Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Bohyně české kuchyně: naučíme vás nejlepší nakládaný hermelín

Naše babičky nakládaly jídlo do octa a oleje, aby mu prodloužily trvanlivost. Dnes ho nakládáme hlavně proto, že nám chutná.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Host

Hermelín!

Nakládaný hermelín dělám u nás v hospodě jedině takhle a všem šmakuje: (12 porcí) 6 ks Král sýrů Hermelín (nikoliv Sedlčanský), 12 stroužků česneku, 12 kuliček jalovce, 2 lžičky

tymiánu, 2 lžičky rozmarýnu, sladká paprika, mletý pepř, bobkový list,

nové koření, feferonka (není podmínkou), olej (slunečnicový nebo olivový). Hermelíny podélně rozkrojím na poloviny a rozložím na tác krojnou plochou nahoru. Potřu rozmačkaným česnekem, jalovec rozdrtím, posypu vším tím kořením, do každého zamáčknu kuličku nového koření a kousek bobkového listu. Do tupláku kladu takto připravené půlky hermelínů do komínku kořeněnou stranou nahoru, každý jednotlivě polévám lžící oleje. Nakonec zaleju olejem až nad horní hermelín a ten lehce zatížím, aby byl ponořený. Naložený nechávám v lednici alespoň 4 dny odležet. Podávám na talíři s trochou toho voňavého oleje a s čerstvým chlebem. Nepatří tam žádný ocet ani cibule, proboha!

0/0
8.9.2009 9:34

dívenka prostá

nechapu proč bich

si měla zapatlat dobri sir nějakim smradlavim olejem* Kdiž už potřebujete abi něco smrdělo, tak jeste exrementi* Psi totak dělaji* Kdiž maji problemi s travenim* Ja problemi s travenim nemam bo nežeru rostlinim tukem zgichane siri*

0/0
4.9.2009 23:43

petr_leicester

Re: nechapu proč bich

..jeezis, Ty se snazis zakryvat neznalost materskeho jazyka "zamernym" psanim i/y naopak, ale nejak Ti to nejde...delas hrubky stale....uz se na to laskave vyser....

0/0
5.9.2009 1:26

Host

Re: nechapu proč bich

Že na tu <|> vůbec reaguješ, jen provokuje ve všech diskuzích.

0/0
6.9.2009 18:52

erben3

Re: nechapu proč bich

Bože bože, takhle zkazit tak dobrá  jídla. :-( Nakládaný Hermelín, utopenci i sýrové koule se dělají úplně jinak a taky pak lépe chutnají, než podle uvedených receptů. Ty recepty jsem zkoušel již dříve, takže mám právo kritizovat.  Namátkou tem nakládaný Hermelín: Hermelín se rozpůlí a obě půlky vydlabou, až vzniknou mističky. Vydlabaná hmota se smíchá s rozetřeným česnekem, jemně nakrájemou cibulkou, špetkou chilli a trochou pepře. Vrátí se dovnitř vydlabaných půlek, půlky se dají k sobě a mezi ně kolečko cibule. To celé se naloží do slunečnicového oleje na 3-4 dny. Pochoutka nevýslovná. Mám i alternativní recepty na utopence a sýrové koule, které se s těmi v článku uvedenými nedají vůbec srovnat. R^

0/0
6.9.2009 18:58

erben3

Re: nechapu proč bich

... to měl být nový příspěvek, nevím, proč to spadlo sem.

0/0
6.9.2009 18:59

dívenka prostá

Re: nechapu proč bich

R^ možna to přehodnotim!

0/0
6.9.2009 21:19

Host

rychloutopenci

utopence dělám doma velmi podobným způsobem, ale dávám do nálevu ještě 3 lžíce ostrého kečupu helmans - je chuť potom výraznější.:-P

0/0
4.9.2009 19:40

Plachow

NH!

NH! A qwerty, samozřejmě. Bezpochyby od šťopky...:-P

0/0
4.9.2009 19:09

Host

Re: NH!

Zdravím Mageo!!! K pivu je nejlepší NH!!! Ne SK!!! Loupat banán od bubáka je teplé!!!

0/0
5.9.2009 13:53

erben3

Re: NH!

