- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
využívám v kuchyni. Žádný PR článek o margarínech a pod. to nezmění.
Jsem hluboce přesvědčen, že pokud ZDRAVÝ člověk dbá na dostatek pohybu, na patřičnou duševní hygienu, nemusí se nemusí vůbec takovými věcni zabývat. Výjimkou jsou lidé u jejichž pokrevních příbuzných je častý výskyt cukrovky, vysokého tlaku a pod. Tady je potřeba si pravidelně (1x-2x ročně) kontrolovat laboratorní parametry u svého praktického lékaře a samozřejmě i svou životosprávu.
Jina věc je u již NEMOCNÉHO člověka (cukrovka, vysoký tlak nebo dokonce již po prodělané srdeční příhodě), tam je zcela nezbytné vyloučit z jídelníčku nasycené mastné kyseliny. Ale pozor, ne každý margarín je lepší než máslo, záleží na technologii ztužování tuků. Samozřejmou věcí jsou pravidelné kontroly ať již praktickým lékařem nebo specialistou a pečlivé dodržování jejich rad. Tady bych rád zdůraznil, že vaše nemoc je váš problém, lékař je jen odborný konzultant.
Vysoký cholesterol má většina české populace, sklerotické změny na tepnách mají i děti. Je to dané českou dietou. Jistě, i stylem života, ale stresující styl života se asi nezmění, skladba tuků lze změnit velmi snadno.
Nelze vyloučit zcela nasycené mastné kyseliny, ty jsou totiž v každém oleji či tuku. Ani by nebylo prospěšné, kdyby jich bylo příliš málo. Ale zařazovat olej místo sádla nebo Floru místo másla je jistě vhodné. Flora, Rama - to nejsou margaríny, tj. ztužované tuky (chemickou hydrogenací dvojných vazeb). To jsou směsi slunečnicového oleje s nějakým přírodním tukem - opět z rostl. olejů, jako např. palmovým. Zde se za nižší teploty ztuhne tužší složka, obsahující nasycené mastné kyseliny. Toto se smíchá se sluneč. olejem. Žádná chemická změnu tu není.
Margarínem, ztuženým tukem je např. Ceres Soft. Ten je vhodný - na dlouhodobé smažení, je stabilní. Ne ale na chleba. Ano, hlavně nekupovat superlevné "margariny" neznámého složení, no name, kde může být složení nepříznivé.
proste zivocisne tuky zdrave nejsou. (tecka) V malem mnozstvi nijak extremne neskodi, ale nijak neprospivaji. Zdrave jsou tuky rostline a to temer vsechny vcetne repkoveho oleje, ma to ale jeden hacek, NESMI se totiz zahrat. U nekterych by jejich teplota nemela nikdy presahnout 30 stupnu, u jinych muze jit treba az nekam ke 100 stupnum. Jenze na panvi mate podstatne vic. A to nemluvim o tom, ze si bezne kupujete tzv. odpadni rostlinne oleje, ktere jsou zahrivany uz pri vyrobe. Napriklad velmi zdravy repkovy olej je jen ten, ktery je za studena lisovany a jeho cena nekolikanasobne prevysuje i za studena lisovany olivovy olej a o tom to je.
nevite na kterych nepredrazenych tucich je uvaden obsah nenasycenych tuku ???
Nasycené mastné kyseliny / Nenasycené mastné kyseliny
Mívají to na sobě oleje, např. od Palmy Bratislava. Tuky jako Flora či Rama to myjí myslím na obalu. Je to možné i dohledat na internetu (myslím stránky kardiol. společnosti, tam je nějaký odkaz, tedy ne neznámý zdroj). U olejů je a tuků je důležitý i podíl mononesaturovaných a polynesaturovaných mastných kyselin, ve složení to bývá odlišeno.
Co činí "odborníka na výživu" odborníkem? Jen si uvědomme, kolik a
jakých výživových trendů tu už bylo ... jenom šarlatán vám může říct, že
ví, co člověku škodí a prospívá. I skutečný odborník ví jen tolik,
kolik ví současná věda, a ta se hodně často mýlí, protože většina jevů
je mnohem komplexnějších než se momentálně jeví.
Většina odborníků na výživu ti řekne všeho moc škodí. Občas dodají, že bys měl jíst více zeleniny než masa. Vzhledem k tomu, že každý člověk je jiný, po stránce genetické, imunologické, bdí a spí v jinou dobu a vykonává různou práci, žádná univerzální zdravá strava neexistuje.
Zajimavy, ze repkovej olej se moc nedoporucuje. Uz by se vsichni meli dohodnout co je vlastne pravda.
O něm jsem dosti hledal. Cévám prospívá, ale u lidí, kteří jej výhradně užívali, tak zde byl vyšší výskyt rakoviny. Jde o dosti složitý problém, někteří soudí, že nejde o škodlivost kyseliny erukové, ale nízký obsah nasycených mastných kyselin. Tj. kdo vedle něj konzumuje živočišné tuky, tak toto riziko tu téměř není. Problém je, když někdo jako tuk přijímá jen tento olej.
Lepší je slunečnicový olej, který má převahu kyselin s jednou nenasycenou vazbou. Jde o speciální druh oleje, běžný slun. olej má nejvíc kyselin s dvěma dvojnými vazbami, mononesaturovaných kyselin (zejm. kyseliny olejové) tam je méně. Ten speciální olivový olej lze koupit např od Palmy Bratislava pod názvy Oliol nebo Fritol. Stojí cca 50kč za litr. Za tu cenu je olivový olej leda z pokrutin, chemicky extrahovaný.
Řepkový olej bych užíval jen z menší části.
Můj tatínek měl určité zažívací problémy, nakonec zjistil, že to má z margarínů typu flora.Od té doby to naši přestali kupovat a vrátili jsme se ke starému dobrému máslu. Nevěřím příliš celkové prospěšnosti těchto pochutin.
Přesně. A kdo chce přijímat rostlinný tuky, ať si radši chleba pokape olejem, než aby jedl kunerol.
Oproti nim je máslo a sádlo kvalitní biopotravina...nebo to měla být reklama na umělou hmotu nazývanou všelijak, třeba margarín a podobně ? Cukrovka jako následek požívání tohoto nic neznamená?