Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Není ocet jako ocet aneb Tajemství pravého italského balzamika

Ačkoli v české kuchyni je dnes tradiční italský balzamikový ocet jako doma, málokdo ví, že se vyplatí rozlišovat podle jeho stáří. Zatímco běžné balzamikové octy se výborně hodí třeba do salátů, ty nejstarší se v Itálii popíjejí jen tak s ledem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Jolika

k nalozeni masa se hodi

;-D jahody s balzamikem neznam a neumim si predstavit.

Ale nakladame do tohoto octa syrove tmave hovezi maso na 24 hodin i vice a jeho chut po priprave ve je pak skvela. Jako nahrazka se da pouzit i ocet z cerveneho vina, ktery ma podobne ucinky.

0/0
14.10.2010 15:41

rkr12

"Balzamikový ocet" je nesmyslné označení

"Aceto balsamico" znamená "balzámový ocet". Říkat "balzamikový ocet" je kravina. Píše to kdejaký nedouk do jídelního lístku spolu s "tomaty" a podobnými patvary. Ve specializovaném článku by to snad být nemuselo. Pokud tolik toužíte po italštině, tak napište prostě "ocet balsamico".

0/0
14.10.2010 9:18

bulbik

Re: "Balzamikový ocet" je nesmyslné označení

s ceskym vyrazem mam tez problem, nekdy rikam 'balzamicky', ale zni to fakt divne, ale ten tvuj 'balzamovy' me taky nepresvedcil

0/0
14.10.2010 11:45

rkr12

Re: "Balzamikový ocet" je nesmyslné označení

Přesvědčil, nebo nepřesvědčil - to je jedno. Tak je to prostě správně :-) Ale je pravda, že "balzamický" se také ve slovníku vyskytuje. To se však zase nelíbí mně.

0/0
14.10.2010 12:03

kabalenka

Re: "Balzamikový ocet" je nesmyslné označení

no já spíš říkám ocet balzamiko

0/0
20.10.2010 13:16

Ed.

umm

jak zkazit zeleninovy salat.. dat do nej zalivku z balzamikoveho octa... blee

0/0
14.10.2010 9:08

chudacek.blbecek

Re: umm

Jsem tak ráda, že nejsem sama, komu tahle superdrahá a prostě báječná pochutina ani trošku nechutná :)

0/0
14.10.2010 11:12

bulbik

Re: umm

Urcite, ne kazdemu bude chutnat, ale nehodi se taky ke vsemu a opravdu je treba ho davat malinko....pak to drahe neni, jelikoz i mala lahvicka vam vydrzi mesice a mesice. Jinak nejsem zadny labuznik a myslim, ze ten ocet popijeji fakt jen v Modene a okoli, jelikoz jsem o tom v Italii zatim neslysela. Jinak ocet balsamico je jen z oblasti Modeny, tedy pri nakupu v Cechach se na lahvicce divejte peclive na vyrobce a puvod, urcite se najde dost padelku.

0/0
14.10.2010 11:43

chudacek.blbecek

Re: umm

Díky, já to nikomu neberu, ale ani se nebudu nutit. :)

0/0
14.10.2010 11:51

mattonka

Re: umm

taky ho nemáme ráda... a když si chci dát v restauraci salát a objednávám si ho bez balsamica, tak se obsluha většinou dost diví ( nehledě na to, že salát by si měl každý dochutit sám podle sebe...)

0/0
19.10.2010 9:45

Nahlas se ti směju

Re: umm

Superdrahá? Cože???

0/0
20.10.2010 12:49

fitzie

jahody s balsamikovým octem

jsem ochutnala. nevím, v čem byl problém (balsamikový ocet jsem měla přiměřeně kvalitní, od kamarádky z itálie), ale mně to nejede. dávám přednost klasice - se smetanou, šlehačkou nebo lehkým popraškem cukru. jestli to není tím, že ty české nemají tolik sluníčka jako ty italské, tak jsou často kyselejší...

0/0
14.10.2010 8:15

chudacek.blbecek

Re: jahody s balsamikovým octem

Taky to může být tím, ža balsamiko je hnus :D

0/0
14.10.2010 11:13







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.