K pivu je dobré obojí. Válku na Mageu nechápu ;-D

0/0
6.9.2009 19:00

Host

Takze nasledujici tyden tu

budeme rozebirat funkce zivocisneho uhli a jinych tablet proti nasledkum? Nebo tu bude kurz napravy nakladaci reputace?

0/0
4.9.2009 17:34

Host

Re: Takze nasledujici tyden tu

Po konzumaci naložených sýrů bude třeba spíš zapíjet projímadlem, pokud ovšem již v oleji nebublají.

0/0
5.9.2009 17:17

Host

Skvely clanek!

V Diky za clanek! Je to perfektni! Vice takovych! S diky, Varici Muz.

0/0
4.9.2009 14:28

samoutovareinkarnace

Recepty

http://www.kpivu.cz/index.php?c=recepty_nh

0/0
4.9.2009 13:13

Host

Re: Recepty

Super R^ Diky

0/0
4.9.2009 16:21

Host

Hermelínek...

Už se těším, až dnes otevřu sklenici, co jsem nakládal v sobotu;-)

0/0
4.9.2009 11:48

samoutovareinkarnace

Re: Hermelínek...

6 dnů je málo, leda by to bylo celou dobu v teple, aby řádně změknul a zkrémovatěl

0/0
4.9.2009 13:14

Host

Nejlepsi jidlo k pivu je samozrejme NH

http://www.nakladanyhermelin.cz/

V sekci Recepty je nekolik receptu vcetne vydlabavaneho hermelinu.

Syrovym koulim zmar!

0/0
4.9.2009 11:42

Host

Olivovy olej?

Nemohu si pomoct, ale pouzit olivovy olej ve spojeni  s hermelinem mi neprijde jako dobry napad. Ta chut bude desna.

0/0
4.9.2009 11:01

Host

Re: Olivovy olej?

Naopak je to výborný...

0/0
4.9.2009 11:51

Host

Re: Olivovy olej?

Chuť je dokonalá.

0/0
4.9.2009 14:13

Host

Hermelín

Hermelín doporučuji ještě po rozkrojení vydlabat, vydlabaný vniřek v mikrovlnce trošku rozehřát a smíchat s rozmačkaným česnekem, podle chuti i pepřem a chilli - následně zase naplnit do vydlabaných půlek a až pak naložit. Je to teda docela "pakárna", ale stojí to za to :-)

0/0
4.9.2009 10:57

Host

rubrika ONA

Tenhle článek je sice v rubrice ONA, ale řekl bych, že největší úspěch bude mít stejně u nás mužů.. já už ho mám v oblíbených a o víkendu budu nakládat, stejně má bejt ošklivo-tak aspoň budu dělat něco smysluplnýho.. :-)

0/0
4.9.2009 10:53

arnie_rimmer

konečně nějaký hodnotný článek

R^

0/0
4.9.2009 10:01

Host

To je docela hrůza

Dobrý den všichni,

hodnotíte tady pannenský olivový, řepkový a slunečnicový olej, ale jinak váš pravopis to je hrůza. Nevím o jaký obchod se jedná MACHRO, může to být MAKRO a další pravopisné přešlapy, možná když píšete příspěvek, tak si to pak samy po sobě přečtěte. Je možná lepší psát s diakritikou, to to pak docela razí do očí.

Pavlína

:-)

0/0
4.9.2009 8:49

Host

Re: To je docela hrůza

Milá Pavlíno, když už oslovujete "všichni", zdá se, že správně předpokládáte, že mezi zdejšími kuchaři jsou i muži. Pak ovšem máte chybu i Vy, když píšete "tak si to pak samy po sobě přečtěte." :-/

0/0
4.9.2009 8:54

honda_mrkos_pajdusakova

Re: To je docela hrůza

Pavlíno, máš tam minimálně 4 hrubky, tak snad zalez.

0/0
4.9.2009 9:00

Host

Re: To je docela hrůza

Ono se docela tezce pise s diakritikou, kdyz nemate v praci ceskou klavesnici.. Trosku pochopeni by to chtelo.

0/0
4.9.2009 9:01

ivoš

Re: To je docela hrůza

Vy píšete v práci? Mě by asi šéf požádal, abych zavřel dveře zvenku. Kde "pracujete"?

