Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Dieta bez masa je únavná, tělu chybí proteiny. Dají se ale částečně nahradit

Nedostatkem potřebných živin a vitaminů mohou trpět i lidé, kteří jedí velké množství uzenin nebo v rámci diety vynechávají všechny nejdůležitější zdroje sacharidů. Čtěte, na co je třeba dát si pozor.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

lucasinka11

mensi uprava

Rozdeleni je sice v poradku, ovsem ne uplne. Vegan neni clovek, ktery odmita vejce, maso a mleko, nybrz clovek, ktery odmita cokoliv zivocisneho (napr. med) nebo i vyrobky vyrobene z zivocichu (kosmetika, kuze, vlna).

Lakto-ovo vegetariani jsou taci, kteri odmitaji jist maso a potraviny vyrobene z mrtvych zvirat (zelatina...), ale jedi vejce, mlecne vyrobky apod, jelikoz pri jejich ziskani zvirata neumiraji.

Sama jsem lakto-ovo vegetarian a nejsem jim z etickeho presvedceni ale jen proto, ze mi maso a mastne vyrobky nechutnaji. Ovsem nikomu svuj zivotni styl nevnucuji a dokonce ziji s "masozravcem" ;-)

Jsem darce krve a od doby, co jsem lakto-ovo vegetarian mam primo tabulkove krevni testy a choroby se mi vyhybaji a nemenila bych :)

0/0
21.4.2010 15:19

lombar

už jenom ten nadpis je naprosto špatný a zavádějící

vycházející z předsudků 80. let minulého století.Rv co by na to asi řekl třeba takový Vítek Chaloupka ;-D By se musel smát

0/0
19.4.2010 16:51

Tarzan

.

No vidíš já to jím každý den :-)...několikrát ;-)

0/0
19.4.2010 11:57

lombar

Re: .

A jak jsi spokojenej! ;-D Někomu stačí málo, u nás v okolí žijou bezdomovci tak že denně do sebe lejou dryjáky a chleba tahají plesnivý z popelnic. Někomu stačí málo;-)

0/0
19.4.2010 12:15

Tarzan

Re: .

Žiju to je hlavní :-D

0/0
21.4.2010 9:23

Tarzan

.

Kupuji margarín 500g za 10Kč hlavně at to nemám suchý :-).Máslo je drahý jako bejk to jsem neměl 20 let.8-o

0/0
19.4.2010 11:39

lombar

Re: .

;-D;-D Tak to bych nehodil ani krysám

0/0
19.4.2010 11:42

nazdravi

Re: .

Nemas na maslo ale na pocitac ano ?;-D

0/0
6.5.2010 5:02

Tarzan

Re: .

Ano je to tak , počítač mám přez 2 roky starý ale Lando kupuji každý týden...

0/0
6.5.2010 13:04

lombar

hrozný článek

článek opět plný podivností a zastaralých názorů, nikoliv poznatkůRv

0/0
18.4.2010 19:36

m.magdonova

Re: hrozný článek

Nejlepší jsou hlášky typu: "podle některých studií..." Samozřejmě jen podle těch, co se hoděj do krámu (s tím vápníkem z mlíka je to vážně pofidérní tvrzení). A psát o méčných výrobích a nezdůraznit rozdíl mezi taveňákem a kvalitním sýrem, mezi "jogurtama", co jsou samá želatina, barviva a škrob a kvalitním tvarohem apod. je opravdu dost zavádějící. Rv

0/0
19.4.2010 14:02

lombar

Re: hrozný článek

No ono s celým mlíkem je to dost pofidérní a ještě k tomu s jeho průmyslovým zpracovánímR^

0/0
19.4.2010 16:32

Hucul

Naproste blaboly!

Jak muze nekdo s klidnym svedomim doporucit konzumaci margarinu??? A jeste o sobe tvrdit, ze necemu rozumi. To ta madam necetla jedinou vedeckou studii na dane tema?

A mimochodem, jsem na proteinove diete a kdyz mam opravdu uspesny den, podari se mi snist stejnou hmostnost bilkovin jako sacharidu. Tvrdit, ze se clovek, konzumujici cilene proteiny, ochuzuje o sacharidy, je jen dukaz neznalosti. Neznam bilkovinu, ktera by se dala konzumovat bez sacharidu. Zkuste se nekdy podivat, kolik cukru a kolik bilkovin ma takovy jogurt nebo vajicko. Cilene vyhybani se cukrum vede k omezeni jejich prijmu na zhruba stejnou uroven, na jake je hodne zvyseny prijem bilkovin, nikoli k jejich eliminaci z diety - ta je totiz fyzicky nemozna.

