Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Řízek: jedno z nejoblíbenějších jídel pětkrát jinak

Na tom nápadu není nic překvapivého – obalit maso ve směsi a osmažit ho. Ale právě řízky potvrzují, že ty nejjednodušší nápady bývají nejlepší.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

captain cook

šafrán????? Kolik?

"Krůtí řízek s bylinkami a parmazánem" - mezi prisadami je zmineny šafrán

a dal v postupu: "2. Bazalku omyjeme a osušíme, poté jemně nasekáme a promícháme s parmazánem, šafránem a strouhankou. "

Divim se, ze recept na kruti rizek pouziva safran a dale, ze ani neuvadi mnozstvi kolik blizen. Rekl bych, ze safranu je na rizek skoda, protoze par blizen bude strouhankou a vejcem uplne uplne zabito a na chuti se neobjevi. Pouzit trosicku vic a znamena to klidne 80Kc jen za safran do receptu.

Mensi baleni safranu 0.1g stoji 79Kc, vetsi baleni 1g kolem 200kc. 1g je pribl. 100susenych blizen.

Na vysvetlenou: safranove kvety maji kazdy jen 3 blizny, sbiraji se rucne a pak susi. Proto je safran NESMIRNE drahy a v receptech se casto uvadi pocet blizen. Pokud se v Cesku vubec sezene, cena je kolem 200Kc za 1 gram.

http://www.e-koreni.cz/prodej/Safran-sety--1g

0/0
26.9.2010 16:13

chudacek.blbecek

Re: šafrán????? Kolik?

Podle toho receptu hádám, že šafrán je jen na obarvení (vedle bazalky a parmazánu moc chuti neudělá) a tudíž je možný ho s klidným srdcem vynechat.

0/0
27.9.2010 11:27

kabalenka

Re: šafrán????? Kolik?

nebo použít kurkumu

0/0
27.9.2010 13:51

captain cook

Re: šafrán????? Kolik?

jj...poslala jsi to, zatimco jsem psal odpoved. :-)

0/0
27.9.2010 14:02

captain cook

Re: šafrán????? Kolik?

jak jsem uz rekl, strouhanka a vejce tu trosicku safranu s prehledem prebiji. Kdyz se jedna jen o obarveni a ne o vyraznou chut, je to vylozena rozmarilost (nebo snobstvi) pouzivat vubec safranu. Namisto toho tam mohou dat kurkumu (turmeric), ktera je casto pouzivana napr. v asijske kuchyni pro jeji zlutou barvu a prijemne aroma...a nekolikrat levnejsi.

Doma si v zasobe drzime oboji, safran a kurkumu a nejsme tak hloupi abychom rozmarile pouzivali safran (AUD5 za krabicku 1 gramu), kde staci kurkuma. Safran pouzivame do paelly, ,marockych a pod. jidel, kde skutecne vynikne. To jsme se naucili od naseho spanelskeho souseda a spolu s tim par sikovnych triku, jak chut safranu zintenznit. Jeho mama kdysi mela takove male spanelske bistro/restauraci, naucila nejen dceru ale i syna varit po spanelsku. Pozvani na jidlo k sousedovum obvykle znamena pochutnani po spanelsku.

0/0
27.9.2010 14:00

bulbik

Re: šafrán????? Kolik?

Souhlas, ten safran na obaleni rizku je fakt blbost. Hele, jses-li fajnsmekr, udelej naprosto jednoduchou ryzi se safranem. To se zase ji v Italii. Muzes pouzit olivovy olej nebo maslo, na nem zpenis cibulku, na to ryzi, muzes pridat i sklenku bileho vina, postupne pridavat vyvar a kdyz uz je ryze skoro meka pridat safran rozpusteny v trose vyvaru. Servirovat s nastrouhanym parmazanem. Safran kupuju bud v prasku, ale kdyz si chci vic posusnat a aby oko vic zaplesalo, koupim ho cely, hele ted nevim ty vahy, ale myslim, ze 1g nam vystaci na 3-4 krat pro cca 3 osoby. Zalezi, jak velke porce jite.

0/0
28.9.2010 13:18

bulbik

Re: šafrán????? Kolik?

Jen chci dodat, u toho praskoveho to uz v Iitalii prodavaji jaksi 'naporcovane', takze jednu 'obalecku' safranu na cca 300 g ryze, u tech celych kvetu to delam opravdu 'by voko', clovek hned pozna, zda to prehnal....kdyz je toho moc, je ryze dost nahorkla a barva je hodne intenzivni.

0/0
28.9.2010 13:23

captain cook

Re: šafrán????? Kolik?

dik. To je jeden z receptu na italske risotto. To delame obvykle s houbami, prip. sparglem, bilym vinem, vyvarem, na konci cerstvou petrzelku, maslo a parmezan, ale sem se safran nehodi.

