Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Porce musí být levná a velká, tak obědvá typický Čech

Jak Češi obědvají? Spořádají hlavní jídlo i polévku, vybírají hlavně nezdravé potraviny a ještě to zapijí sladkou limonádou. Polovina lidí vynechává oběd úplně. Vyplývá to z průzkumu v šesti evropských zemích.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

tom-2718281828459

polovina lidí neobědná

jak přišli na to že 50% lidí neobědvá? to je naprostá blbost. Typoval bych že tak možná 5%, víc ne.

0/0
18.9.2010 11:29

captain cook

Re: polovina lidí neobědná

mozna, ze jenom pocitali ty, kteri si sednou k teplemu jidlu v poledne. Kdo ji v letu nebo "po anglicku" nejake sendvice nebo housku s naplni a ji hlavni jidlo az vecer, ten mozna podle nich "neobedva".

0/0
18.9.2010 12:54

olusak

Restaurátoři lákají...

Pobavilo mě, jak restaurátoři lákají zákazníky na velké porce.....a já myslela, že restaurují staré předměty a tak. Neměli by to být spíš restauratéři....? ;-)

0/0
17.9.2010 13:45

Hroznej_puberťák

Re: Restaurátoři lákají...

Holinky nebo hodinky, obojí se natahuje ;-)

0/0
17.9.2010 14:16

joyFX

pro typického Čecha - chlapa

je salát něco jako nadávka. Zvlášť ti fyzicky pracující mají pocit, že by bez vepřa knedla s devíti zhynuli hlady. Přál bych těm chytrákům pokochat se tím, co obědvají třeba italští dělníci nebo zemědělci :-) a víno většinou nechybí R^

0/0
17.9.2010 12:49

chudacek.blbecek

Re: pro typického Čecha - chlapa

Na salátu není vůbec nic špatnýho a le pokud někdo těžce pracuje, nesmí být salát jako oběd. Ale svačina, proč ne :)

0/0
17.9.2010 12:57

Hroznej_puberťák

Re: pro typického Čecha - chlapa

Aglio olio V Mívali jsme tam leccos, a v neděli byl vždycky řízek s bramborovým salátem :-)

0/0
17.9.2010 13:01

chudacek.blbecek

Re: pro typického Čecha - chlapa

Ne že by algio olio e peperoncino bylo kdovíjak zdravé ;-)

0/0
17.9.2010 13:07

Hroznej_puberťák

Re: pro typického Čecha - chlapa

Gastarbeiteři to snesou a ještě se voblíznou ;-)

0/0
17.9.2010 13:11

chudacek.blbecek

Re: pro typického Čecha - chlapa

Já se taky voblíznu a nejsem gastarbeiter, ale vím, že v tom není prakticky žádná bílkovina, což by v hlavním jídle být mělo.

0/0
17.9.2010 13:14

bulbik

Re: pro typického Čecha - chlapa

Aglio olio peperoncino je velmi zdrave. Se koukni na vyzivove hodnoty. Samozrejme ten olej je olivovy, nejlepe panensky. Samozrejme peperoncino jen ten, kdo to snese. Mimochodem testoviny a spol se maji jist prave spise na obed nez na veceri. Italy jen 'zabiji' ta ohromna spotreba peciva. Zakladem stravy malych deti v jeslich a skolkach je prave 'bila' pasta (testoviny) s olivovym olejem nebo bila ryze (tim mysleno bez omacek), max posypano parmazanem, nebo tez ryze se safranem.

0/0
17.9.2010 16:34

bulbik

Re: pro typického Čecha - chlapa

Jinak ale jsem obecne pro, aby se konzumovaly predevsim potraviny mistni. Cech muze jist zdrave a chutne a nemusi pojidat morske potvory dovezene kdoviodkud a samozrejme zmrazene. To je lepsi nejaka ceska sladkovodni ryba. Losos je tez dovazenej a je to jedna z nejtucnejsich ryb. Treba mi v Cechach vadi, ze se neprodava cerstvy spenat, nechapu, proc exisutje jen v ty hnusny rozmixovany zmrazeny forme, co se neda pozrit. Cerstvy spenat doma pripravuju casto, do 10 min vse hotovo a vytecne.

0/0
17.9.2010 16:40

Hroznej_puberťák

Re: pro typického Čecha - chlapa

Špenát se dá, na trhu. Nebo některé malé krámky jej mají. Ryby souhlas, když mám chuť, mám to hodinku na kole pro čerstvou, to si občas dám.

0/0
17.9.2010 17:23

opportunity

Jídlo musí mimo "zdravosti" splňovat i další:

- být blízko pracovišti

- být brzy hotové (obojí proto, že přestávka běžného pracovníka je půl hoďky)

- být za dostupnou cenu

- zasytit, aby po hodině a půl neměl člověk znovu hlad.

Bohužel, spíš než losos na grilu to splňuje ta svíčková.

0/0
16.9.2010 19:15

captain cook

Re: Jídlo musí mimo "zdravosti" splňovat i další:

to delas kopace, ze mas hodinu a pul po lososu na grillu (predpokladam, ze po cesku se serviruje s bramborem a oblohou, prip. jeste housku k tomu) hlad?