0/0
18.4.2010 6:57

.zq.

Re: Naproste blaboly!

"Jak muze nekdo s klidnym svedomim doporucit konzumaci margarinu???" ... a ještě tvrdit, že tím lze nahradit konzumaci rybích tuků!

chjo, kolikrát si říkám, že už tu ty nesmysly o zdraví nebudu číst, pak to poruším a jen nevěřícně kroutím hlavou :(

0/0
18.4.2010 10:41

m.magdonova

Re: Naproste blaboly!

"a když nemáte rybu, dejte tam ramu..." ;-D

0/0
19.4.2010 13:53

whitefishs

Makrobiotika

Hmm...makrobiotika neni dieta bez masa...mleko je jeden ze zasadnich faktoru rozvoje degenerativnivch onemocneni..a zde je uvadeno dokonce jako hodnotny zdroj vapniku...to je snad z nejake proletarske prirucky....vapnik z mleka organizmus zpracuje jen minimalne..z´treba obycejna kapusta ma vetsi mnozstvi vapniku nez mleko a zcela bez problemu kapustu telo zpracuje narozdil od jedu jmenem mleko...Mleko je pro mala telatka z kterych maji vyrust velke tupa stadova zvirata...

0/0
17.4.2010 22:40

anavea

Re: Makrobiotika

Tak to nevím... s tvrzením, jak kapustu tělo "zcela bez problémů" zpracuje - dokonce na rozdíl od mléka - bych moc nesouhlasila...

A že mléko je jed a jeden ze zásadních faktorů rozvoje degenerativních onemocnění - no ano, někteří apoštolové "zdravé" výživy to hlásají.... což ovšem neznamená, že je to pravda.

0/0
18.4.2010 2:03

lombar

Re: Makrobiotika

A někteří apoštolové zdravé výživy hlásají že mléko je zdravé, a taky to neznamená že je to pravda že ne:-P

0/0
18.4.2010 21:02

IfčaX

Re: Makrobiotika

No... každopádně už je hezkých pár století běžnou součástí lidské výživy a jeho prospěšnost hlásají nejen apoštolové, ale vůbec klasická medicína. Jasně, ne že by všechno, co hlásá klasická medicína muselo být nedotkntuelné, ale řeči o tom, že je to "jed" jsou snad očividně mimo mísu, ne?

0/0
18.4.2010 21:33

lombar

Re: Makrobiotika

A hezkých pár stotisíciletí člověk cizí mléko nekonzumoval a nebylo běžnou součástí výživy. ;-)

0/0
18.4.2010 22:40

IfčaX

Re: Makrobiotika

Tak jasně. Stejně jako nejedl tepelně upravenou stravu, nestavěl domy, nechodil k lékaři...  A?

0/0
18.4.2010 23:46

lombar

Re: Makrobiotika

A nic, jenom tvůj argument, že člověk pije mléko několik stovek let je naprosto bezvýznamný protože před tím to asi tak milion let nedělal.;-)

0/0
19.4.2010 7:09

IfčaX

Re: Makrobiotika

No, proti tvrzení, že mléko je jed, to snad bezvýznamný argument není, ne?

(A když se k tomu přidá, že ty kvanta let, kdy to člověk nedělal, se dožíval nějakých pětatřiceti let... )

0/0
19.4.2010 14:15

lombar

Re: Makrobiotika

Je! Člověk se dožíval tak nízkého letu ze zcela jiných důvodů. Je to náš přirozený věk, to dnes žijeme neúměrně dlouho. Dřív člověk umřel dřív než stihl mít stařecké nemoci, proto jsme dneska tak nemocní ve stáří naše tělo nebylo vystavěno na tak dlouhý věk

0/0
19.4.2010 17:40

IfčaX

Re: Makrobiotika

Ale samozřejmě, já nemyslela, že to bylo tím, že mu chybělo mlíko..

Ale prostě jestli sama něco pár desítek let konzumuji a jestli totéž konzumuje lidstvo mnohá staletí - tak jed to nejspíš nebude, ne?

(Jestli je pro zdravou výživu nezbytné, už by byla jiná otázka.)

Ale jinak jsem tu úvahu tak zcela nepochopila - nač tedy ten člověk dříve umřel? Vyznělo to tak, že dnes žijeme dlouho a proto jsme nemocní, zatímco dřív lidi umírali zdraví jako řípa...

