Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Co s vajíčky? Dvě týdně pro nemocné, čtyři pro zdravé

Po pondělní koledě máte doma hromadu vajec, která ovšem mají kvůli cholesterolu pověst nepřátelské potraviny. Jenže na druhou stranu se uvnitř skořápky skrývají také některé důležité vitamíny nebo minerální látky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

q33ny

:-)

Všichni lidé kteří zemřeli, jedli někdy v minulosti vejce. A jestli nejedli vejce, tak určitě měli mrkev! Takže pro nás co jsme zatím tu..už to máme spočtený :-)))))

0/0
6.4.2010 18:37

chudacek.blbecek

Re: :-)

Nejnebezpečnější zabiják je chleba ;-)

0/0
7.4.2010 11:09

q33ny

Re: :-)

Jo chleba..to je zabiják :-)))

0/0
7.4.2010 12:29

s(h)arka

špičkou dolů...

to řekněte těm, co do ledniček dávají ty formy na vejce....;-O!!

0/0
6.4.2010 12:09

chudacek.blbecek

Re: špičkou dolů...

Ale v těch formách už většinou vajíčka bývají správně.

0/0
6.4.2010 12:17

Quick

žasnu !

kde tyhle vědátory idnes bere?

je už dávno známo že je více druhů cholesterolu a že zrovna vejce obsahují ten neškodný,takže můžete sníst x vajíček denně anž by se cokoli špatného s vaším obávaným /druhým typem /cholesterolu dělo!

naopak tenhle článek by mohl mnoho lidí zmást takže by měl být označen za zdravotně závadný!

najměte si laskavě skutečné vědce a kompletní informace o předmětu o kterém píšete,je to snad vaše práce.zatím se zdá že berete peníze zadarmo.

0/0
5.4.2010 21:26

milenec_Petty_ a_ Selmy

Re: žasnu !

Panebože! Tys to domotal snad ještě víc než oni. Prej víc druhů cholesterolu. Snažím se vzdělávat i po VŠ, ale znám jen jeden vzorec.

0/0
5.4.2010 23:55

gilly8

Re: žasnu !

Tak se ještě dovzdělávej dál. Cholesterol je sice jeden, ale váže se na proteiny a s nimi vytváří 3 druhy lipoproteinů - mezi nimi je i "špatný cholesterol", který ti zjišťují, když jdeš k lékaři.

0/0
6.4.2010 0:22

milenec_Petty_ a_ Selmy

Re: žasnu !

Já to přece vím, proto na to reaguju. A lipoproteinů znám pět HDL, LDL, IDL, VLDL a chylomikrony. Ten cholesterol co pojídáš se musí do těch lipoprotenů dostat, aby se mohl rozvést po těle. A v tom je právě ta škodlivost a neškodlivost. HDL jej dopravuje do jater a jedině játra jsou schopná cholesterol vyloučit. Kdežto lipoproteiny o nízké hustotě je  odnášejí do cév, kde jsou pro ně receptory a usazují se tam. Proto jsou ve vyšších dávkách nebezpečné. A teď bych chtěl odkaz na to, že slepičí vajíčka obsahují pouze lipoproteiny o vysoké hustotě. I kdyby to tak bylo, stejně se musí ve střevech rozložit enzymy. Proteiny proteázou trypsinem, chymotrypsinem. U cholesterolu už z paměti nevím, je to už nějaká doba.

0/0
6.4.2010 0:39

s(h)arka

Re: žasnu !

jsme včera večer snědli každej 5 vajec natvrdo, k tomu mlíko, chleba s máslem a pažitkoou a jaký byly dobrý...a teď se dočtu, že jsme přečerpali a to jich je v lednici cca ještě 20 uvařenejch...;-(:-/

0/0
6.4.2010 12:10

chudacek.blbecek

Re: žasnu !

A jak často to takhle děláte?

0/0
6.4.2010 12:17

Příspěvek bude smazán

4 vejce pro zdravýho člověka?

Pokud jsou myšleny pštrosí, tak souhlas. :-)R^

0/0
5.4.2010 20:52

lopucho

slepičí ovulace

0/0
5.4.2010 20:42

Jandik73

Re: slepičí ovulace

A mohu se po ní utlouct.

0/0
5.4.2010 21:14

lele

Hihi, podle jedné paní, co prý pochopila vesmír

... se "škodliviny" z jednoho vajíčka odbourávají v těle osm let.

A jsou lidi, co jí to baštej. ;-D

0/0
5.4.2010 14:27

Obludni_K

O cholesterolu

se doktoři hádají jen co já pamatuji už nějakých 40 let, a pořád ještě nedošli ke shodnému stanovisku, jestli vajíčka ano nebo raději ne. Takže jaképak problémy: všeho s mírou a dobrou chuť :-)

0/0
5.4.2010 14:25

Rado_

4 týdně?