0/0
16.9.2010 21:34

chudacek.blbecek

Re: Jídlo musí mimo "zdravosti" splňovat i další:

Brambory a housku? 8-o To mi přijde jako burger s hranolkama. Ale losos by určitě měl zasytit i sám o sobě.

0/0
17.9.2010 12:58

captain cook

Re: Jídlo musí mimo "zdravosti" splňovat i další:

mne take. Jenze v Cesku se ryba serviruje obvykle jako mensi porce a proto se to musi nastavit necim jinym. V nekterych restauracich se na stoly davaji kosicky s malymi houskami, takze je ruzne mozne mit k tomu i housku.

0/0
18.9.2010 14:12

olusak

Re: Jídlo musí mimo "zdravosti" splňovat i další:

Svíčková?  Já myslím, že po ní nejen že člověk nemá za 1,5hod. hlad, ale chce se mu spát a je naprosto nemožnej, nechce se mu nic dělat....já hlasuju pro toho lososa. I když svíčkovou taky můžu.

0/0
17.9.2010 13:48

captain cook

kdybych si dal o poledni prestavce

gulasovku s rohlikem a nato jeste tezky hlavni chod, tak po obede usnu a nic neudelam!

Nechapu jak si lide mohou zatezovat zaludek tezkym obedem a pak jit zpet do prace a byt schopni neco delat.

Davam prednost necemu lehcimu s cerstvym zeleninovym salatem, pak mineralku a salek espressa. Vetsinou nic smazeneho, ackoliv cas od casu si kureci rizek dam.

0/0
16.9.2010 15:10

olusak

Re: kdybych si dal o poledni prestavce

Jo jo. Moje řeč.

0/0
17.9.2010 13:49

mobidik

Mnoho lidí nemá v práci ani možnost a čas se

najíst, dělají se 12tky směny, je stále méně závodních jídelen a kantýn v závodě, tak mnoho lidí jí až dojede z práce domů a to bývá tak po 19-té hodině a často to je jediné, tedy i první jídlo za den. Dělá se většinou od 6 hod, než do práce dojedou je to hodina a vstávají tak, aby mnohde i ty 3 km došli na zastávku autobusu. Protože se špatně stravují, jsou proto často obézní, ale asi ne vždy vlastní vinou. Jestliže se omezí stravenky a závodní jídelny, bude to ještě horší a bude i vyšší nemocnost. Ale to je asi nezajímavé pro společnost.

0/0
16.9.2010 14:51

opportunity

Re: Mnoho lidí nemá v práci ani možnost a čas se

Tady ale nediskutují dělňasi...

0/0
16.9.2010 19:24

Beldor

hmm

Ja nevim,ale obe dve" vyzivove specialistky" ktere jsem jednou pri vyzvedavani matky potkal byly vyzrany jak prase,to opravdu vzbuzuje duveru :-PRv Kazdej clovek je jinej a kazdemu vyhovuje neco jinyho,tydle uniformni kydy co je best pro vsechny jsou k smichu... Rv

0/0
16.9.2010 11:03

Fw 190 D

Zajímavé

kromě nedělního oběda polévku nejím, přílohy jen symbolicky, sladkou limonádu nebo džus nenávidím a pivo si dám max. v létě někde večer na zahrádce a stejně si připadám, že se stravuju jako prase. Asi budu typický Burkinofasaň :-P

0/0
16.9.2010 5:42

opportunity

Re: Zajímavé

Já jsem zase polívková, na oběd mi to stačí i bez pečiva.

0/0
16.9.2010 19:23

chudacek.blbecek

Re: Zajímavé

Souhlas R^

0/0
17.9.2010 13:00

tissekma

LOL

pobavil som sa. ;-D super clanok a bohuzial super pravdivy... takze Cesi viacej salatov a menej knedlikov! R^

0/0
16.9.2010 0:58

Fw 190 D

Re: LOL

No ony takové halušky s bryndzou posypané opečenou slaninou dají za takových 20 knedlíků ;-D

0/0
16.9.2010 5:43

vi_ze

vyhledávač denních menu v ČR

Najděte si oběd na lunchtimu. Tam snad najdete, na co máte chuť. R^

0/0
15.9.2010 23:28

leather-man

Re: vyhledávač denních menu v ČR

R^

0/0
16.9.2010 21:02

Frances36

Blázni

Já bych i zdravě v restauraci jedla, ale není z čeho vybírat. Ryby jsou u nás tak předražené, že si je normální člověk  nemůže dovolit a když si je náhodou jednou za čas dá zjístí, že jsou původem z mrazáku a tepelnou úpravou jsou tak vysušené, že se nedají polknout. Pokud vím ryba se má jen krátce tepleně upravovat, aby byla vláčná, ne taková suchota co nabízí v restauracích. Další jsou saláty, které miluji, jenže už se mi na oběd v restaurácích zhnusily, protože 80 procen tvoří hlávkový salát , 10 rajčata, 5 okurky a posledních 5 zelené nebo žluté levné supermarketové papriky a kde jsou třeba ředkvičky, hrášek apod?  Fakt nejsem cvok, abych dávala přes padesát korun za hlávkový salát. U masa zase tvoří zásadně přepálené minutky na pánvi. Chybí mi různé zeleninové a ovocné nákypy, zapékané těstoviny, kvalitní těstovinové saláty, prostě normální jídla, ne ty hrůzy co tam nabízejí. Jen opravdový slepičí vývar je u nás rarita. Majitelé restaurací nechcete se zamyslet?