0/0
19.4.2010 18:33

lombar

Re: Makrobiotika

Dnes umíráme na nemoci stáří. Cukrovka, vysoký tlak, infarkt atd. To nelze říct, protože když lidstvo začalo konzumovat mléko tak nemělo jak zjistit jestli jim dělá dobře nebo ne. Respektive negativní důsledky nikoho nenapadlo přisoudit mléku. TO mimochodem platí i dnes. Tělo žije ale na prd. Auto pojede když mu dáš špatný palivo, ale na prd. S mlékem je to stejné. Jasně že tě po jednom napití neklepne, jestli myslíš tohle. To koneckonců ani po cigaretě a přitom moc dobře víme co je to za jedR^

0/0
19.4.2010 18:54

IfčaX

Re: Makrobiotika

Tak zrovna cukrovka, vysoký tlak a infarkt snad nejsou nemoci stáří???

S tím mlékem je to v každém případě spíš otázka životního přesvědčení a víry... možná v obou směrech, jistě. Připouštím, že jsem spíš "západní" typ, tj. věřím spíš lékařům, než léčitelům či těm "apoštolům". Klasická medicína každopádně zatím škodlivý vliv mléka popírá... Může to být za pár desetiletí jinak, ne že ne... ale to může být s čímkoli. Takže mi ta snaha vytvářet různé strašáky přijde poněkud paranoidní.

0/0
19.4.2010 19:15

IfčaX

Re: Makrobiotika

Jo - a na co že se teda umíralo dříve? (Krom úrazů a dětských nemocí?)

0/0
19.4.2010 19:16

lombar

Re: Makrobiotika

Ale jsou, ale je pravda že lidé jsou už dnes tak choulostivý a rozmazlení že tyto nemoci mohou dostat i mladého člověka. Jj dřív taky každej kouřil a nikomu to nepřišlo divné, trvalo velmi dlouho než lékaři skutečně pořádně řekli a prokázali a shodli se na tom, že cigarety škodí. S mlékem to může být stejně;-)

0/0
19.4.2010 20:35

IfčaX

Re: Makrobiotika

No, nevím. Neznám moc lidí, co by měli celý život normální tlak a na stará kolena z ničehož nic vysoký... Stejně tak cukrovku.

A na co se teda umíralo dřív?;-D

0/0
19.4.2010 21:26

lombar

Re: Makrobiotika

skutečně já takové znám naprosto všechny, patří to ke stárří

0/0
19.4.2010 22:12

IfčaX

Re: Makrobiotika

A na co že se umíralo dřív? :-P

0/0
20.4.2010 9:33

vogon.commander

Re: Makrobiotika

A na odpor se stavi jen hrstka neohrozenych makrobiotickych bojovniku. Co na tom, ze jim chuda strava ubrala deset bodu z IQ a z ust jim tahne jako z kafilerky, oni maji pravdu a meli bysme je nasledovat.

0/0
18.4.2010 18:36

janny - ban za vrhačku mimin

článek je naprosto přesný

a sedí ---- až se divím, na idněsu to není zase tak běžné

takže autorce dík za dobře informovaný článek

R^R^

0/0
17.4.2010 21:27

aaaga

To jsou zase žvásty, o PH samozřejmě ani slovo

Rv

0/0
17.4.2010 20:05

MiaMx

Pro sl. Frydeckou

Myslim, ze clanek je zajimavy, navzdory faktu, ze je to velmi otrepane tema o kterem uz bylo napsano tisice stejnych clanku. Kazdopadne nadpis je skutecne nedomysleny a dogmaticky. Tusim, ze to idnes dela, aby prodaval, ale takove nadpisy, ktere rikaji, ze dieta bez masa je unavna, aniz by se sve prihlouple tvrzeni pak autorka snazila nejak vedecky podlozit a naopak hned v prvnim odstavci psala o tom, jak je vlastne dieta bez masa, pouze s vajckama a mlekem v poradku, tak takove nadpisy poukazuji na fakt, ze samotny clanek je brak.

0/0
17.4.2010 18:45

Kozlík_

Re: Pro sl. Frydeckou

Článek na otřepané téma podává fundované informace. Tj nenapsala ho novinářka, nebo napsala ho redaktorka po informacích od nutriční terapeutky, tj. odbornice pro výživu. Věcně podává dosti faktů, správných. Ano, nepodávají se zde nějaké vědecké důkazy, ale toto není vědecká publikace pro lékaře, specialisty - výzkumníky. Sdělení bylo, že pokud nejsou živočišné zdroje, tj. aspoň mléko a vejce, tak tělu něco chybí. Rozebírala se i alternativa mléko ano, vejce ne, a možná úskalí (tj. speciální případy, kdy toto může vadit). U veganské stravy se správně poukázalo na nebezpečí chybění B12, o čemž vědí i vegani (maso nejedí, ale B12 umělý si leckdy doplňují ...).

