Diskuze

Švýcarsko není jen fondue. Pět receptů národa gurmánů

Ještě než vyjedete do švýcarských Alp na lyže, vyzkoušejte pár tamějších receptů, které vás přesvědčí, že Švýcaři jsou utajení gurmáni, a to nejen co se týká sýrů.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

fitzie

14. 11. 2010 19:42
mňam!

ten bramborový salát je božký.

já roky přesvědčuju všechny, že nejlepší bramborový salát je, když jsou brambory teplé a teplá je i zálivka. pěkně kousky špíčku a zálivka (stačí v českém stylu, z hořčice, vody, soli, pepře a slaniny)

0 0
možnosti

Gmur

14. 11. 2010 19:19
celestynska polivka

je tak nejak vseobecne znama. To ostatni az na rösti moc neznam. .

Ja povazuji za specialitu dort z mesta Zug, ktery se jmenuje Zuger Kirschtorte,je prijemne nasakly tresnovici , alkoholem nebo skvostny Engadinsky, z hor, orechovy dort.

Z tech slanych pak treba "capusns", zelne zavitecky s jedinecnou nadivkou a smetanovou omacnou a taky risoto s hribky.je jich ale vice.

0 0
možnosti

cucuzza

14. 11. 2010 22:14
Re: celestynska polivka

asi myslite capuns....je vice zpusobu na pripravu....jinak Engadin Nusstorte povazuji take za specialitku..vyborny a mohu jen doporucit...

0 0
možnosti

cucuzza

13. 11. 2010 23:00
dodatek...

a rösti se nedelaji se slupkou.....a to ze jsou labuznici je znamo....80% si da k jidlu DOBRE a KVALITNI VINO, suroviny jsou vysoke kvality a technologicky se pripravuji ve vetsine cerstve suroviny....

0 0
možnosti

captain cook

14. 11. 2010 11:11
Re: dodatek...

pouziti cerstvych surovin a dat si k jidlu dobre vino jeste nedela z nekoho labuznika. Napr. Aiustralane pouzivaji  vesmes kvalitni cerstve suroviny k priprave jidel (kvalitni maso ze zvirat odchovanych na cistych pastvinach, to same plati pro mleko a mlecne produkty, rozsahla produkce cerstve zeleniny a mnoha druhu ovoce po cely rok, od tech, ktere vyzaduji chladnejsi klima po tropicke ovoce atd atd). Maji vlastni dobre vyvinute vinarstvi (pres 1600 vyrobcu vina v rozsahlych oblastech 5 australskych statu) a vyvazeji vina i do Evropy. Radi si s jidlem daji sklenku dobreho vina....presto se masove nepovazuji za nejake zvlastni labuzniky.

0 0
možnosti

noorange

13. 11. 2010 10:31
důležitá poznámka těm Rösti

ty brambory tedy uvařit a alespoň jeden den je nechat být v chladnu.... to je ten pravý grif a ne osmažené pilinové trouhelníčky , placičky jako tady und mit Spiegelauge , to je je žrádlo!

0 0
možnosti

ostravak73

13. 11. 2010 10:18
Nevím nevím

ale švýcaři jsou u mé osoby národem hamižným, který vidělal na druhé světové válce. Spolu z nacisty se rozdělily o zlato okupovaných zemí a jak to souvisí s článkem. Nijak tak jako oni se dívají hlavně na sebe dělám úplně to samé.

0 0
možnosti

ivoš

13. 11. 2010 10:39
Re: Nevím nevím

Nešlo by to přeložit do češtiny?

