháme na někdy po svátcích a věřte že i bez toho máme super vánoce plné pohody. Přeji všem takové super vánoce.

0/0
24.11.2010 21:23

Sekanice

Re: vánoce = klid

R^ taky to máme tak.

0/0
24.11.2010 23:02

Dismirus

Já peču cukroví

A to jsem chlap. Vánoce bez cukroví je jako vztah bez sexu. Baví mě to, nikdy bych nekoupil ten šmejd z marketů nebo cukráren, kde se dívají jenom, jak čím co nahradit. Domací cukroví je základ domácí pohody.

0/0
24.11.2010 13:32

Jan9002

Nejhorší na tom je,

že když voní celý byt, tak si nesmím kousnout, prý až na Vánoce. Na Vánoce na to kašlu a tak se po Novém roce cukroví vyhazuje.

0/0
24.11.2010 12:53

Hroznej puberťák

Re: Nejhorší na tom je,

Ty neděláš loupeživé uzobávací výpravy a nevymlouváš se na "ochutnávání"?

0/0
24.11.2010 12:57

chudacek.blbecek

Re: Nejhorší na tom je,

To je na tom to nejlepší. A ještě jsem na našich chlapech vždycky měla ráda, že ochutnávali už těsto, vždycky jsme je museli plácnout přes ruce :)

0/0
24.11.2010 13:47

Hroznej puberťák

Re: Nejhorší na tom je,

Těsto teda neuzobávám. Ale nepečené cukroví přede mnou taky není v bezpečí, to dá rozum :-)

0/0
24.11.2010 14:07

chudacek.blbecek

Hera

Hlavně se, ženský, vyprdněte na Heru!

0/0
24.11.2010 13:49

chudacek.blbecek

Re: Hera

to mělo být samostatně

0/0
24.11.2010 13:50

bambi-budik

Re: Nejhorší na tom je,

To taky nechápu.... my pečeme (oba) sice jenom linecké a medové perníčky, ale užíváme si to celý advent... takže to nakonec pečeme víckrát, když se chce a je chuť. proč se jinde vytahuje cukroví až 24.12. to je mi fakt záhadou.

0/0
24.11.2010 13:09

Hroznej puberťák

Re: Nejhorší na tom je,

Přede mnou když část neschovaj, na 24.12 nezbyde ;-)

0/0
24.11.2010 13:17

ppeppe

To byste asi koukal, pane Komárku,

kdyby se podle toho vaše žena letos zařídila. Na Štědrý den byste hledal aspoň kokosku a kde nic, tu nic.

0/0
24.11.2010 12:47

alderamin

článek

Tak tenhle článek by si měly přečíst obě dvě moje babičky a budoucí tchýně se švagrovou. Neb jako by z něho vypadly. Pečení (a vůbec příprava na Vánoce, plná naprosto zbytečných úkonů, jako je gruntování sklepa. Kdo proboha musí mít na Vánoce vygruntovaný sklep?) je považováno za téměř státotvorný úkon, provázený stresem, nadávkami a někdy i slzami, kde bohužel kvantita převažuje nad kvalitou. Přebytečné cukroví se ještě na Tři krále drobí ptáčkům... ale řeknete-li kterékoli z těchto dam, ať se na to vyfláknou, že to nikomu chybět nebude, tak jsou schopné vás na místě ukamenovat za velezradu ;-D

0/0
24.11.2010 12:27







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.