Článek nebyl rozhodně ve stylu dřívějšího zdůrazňování masa, jak za doby socialismu. Byl daleko vyváženější a objektivní, ve shodě s doporučením světové zdravotnické organizace. Pro laiky a z praktického hlediska byl článek fundovaný až až. Lidem jde zpravidla o praktické věci, tj. co hlídat, na co si dát pozor.

0/0
17.4.2010 20:16

Kozlík_

Re: Pro sl. Frydeckou

Zajímavá je i zmínka makrobiotické stravy. Zmíněna byla i "dieta" s nadbytkem uzenit, článek mi přijde jako velmi vyvážený, nepoplatný nějaké ideologii, byť i dobře míněné.

Gándí sám měl veganskou stravu, později zařadil mléko. Živočišné bílkoviny mu chyběly, uváděl zdravotní potíže. Jistě, nemohl poznat, jestli to jsou bílkoviny, nebo něco jiného (třeba vápník z mléka). Ale empiricky poznal, že mléko potřebuje, když nejí maso.

Většina těch bezmasých diet je poplatných náboženským ideologiím jako hiduismus apod. "Zabití" zvířete zhoršuje tzv. karmu. Člověk se pak nepřevtělí do vyšší formy, ale do nižší, třeba do zvířete. A přece nejde zabít krávu, když to je převtělená prababička či někdo jiný ... Toto je hlavní důvod, proč tito lidé nejedí maso. Rozumný důvod k tomu skutečně není.

Mám i trochu otázky ke konzumaci luštěnin. Jejich bílkoviny nejsou kvalitní, na rozdíl od bílkovin brambor či obilí, i když jich je vysoký obsah. Ale snad poskytují jiné látky - ovšem jsou nadýmavé.

0/0
17.4.2010 20:22

wrah

No teda

Když už tak kvalitní šunku, 80% masa.. ????? Kvalitní šunka obsahuje skoro 100% masa, co to má být za 80ti procentní svinstvo? Odřezky vepřového lepené lepidlem a nejlépe uzené chemickými blivajzy?

0/0
17.4.2010 17:52

net.Xtreme bojuje s cenzurou

Re: No teda

No, mám dvě vysvětlení, 1) počítají maso jako maso a  těch 20% dělá tuk a tak

2) je to pseudošunka v lepším případě hlavně s vodou v horším plněná kdejakou chemikálií, moukou a vůbec kdečím, aby byla levnější..

0/0
17.4.2010 18:40

Kozlík_

Re: No teda

Šunka se neudí, ale jde o vařené maso. Proto ji lze jíst hned, nemusí se vařit. Určitý obsah vody tam je vždy. Potíž je, že v honbě za nízkou cenou řetězce prodávají levnou šunku, z které voda či nějaký lák jen kapce. Kvalitní šunka zřejmě smí mít jen určitý obsah vody. Podobně jako filé, pokud po zmražení se ostřikuje vodou, ta se nalepí na zmrzlé maso, tak se platí za maso s ledem.

0/0
17.4.2010 20:26

-Pes-

Dietní bůček

Mám recept na dietní bůček kdo má zájem neni problém

0/0
17.4.2010 16:43

kibl96

dieta?

ja zeru zrovna na co mam chut. a kdyz chci zhubnout tak toho proste sezeru min nebo nahradim rizek rybou. nevim co se tady porad resi

0/0
17.4.2010 13:51

opportunity

Re: dieta?

Řeší se to, že ne u každého to jde lehce.

0/0
17.4.2010 14:23

Tarzan

.

Jím jen housky a margarín .... občas těstoviny buřty , doplnuji sušenou syrovátkou.

0/0
17.4.2010 12:48

Hucul

Re: .

Preji brzke uzdraveni a te chemoterapie se nebojte. :oD

0/0
18.4.2010 7:00

Tarzan

Re: .

Ne ne ......já nejsem nemocný jen šetřím jsem zdravý jak rybička !;-O

0/0
18.4.2010 10:54

Hucul

Re: .

Tak usetrete a misto draheho a toxickeho margarinu si kupujte maslo.

0/0
19.4.2010 10:16

Jazzgame

Některé pokrmy také upravují na teplotě do zhruba 40 °C.

Nechte mě hádat ....... ohřívají si tofu pod paží?

0/0
17.4.2010 9:38

net.Xtreme bojuje s cenzurou

Re: Některé pokrmy také upravují na teplotě do zhruba 40 °C.

Já bych tipnul, že to prostě snědí, v těle se to tepelně upraví na těch skoro 40°C:-)

0/0
17.4.2010 11:01







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.