Zato koukam, ze by se safran pekne hodil do risotta s krevetami a citronem, kde by to chutovou kombinaci trochu pripominalo spanelskou paellu. Urcite zkusim risotto se safranem.

Tady u nas (protinozci) jsem safran praskovy nevidel, jen male 1g krabicky se susenymi nitkami blizen. Mala spetka = asi 10 blizen (pribl.0.1g), na vetsi porci dat o neco vic.

Soused nejdriv nahreje prazdnou panvicku na horaku, na to hodi blizny safranu, hbite otoci na panvicce vareckou a bleskove stahne s ohne, aby se to nepripalilo, protoze by to jinak bylo hořke. Pak prida trosku vyvaru, zpet na horak, privest do varu, stahnout stranou a nechat safran pul hodiny v horke vode macerovat. Pak to pouziva pri vareni.

0/0
28.9.2010 13:49

bulbik

Re: šafrán????? Kolik?

Tady v Italii, kdyz se ji ryze se safranem, tak se tam vetsinou uz jine ingredience nedavaji, samozrejme, kdo je zbehly v kombinacich, tak se vyradi. Ja to risoto jednou zkusila dohromady s houbami i safranem a jednou v kombinaci s hraskem a nebylo to zase tak spatny, ale to byl takovy domaci pokus. Safran se dava i do testovin, ale to my doma moc nejime. Jinak tady je zakladni pouziti safranu, ze ho nechas na nejakou chvili v teplem/horkem vyvaru a pridava se na zaver.

0/0
28.9.2010 21:37

captain cook

Re: šafrán????? Kolik?

to je podobne s jinymi puvodne italskymi jidly. V Italii se casto jedi v jejich zakladni podobe, kdyz se "exportuji" jinam, lide si pridavaji dalsi prisady. Neapolska pizza je klasika, ale treba australske pizzy puvodne rozsirene mnoha italskymi pristehovalci maji vrstvu vsech moznych kombinaci a silnejsi testovou bazi, aby ty vsechny prisady unesla.

Risotto je tu take popularni, ale malokdo by je serviroval jen se safranem nebo lanyzovym olejem. Nejpopularnejsi kombinace jsou s houbami: houby(obvykle zampiony) + spargl, houby + kureci maso, totez s anglickou hodne masitou slaninou nebo sunkou, houby +hrasek + sunka. Dale hrasek + lanyze (nebo lanyzovy olej), tykev + spenat, rajce + angl. slanina. Hodne popularni jsou ruzna risotta s krevetami: cesnek + krevety + hrasek + rajcata, citron + cesnek + cili+ krevety.

Proste fantazii se meze nekladou.

0/0
29.9.2010 4:43

chudacek.blbecek

Gordon

No aspoň že si dali tu práci a nenapasali Gordon blue.

0/0
24.9.2010 11:52

sn63

KRÁLIČÍ řízky

všude povídali že řízky z králíka jsou suchý a maj nepříjemnou příchut tak jsem je ani nezkoušela .Jednou mne napadlo namočit je do něčeho a zkusit je obalit a osmežit. Nejvíc nám chutnalo smíchat bílý jogurt s vajíčkem  česnekem solí  a pažitkou nechat to 24hod v lednici marinovat a pak obalit už jen ve strouhance a je to mnamka

0/0
24.9.2010 11:00

sorgedoktor

Krůty pomalu mizí z jídelníčku,

maso má ovšem méně cholesterolu, jke   snad zdravější..

0/0
24.9.2010 8:53

Jezdím na neutrál

Re: Krůty pomalu mizí z jídelníčku,

Krůta není špatná. R^

0/0
26.9.2010 12:09

Pronovais

Mňam

Není nad řízek z pěkné krkovičky a k němu domácí bramborový salát, nebo kaše!R^

0/0
24.9.2010 8:22

Fw 190 D

Re: Mňam

Jo jo ... žvejkat šlachy to musí být žůžo :-P

0/0
24.9.2010 8:53

1001010015

Re: Mňam

fujRv

0/0
24.9.2010 10:39

sn63

Re: Mňam

JÁ TAKY RADA OBALENOU KRKOVIČKU

0/0
24.9.2010 10:54

danaja1

Re: Mňam

R^ taky mňam

0/0
24.9.2010 13:27

kabalenka

Re: Mňam

nene, krkovičku nejím ani na grilu, natož v řízku. Já jsem na libovéR^

0/0
27.9.2010 13:52

___Radin::::

když řízek

tak jedině pořádnej flák prasete R^

0/0
24.9.2010 8:02







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.