0/0
15.9.2010 20:59

gambleralkac

Re: Blázni

a mluvite o restauracich, nebo hospodach? Znam restaurace, kde si rybu vyberete primo v akvarku, ta se s mrazakem nepotka ani nahodou. Mimochodem, jednou jsem tam videl, jak humr zachranoval prevracenyho kraba, dojemny:-)

0/0
15.9.2010 21:10

Robin of SherwOod

Re: Blázni

kterýho z nich sis objednal? :-P

0/0
15.9.2010 21:32

Hroznej_puberťák

Re: Blázni

Oba, aby se nehádali.

0/0
15.9.2010 21:35

Frances36

Re: Blázni

No tak to já takovou restauraci fakt neznám. A můžu se zeptat kde se nachází? V okruhu 50 km kde žiji není žádná doopravdy dobrá restaurace kam bych se ráda vracela. Většina je děs a hrůza. :-(:-(:-(;-(;-(;-(

0/0
15.9.2010 21:36

chudacek.blbecek

Re: Blázni

Zkus to na scuku pana Cuketky. To je (zatím) nezávislá síť hodnotící různé podniky týkající se jídla (restaurace, kavárny, prodejny...)

0/0
17.9.2010 13:06

olusak

Re: Blázni

Jo, takový restaurace existují, ale většinou v Praze, ale to jsou restaurace hodně na úrovni, kam se nedá chodit každý den na oběd, pač by se člověk finančně dočista vyčerpal. I polední menu jsou tam děsně drahé. Takže tak. A obyčejný hospody nebo takový ty obyč. restaurace nabízejí jen hotovky nebo všecko smažený. :-P

0/0
17.9.2010 13:53

Fw 190 D

Re: Blázni

Nesmysl. Jenom v mém blízkém okolí ( a to nebydlím v centru města ) jsou dvě restaurace, kde vaří hotovky za 75 Kč a tak vynikající, že i moje matka ( bývalá kuchařka z povolání ) si to tam pochvaluje. Čerstvé každý den, bez těch instantních nechutností. Jedna z těch hospod pravidelně vyhrává soutěže o nejlepší hospodskou kuchyň. Jíst se v hospodě dá, ale musí se hledat.

0/0
16.9.2010 5:46

Alfie

Re: Blázni

Jenomže ta restaurace musí být do 5 minut cesty z práce - na oběd máte půl hodiny.

0/0
16.9.2010 7:16

Cikánek

Co to melou ?

Cituji : "Než by si dali zdravou rybu, třeba čerstvého lososa, objednají si svíčkovou za osmdesát."

Zaprvé - kde by vzali v restauraci čerstvého lososa ?! 8-o 

Zadruhé - lososa nechcou, páč stojí 180 Kč... :-/ 

0/0
15.9.2010 20:39

rafton

Re: Co to melou ?

A za třetí na svíčkové není nic nezdravého.

0/0
15.9.2010 20:40

vtech

Re: Co to melou ?

Neni nic zdravejsiho, nez mouka rozvarena v mastne vode (=ceska omacka)

0/0
15.9.2010 20:45

nocenka

Re: Co to melou ?

NO tys asi těch českých omáček moc neměl:-P

0/0
15.9.2010 20:47

vtech

Re: Co to melou ?

Poslednich par let uz ne, protoze se to fakt neda.

0/0
15.9.2010 21:22

rafton

Re: Co to melou ?

A proč to píšeš ke svíčkové?

0/0
15.9.2010 20:52

vtech

Re: Co to melou ?

Doporucuji zkusit "svickovou" v nahodne vybranem vzorku 10ti hospod.

0/0
15.9.2010 21:23

rafton

Re: Co to melou ?

Asi mám štěstí na hospody ale tam kam chodím tak OK, jak domácí. A dal jsem si ji i na dovolené, taky dobrá (něco by se vytknout dalo).

0/0
15.9.2010 22:11

chudacek.blbecek

Re: Co to melou ?

Ono je to o zvyku. A protože většina českých maminek nestydatě zahušťuje moukou rozkvedlanou ve vodě, kterou ani neprováří, nemusí se snažit ani restaurace. Neříkám, že tvoje maminka to dělá. Jen, že je to pravděpodobný.

0/0
17.9.2010 13:10

rafton

Re: Co to melou ?

A ještě jedna poznámka. Zkouším fracouzskou a "beneluxskou" kuchyni a všude je základ vývar z masa (to je asi ta mastná voda?).

0/0
15.9.2010 20:54

vtech

Re: Co to melou ?

Ne, vyvar z masa neni ta mastna voda.

0/0
15.9.2010 21:18







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.