Zrovna jsem si zapekl těstoviny se 4 vejci, během pár dnů si hodlám ke snídani/večeři uvařit 3 atd.... třicetikusové plato sežeru za 14 dní.... Cholesterol mám v ideální hladině, vejce doslova žeru celý život v kvantech..... je mi 37

0/0
5.4.2010 14:02

lele

Re: 4 týdně?

Blahopřeju. ;-);-D

0/0
5.4.2010 14:16

Juan Perveres

Re: 4 týdně?

Měje ještě o 10 víc a jsem na tom skoro stejně.Nějaký kecy o škodlivosti potravin neposlouchám a baštím na co mám chuť.

0/0
5.4.2010 14:42

Jandik73

Re: 4 týdně?

Věk stejný a vajíčková vášeň rpvněž :-)

0/0
5.4.2010 19:31

Pasifae

Re: 4 týdně?

Mně je 21, nemám nadváhu, nejím vejce téměř vůbec a cholesterol mírně zvýšený... je to fakt individuální.

0/0
6.4.2010 6:23

yawara

Kecy-Bullshits

zase kecy profibulvaru idnes.Vajecna bilkovina je nejhodnotnejsi a nejlepe stravitelna zivocisna bilkovina.Obsahuje nejvice L-Glutaminu (zakladni stavebni kamen lidskeho tela) na 100gramu.Ty kecy o D-L cholesterolu,jsou stejne medialni kecy jako o spenatu a zelezu Pepka Namornika.Telo si cholesterol dokaze vytvorit samo,stejne jako ho dokaze odbouravat.I kdybyste jedli 20 celych vajec denne,tak ti co zdrave zijou a maji v poradku metabolismus,nikdy nebudou mit vysokou hladinu D-Cholesterolu,to same naopak jako ti co necvici a zijou nezdrave ci maji stres a nejedi vejce budou mit vysokou hladinu D-Ch.Jsou to vsechno medialni kecy,abyste zrali jenom soju a nonorganic shits.Doporuji vsem co maji aspon malou zahradu,poridte si slepice a jezte organicka vejce!!

0/0
5.4.2010 13:16

fcbfbm

Re: Kecy-Bullshits

tak takR^R^ pěkně domací a né žadné humusy ze super, hyper mega atd.  !!

0/0
5.4.2010 14:06

milenec_Petty_ a_ Selmy

Re: Kecy-Bullshits

A tys nám tady pomíchal pravdu a snůšku nesmyslů. Co je to ten tvůj  D-Cholesterol?

0/0
5.4.2010 14:07

ivoš

Člověk, jako každý savec,

je schopen si cholesterol vyrábět sám. A pokud macecha příroda zařídí, že ho produkujete moc, nepomůže vám žádná dieta ani vegetariánství. Žádný s potravou nepozřete a stejně budete mít jeho hladinu vysokou.

0/0
5.4.2010 13:14

Franta74

Řekl bych,

že ten všudypřítomnej stres dnešní doby zvyšuje cholesterol daleko více než nějaké vajíčko.

0/0
5.4.2010 13:05

touring

A jak je to s bilek vs. zloutek?

Ktere zdrave/nezdrave latky jsou v cem? Ma nejaky vliv, pokud by clovek jedl jenom jedno a to druhe ne? :-)

0/0
5.4.2010 13:05

Kozlík_

Rada je špatná

Lékaři doporučují zdravým lidem max 3 vejce týdně, pokud někdo má vyšší cholesterol, tak vůbec či max 1 vejce. A co článek neuvedl a běžně se uvádí, počítají se veškerá vejce - nejen když sním samotné vejce, ale i obsah vajec v bábovce, nudlích, majoneze atd. Pokud by někdo jedl dle tradiční české kuchyně a nejedl samotná vejce vůbec, tak zkonzumuje možná víc, než uváděná 3 vejce týdně.

Hladina cholesterolu v české populaci je velmi vysoká, většina lidí ho má nad normou. Má být pod 5, průměrná hodnota je necelých 6. Dosti praktických lékařů při hodnotě pod 6 řekne, že to je v pořádku. Není, pouze jde o menší zvýšení, které má většina lidí u nás.

Podobně vysoká spotřeba vajec je i v Izraeli, tam ovšem konzumují olivový olej, Židé nejedí tuk a vepřové vůbec. Takže hladina cholesterolu je nižší. Nejde jen o vejce, při určitém stylu stravování, pití, pohybu, stresové zátěži, jich jistě může být více a nevadí. Běžný Čech by je ale měl omezovat.

0/0
5.4.2010 12:59

Franta74

Re: Rada je špatná

Olivový nebo řepkový , co se týká cholesterolu, prospívají zdraví úplně stejně. Rozdíl pozná jenom vaše kapsa...

