Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Napečte si doma českou klasiku: buchty

Italové mají tiramisu, Američané cheesecake a my buchty. Proč si tedy doma neupéct to, co do světa nesl i pohádkový Honza.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Host

buchty

To je řečí....A nebyli jsme ještě nedávno spojené země ? Buchty se pekly tam i tady. Je možné, že máte tak banální starosti???

0/0
21.8.2009 17:02

Host

Ten první recept

mě obzvlášt oslovil, když sezona meruněk je pryč.:-P

0/0
21.8.2009 14:36

_m-

Recept na kynuté těsto podle naší babičky

1/2 kg polohrubé, 9 kostek (lžiček) cukru, 3 lžíce oleje, 1 vejce, za 50 haléřů (;-), 1 kostička) droždí a mléka podle toho, co pečeš - na buchty  cca 1/4 litru.  Dlouho jsem z tohoto základního  těsta dělala všechno, s jistými úpravami ovšem. Od kynutých knedlíků po velikonoční mazanec.  Dodneška jsem přesvědčená, že polohrubá mouka je na kynuté těsto nejlepší :-)

0/0
21.8.2009 10:18

blecha1

Re: Recept na kynuté těsto podle naší babičky

Já bych bral nějaký těsto, který bude mít úplně stejnou konzistenci, stejnou chuť jako klasický, jen se po něm nebude tloustnout jak prase. Nemáš tam něco v záloze? Já i jed syrový těsto na pokroutky a buchty, ale vždycky jsem dostal vynadáno. Stejně jako z cukroví mi chtuná je vychlazení těsto na rohlíčky, to jím celý odkrájený pláty a taky s nadávkama, přitom šetřím druhejm práci! ;-D

0/0
21.8.2009 12:52

_m-

Re: Recept na kynuté těsto podle naší babičky

;-D;-D uklidni se, mně taky, jenže kvůli tloustnutí se musím krotit. A když nechávám těsto na rohlíčky přez noc v ledničce, tak ráno zákonitě kus chybí. A nikdo netuší jak se to mohlo stát........

0/0
21.8.2009 13:13

blecha1

Re: Recept na kynuté těsto podle naší babičky

No jo to je přece jasný, před vánocema Ježíšek obchází domácnosti a kontroluje přípravy. Ty to nevíš! 8-o ;-D

0/0
21.8.2009 14:02

_m-

Re: Recept na kynuté těsto podle naší babičky

8-o8-o Ááááááá, teď jsem to pochopila. Děkuji ;-)

0/0
21.8.2009 14:04

Host

Opravte

si chybku v textu, ma tam byt cheesecake ne cheescake ;-)

0/0
21.8.2009 7:56

Host

mouka

Tedy dávat jen hladkou není ideální...osvědčilo se spíše napůl  s polohrubou. Těsto je vláčnější.

0/0
21.8.2009 7:46

Aha_jo

není problém upéct

ale kdo to pak sní, když nikdo není na sladké doma8-o...aspoň nepřiberem;-)

0/0
21.8.2009 4:26

Host

ale,ale bulvar

hm, tak komedianti z bulvaru sa zar raz pochlapili, masa klasika su tak akurat buchty vasich starych so vas cakaju doma...

raz su buchty origo ceske, potom zas jediny narod co chodi na huby su zas cesi a tak by to mohlo ist dalej

buchty makove, lekvarove, orechove bezne pecu okrem ciech, v posku, slovensku, srbsku, slovinsku, ukraina, rusko, bielorusko  to su krajiny kde sa pecu buchty podla vasich receptov .... ale sak neva, vy si to zdovodnite tak ze cesky honza naucil piect buchty pol europy..  este vytiahnite spekacky, spisske parky, tatranky, horalky

pche, komedianti Rv

0/0
21.8.2009 1:02

fanule

Re: ale,ale bulvar

co to blaboliš,nauč se česky a pak to tady napiš,aby ti všichni rozuměli,jinak si můžeš psát do svých novin;-ORv!!

0/0
21.8.2009 5:28

Host

Re: ale,ale bulvar

ne, má pravdu, je to tak ;-D;-DR^

0/0
21.8.2009 6:43

Host

Re: ale,ale bulvar

Za prvé má pravdu, my si přisvojíme na co přijdeme:)R^ za druhé, pokud ti dělá problém slovenština, tak se tím ani nechlub, protože všichni ostatní jí rozumí

0/0
21.8.2009 9:31

_m-

Re: ale,ale bulvar

Pravdu moc nemá - buchty, zvlášť "lekvárové" tedy povidlové, které chybí i v tomto článku jsem jedla jen v Česku a na Slovensku.