0 0
možnosti

koooza

13. 11. 2010 9:10
hmmmmm

No nevím nevím....... žil jsem tam chvíli a myslím, že jsem dobře poznal jejich kuchyni a to na vícero místech......a ani s jedním jsem se tam nesetkal........ Třeba vývar s celestýnskýma nudlema...... to je spíše francouzské, já byl hlavně v německé části(urprostřed ch) a tam dávali tak jednu polévku za 14 a to ještě většinou sladkou(dýňová polévka, hrášková polévka apod.) Jestli chci pravou specialitu, tak proč nedávají wursty zapečené do....nevím bylo to nějak jako domácí křupavý chleba. To jsem tam jedl všude....... ale právě jídlo by bylojedno z věcí pro které bych se tam vrátil, protože jednotlivé suroviny jsou tam vždy tak o 2 třídy lepší než tady...

0 0
možnosti

noorange

13. 11. 2010 10:32
Re: hmmmmm

ty suroviny jsou opravdu prvotřídníR^

0 0
možnosti

Jenda41

13. 11. 2010 8:26
Když už jsme u toho,

co to prosím je, uvařit "doměkka"? Mám vajíčka vařit dotvrdda?

0 0
možnosti

mattonka

13. 11. 2010 8:54
Re: Když už jsme u toho,

já si zase nemohu pomoct... ať vařím vajíčka jak chci, jsou na povrchu pořád tvrdá ;-)

0 0
možnosti

misost

13. 11. 2010 3:58
Ja nechcem do toho

Nejak rypat, ale neni syrove fondue francuzke jedlo? Neviem, ale kde som vo FR bol(v zime), vsade to fondue mali. Ste si naozaj isti, ze to je vyslovene Svajciarska zalezitost? Prosim, neodkazujte ma na wikipediu :-)

0 0
možnosti

ta, která nejsem

13. 11. 2010 6:40
Re: Ja nechcem do toho

To bude asi takový spor jako ve Střední Evropě o palačinky, štrůdl a knedlíky...

0 0
možnosti

ta, která nejsem

13. 11. 2010 3:37
Tak ještě jednou a pomalu

gourmand (vyslov: gurmán) = nevybíravý žrout

gourmet (vyslov: gurmé) = znalec, labužník

Které z toho měla paní redachtórka na mysli?

Kdo nemá tu ejakulaci v cizích termitech, ať se neinžinýruje a mluví, jak mu zobák narost. Na českém výrazu "labužník" nic nezkazíte.

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

20. dubna 2024

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě...

Sexy, průhledné i s rozparkem. Šaty pomsty zvedají slavným ženám sebevědomí

24. dubna 2024

Co udělá žena, když se jí nedaří nebo ji zradí muž? Změní účes nebo si pořídí nové šaty. Róby,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Příběh Miloše: Mám podezření, že třetí dítě není moje, manželka to popírá

22. dubna 2024

Rodina pro mě byla vždycky na prvním místě. Moje žena si ani nedovede představit, jak je...

Mladá maminka se proměnila k nepoznání, vsadila na jiný životní styl

24. dubna 2024

Devětadvacetiletá Indya Agosová z Texasu vážila sto sedmnáct kilo, když se rozhodla pro životní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Záhady špatného trávení. Kdy už potíže signalizují nádor, vysvětluje lékař

19. dubna 2024

Premium Pocit plnosti, plynatost, jindy zácpa. Tyto příznaky mohou být způsobeny problémy s tlustým...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

25. dubna 2024

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií....

Život s nemocí ALS. Prvním příznakem bylo mluvení nosem, vzpomíná Josef

25. dubna 2024

Ještě před pár lety pracoval třiapadesátiletý Josef v telekomunikační společnosti jako vedoucí...

Krásu dnes určuje Instagram, za nás byly úpravy tabu, říká Taťána Kuchařová

25. dubna 2024

Premium Před osmnácti lety jí posadili na hlavu ikonickou modrou korunku, letos její triumf v soutěži Miss...

Dříve měly modelky charisma, dnes je vše plytké a instantní, říká hledačka talentů

24. dubna 2024

Premium Krása je velmi diskutabilní a individuální pojem, tvrdí Milada Karasová, která pro svět modelingu...