0/0
4.9.2009 9:31

Host

Re: To je docela hrůza

nekdo hold ma sefa magora a nekdo ma sefa normalnihoR^

0/0
4.9.2009 13:59

Liška13

Re: To je docela hrůza

a co je to pannenský olej? :-o možná když hodnotíte gramatiku a pravopis, neměla byste dělat tytéž chyby :-))))))))))))))))

Jo a co je to "razí do očí"?8-o

0/0
4.9.2009 9:19

Host

Re: To je docela hrůza

Nedělej si z nás legraci ;-D

0/0
4.9.2009 9:32

mokikin

Re: To je docela hrůza

Mylí Pavlýne,

POLYB SY PRDEL!

0/0
4.9.2009 10:22

ondra112

Re: To je docela hrůza

;-D;-DR^

0/0
4.9.2009 11:30

Host

Re: To je docela hrůza

;-D

0/0
4.9.2009 20:29

Host

Re: To je docela hrůza

Milá Pavlíno,

panenský se píše jen s jedním n,

ve větě "Nevím, o jaký obchod ... "  čárka.

Raději si to vždy po sobě přečtěte, ano?

0/0
4.9.2009 11:00

ondra112

Re: To je docela hrůza

Potrefená husa... Sám se nauč pravopys!

0/0
4.9.2009 12:17

Host

Re: To je docela hrůza

Každýmu dojde co za obchod je MACHRO, až na někoho......žeby VŠ??????

0/0
4.9.2009 13:30

Host

Re: To je docela hrůza

samy (Y) ?? :o)) celkem vtipné....

0/0
4.9.2009 15:12

Host

Re: To je docela hrůza

tos mě pobavila;-D;-D

0/0
4.9.2009 20:39

Host

Re: To je docela hrůza

;-D;-D;-D

0/0
7.9.2009 6:47

Host

hermelín

Nejlepší recept na hermelín je plněný hermelín. Plní se olivami nebo vlasskými orechy a je to uzasna pochotka. Doporucuji

http://blog.zarohem.cz/clanek.asp?cislo=1239

0/0
4.9.2009 8:28

Host

Re: hermelín

No ty brdo ... jenom pri pohledu na to jsem pribral 3 kila  ;-D

0/0
4.9.2009 8:48

Host

Re: hermelín

mnam R^

0/0
4.9.2009 9:02

vymrzovac

Tak nejvíc mě dostal ten.....

....."kvalitní panenský olivový olej".......;-D   tak to je to jediné, co by tam naše babičky stoprocentně nedaly.   Ještě, že nám autorka "dovolí" použít i jiné "kvalitní" oleje!R^   Holka asi taky "podlehla".............    tentokrát reklamě na olivový olej.  Podobné výživové hodnoty mají i řepkové a slunečnicové oleje, ale ty se prodávají samy, takže nepotřebují tolik reklamy jako olivové, které by se bez reklamy jen těžko prodávaly.       Líp by udělala, kdyby "podlehla" nějakýmu chlapovi;-).......doslovně

0/0
4.9.2009 8:21

Host

Re: Tak nejvíc mě dostal ten.....

Řepkový olej je hnus. Možná má podobné výživové hodnoty, ale je lepí - všechno. Je schopen zalepit i buňky - ne najednou, ale postupně. Je důvodem obezity, i cukrovky druhého typu a dokonce podporuje vznik některých rakovinových nádorů. Jenže masáž médií a reklam už tohle zakryla - jak se říká stokrát opakovaná lež se stává pravdou. Věděli to už nacisti a bohatě toho využívali.

Panenský olivový olej - a to nemyslím španělské srágoy, ty jsou občas nechutné, ale řecký, speciálně přímo z Kréty má prokazatelně protirakovinné účinky. V Řecku je velké množství obézních lidí, ale epidemii cukrovky druhého typu nezažívají. Na rozdíl od okolní Evropy. To už také něco dokazuje.

0/0
4.9.2009 8:31

Kecaj

Re: Tak nejvíc mě dostal ten.....

Řepkový olej je výborné mazivo při řezání závitů.To mi potvrdí každý strojař.

0/0
4.9.2009 8:46

Host

Re: Tak nejvíc mě dostal ten.....

Řepkáč je dávno překonaný....zkuste MWF.;-DR^

0/0
4.9.2009 13:26

Host

Re: Tak nejvíc mě dostal ten.....

R^;-D

0/0
4.9.2009 16:32







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.