0/0
21.8.2009 10:14

pippi.dlouha.puncocha

Re: ale,ale bulvar

No já teda nevím, žila jsem x let v zahraničí, kde jsem těch Slováků a Poláků poznala mraky, ale buchty neuměl upéct ani jeden a Poláci je vůbec neznali. Slováci uměli maximálně buchty na páře, které jsou sice mňam, ale jsou spíš jako kynuté knedlíky s marmeládou.

0/0
21.8.2009 9:40

anžto

Re: ale,ale bulvar

já jsem taky v zahraničí bydlela v pronájmu s polákama a musím teda říct, že  jejich instatní červená řepa je výborná na kocovinu;-D ale buchty jsem teda taky nikde nezahlídla..ale tak byli to chlapi no, naštěstí po mě nikdo péct nechtěl, za to bramboráková párty slavila velký ohlas;-D 

0/0
24.8.2009 10:06

blecha1

Re: ale,ale bulvar

8-o ty voe ty potřebuješ taky psychologa. Takhle se rozčilovat kvůli něčemu co v pravidelné vyšší konzumaci přivede člověka v lepším případě k doktorovi (vím velmi dobře jaký to bylo, když jsem se vyžral "domácí československou stravou" na 140 kg a málem padnul. :-P 

Jinak vy tam na Slovensku se můžete potento z bryndzy, ale když jsem tam byl třeba na konferencích a u rautu se podávali se tam vařený pirohy plněný masem a bryndzou, tak se tam všem cpali ty bryndzový, bo to nikdo nechtěl, ani mi ze západu ani maďaři němci atd. Masový se hned schlamstli. A ti ubožáci, co si nechali naložit bryndzový je pak tajně házeli do košů nebo je vyhazovali venku do kontejnerů nebo do lesa medvědům (V. Tatry). Tolik vždy mé zážitky Slovensko + bryndza. Tak jsem si ulevil a do práce.

0/0
21.8.2009 10:54

wellbload

aby tu někomu nepraskla žilka :D

Ježíš, to je rozčilování kvůli článku na idnes 8-o

Tak vzhledem k tomu, že buchty jsou opravdu pro ČR typičtější než třeba to zmíněné tiramisu, tak mi ten komentář v článku přijde celkem odpovídající. A navíc tu opravdu mají jinou chuť než v okolních státech. Mimochodem tak nějak tam nikde nemůžu najít, že by to Češi učili půlku Evropy.

0/0
21.8.2009 13:59

Host

Re: ale,ale bulvar

aby ses nepotento, slovačisko jedno nacionalistický...Rv!!

0/0
21.8.2009 14:35

Host

Re: ale,ale bulvar

To je řečí....A nebyli jsme ještě nedávno spojené země ? Buchty se pekly tam i tady. Je možné, že máte tak banální starosti???

0/0
21.8.2009 17:04

Host

Re: ale,ale bulvar

;-Dty ses ale trdlo slovensky ze jo?pek si vubec v zivote cesky buchty?toneni jen tak to je kumst a bes se zahrabat i s tou tvoji kritikou.

0/0
22.8.2009 5:04

Host

Re: ale,ale bulvar

hm, ked uz sme pri tom tak mam zenu z ciech a buchty sa naucila piect u nas, ale to nie je podstatne, k comu smerovala moja poznamka ze Iheute pravidelne uverejnuje clanky o beznych veciach ktore vydava za "ceske speciality" a pri tom je to bezna vec minimalne v stredoeuropskom priestore. Preto mi clanky tipu: Buchty ceska specialita, Hubarenie ceska specialita, Chaluparenie ceska specialita, Kutilstvo ceska specialita pripadaju dost trapne a nemiestne, nechapem co je pre vas urazlive 8-o 

0/0
22.8.2009 9:47

Host

Re: ale,ale bulvar

to ze je neco specialita neznamena preci absolutni omezeni na jednu zemi... je to pro cechy typicky, ale nevymezujeme se, ze to nemuze byt soucast jine kultury, tak co je na tom "dost trapne a nemistne" nechapu... du si radsi upect ty svetovy buchty :)

0/0
24.8.2009 1:43

Host

Re: ale,ale bulvar

Nojo - měl sis vzít ženu z Moravy :-P

0/0
24.8.2009 9:41







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.