0/0
5.4.2010 13:17

ivoš

Re: Rada je špatná

A chuťové pohárky, a to dosti výrazně.

0/0
5.4.2010 13:27

Milan_Seliga

Re: Rada je špatná

jo, olivový je pěkně hnusný :)

0/0
5.4.2010 18:47

demobudha

90% salmonela

Nedávno jsem četl zde na idnesu, že salmonela díky hlídání velkochovů skoro vymizela - či spíše, vyskytuje se nyní převážně u vajec z domácích chovů. Tadle informace mi dost kontrastuje s informací v článku (90%).

0/0
5.4.2010 12:59

vogon.commander

vařené slepičí ovulace

dobrou chuť

0/0
5.4.2010 12:27

MaaGor

Re: vařené slepičí ovulace

Jdi chroupat zelené trávožroute a nám nech vajíčka a steaky. :-)

0/0
5.4.2010 16:47

Mikim

Re: vařené slepičí ovulace

a hele, další fanda Red Dwarfa a citátu Krytona, ze svý hlavy by to nedostal ...

0/0
5.4.2010 18:28

Milan_Seliga

Re: vařené slepičí ovulace

lahůdka!

0/0
5.4.2010 18:48

sparťanskej rebel

Co s vajíčky?

No nevim, právě jsem doládoval pátej kousek;-D;-D;-D

0/0
5.4.2010 12:18

Jezdím na neutrál

Snídej jako král,

obědvej jako princ a večeř jako chuďas. Jez do polosyta, pij do polopita. Všeho s mírou.

.

Takhle nějak bychom měli žít, že?R^

0/0
5.4.2010 11:16

Rado_

Re: Snídej jako král,

Večeřej jako chuďas... to je džbánek piva a tyčinky, počítám :-)

0/0
5.4.2010 14:03

Hucul

Re: Snídej jako král,

Tohle prislovi je zhruba ze stejne doby jako zachovala ucednicka smlouva, kde si ucni vyminovali, ze jim mistr nesmi nutit pstuha - jidlo chudiny - vice, nez 4x do tydne. :o) Ona totiz chudina driv jedla to, cim se ted ladujou pipky z velkomest se slusnym prijmem. Ted ji white trash chudina veci, ktere by tehdy byly povazovany za luxus - bilou mouku, rafinovany cukr, smazene a korenene jidlo...

0/0
5.4.2010 22:03

Jandik73

Re: Snídej jako král,

To nebyli žádní učedníci, ale čeledíni. Převážně v Jižních Čechách, kde byl rybník na každém rohu.  A nejednalo se o pstruhy, ale kapry.

0/0
6.4.2010 6:22

Hucul

Re: Snídej jako král,

Tak to mluvime kazdy o necem jinem. :o)

0/0
7.4.2010 8:22

s(h)arka

Re: Snídej jako král,

ne, to je jen to pivo ;-D

0/0
6.4.2010 12:12

Příspěvek bude smazán

ještě jedna metoda rozpoznání čerstvého vejce

Vezmu vajíčko do ruky a rychle s ním zatřepu. Čerstvé vajíčko nežbluňká.;-)

0/0
5.4.2010 11:08

Hucul

V nasi rodine...

... je naprosto bezne jist vejce denne k snidani a pak jeste cas od casu behem dne v dalsich pokrmech. A cholesterol mame vsichni nizsi, nez by bylo normalni. Nemyslim si, ze by mezi cholesterolem v potrave a cholesterolem usazenym v cevach byl nutne jakykoli vztah. To je jako myslet si, ze dosahnu zlepseni sve srdecni cinnosti tim, ze budu jist kureci srdicka.

0/0
5.4.2010 8:36

ororokorebuch

Re: V nasi rodine...

Ale tipuju spravne, ze vase rodina nepatri k tem co lezi od rana do vecera u televize, zejo ? O tom to je, clovek muze jist co chce, kdyz si nenecha metabolismus zakrnet. R^

0/0
5.4.2010 9:53

přišla poslechnout Paderewskiho

Re: V nasi rodine...

ne, ona jenom věčně vysedává u compa;-D

0/0
8.4.2010 12:36

Mitas24

Zrovna předevčírem

jsem koukal jako puk, když jsem dával vajíčka do sekané a z jednoho se mi vykulily dva žloutky. To už se mi dlouho nestalo, ale překvapilo mě to spíš proto, že to vajíčko samo o sobě bylo docela prťavý :-)

0/0
5.4.2010 8:28

touring

Re: Zrovna předevčírem

A bylo opravdu slepici? ;-)

0/0
5.4.2010 12:59

ada tesyI

Re: Zrovna předevčírem

to dělaj v tesku, všechno zmenšujou a do letáků píšou 1+1 zdarma ;-€;-O;-€;-O

0/0
5.4.2010 14:46







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.